Tijd voor wat kleur: bezoek Hamburg in februari

“Wenn Sie sich die Zukunft ausmalen, sparen Sie nie mit Farbe. Grau wird es von ganz allein. Glauben Se mir.”

Renate Bergmann, Wer erbt muss auch gießen

Na, laten we daar meteen werk van maken en bekijken waarom een stedentrip Hamburg in februari ook zeker geen slecht plan is. In tegendeel zelfs. Deze maand gaan we op zoek naar kleur en gezelligheid – wie weet kunnen we de lente vast wat aanmoedigen!

Maak een stedentrip naar Hamburg in februari

Zien in februari

Once more, with feeling – tentoonstelling in de Viktoria-Kaserne

„Once more, with feeling setzt der Zeit von Sojabohnen und begrenztem Wortschatz klar umrissene Grenzen und fordert den Besucher dazu heraus, sich einmal mehr herauszufordern! Im Zeitalter von Konformität und emotionaler Selbstkontrolle, fordert die Ausstellung das mutige Ausleben der starken Gefühlen wie Liebe und Hass, Abneigung und Zuneigung.“

Eerlijk gezegd vind ik deze beschrijving van Frappant zelf wat al te ‘artistiek’. Gewoon maar gaan kijken dus, het gebouw zelf is in elk geval al de moeite waard, de street art op het terrein ook. De tentoonstelling laat werk zien van (o.a.) Gerland Øyes, Jasmin Anita Wottke en Joschina Zeppelin.

Frappant in de Viktoria-Kaserne, te zien van 9 t/m 16 februari 2019, entree gratis

Katja Stuke/Oliver Sieber. Fotografie neu ordnen: Japanese Lesson

14 jaar geleden reisden Katja Struke en Oliver Sieber naar Japan. De reis maakte zo’n indruk dat het land nog steeds een hoofdrol speelt in hun kunst. Hun gedachten over Japanse alledaagsheden, subculturen en politiek bundelden ze in het project Japanese Lesson. De tentoonstelling is een combinatie van objecten uit de Japanse collectie van het MKG, video’s en historische foto’s.

Museum für Kunst und Gewerbe, te zien tot 26 mei 2019

Wieder und Wider in de Kunsthalle

De basisprincipes van deze tentoonstelling: Wiederholung (herhaling) en Widerspruch (tegenspraak, tegenstrijdigheid). Werken uit de collectie Internationale Gegenwartskunst gaan hier een dialoog aan: Sigmar Polke/Haegue Yang, Maria Lassnig/Georg Baselitz, Neo Rauch/Tony Cragg, en vele anderen. “Die Sammlungspräsentation »wieder und wider« ermöglicht ein Entdecken, Neuentdecken und Wiederentdecken von bedeutenden Werken internationaler Gegenwartskunst in der Sammlung der Hamburger Kunsthalle”. Of ik de tentoonstelling helemaal begrepen heb, weet ik niet, maar ik vond het een vrolijk en bont geheel.

Hamburger Kunsthalle, te zien tot 8 december 2019

Bekijk Hamburg vanuit de U3

Deze metrolijn U3 is een bezienswaardigheid op zich en daarmee een goede slechtweertip: van de 26 stations zijn er op deze cirkellijn namelijk 18 boven de grond.

En nu we het toch over stations hebben, ook aan andere lijnen dan de U3 ligt een aantal bijzondere stations, bijvoorbeeld Wartenau (U1), HafenCity Universität (U4), Meßberg (U1) en Buckhorn (U1). Liefhebbers van stations vinden hier nog veel meer moois.

Zie ook: 5x fotogenieke stations in Hamburg

Weider und Wider, foto Hamburger Kunsthalle

Doen in februari

HamLit

Voorgelezen worden terwijl je een wijntje in je hand hebt, dat is een recept voor een fijne avond. Op 7 februari presenteren jonge auteurs en bandjes hun nieuwste werk tijdens de Lange Nacht der jungen Literatur und Musik (HamLit) in Übel & Gefährlich (de grote bunker aan de Feldstraße).

Stevige wandeling langs de Elbe

Een wandeling langs de Elbe is niet alleen leuk in de zomer! Stevige schoenen aan en banjeren maar. Langs de Große Elbstraße bekijk je de FrauenFreiluftGalerie: grote murals die de geschiedenis van vrouwelijke havenarbeit uitbeelden. Onderweg drink je koffie bij het Hafenbahnhof of in een van de tentjes in Övelgönne.

Hamburg van zijn mooiste kant fotograferen

De beste manier om warm te blijven als het buiten koud is: in beweging blijven (of een wijntje ploppen, maar dat doen we verderop in dit artikel…). Pak je camera in en check te voet of op de fiets de beste fotospots in Hamburg.

Zelf chocola maken. En opeten

Laat je rondleiden door het Chocoversum en ontdek alles over chocolade. Aan het einde van de rondleiding maak je je eigen chocoladetablet. Smullen! (Zie hier mijn choco-creatie…)

Februaritip: de beste fotospots van Hamburg

Eten in februari

Gaumenganoven

Een nieuwe vondst in de prachtige Zeisehallen: Gaumenganoven. De koks laten zich o.a. inspireren door Nederland (poffertjes!), Japan en Denemarken. Interessante combinaties dus. Na het diner stap je over op zelfontworpen cocktails. Check ook wat er nog meer te doen is in Ottensen.

There is no such thing as too much cheese: Á la Bourgade

Kaas. Wie wordt daar nou niet gelukkig van?! Hamburg heeft een eigen Franse kaasbar, Á la bourgade in de Schanze, en het is de hemel. Kunnen we kort over zijn. Er is ook fijne wijn! Als dat je winterblues niet verdrijft, weet ik het ook niet meer…

Teekontor in het Wasserschloss

In het Teekontor im Wasserschloss waan je je in langvervlogen tijden. Je hebt keuze uit meer dan 250 soorten thee, maar geen stress, de bediening helpt je graag iets uit te kiezen. Het Teekontor is ook een goed vertrekpunt om de Speicherstadt en HafenCity te verkennen.

Logeren in februari

Das kleine Schwarze, Bead & Breakfast & Photography in Hamburg – hotel, museum en galerie in één. Het hele hotel is uitgedost met de mooiste foto’s. Roept een van de foto’s heel hard jouw naam, dan kun je hem in de galerie aanschaffen.

Tortue Hamburg – een hip en relatief nieuw designhotel midden in de binnenstad, met prachtige kamers waarvan er niet een hetzelfde is.

Hoteltip voor februari: Tortue Hamburg

Meer inspiratie voor je stedentrip

Ben je nog op zoek naar redenen om dit jaar naar Hamburg te komen? Dit zijn er 19.

Gaan de kinderen mee op reis? Check dan Mijn tips voor een stedentrip Hamburg met de hele familie.

En omdat je vast nog niet uitgekeken bent: Wat is er allemaal te zien in Hamburg?.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een reactie achterlaat, ga je akkoord met de voorwaarden en privacyverklaring van Standort Hamburg.