Tamelijk toffe tips voor Hamburg in november

Pak je koffer maar vast in, want ook voor november heb ik weer een boel tamelijk toffe tips voor je klaar staan. We zetten de wereld op z’n kop, duiken letterlijk het nachtleven in, gaan backstage bij HSV en we gaan vooral ook veel lekkere dingen eten. En misschien sluiten we wel af met een Glühweintje (of warme chocola…).

Kortom, je gelooft het niet, maar het is echt waar, een stedentrip Hamburg in november is óók al een goed idee!

Stedentrip Hamburg in november: fijne tips

Wat is er te zien deze maand?

Tentoonstellingen

Alleen al met tentoonstellingen kun je in november je agenda goed vullen. Een kleine selectie:

Gängeviertel
In het Gängeviertel is deze maand nogal wat loos. In Galerie Speckstraße kun je bijvoorbeeld de bijzondere fototentoonstelling “Terrestrials” van Maram Ava bekijken. Liever een film? Op 8 november is de film Fig House te zien. Er wordt ook aan fietsen gesleuteld (“Freak Bike”), gejamd, gedanst en vergeet ook de street art in het wijkje niet!

Museum der Illusionen
Duik in de wereld van optische illusies en zet het leven even op z’n kop. En check hoe stabiel je op je benen staat in de “Vortex Tunnel”.

Hamburg in november: bezoek het Jenisch-Haus | Standort Hamburg

Tanz des Lebens: 100 Jahre Hamburgische Sezession
Soms ontdek je weer eens iets heel nieuws. Op de bovenste verdieping van het Jenisch-Haus, bijvoorbeeld (het oude landhuis + museum is sowieso interessant om te gaan bekijken). Daar vind je een tentoonstelling over de Hamburgische Sezession, een kunstvereniging die in 1919 in Hamburg werd opgericht en waaruit een heel eigen stijl ontstond, het Sezessionisme. Ik moet bekennen, het was nieuw voor me. Maar ook erg interessant, en veel van de werken die nu in het Jenisch-Haus hangen komen uit privécollecties en waren nog niet eerder te zien.

Alles außer Schlaf 
Weer een mooie tentoonstelling in het Museum der Arbeit! Hoe anders dan overdag is de wereld ’s nachts? Hoe is het om ’s nachts te werken? Wat is je ergste nachtmerrie (en hoe kom je er weer uit)? En heb je de sterrenhemel al gezien?

Nog veel meer!
Het MARKK heeft een interessante tentoonstelling over vrouwen die begin 20e eeuw achter de schermen van het museum werkten, de Deichtorhallen bestaan 30 jaar en een kijkje in het MKG is altijd de moeite waard! O, en het Internationales Maritimes Museum heeft een bijzondere tentoonstelling: “Flücht übers Meer – von Troja bis Lampedusa“.

Hamburg in november: alles außer Schlaf in het Museum der Arbeit

Hamburg in november: street art geht immer | Standort Hamburg

Bezienswaardigheden

Street art, geht immer
Nu de mooie herfstbomen langzaam hun haren verliezen kan een beetje kleur natuurlijk nooit kwaad. Gelukkig is er plenty of street art te bekijken in Hamburg! In mijn artikel vertel ik je waar je de mooiste kunstwerken kunt vinden.

Nachtmichel
De Michaeliskirche (‘Michel’) is een van de belangrijkste kerken van Hamburg. Staat vast al op je lijstje, toch? Maar wist je dat je hem ook ’s avonds kunt beklimmen? Dan heet hij ‘Nachtmichel’. Nadeel: het is nog steeds heel erg hoog. (Ik heb al hoogtevrees als ik een peertje moet vervangen.) Voordeel: het uitzicht over de stad is, met alle lichtjes, bijzonder en weer heel anders dan overdag.

Trappenhuizen in het Kontorhausviertel
Het Kontorhausviertel staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Van buiten zijn deze kantoren al prachtig om te zien. Maar piep zeker ook even naar binnen bij een aantal van die kantoren, want de trappenhuizen zijn ook geweldig! Voorbeelden zijn de Sprinkenhof (waar je zelfs nog een werkende paternosterlift vindt) en het Chilehaus. Krijg je geen genoeg van architectuur, dan vind je hier nog veel meer.

Miniatur Wunderland
Hier zie je Hamburg in het klein, maar als ik jou was, zou ik ook op zoek gaan naar E.T. die door de bergen fietst, de porta-potti’s in de Italiaanse bergen, Pipi Langkous, en kamelen in de sneeuw. En naar… een waterlijk.

Ben je nog niet uitgekeken? Er is meer: Hamburgs mooiste bezienswaardigheden

Musical König der Löwen heeft een eigen theater, ook in miniatuurvariant | Standort Hamburg

Sprinkenhof | Standort Hamburg

Wat is er te doen in november?

Achter de schermen bij… HSV
Een rondleiding door het stadion van HSV, dat had je niet achter me gezocht, hè? Nou, ik dacht laatst: waarom niet, eigenlijk? Wat ik ervan vond lees je in mijn blogverslag. 🙂

Poetry Slam for Future (FB)
Poetry slam met een boodschap: op 7 november gaan Hamburgs beste slammers los op het thema klimaatverandering en vooral klimaatbescherming.

Wil je trouwens zelf bijdragen aan de bescherming van het klimaart, bekijk dan deze groene tips voor Hamburg even.

Marktzeit in der Fabrik
Elke eerste zaterdag van de maand (winter) is er in de Fabrik een Wochenmarkt vol lokale producten. En dit mag je breed opvatten. Van kaas en curry tot kunst! Marktzeit is een goede plek voor een (laat) ontbijt, elke week met live muziek. Het gebouw zelf, een oude machinenfabriek, is overigens ook de moeite waard om even goed te bekijken!
Tip: op 2 november is er een speciale ramen-editie van Marktzeit. Dus houd je van noedelsoep, kom dan lekker slurpen. 😉

Naar de sauna
Langzaam begint het toch echt kouder te worden. Ik heb een aantal planten al van het balkon gehaald! Krijg jij het nu ook koud, dan kun je gewoon een van Hamburgs fijnste sauna’s in duiken om weer op te warmen. Check ook mijn favoriete hotels met day spa voor nog meer Badespaß.

Tip voor een trip naar Hamburg in november: Made in Hamburg

Foto: Made in Hamburg

Festivals

Ook de festivalagenda is in november weer lekker vol:

Winter Beer Day
9 november 2019
Trek in een origineel biertje? Op 9 november presenteren de brouwers van Hamburg en omgeving hun nieuwste winterbieren bij het Altes Mädchen. Tussen 12 en 23 u kun je de mooiste wintercreaties proeven.

Eat & Style Hamburg
16 en 17 november 2019
Bij workshops, presentaties en kookshows kom je van alles te weten dat je in je eigen keuken kunt gebruiken. Van grote bekenden kleine brouwers en start-ups. Maar als ik eerlijk ben, zou ik vooral gaan voor alle proeverijen. 😉

Unerhört Musikfilmfestival
6-9 november 2019
Het Unerhört festival draait geheel om muziekfilms die in Duitsland nog nooit eerder te zien geweest zijn. Dit jaar voor de 13e keer.

Novembertip voor Hamburg: Winter Beer Day

Musik in den Häusern der Stadt 
12-17 november 2019
Heb je zin in een concert op een bijzondere locatie? Bijvoorbeeld gewoon bij iemand thuis, of op een historische plek die anders nooit te zien zou krijgen? Tussen 12 en 17 november kan dat! Muziekfestival Musik in den Häusern der Stadt verzorgt concerten op de bijzonderste locaties van Hamburg. Het programma is bont, van jazz tot klassiek en alles ertussenin, de sfeer is intiem. Bestel je kaarten snel, want door de kleine locaties is het aantal kaarten beperkt.

Made in Hamburg
16-17 november 2019
We gaan nog een keer naar een voetbalstadion, dit keer naar het Millerntor Stadion. Nu echter niet voor voetbal, welnee. We gaan shoppen! Producenten uit Hamburg en omgeving komen hier hun nieuwste producten showen. Van unieke sieraden tot eigen gestookte gin en lokale hapjes. Uiteraard met proeverijen.

Überjazz
1 en 2 november 2019
Hamburg is een echte jazz-stad met meerdere jazzfestivals. Op 1 en 2 november dompelen Jazzliefhebbers zich bij Kampnagel onder in de experimentele jazz. Want genregrenzen, die zijn voor watjes!

En ook de kerstmarkten gaan weer los!
vanaf 25 november
Last but not least: zeg je Hamburg in november, dan weet je welke kant het op gaat… Jazeker: aan het einde van deze maand gaan de kerstmarkten weer open! Klein, groot, historisch, geil (ja echt wel), we hebben ze allemaal. (Ben je niet zo van de kerstmarkten? Hier vind je mijn survivaltips...)

Food festival Hamburg: Eat and Style in november

Foto: Eat & Style Hamburg

Waar gaan we deze maand eten?

Jussis Krimi-Café
Eigenlijk ben ik altijd wel in Krimi-stemming – niet voor niets zijn negen van de tien boeken die ik lees Krimis. Dat gaat heel goed samen met een stuk taart. En dat gaat weer goed samen met Jussis Krimi-Café in Eppendorf: een boekhandel en café in één, waar je bovendien elke zondagavond Tatort kunt komen kijken. De nadruk in de boekhandel ligt op Scandinavische Krimis.

Typisch Hamburgse Kost
Wat dacht je van stevige Hamburgse kost? Ik geef je 9 typisch Hamburgse gerechten die je een keer geprobeerd moet hebben. Ik vertel je natuurlijk ook waar je ze het beste kunt gaan eten, klar.

Nog honger? Bekijk de leukste restaurants in Hamburg

En wat zijn de leukste hotels voor november?

In HafenCity is pas een spannend en splinternieuw hotel geopend: Pierdrei Hotel. Met eigen klimwand en bioscoop! En met mooie kamers verpakt in een hip design, natuurlijk.

Hotel Barceló is hip, ligt bijna pal aan de Binnenalster én heeft een eigen wijnbar.

Meer inspiratie voor Hamburg in november

Over de tamelijk toffe tips:

Elke maand deel ik mijn tamelijk toffe tips voor die maand. Eigenlijk zijn dat natuurlijk gewoon heel erg toffe tips, dat begrijp je. Je vindt een overzicht van alle maanden in de Hamburg-kalender.

doen in Hamburg

Plaats een reactie