Home Ontdek Hamburg Stedentrip Hamburg in de herfst: de leukste tips

Stedentrip Hamburg in de herfst: de leukste tips

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In plassen stampen, de bomen felrood en goud zien kleuren, kastanjes zoeken en een goed excuus om warme chocolademelk te drinken: een stedentrip Hamburg in de herfst is een uitstekend idee. Ook in de herfst is er in Hamburg namelijk een hoop te doen. In dit artikel lees je mijn herfstfavorieten, voor buiten, maar ook voor binnen, voor als het weer niet zo meezit.

Stedentrip Hamburg in de herfst

Herfstwandelingen

Herfstwandeling om de Alster

Een wandeling is in elk jaargetijde fijn. De herfst heeft, naast de herfstblaadjes, als voordeel dat je na afloop van je wandeling een kop erwtensoep kunt gaan eten bij Alsterperle. Is het echt mooi weer? Dan is een fietstocht langs de Alster-Radwanderweg een aanrader.

➤ Bekijk ook: De mooiste bezienswaardigheden aan de Alster

Ohlsdorfer Friedhof

Herfstig plassenstampen en boswandelen kun je ook uitstekend doen in het Ohlsdorfer Friedhof. Een begraafplaats, ja, en wel een hele bijzondere. Het is namelijk een reusachtig park, waarvan de gedachte achter bij opening in 1877  was: ‘landschapspark met graven’. Het is met maar liefst 391 hectare de grootste parkbegraafplaats van de wereld – er zijn dan ook wegen en zelfs bushaltes. Na de wandeling heb je een groot stuk rabarbertaart verdiend bij Cafe Fritz. Ik in ieder geval wel.

Het Ohlsdorfer Friedhof ligt tegenover het S-Bahn station Ohlsdorf.
Open: apr-okt tot 21 u, nov-mrt tot 18 u.
Museum: ma, do en zo 10-14 u.

Stedentrip Hamburg in de herfst: tips

Niendorfer Gehege

Om te wandelen, paardrijden, fietsen en wild te spotten neem je de U2 naar Niendorf Markt en duik je het Niendorfer Gehege in. Op 142 ha kun je hier (min of meer) midden in de stad urenlang naar kastanjes zoeken. Na alle activiteit is het fijn ontspannen in sauna Bondenwald, midden in het bos.

Lees meer: fietsen in Hamburg

Wildpark Schwarze Berge

Net ten zuiden van Hamburg ligt Wildpark Schwarze Berge. Je kunt er zelf de dieren ontdekken, of meegaan met een tour (erg leuk voor kinderen). Check ook de ‘Nachtführungen’ (’s avonds om 20 u) en de Handwerkhalle. De mooiste tijd om te gaan is als de bomen nog dieprode blaadjes hebben. (Daarna wordt het toch wat kaal, vind ik.)

Wildpark Schwarze Berge, Am Wildpark 1, Rosengarten-Vahrendorf, bus 340

➤  Tip: Bekijk ook de mooiste parken en tuinen in Hamburg

➤  Tip: En natuurlijk nog meer herfstwandelingen in Hamburg!

Stedentrip Hamburg in de herfst: Ohlsdorfer Friedhof

Tips voor een geslaagde Stedentrip Hamburg in de herfst

De herfst fotograferen

Goudgeel, dieprood, feloranje – al die herfstkleuren schreeuwen gewoon om mooie herfstfoto’s!

In Hamburg hoef je niet ver te zoeken naar goede locaties voor herfstfotografie. Dit zijn mijn favoriete plekken voor foto’s van de Goldener Herbst.

Architectuur bekijken

Hamburg staat vol met bijzondere architectuur, en die is in de herfst extra fotogeniek:

Herfst in Hamburg: architectuur spotten

Stedentrip Hamburg in de herfst: tips

Winkelen

Marktzeit in der Fabrik

Elke eerste zaterdag van de maand kun je in de Fabrik in Ottensen terecht voor allerlei bijzondere producten uit de regio (ik blijf erbij: zoek naar de kaasstand, zo snel je kunt), ontbijt (mét warme choco) en live-muziek, van jazz tot shanty – en je bent in Hamburg, dus het Shanty Chor moet je een keer meegemaakt hebben.

Marktzeit in der Fabrik, Barnerstraße 36, bushalte Fabrik
Van september t/m maart, eerste zaterdag van de maand, 09.30-15 u.

Markt der Völker

Nog meer shoppen kun je op de Markt der Völker, in het MARKK. Hier vind je handgemaakte producten van over de hele wereld, hapjes&drankjes van over de hele wereld (ook erg belangrijk) en zang, dans en workshops. Er zijn o.a. ook koffieproeverijen, waar ik erg naar uitkijk, en capoeira workshops, waarbij ik waarschijnlijk van de zijlijn toekijk…

MARKK (Museum Völkerkunde), Rothenbaumchaussee 64, U Hallerstraße
Entree: museumtoegang, tussen 20-22 u happy hour.

