10x gezellige kerstmarkten in Noord-Duitsland

Wat is de gezelligste kerstmarkt in Noord-Duitsland? Nou, die vraag is nog niet zo makkelijk te beantwoorden!

Elke stad in Noord-Duitsland noemt zich namelijk wel ‘kerststad van het noorden’ en hult zich in de maand december in een geur van geroosterde amandelen, Glühwein en natuurlijk boerenkool.

Welke stad de echte winnaar is moeten we zelf maar bepalen, denk ik. Vandaag neem ik je daarom mee naar de leukste kerstmarkten in Noord-Duitsland.

Dit zijn de gezelligste kerstmarkten van Noord-Duitsland

Weihnachtsstadt Lüneburg

Allereerst is daar Lüneburg, op zo’n 55 km van Hamburg. De kerstmarkt op de Marktplatz wordt, het zal je niet verbazen, aangeprezen als ‘een van de mooiste kerstmarkten in Noord-Duitsland’. Nu is Lüneburg van zichzelf een heel gezellige, middeleeuwse stad en voegen de kerstkoren die dagelijks komen zingen zeker veel toe aan de sfeer, dus onterecht is deze aanbeveling zeker niet.

Een kleiner maar zeker zo sfeervol alternatief voor de grote kerstmarkt is het Winterhof op de binnenplaats van Brauerei Krone. Voor ons elk jaar vaste prik. 🙂 Tradition muss sein! Let als je door de stad loopt ook op de sprookjeshuisjes: kleine houten huisjes waar poppen sprookjes vertellen.

Waar en wanneer?
Weihnachtsmarkt, Marktplatz, 27 november – 23 december 2019

Weihnachtsdorf Innenhof Brauerei Krone, Heiligengeiststraße 39-41, 23 november – 30 december 2019, gesloten 24 en 25 december.

Meer tips voor een stedentrip Lüneburg

Dagtrip vanuit Hamburg: kerstmarkten in Lüneburg

kerstmarkten-in-noord-duitsland_lueneburg_standort-hamburg

Weihnachtsmarkt Glückstadt

Glückstadt is een klein stadje ten westen van Hamburg. Denk: postzegelformaat. Maar dat is juist goed, want kleine, gemütliche kerstmarkten zonder grote mensenmassa’s vind ik het gezelligst. De Weihnachtsmarkt van Glückstadt is zo’n kerstmarkt: klein en knus. Bovendien komt de kerstman zelf ook een kijkje nemen.

Waar en wanneer?
Glückstädter Weihnachtsmarkt, Marktplatz, 13-15 december 2019

 • Glückstadt is sowieso een leuk stadje om te bezoeken, ook als er geen kerstmarkt is. Hier vind je mijn tips voor een dagtrip Glückstadt.
 • Tijdens de Adventszeit wordt in Glückstadt van alles georganiseerd met muziek, tentoonstellingen en activiteiten voor kinderen. Het programma vind je op glueckstadt-tourismus.de.

Kerstmarkten in het noorden van Duitsland: Glückstadt

Grachtenweihnacht in Friedrichstadt

Gesproken over stadjes van postzegelformaat, Friedrichstadt is er ook zo eentje. En wel een heel bijzonder stadje, want het heeft een Hollandse connectie en wordt ook wel het ‘Holländerstädtchen’ van Nordfriesland genoemd. Net als in Hollandse steden kun je hier dus door de grachten varen, langs Hollandse gevels… In de adventstijd is dat natuurlijk extra romantisch…

Ik was begin deze herfst voor het eerst in Friedrichstadt en heb me meteen al laten overtuigen dat ik dit jaar nog een keer terugga om de kerstmarkt te bekijken.

Waar en wanneer?
Altstadt van Friedichstadt, 29 november – 1 december 2019
Het kerstmarktweekend begint met de ‘Julebasar’ in het Paludanushaus in de Prinzenstraße.

Meer tips voor een stedentrip Friedrichstadt

 • Vanuit Hamburg ben je er zo! Bekijk hier meer ideeën voor een leuke dagtrip naar Friedrichstadt.
 • Ik logeerde in, hoe kan het ook anders, Hotel Klein Amsterdam. Een goede combi van een heerlijk ouderwets Amsterdams restaurant (al komen de gerechten uit Nordfriesland) en een modern logeergedeelte.

Weihnachten in Friedrichstadt, foto met dank aan friedrichstadt.de

Winterzauber in Celle

Celle heeft onder normale omstandigheden al veel weg van een openluchtmuseum. De historische binnenstad staat vol vakwerkhuizen. En in december verandert die historische binnenstad in een groot kerstlichtjesland. De vakwerkgevels zijn kerstig verlicht, en de straten en stegen worden gevuld door houten kerstkraampjes. Op de marktplaats staat een grote kerstpiramide – ik blijf het wonderlijke dingen vinden, maar mooi licht geven ze wel.

