Home Ontdek Hamburg Wijken in Hamburg: waarom St. Georg een erg leuk viertel is

Wijken in Hamburg: waarom St. Georg een erg leuk viertel is

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Voor St. Georg moet je een beetje moeite doen. Schreeuwerige sekstenten en vage Dönerzaakjes zijn nu eenmaal niet het allerbeste visitekaartje voor een stad. Hamburg maakt dan ook niet meteen een verpletterende indruk als je bij het Hauptbahnhof uit de trein stapt.

Ik mag dat zeggen, want ik heb ooit 2 maanden in een schimmig niemandsland aan de rand van St. Georg gewoond.

Maar loop hier vooral wél aan voorbij en de wijk in, want het multiculti St. Georg is absoluut een boeiend Viertel. Je moet alleen maken dat je wegkomt van het Hauptbahnhof. Hamburg Magazin vat de wijk zo samen:

St. Georg. Heimat für Künstler, Schwule und Multikulti – in Hamburgs ältestem Stadtteil erlebt man Szeneleben pur.  –  Hamburg Magazin

Hieronder lees je waarom en deel ik de leukste tips voor St. Georg met je.

Doen in St. Georg

Lange Reihe

De Lange Reihe is de bekendste straat van Sankt Georg en werd me van alle kanten aangeprezen als dé straat waar het gebeurt, hip is, enzovoorts. Koopwoningen zijn hier peperduur en de huren zijn astronomisch hoog.

Maar als vanaf het station deze straat in marcheert, moet je eerst door een oerwoud van voornoemde vage Dönerzaakjes en verschillende afgeragd ogende hotels, waardoor je bijna over het hoofd zou zien hoeveel mooie (oude) gebouwen er staan. Bovendien ligt het begin van de straat regelmatig open, wat ook niet echt bijdraagt aan de sfeer.

Ik snap het best als je hier eigenlijk rechtsomkeert wilt maken. Maar. Doe. Dat. Niet. Echt. Loop gewoon door, het wordt nog leuk. Met winkeltjes, wat street art, (gay) cafeetjes, restaurants, een kunstcentrum, en Altbau. En duik ook zeker de zijstraatjes in!

Gay Scene

De regenboogvlag wappert vrolijk in Sankt Georg: in de Lange Reihe en enkele zijstraten bevindt zich Hamburgs grootste concentratie gay bars en café’s. De keuze is groot, hoewel voor mannen nog steeds het grootst (mopper, pruttel). En schwule meneren zijn dan weer net niet mijn ding, maar goed.

Gezellig koffie lurken kun je in ieder geval bij Café Gnosa, waar ook een klein terras is (dat propvol zit zodra de eerste zonnestraal zich aandient). Café Gnosa (Lange Reihe 93) is de hele dag leuk, Cube (Lange Reihe 88) is een bar waar je ’s avonds een cocktail drinkt. Over Kyti Voo (Lange Reieh 82) heb ik (van dames) op zich goede dingen gehoord over de sfeer en het terras, maar wat minder enthousiaste verhalen over de service.

De parade op Christopher Street Day (Hamburg Pride) begint elk jaar in de Lange Reihe.

Winter Pride

De grootste LGBT-kerstmarkt van Duitsland vind je in Hamburg, en wel in St. Georg. Winter Pride is elk jaar een groot roze feest voor iedereen. Met alle kersttierelantijntjes die erbij horen, behálve Wham. Wham/Last Christmas is op deze kerstmarkt verboden. Ik geef het je maar even mee. 🙂

Flaneren aan de Alster

Zowel de Außenalster als de Binnenalster zijn vanuit St. Georg binnen handbereik, wat heerlijk is als je even de rust aan het water wilt opzoeken. Bekijk hier alle bezienswaardigheden aan de Alster.

Shoppen

The Art of Hamburg

We hebben er zelfs een woord voor – en dat betekent dat het ons menens is. Ankerliebe, de liefde die de Hamburger voelt voor het stadssymbool: het anker. Bij The Art of Hamburg kun je terecht voor een stevige dosis Ankerliebe. Je vindt hier handgemaakte kleding, tassen, jasjes voor je telefoon en allerhande accessoires met het Hamburger ankerthema. Er is een tweede filiaal in St. Pauli: Ditmar-Koel-Straße 19
The Art of Hamburg, Lange Reihe 48

Weinkauf St. Georg

Een wijnwinkel mag natuurlijk niet ontbreken, en gelukkig zit er ook een mooie aan de Lange Reihe. Met biowijnen en wijnen auf Fass, waar je zelf een fles mag vullen voor een prima literprijs. Zei iemand daar plop?