Meer shoptips? Bekijk waar het goed winkelen is in Hamburg:

tweedehands shoppen in Hamburg bij Pick n Weight

Herfsttip voor Hamburg: Marktzeit in der Fabrik

Herfstfestivals in Hamburg

Filmfest Hamburg en Lesbisch-Schwule Filmtage

Oktober is filmmaand in Hamburg met maar liefst twee (drie) filmfestivals: het Filmfest Hamburg, en de Lesbisch Schwule Filmtage/International Queer Film Festival. Voor kinderen is er tegelijk met het Filmfest Hamburg het Michel Kinder und Jugend Filmfest.

Beide filmfestivals hebben een ‘Rahmenprogramm’ met feestjes en lezingen.

Halloween in Hamburg

Hamburgers zijn niet vies van een feestje, ook niet als dat feestje hier eigenlijk niet thuishoort. Carnaval, Oktoberfest, Hamburg draait er zijn hand niet voor om. Dat geldt ook voor Halloween.

In het Parlament, onder het Rathaus, moet je met Halloween oppassen dat je niet te grazen wordt genomen door een vampier tijdens Beiß mich, en in het east hotel kun je dansen met zombies op het Halloween-Ball. Dat kan ook op het Halloween-feest van Halo. De grootste Halloween-Party beweert St. Pauli te hebben, in de Große Freiheit.

➤ Bekijk hier mijn 13 tips voor Halloween in Hamburg.

Binnenalster Filmfest Bild 1  © Filmfest Hamburg / Christian Spahrbier

Halloween in Hamburg - herfst

Altländer Apfeltage & Apfel und Kürbisfest

Van augustus tot en met oktober  is de appel- en pompoentijd op het Altes Land. De Obsthofen openen hun deuren, en je kunt overal vers geoogste appels en pompoengerechten eten. Het Apfel- und Kürbisfest vindt in 2022 plaats in het tweede weekend van oktober.

Meer info: Altländer Apfeltage

Tag des offenen Denkmals

Mijn favoriete ‘festival’ is het openmonumentenweekend, de ‘Tag des offenen Denkmals’ (die, ondanks de naam, toch echt een heel weekend duurt – zelfs een week, als je alle lezingen meerekent). Dit weekend kun je veel monumenten (ook in privébezit) bezoeken waar je normaal gesproken niet in mag. De Denkmaltage vinden plaats van 9-11 september 2022.

Meer info: Tag des offenen Denkmals

Herfsttip Hamburg: Denkmaltage

Stedentrip Hamburg in de herfst: tips

De leukste musea voor een druilerige dag

Hamburg puilt uit van de mooie musea! Deze musea zijn bij uitstek geschikt voor een druilerige herfstdag:

Krimis in het Speicherstadtmuseum

Als de wind om de pakhuizen giert en het oude parket piept en knarst… dan ga je naar een Krimilesung in het Speicherstadtmuseum! Elke herfst lezen bekende Duitse Krimi-auteurs voor uit eigen werk: Krimilesungen Speicherstadtmuseum

Meer Duitse Krimis? Check op reis met de beste Duitse Krimis

Genuss-Speicher / Kaffeemuseum

Het Kaffeemuseum bevindt zich in de ‘Genuss-Speicher’. En die Genuss-Speicher doet zijn naam eer aan. In het koffiemuseum vind je in de privéverzameling van Jens Burg (van Kaffeerösterei Burg) alles dat met koffie van doen heeft. Nog leuker is dat je hier ook je eigen koffiemix samen kunt stellen. Museumsleiterin Bärbel Dahms is bovendien een wandelende koffie-encyclopedie, dus als je iets over koffie wilt weten, moet je hier zijn.

Kaffeemuseum Burg, Annenufer 2

Internationales Maritimes Museum

Het scheepvaartmuseum mag niet ontbreken als je een havenstad als Hamburg bezoekt. Het is met 9 verdiepingen groot genoeg om je een dag lang te vermaken. Voor kinderen zijn er speciale rondleidingen, dus ook zij zullen zich niet vervelen.

Internationales Maritimes Museum Hamburg, Koreastraße 1

In mijn grote museumoverzicht vind je nog veel meer gave musea in Hamburg.

Herfst in Hamburg: duik een museum in

Stedentrip Hamburg in de herfst: daar hoort een seizoensgerecht bij

Wild, paddestoelen, pompoen en kastanjes

Ik ben best gecharmeerd van de herfstkeuken en heb ook dit jaar (nog voor de herfst officieel begonnen is) mijn eerste pompoen al geslacht. Heb je geen zin om dat zelf te doen, dan kun je terecht in het lekker kneuterige Waldcafe Corell in het Niendorfer Gehege of Edelsatt in Winterhude.

