Home Ontdek Hamburg Klein maar fijn: de leukste kleine kerstmarkten in Hamburg

Klein maar fijn: de leukste kleine kerstmarkten in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Heb je niet per se zin om met de rest van Hamburg op een kerstmarkt te staan? Hoeft gelukkig ook niet! Ook dit jaar zijn er weer meerdere kleine kerstmarkten in Hamburg. Deze kerst- en adventsmarkten zijn kleiner, maar o zo gemütlich.

Of je nu op zoek bent naar hip(-hop) Hamburgs design, street food of gewoon naar kerstige gezelligheid, deze knusse kerstmarkten zijn een uitstekend alternatief als je houdt van wat minder traditionele kerstmarkten.

Smijt dus gauw je crèmekleurige kabeltrui in een koffer en zet een muts op, dan gaan we kerstshoppen en, voor de liefhebber, aan de Glühwein!

18x gezellige kleine kerstmarkten in Hamburg

18 gezellige kleine kerstmarkten in Hamburg

Maritimer Weihnachtsmarkt „HO HO AHOI“, Harburger Binnenhafen

Ook dit jaar worden alle kerstliefhebbers weer uitgenodigd voor de maritieme kerstmarkt “HO HO AHOI” in de binnenhaven van Harburg. Met warme drankjes en Lebkuchen kun je hier in maritieme stijl het seizoen vieren. Er is regionale braadworst, boerenkool, heerlijke crêpes en nog veel meer. Opwarmen doe je met glühwein of alcoholvrije punch, of bij de open haard.

Harburger Binnenhafen, Lotseplatz

hello handmade Weihnachtsmarkt, Marktplatz der Manufakturen

Start de advent op de Marktplatz der Manufakturen. Tijdens het eerste adventsweekend presenteren lokale ontwerpers en makers hun nieuwste werk. Denk aan mode, lekker lokaal eten, illustraties, woonaccessoires en upcycling.

hello handmade Weihnachtsmarkt
Versmannstraße 42

StadtparkZauber, Weihnachtsmarkt am Landhaus Walter

Een kerstmarkt met niet alleen glühwein, maar ook een eigen curlingbaan! Verder is er een programma vol sprookjes en live muziek, en natuurlijk de lekkerste winterkost. 

StadtparkZauber
Landhaus Walter, Otto-Wels-Straße 2

Alternatieve kerstmarkten in Hamburg: Weihnachtsmarkt San Diego

Winterdeck Cap San Diego

Leinen los voor de kerstmarkt op museumschip Cap San Diego! Op adventszondag 10 december 2023 wordt het pooldeck van de Cap San Diego weer omgetoverd tot kerstmarkt, en drink je je Capt‘n Glühwein met uitzicht op de haven, Michel en Elbphilharmonie. Ook de kerstman komt langs met pakjes voor de kleintjes. Toegang tot het Winterdeck is gratis!

Cap San Diego, Überseebrücke

Wilhelmsburger Adventsmarkt

Kerstliedjes zingen om een kampvuur op een plek waar je eigenlijk niet echt een kerstmarkt verwacht. Dat doe je op de Wilhelmsburger Adventsmarkt. Hij wordt georganiseerd door enthousiaste Wilhelmsburgers die willen laten zien dat hun wijk echt genoeg te bieden heeft.

Wilhemsburger Adventsmarkt 
Am Veringhof 23b, bushalte Vogelhüttendeich

De gezelligste adventsmarkten en kleine kerstmarkten in Hamburg

Winterbasar der Hanseatischen Materialverwaltung

De Winterbasar van de Hanseatische Materialverwaltung hoort absoluut in het rijtje met alternatieve kerstmarkten in Hamburg thuis! Je kunt hem nog het beste zien als een kerstige schatkamer: hier worden allerlei props uit allerlei theaters verzameld en vervolgens verkocht of uitgeleend. Als bijvoorbeeld een toneelgroep zijn decors opruimt, of een filmploeg zijn requisieten niet meer nodig heeft, belanden ze hier. Een school die net een toneelstuk repeteert, maar niet genoeg geld heeft voor een apart decor, kan bij HMV terecht.

Naast de grote vlooienmarkt is er ook de food truck markt en selbstverständlich de nodige Glühwein, Punsch en muziek.

Winterbasar Hanseatische Materialverwaltung
Stockmeyerstraße 41-43, U HafenCity Universität
entree: € 3

Wintergarten St. Pauli

Geen zin in al die kerstmeuk? Gelijk heb je. Kom naar de Wintergarten bij de Rindermarkthalle! Dat  is een designer kerstmarkt waar je aan de Glühwein kunt, maar verder vooral design, kunst en sofaconcerten vindt. Als highlight is er een kleine ijsbaan waar je kunt Eisstockschießen. Dat is een soort curling en ik zie het steeds meer aangeprezen worden in Hamburg. Ik denk dus dat het hip is. Zelf vind ik de ijsbaan net wat te klein om op te schaatsen, maar ik kom ook uit de Hollandsche polder. Voor kinderen is hij zeker geschikt!

Wintergarten St. Pauli
Rindermarkthalle, Neuer Kamp 31, U Feldstraße

18x alternatieve kerstmarkten Hamburg

Sierichs Winterzauber

Sierichs Winterzauber is een fijne plek om de kinders bezig te houden: koekjes bakken, schminken, een draaimolen en een bungee-trampoline, you name it. Wijzelf gaan gewoon aan de kaasfondue en de wijn. En boerenkool, als je er trek in hebt!

Het kinderprogramma loopt tot 18 u. Voor volwassenen gaat de kerstbiergarten daarna gewoon door.

Sierichs Winterzauber
Südring 5b (Stadtpark), U Saarlandstraße

Adventszeit St. Markus

Op het pleintje voor de St. Markus Kirche in Eppendorf komen de traditionele kerstzoetigheid en de Glühwein grotendeels uit de regio. De helft van de opbrengsten van de adventsmarkt gaat naar een goed doel. Voeg daarbij de nostalgische draaimolen en de kerstmuziekjes, en de kerstsfeer zit er toch meteen al aardig in!

Adventszeit St. Markus
Kirchplatz St. Markus, Heider Straße 1, U Eppendorfer Baum

Alternatieve kerstmarkten 2019

Alsterdorfer Advent

De Alsterdorfer Advent begint met een handwerk- en curiosamarkt, en een Kinder-Kreativ-Werkstatt met geknutsel en sprookjesvertellingen. Deze kerstmarkt probeert zo ‘inklusiv’ mogelijk te zijn en is dus grotendeels ‘barrierefrei’, ofwel makkelijk begaanbaar met rolstoel en kinderwagen. De meeste onderdelen in het Bühnenprogramm hebben een presentator én een gebarentolk.

Alsterdorfer Advent
Alsterdorfer Markt, U Sengelmannstraße

Holy Shit Shopping Hamburg

Clubhoppen en kerstshoppen, dat moet over Holy Shit Shopping gaan! Jawohl! De Hamburger editie belooft ook dit jaar een Messehalle vol pop-up stores en jonge ontwerpers. Cocktails, Glühwein en de nodige hapjes regel je in de bar, de dj zorgt voor muzikale begeleiding

Holy Shit Shopping
Messe Hamburg, Halle B1, Eingang Nord, U Messehallen

Weihnachtsmarkt der Kunsthandwerker am Kiekeberg

In de winter is Openluchtmuseum Kiekeberg eigenlijk vrij kaal, laten we eerlijk zijn. (Want zonder net geboren lammetjes en bloesems enzo, en daar heb ik echt een zwak voor.) Maar: de adventsmarkt zorgt ervoor dat het museum echter ook in december een leuk idee is. Op deze kerstmarkt draait allesom Kunsthandwerk, uit alle hoeken van Duitsland. Met meer dan 100 verschillende kunstenaars zit er vast iets voor je tussen. Je vindt hen bovendien verspreid over het museumterrein, dus je pikt dat meteen mee. Glühwein en andere versnaperingen zijn bovendien altijd in de buurt!

Weihnachtsmarkt der Kunsthandwerker am Kiekeberg
Am Kiekeberg 1, Rosengarten, bushalte Museum Kiekeberg

Shoppen op de alternatieve kerstmarkten van Hamburg

Harburger Weihnachtsmarkt

Het plein voor het barokke Harburger Rathaus lijkt gemaakt voor een knusse kerstmarkt. Als de lichtjes je niet in de kerststemming brengen, dan toch zeker de kerstpiramide en de geur van amandel. Leuk aan deze kerstmarkt is dat je er o.a. een smid in actie kunt zien, muziek kunt luisteren, zingen, verdwalen in sprookjes, en, ik wil het toch graag even noemen: de Harburger Ansichten, historische foto’s en verhalen over Harburg.

Harburger Weihnachtsmarkt
Rathausplatz Harburg, S Harburg Rathaus

Weihnachtsmesse im Altonaer Museum

Kunstenaars en designers uit Noord-Duitsland verkopen op de Weihnachtsmesse in het Altonaer Museum hun sieraden, decoratie voor in huis (of de kerstboom), papierkunst, speelgoed, houtsnijwerk, en meer. Voor kinderen worden speciale rondleidingen georganiseerd. Er wordt verder ook geknutseld en er wordt samen sprookjes gelezen.

Weihnachtsmesse im Altonaer Museum
Museumstraße 23, S Altona

Kleine kerstmarkten van Hamburg| foto met dank aan Jörg S.

Öko-Weihnachtsmarkt im Museum der Arbeit

Van handgemaakte kerstdeco tot een verantwoord en smakelijk kerstmenu, Duitslands unieke Öko-Weihnachtsmarkt in het Museum der Arbeit is een begrip in Hamburg. Tijdens deze duurzame kerstmarkt is het museum ook gewoon geopend (en inbegrepen in de entree). Ga daar zeker even kijken, want het is echt de moeite waard.

Öko-Weihnachtsmarkt im Museum der Arbeit
Wiesendamm 3, U Barmbek

Victorian Christmas

Als je het doet, dan kun je het maar beter goed doen. En dan kun je je net zo goed helemaal onderdompelen in het zingen van Christmas carols, punch en scones. En Victoriaanse kostuums! Op de Victorian Christmas Market in hotel Baseler Hof vind je een combinatie van Victoriaanse kerstvrolijkheid en Europese Jugendstil.

Victorian Christmas Market
Hotel Baseler Hof, Esplanade 15, U Stephansplatz

Kleinschalige kerstmarkten in Hamburg

Weihnachtsmarkt am Goldbekhaus

Klein, gemütlich en veel kunst: de kerstmarkt van cultuurcentrum en theater het Goldbekhaus in Winterhude. Kinderen kunnen voor € 4 gezellig komen knutselen, en er is ook een maskertheater.

Weihnachtsmarkt am Goldbekhaus
Moorfuhrtweg 9, busalte Goldbekplatz

Adventsmesse der Koppel 66

Tot slot de Adventsmesse in Koppel 66, bekend om het kunsthandwerk. Deze designkerstmarkt is elk adventsweekend open. Als je klaar bent met shoppen of even wilt pauzeren, is het tijd voor een stuk taart bij Café Koppel.

Adventsmesse der Koppel 66
Koppel 66, Lange Reihe 75, U/S Hauptbahnhof

Bonustip: Glühweinfahrt over de Elbe

Eigenlijk is dit natuurlijk geen kerstmarkt, maar daar gaan we niet over kniesoren. Omdat door de verlichte Speicherstadt varen met een Glühwein in je hand echt wel iets bijzonder is, wil ik hem toch even noemen: de Glühweinfahrt door de haven en Speicherstadt met de Barkasse “Traute Abicht”. Na anderhalf uur op het water eindigt de rondvaart bij de grote historische kerstmarkt aan het Rathaus, dus kersthoppen is zeker nog een optie.

Glühweinfahrt over de Elbe
prijs vanaf € 34
trefpunt: Landungsbrücken, Brücke 1, U/S Landungsbrücken

Sla ook de grote kerstmarkten niet over

Met deze kleine kerstmarkten in Hamburg kun je wel even voort, denk ik. Maar sla dit jaar ook de grote en bekende kerstmarkten niet over! Je vindt ze in het grote kerstmarktenoverzicht.

Kun je niet kiezen? Geen probleem: als je deze route neemt, kun je in het centrum van Hamburg 7x een heel andere kerstsfeer proeven.

Als je er echt geen genoeg van kunt krijgen, dan zijn deze 10 kerstmarkten in de buurt van Hamburg misschien wel iets voor je: 10x gezellige kerstmarkten in Noord-Duitsland.

Plan je kersttrip naar HamburgKleine kerstmarkten in Hamburg: dit zijn de gezelligste | Standort Hamburg

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Alternatieve kerstmarkten in Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid