Naar de dokter in Duitsland

Ziek worden op reis is natuurlijk het laatste dat je wilt. Maar mocht het gebeuren, dan is het handig om voorbereid te zijn. Dit is wat je moet weten als je in Duitsland naar de dokter moet.

** Corona-update! Ben je in Hamburg en maak je je zorgen om het coronavirus, of ben je bang dat je zelf ziek bent geworden? Bekijk dan mijn speciale coronapagina. Daar vind je alle info en noodnummers die je kunt bellen als je dringend medische hulp nodig hebt.**

Naar de dokter in Duitsland: dit moet je weten

Naar de huisarts

De meeste mensen gaan vooral naar de huisarts als ze griep hebben en een Arbeitsunfähigkeitsbescheinigung voor hun werk nodig hebben.

In Duitsland kun je je namelijk niet zomaar ziekmelden op je werk. Ben je langer dan twee dagen afwezig, dan heb je een Bescheinigung van een arts nodig voor je werkgever en je ziektenkostenverzekering, zodat je gewoon doorbetaald wordt tijdens je ziekte. 

Mijn ervaring is dat huisartsen hier zelf patiënten niet echt uitgebreid onderzoeken, maar ze een ziekmelding geven en snel doorsturen naar een specialist of een recept voor medicatie of fysiotherapie uitschrijven. 

Een afspraak maken bij de huisarts
De meeste huisartspraktijken werken op basis van afspraken, maar huisartsen zijn wettelijk verplicht om een deel van hun werktijd ‘open spreekuur’ te hebben, waar je zonder afspraak terechtkunt. Check de website van de praktijk om te zien wanneer ze open zijn.

Wat moet je meenemen als je in Duitsland naar de huisarts gaat?

Ben je op reis en beland je onverhoopt bij een dokter?
Dan is het genoeg om een EHIC-kaart bij je te hebben. (Als EHIC-gegevens niet al automatisch op je zorgpas staan, kun je gratis een EHIC-kaart aanvragen bij je zorgverzekeraar.) Noodzakelijke medische zorg wordt dan verleend, en de kosten worden ingediend bij je zorgverzekeraar. Dat hoef je niet zelf te doen.

Ben je naar Hamburg verhuisd en heb je een dokter nodig?
Dan heb je ook een Duitse zorgverzekering nodig. Je verzekeringspasje laat je bij de balie scannen als je je aanmeldt voor je afspraak. Heb je diagnoses of andere belangrijke info die de arts nodig kan hebben, neem die dan ook mee naar de afspraak.

Let op: op de chip van je verzekeringspas staan gegevens als je naam, adres, enz. De praktijk is verplicht je kaart eens per kwartaal te scannen. Heb je een afspraak en is je kaart dat kwartaal nog niet gescand, dan moet het gebeuren, anders mooi geen behandeling. (Mij is nog steeds raadselachtig waarom dit zo nodig is, maar je moet je kaart bij je hebben en laten scannen, anders heb je dus pech. Duitse bureaucratie, eben…) (Want wie verhuist er elk kwartaal en hoe vaak worden mensen uit een verplichte verzekering gegooid, kom op zeg, breek me de bek niet open… maar ja.) Zorg dus dat je voor de zekerheid altijd je verzekeringspas bij je hebt als je in Duitsland naar een dokter gaat.

Bij elke arts/praktijk waar je voor het eerst komt vul je een formulier over privacy/gegevensbescherming in, en een formulier over je voorgeschiedenis (welke inentingen heb je gehad, slik je bepaalde medicijnen, ben je ergens allergisch voor, enz.)

Naar een specialist

Anders dan in Nederland kun je in Duitsland zonder verwijzing naar een specialist gaan. Sterker nog, men verwacht dat eigenlijk ook. (De eerste keer dat ik in Duitsland bij een huisarts was en meteen doorgestuurd werd naar een specialist schrok ik nogal…) De meeste mensen slaan de huisarts dus gewoon over en gaan meteen naar een specialist. Heb je dus oorpijn, dan meld je je bij een HNO-Arzt (KNO-arts).