(Kulinarisches) Oktoberfest

Heb je een onbedwingbare behoefte om je Lederhose weer eens uit de kast te trekken? Daarvoor hoef je niet per se naar München. Ook Hamburg heeft een aantal plekken waar je het Oktoberfest kunt vieren, o.a. in de Fischauktionshalle aan de Fischmarkt en bij het Hofbräuhaus an der Alster. Meer info over alle oktoberpartijtjes vind je hier: Oktoberfest Hamburg.

Doe mij maar een dampende kop Kakao. Of een glas rode wijn.

Wat dacht je van Gloriabar in Eimsbüttel (ook handig als je na de koffie over wilt gaan op wijn), Kraweel in St. Pauli, of Kafayas in Winterhude? Van mij mag je er ook een groot stuk taart bij nemen. 🙂

➤  Zie ook: Kaffee und Kuchen in Hamburg

Wijn plop je bij Südhang in het Schanzenviertel, Vineyard in Eimsbüttel, Vino in St. Pauli of Wittwenball in Eimsbüttel.

➤ Bekijk voor meer restauranttips: Lekker eten in Hamburg.

Herfstgerechten in Hamburg: pompoen eten

Herfst in Hamburg: Kaffee und Kuchen

Herfst in Hamburg: tips voor als het vies weer is

Mocht het weer niet gezellig meedoen, dan hoef je nog steeds niet bang te zijn dat je trip naar Hamburg in het water valt (moeha). Met deze tips wordt het alsnog gezellig:

Begin bijvoorbeeld met mijn tips voor typisch Hamburgs Schietwetter, of houd jezelf warm in een van Hamburgs fijnste sauna’s. Of ga op zoek naar Nemo in het Tropen-Aquarium!

Doet het weer echt zijn best niet, dan kun je misschien het beste gewoon doorstomen naar de wintertips.

Plan je herfstvakantie in Hamburg!

Kun je niet wachten om je herfstvakantie in Hamburg door te brengen? Deze pagina helpt je op weg met de voorbereidingen. Met de trein ben je zo in Hamburg!

➤  Tip: Met het Deutschland-Ticket kun je voor € 49 per maand (het is een abonnement) onbeperkt met het regionale ov reizen. Niet alleen door Hamburg, maar door heel Duitsland.

Hoteltips voor een stedentrip Hamburg in de herfst

Herfst buiten Hamburg

Lüneburg en de Lüneburger Heide zijn ook prachtig in de herfst en zijn vanuit Hamburg heel makkelijk te bereiken.

Dat geldt trouwens ook voor Friedrichstadt, een klein Hollands (jawel!) stadje in Nordfriesland.

En om het helemaal over een andere boeg te gooien: Monschau is heel erg leuk rond Halloween. Voor de heldhaftigen onder ons (ik reken mezelf hier niet toe) is het goed griezelen tijdens Halloween in het Europa-Park.

Op naar Hamburg!

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Hamburg in de herfst

Heb je deze artikelen al gelezen?

7 reacties

Vlijtig Liesje 23 september 2017 - 08:19

Dat klinkt allemaal erg leuk zeg! Ik zou zo naar Hamburg willen komen!

Antwoorden
Fem 23 september 2017 - 22:20

Zeker een keer doen! Hamburg ‘kan altijd’, maar de herfst en de lente vind ik toch echt het mooist!

Antwoorden
Ester 7 oktober 2017 - 09:26

Filmfestivals, toll! En ik moet ook wel gniffelen om ‘Lesbisch-Schwule Filmtage’. Ik heb ‘Schwul’ voor het eerst gehoord van mijn Zwitserse vakantievriendje en ik ben nog steeds van mening dat ze daar wel een charmanter woord voor konden verzinnen.

Genoeg te doen in de herfst in Hamburg om je niet te vervelen

Antwoorden
Fem 8 oktober 2017 - 06:27

hehe, en dan niet te verwarren met ‘schwül’, dat van het weer gezegd kan worden (zwoel)

Antwoorden
Sunny Mama 9 oktober 2017 - 07:55

Tjonge jonge… genoeg te doen, daar in Hamburg! Je hebt echt ontzettend leuke herfstactiviteiten op een rijtje gezet, hier.

Ik kan me voorstellen dat je die pannenkoekjes mist, na zo’n stevige boswandeling, maar inderdaad zou die wildkaart voor mij toch ook wel veel goedmaken, hoor.

En die Duitse chocolademelk (met slagroom!) en het gebak en de taarten… Heerlijk! Ook dat smaakt allemaal opperbest na zo’n stevige wandeling.

Wat dat alles betreft, sluit ik me graag bij Vlijtig Liesje (hierboven) aan!

Antwoorden
Fem 9 oktober 2017 - 22:24

Tnx, Sunny! Oh, ja, chocola-met-slagroom werkt ook heel goed na een wandeling Mocht je naar HH komen tzt, geef een seintje!

Antwoorden
Sandra Linders 16 september 2021 - 19:58

Ja! Wij gaan eindelijk naar Hamburg!! Van 18-22 oktober, zin in! Mail maar als ik nog een flesje Tulipe voor je moet meenemen 🙂 Groetjes, Sandra

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid