Home Duitse steden Herrenhäuser Gärten: Hannovers groene juweel

Herrenhäuser Gärten: Hannovers groene juweel

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Wij kunnen toch best een klein beetje trots zijn op de Koninklijke Tuinen Herrenhausen. Wij, Hollanders, ja. Keurvorstin Sophie van Hannover liet namelijk de Herrenhäuser Gärten in Hannover aanleggen naar voorbeeld van wat de Oranjes gedaan hadden met hun barokparken. Tenslotte was het ook familie.

Als dat geen reden is om een bezoekje te brengen… 😉 De Herrenhäuser Gärten Hannover zijn gelukkig ook echt prachtig en staan vol bijzondere planten en sculpturen – ook sculpturen die je niet meteen in een barokke tuin zou verwachten.

Hannover is trouwens ook zeker een leuke stad voor een weekendje weg, dus kijk gauw mee!

Herrenhäuser Gärten in Hannover: must see tips

Herrenhäuser Gärten Hannover

Als je hoort over de Herrenhäuser Gärten bij Hannover, dan gaat het meestal over de Große Garten en de Berggarten, maar eigenlijk zijn er vier tuinen. De andere tuinen, waar je niet zo veel over hoort, zijn de Georgengarten en de Welfengarten. Ze horen niet bij het museumcomplex en je kunt er dus zonder kaartje rond banjeren.

Großer Garten

De grootste tuin, de (verrassing) Große Garten, behoort tot de belangrijkste barokke tuincomplexen in Europa.

Ik zie mijn balkon tegenwoordig als mijn tweede woonkamer, dus voel grote verbondenheid met keurvorstin Sophie: de Großer Garten werd vanaf 1666 aangelegd als gigantische outdoor feestsalon.

Goed, op mijn balkon vind je geen met een knots zwaaiende Herculessen, en ook de grootste tuinfontein van Europa (82 m) staat niet op mijn balkon, maar die vind je dus wel in de Koninklijke Tuinen Herrenhausen in Hannover. Daarnaast een tuintheater, sculpturen een cascade (met water, natuurlijk, en een van de oudste bewaard gebleven cascades in Europa) en een paar duizend bijzondere planten en bloemen. Want als je het doet, moet je het ook goed doen. (Ja toch, niet dan.)

In de late zomer is de Großer Garten ‘s avonds geopend en wordt hij verlicht met bijzondere lichtinstallaties.

Herrenhäuser Gärten in Hannover

Herrenhäuser Gärten Hannover: tips

Berggarten

In de Berggarten gaat het er echter pas écht exotisch aan toe. De tuin is ooit aangelegd als groententuin (1666) en is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze botanische tuin compleet met serres en vol exotisch groen (waaronder een hoogbejaarde augurkenboom!). (Ik probeer op mijn balkon tegenwoordig ook van alles te kweken, vandaar dat ik nu erg aansla op dit soort dingen.)

Het Große Palmenhaus uit 1880 werd in de oorlog zodanig beschadigd dat het later afgebroken moest worden. Voor de wereldtentoonstelling Expo 2000 werd er een Regenwaldhaus gebouwd, waar je tegenwoordig Sea Life vindt.

Georgengarten

De Georgengarten is 1835 en 1841 aangelegd aan de Herrenhäuser Allee, die de verbindingsweg was tussen Schloss Herrenhausen en het centrum van Hannover. De Allee is een geweldige entree voor Schloss Herrenhausen, maar neem zeker ook de tijd om hier wat langer rond te kijken! (Ik liet me er per fietstaxi naartoe brengen, maar het kan ook met paardenkoets!)

Deze tuin werd naar Engels voorbeeld ingericht als landschapspark. Het al bestaande Wallmodenschloss werd in deze tijd omgetoverd tot het Georgenpalais (net als de tuin genoemd naar Georg IV) en huisvest nu het Wilhelm Busch Museums – Deutsches Museum für Karikatur und kritische Grafik. In de tuin kun je (gratis) wandelen en picknicken.

Welfengarten

De Welfengarten, rondom het Welfenschloss (1866), was bedoeld als kopie van de Großer Garten, maar dan op kleinere schaal. Dat zie je nu niet meer terug, want begin 19e eeuw richtte de man die ook de Georgengarten had ontworpen de tuin opnieuw in.

Tegenwoordig zijn dit slot en de tuin onderdeel van de universiteit van Hannover. Je kunt er uiteraard gewoon gaan wandelen, tussen de studenten.

Herrenhäuser Gärten Hannover: Welfengarten

Brunnen Herrenhäuser Gärten Hannover

Niki de Saint Phalle in de Herrenhäuser Gärten

In de Großer Garten van de Herrenhäuser Gärten staan barokke pracht en praal centraal. Behalve op één plek: de grot. Die werd in 1676 gebouwd en was bedoeld als plek om op hete dagen verkoeling te vinden. Oorspronkelijk was hij versierd met schelpen en kristallen.

In de 18e eeuw gebruikt als opslagruimte (je moet toch ergens heen met je tuinmeuk, kennelijk ook als je in Schloss Herrenhausen woont…). Het duurde vervolgens tot 2001 tot de ruimte werd opgeknapt in het kader van Expo 2000 en Niki de Saint Phalle erop losgelaten werd.

De drie ruimtes in de grot zijn nu getooid met gekleurd glas en bonte sculpturen. Het thema is ‘het leven van de mens’. In de blauwe ruimte (‘nacht & kosmos’) dansen vrouwen aan de sterrenhemel. Op warme dagen is het er gelukkig nog steeds koel, dus je kunt de tijd nemen om je aan de grot te vergapen. (Ook als je het niks vindt, ‘apart’ is het zeker, en fotogeniek ook!)

Tip: kunst van Niki de Saint Phalle vind je ook op andere plekken in Hannover. Sowieso is Hannover een goede bestemming als je van kunst houdt: Hannover voor kunstliefhebbers.

Niki de Saint Phalle in de Herrenhäuser Gärten Hannover

Niki de Saint Phalle in de Herrenhäuser Gärten Grotto, Hannover

Ik kijk altijd wat moeilijk als ik probeer een #secretselfie te maken…

Museum Schloss Herrenhausen

Die tuinen lagen er natuurlijk niet zomaar. Ze hoorden bij Schloss Herrenhausen, het zomerpaleis van de royals in de 17e eeuw. Het was een landhuis en werd vanaf 1640 steeds uitgebreid. Terwijl Sophie zich met de tuinen bezighield, was haar echtgenoot, Ernst August van Brunswijk-Lüneburg, bezig een geweldig barok paleis te bouwen. Hij kwam niet heel ver: zijn zoon vond de tuinen boeiender dan het paleis. Kun je zo hebben…

De volgende koning had plannen voor uitbreidingen van het paleis, maar eigenlijk kwam het er dan toch niet van. Koning Georg III maakte er uiteindelijk een neoclassicistisch stulpje van, dat de oorlog niet overleefde. Er was bijna niets meer van over toen de stad Hannover in 2009 besloot het te herbouwen.

Het is nu een museum dat je alles vertelt over Hannovers geschiedenis en de barokperiode.

Herrenhäuser Gärten Hannover

Museum Schloss Herrenhausen, Hannover

Praktisch: plan je bezoek aan de Herrenhäuser Gärten in Hannover

Herrenhäuser Gärten, Herrenhäuser Straße 4, Hannover. Bus- en tramhaltes vind je voor de deur.

Openingstijden: de tuinen zijn het hele jaar geopend, maar hebben in de winter andere openingstijden dan in de zomer. Alle actuele openingstijden vind je hier. (Hier vind je ook de openingstijden voor het museum.)

Entree: bekijk voor alle prijzen en kortingen het prijsoverzicht.

➤ Tip: houd er rekening mee dat je geen grote tassen mee het museum in mag nemen. (En dat het museum een andere opvatting heeft over ‘groot’ dan ik, maar dat terzijde.) Er zijn echter kluisjes, en naar de tuinen mag je hutkoffer gewoon mee. 😉

Herrenhäuser Gärten Hannover: vier tuinen om in te wandelen

Herrenhäuser Gärten in Hannover

Tijd voor een stedentrip Hannover?

Hannover is misschien niet een heel voor de hand liggende stedentrip, maar dat is echt geheel onterecht! Er is meer dan genoeg te beleven:

  • Bekijk om meer ideeën op te doen voor je trip naar Hannover mijn andere artikelen over deze mooie stad:
  • Vanaf Utrecht ben je met de trein in een uurtje of 4 in Hannover.
  • Binnen Hannover verplaats je je het makkelijkst met de Hannover Card – of met de fiets, natuurlijk. Wil je niet zelf fietsen en wil je onderweg interessante info over Hannover te weten komen, dan is een fietstaxi een aanrader.
  • Wil je na je bezoek aan de Koninklijke Tuinen Herrenhausen in koninklijke sferen logeren, dan tip ik je graag een nachtje in het Sheraton Hannover Pelikan: helemaal hetzelfde is het niet, maar de kamers zijn strak en klassiek tegelijk, en buitengewoon comfi. Er is bovendien een fijn terras bij de bar, en er is een sauna.
  • Een budgetvriendelijkere maar zeker niet minder fijne logeerplek is Prizeotel Hannover City – misschien ken je de Prizeotels al uit Hamburg? Het hotel is fris en kleurrijk, en je hebt er alles dat je nodig hebt.

Wandelen door de Herrenhäuser Gärten bij Hannover | Standort Hamburg

Herrenhäuser Gärten in Hannover: tips voor je stedentrip Hannover | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

JMBV 23 juni 2020 - 20:44

ziet er prachtig uit

Antwoorden
Fem 25 juni 2020 - 16:23

Ja he, ik vind het een superfijne tuin om doorheen te stiefelen!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid