Herfstvakantie in Hamburg: tamelijk toffe tips voor oktober

Heb je zin om je herfstvakantie in Hamburg door te brengen? Dat komt goed uit, want ook voor oktober heb ik weer een veel tamelijk toffe tips voor je verzameld, al zeg ik het zelf.

Zet dus vast een drankje naar keuze klaar (ik tip vandaag warme chocola, al dan niet mit Schuss), dan bekijken we waarom een stedentrip Hamburg in oktober een goed idee is voor je herfstvakantie.

Tips voor Hamburg in de herfstvakantie

Hamburg in de herfstvakantie: wat kun je allemaal doen?

De herfstvakantie duurt in Hamburg dit jaar van 3 t/m 18 oktober. Lekker lang dus! Ook als je eigen herfstvakantie veel korter duurt, kun je hier je voordeel mee doen. Veel musea hebben in deze periode bijvoorbeeld een speciaal vakantieprogramma.

Wat te zien deze vakantie?

Tentoonstellingen

Europe at Work in het Museum der Arbeit
Een gave tip van een oud-collega van mij! Hoe kijken we in Europa naar werk? Hoe anders is dat als je de grens over gaat? Hoe hebben ontwikkelingen ons dagelijks werk veranderd? En wat betekent werk voor jou?

Dat brengt Europeana samen met musea, bibliotheken, galleries en archieven in heel Europa in kaart. Tijdens de Europeana Collection Days 2019 worden die verhalen verzameld in het Museum der Arbeit (Sowieso een aanrader!) Jij kunt op deze dag zelf ook je verhaal doen.

Europeana Collection Days 2019, 31 oktober in Hamburg, Museum der Arbeit.
Meer over het project kun je hier lezen: Europe at Work.

Ben je op 31 oktober niet in Hamburg, maar wil je wel dat jouw verhaal opgenomen wordt in de collectie, dan kun je het ook online insturen, of naar een van de andere Collection Days gaan. Bekijk hier waar dit najaar de andere Collection Days plaatsvinden.

All-Over: New Graphic Design from the Netherlands in het MKG
Wie had gedacht dat je het werk van Nederlandse ontwerpers Harmen Liemburg en  Richard Niessen in Hamburg tegen zou komen? Letters, felle kleuren, vormen en structuren, overal hebben ze mee geëxperimenteerd. In het MKG zijn zo’n 100 grote en kleine werken te zien.
De tentoonstelling is te zien van 19 september t/m 5 januari 2020.

Amateurfotografie in het MKG
‘Van Bauhaus tot Instagram’ – Het Museum für Kunst und Gewerbe onderzoekt met deze tentoonstelling hoe amateurfotografie de fotografie gevormd heeft. Hoe verschillen moderne amateurfoto’s van historische amateurfoto’s? Fotografeerde men vroeger andere dingen? Werden er ook al selfies gemaakt? (En fotografeerde iedereen ook z’n eten? Dat vraag ik me erg af…)
De tentoonstelling is te zien van 3 oktober 2019 t/m 20 januari 2020.

Hamburg in de herfstvakantie: handige tips

Hamburg in oktober: herfstwandeling

Bezienswaardigheden

In de haven is altijd iets te zien en beleven
De haven van Hamburg staat nooit stil. Cruiseschepen, containerschepen, historische boten, er dobbert natuurlijk van alles voorbij. We noemen het graag ‘Hafenkino’. Maar er zijn ook musea, galleries (zowel binnen als buiten), en niet te vergeten heel veel restaurants.

Historische architectuur
Een van mijn favoriete stokpaardjes: openluchtmuseum Hamburg. Je kunt de historische gebouwen ook gewoon echt niet over het hoofd zien. (En ze zijn ook zo prachtig!) Dus kun je ze net zo goed uitgebreid bewonderen. 🙂

Bijzondere bruggen
Dat Hamburg heel veel bruggen heeft, heb je vast al eens gehoord. Er zitten ook echt mooie exemplaren tussen. Dus waarom maak je geen wandeling langs alle bruggen? (Of een deel ervan, want met 2.500 bruggen wordt het misschien een erg lange wandeling…)

Bekijk voor meer tips de mooiste bezienswaardigheden van Hamburg.

Wat te doen in de herfstvakantie?

Wat het herfstweer ook doet… je hoeft niet bang te zijn dat je niks te doen hebt. Hoewel Hamburg in oktober eigenlijk bij uitstek geschikt is voor lange herfstwandelingen, hebben we dit jaar nog voor de maand goed en wel begonnen is de eerste herfststorm er al op zitten. Mortimer heette hij, en het was een beetje een dropveter, met al z’n regen.