Naast wijn heeft Weinkauf ook oliën en koffie, en… kaas. Je kent die groentepakketten toch wel, waarbij je elke week een kist met groente voor een hele week bezorgd krijgt? Hier doen we dat beter, namelijk met het Käsekistchen für Feinschmecker. Je meldt je aan en elke woensdag kun je dan aan het einde van de middag je kaaskistje ophalen (wat betekent dat er sterke aanwijzingen zijn dat de hemel toch in St. Georg ligt. Hm.)
Weinkauf St. Georg, Lange Reihe 73

Lagerhaus

Bij Lagerhaus vind je een nogal bonte verzameling aan mooie producten: van meubels en andere hebbedingen voor in huis tot wijn en olie. Je kunt er bovendien eten in een kleine bistro, én je kunt je haar laten knippen door een van de kappers.
Lagerhaus, Lange Reihe 27

Museum für Kunst und Gewerbe

Het MKG is een van de weinige juwelen direcht aan het Hauptbahnhof, en wat mij betreft een van de mooiste musea in Hamburg,* met een goede klassieke collectie, Asiatica, muziekinstrumenten, en (ook een favoriet) ‘moderne dingen’ – denk aan oude telefoons en broodroosters… Vergeet ook de psychedelische Spiegel-Kantine op de bovenste verdieping niet te bekijken.
Naast de enorme vaste collectie zijn er ook altijd enkele tijdelijke tentoonstellingen te bekijken. O, en er is een bijzondere deur aan de buitenkant van het gebouw die je zeker even moet opzoeken.
MKG, Steintorplatz

Theater

Theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen in St. Georg:

Deutsches Schauspielhaus, Kirchenallee 39
Het Deutsches Schauspielhaus is Hamburgs belangrijkste theater, en is de Heimat van het gelijknamige (zeer bekende) theatergezelschap.

Ohnsorg Theater, Heidi-Kabel-Platz 1
Dit theater heet ook wel ‘Niederdeutsche Bühne Hamburg’ en is gespecialiseerd in stukken die worden opgevoerd in het Nederduits/Plattdüütsch.

Hansa Varieté Theater, Steindamm 17
Moet je eigenlijk een keer gezien hebben, ook als varieté helemaal niet je ding is. Denk aan veel goud, veel rood en kroonluchters. 🙂

Restauranttips St. Georg

Zur alten Flöte, Koppel 6
Hoewel de naam anders doet vermoeden is dit een Portugees restaurant. Het is gemütlich, niet heel groot en het eten is goed en betaalbaar.

Restaurant Dacaio, Barcastraße 3
Dacaio is het restaurant in hotel The George. Het is wat aan de prijzige kant, maar het eten is goed, en het uitzicht vanaf het dakterras van Bar Dacaio is erg mooi. Het hotel zelf is overigens ook zeker de moeite waard om even te bekijken.

Café Koppel, Koppel 66: Haus für Kunst und Handwerk, Lange Reihe 75
Als dit café niet zo’n end bij mijn huis vandaan stond zou ik er zeker vaker komen om taart te eten. Het zit in een oud pand met mooie hoge ramen, in een kunstcentrum waar regelmatig concerten worden gegeven. Er hangt kunst aan de muur, het is gezellig, er is wijn… En bijzondere taarten, waaronder Rotweinkuchen en Schoko-Rum-Kuchen. De keuken is overigens vegetarisch. Je vindt Café Koppel aan het binnenhof, rechts van Weinkauf.

En natuurlijk: Kaffee & Kuchen in St. Georg.

Hoteltips St. Georg

The George – Engels design met bibliotheek en day spa

Kröger by Underdog – ligt eigenlijk niet in St. Georg, maar in Wandsbek, waar je niet per se naartoe hoeft. Maar het is wel een erg gaaf en betaalbaar design hotel. En een bushalte ligt voor de deur.

Boutique 72 – frisse, lichte kamers, strak en modern ingericht. Het hotel ligt bovendien perfect: op een rustige plek, midden in St. Georg.

Van A naar B in St. Georg

Het handigste startpunt voor deze wijk is het Hauptbahnhof (S, U, bus), Jungfernstieg (S, U, bus).
Zie ook: Met het ov door Hamburg en StadtRAD Hamburg.

Op naar Hamburg!

Kom je ook naar St. Georg? Dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein sta je in een paar uur op de Lange Reihe! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

St. Georg, foto door Markus Merz | Standort Hamburg

St. Georg, foto door Zoe Sarim | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Liesbeth L. 23 september 2018 - 14:42

Restaurant Cox aan/ in de Lange Reihe is ook een aanrader – lekker eten, deskundig personeel, goede wijn en een Frans sfeertje! Prima tent!

Antwoorden
Fem 23 september 2018 - 14:48

Klopt, dat is ook een leuke plek!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid