Tamelijk toffe tips voor Hamburg in maart

Als het eigenlijk nog best koud is, maar het zonnetje al schijnt en je de lente al een beetje kunt ruiken… dat is mijn lievelingstijd. In Hamburg, en overal. Ook al is er nog net geen bloesem.

De volgende dingen maken het gebrek aan bloesem gelukkig ruimschoots goed. Bekijk waarom ik vind dat maart ook een uitstekende maand is om Hamburg te bezoeken.

Waarom een bezoek aan Hamburg in maart een goed idee is: tentoonstelling in het Hamburg Museum

Zien in Hamburg in maart

Naar de film: Der goldene Handschuh

De nieuwste film van Hamburg bekendste regisseur, Fatih Akın (o.a. Gegen die Wand) wat direct na de premiére al het gespreksonderwerp in Hamburg. Der goldene Handschuh is de verfilming van het gelijknamige boek van Heinz Strunk, over de beruchte vrouwenmoordenaar Fritz Honka. Die pikte in de jaren ’70 vrouwen op in een schimmige kroeg in St. Pauli om ze later naar het hiernamaals te helpen.

De film neemt je, net als het boek mee naar de duisterste plekken van St. Pauli. Hij schijnt behoorlijk gruselig te zijn. Ik ga er dus niet naartoe, want ik ben een held op sokken.

Maar als je durft, hij draait o.a. in de Zeisehallen. Check hier andere fijne bioscopen in Hamburg.

Pratende prullenbakken

Jawohl, in Hamburg zijn zelfs de prullenbakken leuk om naar te kijken. Let er maar eens op: overal in Hamburg vind je knalrode prullenbakken met spitsvondige tekstballonnetjes met mooie spreuken. Het initiatief van de Stadtreinigung en een marketingbureau heeft inmiddels al meerdere prijzen gewonnen. Je vindt ze overal, bijvoorbeeld in Altona, Ottensen, St. Pauli, Eimsbüttel, Eppendorf…

Pratende prullenbakken: die roten Mülleimer van Hamburg

Roter Mülleimer met ambitie

Hamburg im 20. Jahrhundert in het Hamburg Museum

Maart begon voor mij met bezoek van mijn ouders + oma. Nu ik hier inmiddels (deze maand, om precies te zijn) zes jaar woon, heeft mijn familie al behoorlijk veel gezien. Maar zowaar, oma was nog niet in het Hamburg Museum geweest, dus hop, tijd voor een bezoek!

Het Hamburg Museum is behoorlijk groot. Er is veel moois te zien, en er zijn ook best dingen die je niet per se hoeft te zien. Ik ga graag naar musea, maar merk ook dat ik voor de klassieke opstelling van ‘verschillende objecten op een rij begeleid door heel veel tekst’ te weinig geduld heb.

Bij de tentoonstelling Hamburg im 20. Jahrhundert hoef je daar niet druk over te maken. De opzet is levendig, interactief en deels heel herkenbaar. Ernaast vind je trouwens de tentoonstelling over historische kleding, die ook erg de moeite waard is.

In het restaurant van het museum, Bastion, kun je overigens erg leuk brunchen op zondag. Op zaterdag kun je er ontbijten.

Hamburg im 20. Jahrhundert, Museum für Hamburgische Geschichte, Holstenwall 24, U St. Pauli

Een selfie op de Elphi

Het had wat voeten in aarde, maar Hamburg is een bijzondere trekpleister rijker: het nieuwe concertgebouw, de Elbphilharmonie. Kaarten zijn nog steeds in rap tempo uitverkocht, maar ook als je geen muziek gaat luisteren is een bezoekje aan dit spectaculaire gebouw echt de moeite waard.

Een selfie op de Elphi mag in je Hamburg album niet ontbreken. Daarna drink je een biertje bij Störtebeker en kijk je uit over de Elbe.

Elbphilharmonie, Platz der Deutschen Einheit 1, U Baumwall (Elbphilharmonie)

Hamburg in maart: tijd voor een selfie op de Elphi

Doen in maart

Naar de Isemarkt

Mocht het weer eigenwijs doen, dan kun je gelukkig alsnog over de markt struinen: de Isemarkt bevindt zich onder de spoorbrug tussen U3 haltes Hoheluftbrücke en Eppendorfer Baum. Hij is ook meer dan een kilometer lang, dus je kunt je hier prima een tijdje vermaken. Tip: natas eten! En snoepjes kopen bij Bon Bon Pingel.