Over licht gesproken: in het eerste adventweekend trekt de Lichter-Parade door de stad. En de hele maand worden er sprookjes voorgelezen.

De Winterzauber betovert ook de Schlossplatz voor het Celler Schloss, waar je niet alleen aan de Glühwein kunt, maar ook een rondje kunt schaatsen. Al met al komt Celle toch wel heel serieus in aanmerking voor de titel gezelligste kerstmarkt in Noord-Duitsland. (En dat zegt wat, mensen, want als ik eerlijk ben, ben ik geen groot kerstmarktliefhebber… ik vind Glühwein ronduit smerig, maar houd wel van gezellige lichtjes!)

Waar en wanneer?

 • Celler Weihnachtsmarkt, Altstadt, 28 november – 29 december 2019, gesloten op 24 december
 • Lichtjesparade op 30 november en 1 december 2019
 • Winterzauber, Schlossplatz, 28 november 2019 – 12 januari 2020, gesloten op 24 december

Celle is een van de 9 steden van Nedersaksen waar de kerstmarkten hard hun best doen de mooiste te zijn. Celle heeft de titel overigens vorig jaar gewonnen, maar laat dat geen reden zijn om ook in de andere steden een kijkje te nemen! Of maak er een kersttour van met een kerstreis naar Hamburg, Bremen, Hannover en Celle.

Gezellige kerstmarkten Noord-Duitsland - Celle | foto Celle Tourismus und Marketing GmbH

Boerenkool en Glühwein in Oldenburg

Om de kerstsfeer in Duitsland te proeven hoef je niet ver te rijden. De Oldenburgse Lamberti-Markt ligt namelijk op maar 3,5 uur rijden van Utrecht. Hij is knus en compact en ligt ingeklemd tussen historische gebouwen.

Hoewel het zeker geen massale kerstmarkt is, vind je hier in het weekend heel Oldenburg. Ook hier wordt gezongen, en achter de Lambertikirche worden elke dag tussen 16.30 en 17 u kerstverhalen voorgelezen. In het Duits, dat wel, maar op woensdagen en vrijdagen wordt er om 17.30 in het Platduits voorgelezen (wat ik persoonlijk dan weer zeer de moeite waard vind). Houd je daar niet van, dan concentreer je je gewoon op de Feuerzangenbowle, easy.

Waar en wanneer?
Lamberti Weihnachtsmarkt, Schlossplatz, 26 november – 22 december 2019

Net over de grens: kerstmarkt in Münster

Ook voor Münster hoef je vanuit Nederland niet ver te rijden: vanuit Utrecht ben je er in 2,5 uur al. Een paar jaar geleden probeerde ik de kerstmarkten van Münster te omzeilen, maar daar bleek geen beginnen aan. Als je in december in Münster bent, kun je je maar beter in het kerstmarktengedruis storten. (Dit geldt eigenlijk voor heel Duitsland in december… 😉 )

Er zijn vijf kerstmarkten in het centrum, waarvan die bij het Rathaus de grootste en de oudste is. Gezelliger vind ik de Aegidii Weihnachtsmarkt met sprookjesthema.

Waar en wanneer?
Aegidiimarkt, 25 november – 23 december 2019

m20131209124405_kerstmarkten-in-noord-duitsland_muenster_standort-hamburg

7x-gezellige-kerstmarkten-in-noord-duitsland_standort-hamburg

7 kerstmarkten in Lübeck

Lübeck, op zo’n 60 km ten noorden van Hamburg, is geen grote stad, het centrum is zelfs in een kwartiertje te bewandelen. Toch zijn er maar liefst zeven kerstmarkten in deze Hanzestad. De historische kerstmarkt bij het Rathaus bestaat al sinds 1648. In de buurt van de Koberg, bij het Schiffer-Gesellschaft (zeker even een blik naar binnen werpen) woonden vroeger alle zeelui. De kerstmarkt hier heeft daarom een maritiem tintje.

Het Hansemuseum (wat je ook in Lübeck doet: ga daarheen!!) heeft een eigen decemberprogramma, met extra rondleidingen, voordrachten en een kerstmarktje. Dit museum hoort absoluut op je programma als je Lübeck bezoekt. (Ruim de tijd voor uittrekken en zeker het kloostergedeelte meenemen in je bezoek.)

Waar en wanneer?
De gezelligste kerstmarkten in Lübeck:

 • Traditioneller Weihnachtsmarkt: 25 november – 30 december 2019, gesloten op 25 december
 • Märchenwald an der Marienkirche: 25 november – 30 december 2019, gesloten op 25-26 december
 • Historischer Weihnachtsmarkt: 25 november – 23 december 2019
 • Weihnachtswunderland an der Obertrave: 25 november 2019- 1 januari 2020, gesloten op 24-25 december
 • Kunsthandwerkermarkt Lübsche Wiehnacht: 23-24 november 2019 en 30 november – 1 december 2019. Entree € 2

Meer tips voor een stedentrip Lübeck

 • Bekijk voor meer tips voor een tripje naar Lübeck: Dagtrip vanuit Hamburg: 20x doen in Lübeck
 • Blijf je een paar dagen om alle kerstmarkten uit te proberen, dan is Hotel Ko 15 het ideale vertrekpunt: veel centraler kun je in Lübeck niet zitten.
 • Wil je meer zien dan alleen Lübeck en bijvoorbeeld ook Wismar (aanrader: historisch centrum) en Hamburg bekijken (zie je hoe ik je toch naar Hamburg probeer te lokken? 😉 ) dan is een kerstreis Lübeck waarin alles geregeld is een handig idee.

kerstmarkten-in-noord-duitsland_luebeck_standort-hamburg

Kerst in Bremen

In Bremen doe je je kerstshoppen (raad eens…) op de historische kerstmarkt in de Altstadt, rondom het Bremer Rathaus. Ga je meer voor maritieme flair met een vleugje middeleeuwen, dan bezoek je de Schlachte-Zauber aan de Schlachte. De schepen zijn prachtig verlicht, en de Biergärten zijn omgetoverd tot knusse kerstmarkt.

Waar en wanneer?
Weihnachtsmarkt Bremen bij het Rathaus en aan de Schlachte, 25 november – 23 december 2019

De gezelligste kerstmarkten in Noord-Duitsland: Schlachte in Bremen

Klein maar fijn: kerstmarkt in Stade

Ook Stade is een relatief kleine stad die groots uitpakt met haar kerstmarkten, steegjes met feestverlichting en een passend bühneprogramma. Wie zich in de geschiedenis van de Hanze wil onderdompelen bezoekt het hanseatische kerstfeest op 10 en 11 december: op het plein voor het Rathaus is een kleine middeleeuwse kerstmarkt, in het Rathaus waan je je in Lübeck (!) en kun je zien hoe er in de middeleeuwse Hanzesteden werd gehandeld.

Waar en wanneer?
Stader Weihnachtsmarkt, 25 november – 23 december 2019

Standort Hamburg - Dagtrip vanuit Hamburg Stade

… en natuurlijk ook… Hamburg

Als je op kerstmarktenstrooptocht in Noord-Duitsland bent moet je Hamburg uiteraard ook even aandoen. Met meer dan 30 heel verschillende kerstmarkten kun je hier je hart ophalen aan Lebkuchen en Glühwein.

Ik zette meer dan 30 Hamburgse kerstmarkten hier voor je op een rij:

Bonuskerstmarkten

Ik zei al: elke zichzelf respecterende stad vindt dat de beste kerstmarkt van Noord-Duitsland zich dáár bevindt. Omdat het nog wel een tijdje zal duren voor ik ze állemaal uitgeprobeerd heb, geef ik je hier een klein bonuslijstje van de kerstmarkten die me vanuit verschillende hoeken met klem worden aangeraden:

 • Kerstmarkt aan het strand: Musikalischer Weihnachtsmarkt Timmendorfer Strand, van 18 december 2019 – 5 januari 2020. (Goed te bereiken vanuit Hamburg, maar ook vanuit Lübeck.)
 • Kerstmarkt in UNESCO-erfgoed: Weihnachtsmarkt Wismar. De binnenstadt van Wismar is UNESCO-werelderfgoed. De lichtjes van de kerstmarkt voegen daar nog iets extra’s aan toe. Van 25 november – 22 december 2019.
 • Kerst met Tijl Uilenspiegel: Weihnachtsmarkt Mölln. Alle adventsweekenden.

kerstmarkten-in-hamburg_standort-hamburg

Kerstmarkten in Noord-Duitsland | Standort Hamburg | Lüneburg

1 gedachte over “10x gezellige kerstmarkten in Noord-Duitsland

 1. Super leuke blog! Celle lees ik vandaag al voor de tweede keer, dus moet wel een heel leuk plaatsje zijn. Zet ik direct even op mijn reislijst voor volgend jaar. Heb dit jaar kaartjes voor de trein naar Oberhausen die ik voordelig vond
  Sowieso wel zin in! Gaan met een gezellig clubje en hoeven vanaf Utrecht maar anderhalf uur te reizen. Goed te doen dus

  Beantwoorden

Plaats een reactie