Vorsorge
Om bepaalde aandoeningen zo vroeg mogelijk op het spoor te zijn, wordt aangeraden een en ander regelmatig te laten controleren. Van vrouwen (vanaf een jaar of 18) wordt verwacht dat ze elk jaar een uitstrijkje laten maken en de voorgevel laten controleren bij een Frauenarzt. Elke twee jaar kun je bij een huidarts je huid laten controleren op verdachte plekjes.

Een afspraak maken bij een specialist
Ook specialisten moeten tegenwoordig een open spreekuur hebben. Persoonlijk vind ik het open spreekuur alleen aan te raden als het echt noodzakelijk is, want het kan lang duren voor je aan de beurt bent.

Wachttijden voor afspraken wisselen sterk per praktijk. Soms kun je binnen een paar dagen al een afspraak krijgen, soms kan het weken of zelfs maanden duren. Steeds meer praktijken bieden de mogelijkheid om online afspraken in te plannen.

Ook bij een specialist vul je bij je eerste afspraak formulieren in over privacy en je voorgeschiedenis.

Let op: voor sommige specialisten, bijvoorbeeld voor longartsen, heb je wél een verwijzing nodig.

Wat moet je meenemen als je in Duitsland naar specialist gaat?

Ben je op reis in Duitsland maar woon je in Nederland?
Bel dan voor de zekerheid even met je verzekering voor je een specialist bezoekt. 

Ben je naar Hamburg verhuisd en heb je een specialist nodig?
Je verzekeringspasje (altijd!! zie boven) en evt. belangrijke info die een arts nodig kan hebben (verwijzingen, diagnoses, röntgenfoto’s, enz.)

Hoe vind je een goede arts?

Je kunt zelf kiezen naar welke arts je gaat, en zit dan ook niet aan deze arts vast. Voel je je niet prettig bij de arts, dan kun je een vervolgafspraak bij een andere arts inplannen. Je hoeft je niet uit te schrijven bij een praktijk. Ben je al eens eerder bij een bepaalde praktijk geweest, dan krijg je voorrang op mensen die nieuw zijn. (Er zijn praktijken met een patiëntenstop.)

De beste manier om een arts te zoeken is te zoeken naar praktijken bij je in de buurt. Op jameda.de kun je over de meeste artsen ervaringen van patiënten lezen.

Sommige huisartsen doen mee met het Hausarztprogramm. Meld je je daarvoor aan, dan ga je voor minimaal één jaar een contract aan met je huisarts. Hij wordt dan je eerste aanspreekpunt. Neem je deel aan het Hausarztprogramm, dan kun je dus niet meer zonder verwijzing naar een specialist gaan, maar moet je eerst langs de huisarts. (Met andere woorden: dit programma werkt zoals het in Nederland altijd gaat.)

Voordeel van het Hausarztprogramm is dat er één arts is die het overzicht heeft en weet waarvoor je allemaal behandeld wordt. Nadeel is dat je wel minimaal één jaar aan de huisarts vastzit en dat dat vervelend is als het uiteindelijk een lul geen prettige arts blijkt te zijn. Meld je dus alleen aan als je de arts al kent en je prettig bij hem/haar voelt.

Heb je een arts in Duitsland nodig? Hier moet je op letten

Wat wordt er vergoed?

Zorgpremies kosten een behoorlijke bom duiten (zéker als je zzp’er bent), maar daar krijg je wel wat voor. Er wordt heel veel vergoed door de verzekeraar en er is geen eigen risico.

Bezoek aan huisartsen en specialisten worden altijd vergoed, Vorsorgetermine ook.
Voor een behandeling bij bijvoorbeeld een fysiotherapeut betaal je een eigen bijdrage per recept. Krijg je een verwijzing voor 6 behandelingen, dan betaal je ongeveer € 27,50 tot € 32 zelf. De eigen bijdrage betaal je zelf aan de praktijk. (Ofwel ter plaatse, ofwel via een rekening die de praktijk stuurt.) Krijg je daarna nog een keer een recept voor 6 behandelingen, dan betaal je over dat recept ook weer de eigen bijdrage.

Psychotherapie
Voor psychotherapie geldt dat behandeling bij een therapeut met een zgn. ‘Kassensitz’ gegarandeerd wordt vergoed. Ook hiervoor betaal je een eigen bijdrage, in dit geval per sessie.

Omdat de wachtlijsten bij therapeuten met zo’n Kassensitz (contract met zorgverzekeraars) extreem lang kunnen zijn, wordt therapie bij een therapeut zonder Kassensitz soms* ook vergoed via een Kostenerstattungsverfahren. Houd er dan echter rekening mee dat het lang kan duren voor de goedkeuring van de verzekering komt. (Je hebt een Dringlichkeitsbescheinigung van je arts nodig, en moet kunnen aantonen dat je hebt geprobeerd bij minstens 5 Kassentherapeuten aan te kloppen.)

*Update 2021: in Hamburg zijn verzekeraars zo goed als niet meer bereid om behandelingen bij therapeuten zonder Kassensitz te vergoeden, ook al zijn de wachtlijsten bij Kassensitz-therapeuten door de coronacrisis nog maar weer eens langer geworden. Ja, dit is extreem aso en op geen enkele manier in het belang van de patiënt, maar wel zoals het is. 😥

Alternatieve geneeswijzen
Over het algemeen worden homeopathische behandelingen alleen vergoed als de behandeling uitgevoerd wordt door een echte arts, die daarnaast een extra opleiding voor alternatieve geneesmethoden heeft gevolgd. Een bezoek aan een Heilpraktiker (die dus geen medische opleiding heeft) wordt normaal gesproken niet vergoed. Er zijn echter wel verzekeraars die bepaalde alternatieve behandeling vergoeden, maar veel verzekeraars vergoeden niets alternatiefs. Voor meer info neem je het beste contact op met je verzekeringsmaatschappij.

Medicijnen kopen in Duitsland

Anders dan in Nederland kun je in Duitsland medicijnen alleen kopen bij een apotheek. Ook paracetamol en dergelijke vind je dus niet bij drogisten of supermarkten, maar uitsluitend bij de apotheek. (Wonderlijk, ja, vooral als je je bedenkt dat vuurwerk wél bij supermarkten en drogisten verkocht wordt!)

Voor medicijnen die je op recept krijgt betaal je een Rezeptgebühr van 10% van de kosten van het medicijn (minimaal € 5, maximaal € 10 per medicijn).

Even over antibiotica…

Ach, een van mijn pet peeves… Ik krijg regelmatig vragen over antibiotica kopen in Duitsland. Die krijg je hier dus net als in Nederland gewoon op recept. Antibiotica zijn geen snoepjes, Leude! Ze worden hier wel vaker voorgeschreven dan in Nederland, helaas ook vaak bij zaken waarvoor antibiotica volstrekt zinloos zijn. (Er zijn veel patiënten die antibiotica eisen bij verkoudheden (?!) en er zijn helaas ook artsen die daarin meegaan…😱) 

Disclaimer!

Ik ben natuurlijk geen arts en beschrijf dit op basis van eigen ervaringen met de zorg in Duitsland. Twijfel je over hulp die je nodig hebt, vraag dan altijd bij een arts na. Twijfel je over wat er vergoed wordt, neem dan contact op met je zorgverzekering.

Alles dat je moet weten over verzekeren in Duitsland

2 gedachten over “Naar de dokter in Duitsland

  1. Ik zou graag willen weten wat een consult kost bij een Duitse huisarts, als je hiervoor niet verzekerd ben. Wel heb ik een EHIC card. Bij voor baat dank.

    Beantwoorden
    • Hoi Yvonne, wat bedoel je met ‘hiervoor niet verzekerd’? Als je in Nederland verzekerd bent en met je EHIC op reis gaat, dan kost een consult bij een Duitse huisarts je niets, je moet alleen je kaart laten zien, en evt. een formulier invullen.

      Beantwoorden

Plaats een reactie