Isemarkt, elke dinsdag en vrijdag van 08.30 – 14.30, U Hoheluftbrücke of Eppendorfer Baum.

Frühlingsdom

Zin in kermis? Of juist helemaal niet? De Hamnburger Dom moet je een keer meegemaakt hebben, of je er nu van houdt of niet.

Frühlingsdom, 27 maart t/m 26 april 2020, Heiligengeistfeld, U Feldstraße of St. Pauli

‘s Avonds de Michel op

De Michaeliskirche is een van de bekendste bezienswaardigheden van Hamburg. Het uitzicht vanaf de toren is ‘savonds het indrukwekkendst. (Dit moet je echter mijn familie vragen en niet mij, want ik heb waanzinnige hoogtevrees en ben nog getraumatiseerd van de Dom van Utrecht, dus mij krijg je niet naar boven.)

Michaeliskirche, Englische Planke 1, U St. Pauli
Meer info: nachtmichel.de

Bezoek Hamburg in maart: Frühlingsdom

Stedentrip Hamburg in maart | foto Moritz Kloft

Onder de grond: rondleiding door de Tiefbunker aan het Hauptbahnhoff

Onder het Hauptbahnhof bevindt zich een grote Tiefbunker uit de oorlog. Hamburger Unterwelten geeft er heel interessante rondleidingen (DE en EN, snel volgeboekt, dus tijdig reserveren). Bekijk ook de andere (bunker)rondleidingen op de site.

hamburgerunterwelten.de

Dagtrip Ahrensburg

Wij bezochten Ahrensburg in februari. Dat was zeker de moeite waard, maar de tuinen om Schloss Ahrensburg zijn nog leuker om doorheen te wandelen als de boel net even wat meer begint te bloeien. Eind maart is dus een goed moment om te gaan.

Eten in maart

Elbdeli

Begin dit jaar ontdekte ik het terrein van de voormalige marsepeinfabriek in Bahrenfeld. Waar vroeger marsepein geknutseld werd, zitten nu een theatertje, een interessante bar (geen zorgen, hier gaan we het later nog over hebben), een wijn-en-Sekthandel en verschillende kantoren. En de Elbdeli, waar je kunt ontbijten en fijn kunt mittagessen.

Elbdeli, Friesenweg 4, S Bahrenfeld

Underdocks

Je bent in een havenstad, dus je voelt wel wat voor vis. Een Fischbrötchen, waarom ook niet. Maar graag wel wat aangekleder. Kan gewoon! Underdocks geeft een culinaire draai aan traditionele visfavorieten, in een setting vol street art.

Underdocks bevindt zich momenteel direct aan de Feldstraße/U3, dus na afloop kun je de Schanze in duiken, of St. Pauli. Of je gaat de Frühlingsdom op.

Underdocks, Neuer Kamp 13, U Feldstraße

Street art spot je in Hamburg overigens het beste hier: Street art spotten in Hamburg.

Logeren in maart

My Place

My Place in de Schanze is een fijne plek. En dat zeg ik niet omdat mijn vroegere buurvrouw dit hotel samen met haar moeder bestiert. Geen van de kamers in dit hotel is hetzelfde. Ze zijn vernoemd naar de wijken van Hamburg, en zoals elke wijk in Hamburg een eigen sfeer heeft, geldt dat ook voor elke kamer. My Place ligt bovendien super centraal, midden in het Schanzenviertel.

Hotel My Place, Lippmannstraße 5 (ong. 7 minuten lopen vanaf U/S Sternschanze)

St. Pauli Lodge

Toen ik zes jaar geleden in Hamburg aankwam, logeerde ik de eerste nachten hier, in de St. Pauli Lodge. Het is schoon en betaalbaar en ligt bovendien perfect tussen de Schanze en St. Pauli.

St. Pauli Guesthouse & Lodge, Thadenstraße 88 en 94, U Feldstraße

De beste boetiekhotels in het Schanzenviertel: MyPlace

De beste hotels in St. Pauli

Meer inspiratie voor je stedentrip

Heb je nog niet genoeg redenen om dit jaar naar Hamburg te komen? Dit zijn er 20.

Voorzichtig kunnen we ook echt al aan de lente gaan denken:

Snel naar buiten: lentetips!

Over de tamelijk toffe tips:

Elke maand deel ik mijn tamelijk toffe tips voor die maand. Eigenlijk zijn dat natuurlijk gewoon heel erg toffe tips, dat begrijp je. Je vindt een overzicht van alle maanden in de Hamburg-kalender.

Plaats een reactie