Voor de zekerheid gooi ik dus nog maar even mijn slechtweertips in de groep. Want dat er voor de komende weken vooral regen voorspeld wordt, hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je trip Hamburg een drama wordt!

Festivals in oktober

Filmfest Hamburg
Oktober is de maand van de filmfestivals: het Filmfest loopt in 2019 van 5 t/m 14 oktober en de Lesbisch-Schwule Filmtage van 17 t/m 22 oktober. Van 29 oktober t/m 3 november sluiten we de rij af met het Kurdisches Filmfestival (FB-pagina).

Harbourfront Literaturfestival
Op meer dan 60 locaties aan de Elbe ontdek je het nieuwste werk van bekende en onbekende schrijvers. Van 11 september t/m 13 oktober 2019.

eigenarten Festival
Muziek, film, dans, literatuur, theater en beeldende kunst van kunstenaars uit alle hoeken van de wereld komen samen op het eigenarten Festival. Wat ze met elkaar gemeen hebben? Ze zijn allemaal in Hamburg komen wonen. Van 24 oktober t/m 3 november 2019.

Bekijk voor meer festivals in oktober de evenementenkalender.

Herfstvakantie in de musea van Hamburg

Laternenwerkstatt in het Museum der Arbeit
Ich geh mit meiner Laterne und meine Laterne mit mir. Da oben leuchten die Sterne, da unten leuchten wir.” Süß, ne? Elk najaar lopen de kleintjes in Hamburg zingend door de straten in een Laternenumzug (lampionnenoptocht). Op 14,16, 17 en 18 oktober 2019 kunnen kinderen (5-10 jaar) tussen 13.30 en 16.30 zelf een mooie lampion knutselen. Een optocht organiseert het museum ook, op 25 oktober om 18 u.

Vakantieprogramma Tierpark Hagenbeck
Voor iedereen die toevallig met een poolonderzoeker op reis is: in Tierpark Hagenbeck kan hij/zij zich uitleven tijdens een expeditie naar het Eismeer. Ook voor zeeonderzoekers is er een apart programma (vanaf 10 jaar).

Andere musea met een Herbstferienprogramm
In het Hubertus Wald Kinderreich in het Museum für Kunst und Gewerbe kunnen kinderen op ontdekkingstocht, in het MARKK hun innerlijke onderzoeker ontdekken en in de Kunsthalle zelf een kunstwerk maken. En nog veel meer!

Bekijk ook mijn tips voor een stedentrip Hamburg met de hele familie

Lekker eten tijdens je vakantie

Cheese & Wine Festival
Een festival gewijd aan kaas en wijn, het lijkt me héél duidelijk dat we daarnaartoe moeten! Het vindt op zaterdag 5 oktober 2019 plaats in de Fabrik in Ottensen. Entree kost € 2.

Walking Dinner
De walking dinners die ik vroeger met collega’s in Haarlem heb gedaan vond ik ontzettend leuk. Ik was dus ook in mijn nopjes toen ik hoorde dat je nu ook in Hamburg een Walking Dinner kunt doen! Je wandelt door de stad en stopt onderweg in verschillende restaurants. Elke gang eet je in een ander restaurant. Je krijgt een kaart mee, en beschrijvingen van bezienswaardigheden waar je langs loopt, dus tussen het eten door pik je meteen een aantal highlights van Hamburg mee.

Mijn favoriete restaurants in Hamburg
Herfstweer vraagt om stevige maaltijden. Bijvoorbeeld bij Goot, of bij een Brauhaus. En trouwens, het is ook wel weer eens tijd om een blik op de wijnkaart van Wittwenball te werpen…

Herfstproof hoteltips

Omdat je nooit helemaal weet wat het weer gaat doen, kies ik deze maand voor heel centraal gelegen hotels, met goede ov-verbindingen. Wel zo handig.

Bijvoorbeeld Motel One am Michel: prettig, betaalbaar en heel handig gelegen op de grens tussen St. Pauli en de Neustadt.

Iets luxer, in de voormalige ijzergieterij, zit east Hotel. Heerlijke kamers, midden in St. Pauli, en toch heb je van al het feestgedruis geen last.

Logeer je liever in de Schanze, dan is daar uiteraard mijn lievelingshotel Fritz im Pyjama, of, iets verderop, NH Collection aan de Feldstraße.

Meer tips voor je herfstvakantie in Hamburg

Over de tamelijk toffe tips:

Elke maand deel ik mijn tamelijk toffe tips voor die maand. Eigenlijk zijn dat natuurlijk gewoon heel erg toffe tips, dat begrijp je. Je vindt een overzicht van alle maanden in de Hamburg-kalender.

Street Art, koffie en wijn in St. Pauli

Berlijn, Londen, aan de kant: de street art in Hamburg komt eraan!

Plaats een reactie