Vind je eigen Steuerberater in Hamburg

Je eerste gedachte is misschien ‘hoezo zou ik een Steuerberater in Hamburg nodig hebben?’

Begrijpelijk. Als je niet in Hamburg woont, is de vraag ook meer dan terecht. 😉 Woon je wel in Hamburg, dan is de vraag begrijpelijk, maar kan het toch een goed idee zijn om een Steuerberater in Hamburg te zoeken en je belastingaangifte uit te besteden.

Ik vertel je in deze blogpost waarom.

TLDR: laat je bij de zoektocht naar een Steuerberater in Hamburg niet adviseren door mijn ex en ook niet door mijn vroegere buren. Lees in plaats daarvan deze blogpost en win advies in bij mensen die er iets van weten.

Vind een Steuerberater in Hamburg

Heb je een Steuerberater in Hamburg nodig?

Situatie: je werkt in loondienst

Werk je in loondienst, dan kun je in theorie zelf je belastingaangifte doen. Ik zou het je echter niet aanraden, vooral niet als je nog niet heel lang in Duitsland woont. Het Duitse belastingrecht is, nou ja, geen kattenpis.

Ben je in loondienst, dan heb je echter niet per se een belastingadviseur nodig, maar kun je prima terecht bij zgn. Steuervereine die de hele boel voor je regelen voor een Mitgliedsbeitrag van ongeveer € 30 per jaar. Voor Hamburg check je bijvoorbeeld de mogelijkheden bij Lohnsteuerhilfe. Veel Duitsers die in loondienst werken zijn of lid van een Steuerverein, of hebben ook een Steuerberater.

Situatie: je hebt een eigen bedrijf of je situatie is op een andere manier ingewikkeld

Iets feestelijks als een Steuerverein zit er voor zelfstandigen helaas niet in. Dan komt dus de Steuerberater/in in beeld, en een aanzienlijk hogere rekening – maar daarvoor wordt dan wel alles geregeld.

Een goede Steuerberater/in is zijn/haar geld meer dan waard. (Bovendien: je moet niet alles kenne kenne, om met Riek Balk te spreken – als ik in Nederland als ZZP’er zou werken, zou ik ook een accountant in de arm nemen.)

Ik heb me eerst laten adviseren door mijn ex (sowieso altijd een slecht idee…) en daarna door mijn buren. Die hadden allemaal obscure accountants die een en ander als vriendendienst deden, maar dat voor mij alleen via de officiële weg wilden doen (op zich niks mis mee), en vervolgens niets deden (heel veel mis mee).

Het vinden van mijn eerste Steuerberater, toen nog in Hannover, was een hoogtepunt in mijn integratie, maar was uiteindelijk een dieptepunt in alle andere opzichten. (Niet in de laatste plaats omdat naderhand mijn huidige Steuerberaterin de aangiftes nog eens opnieuw moest doen… 🙁 )

Op zoek naar een Steuerberater in Hamburg

Also, iemand die je helpt met je boekhouding en belastingaangifte is dus super handig als je naar Hamburg bent verhuisd. Hoe ga je nu verder?

Tips voor het zoeken naar een Steuerberater

Deze tips liggen enorm voor de hand, maar het zijn toch dingen om goed in je oren te knopen (geloof me, ik ben door schade en schande wijs geworden…):

  • zoek iemand die ervaring heeft met (kleine) bedrijven en met jouw sector;
  • zoek bij voorkeur ook iemand die ervaring heeft met bedrijven die internationale facturen sturen (als je internationale klanten hebt);
  • begin vroegtijdig met zoeken, Steuerberater in Hamburg lijken in ieder geval geen droog brood te hoeven eten. Veel Kanzleien in Hamburg hebben een Aufnahmestopp voor nieuwe Mandanten;
  • zoek iemand die niet seniel is (maar echt! Het laatste dat je wilt is dat 5 jaar na dato de aangifte van het jaar waarin je naar Hamburg verhuisd bent nog een keer over gedaan moet worden omdat de Steuerberater er een potje van gemaakt had!);
  • krijg zo snel mogelijk boven water hoe de Steuerm/v wil dat je spullen aanlevert, wie je vaste contactpersoon is, welke checklists je moet gebruiken, welke kosten je ongeveer kunt verwachten. Veel Steuerlieden zijn hier graag schimmig over. Schimmig is niet goed;
  • wat ook niet goed is: slechte communicatie. Aandringen op normale communicatie en drammen. Indien dit niet werkt, z.s.m. wegwezen;
  • oefen vast op je handtekening, want als je eenmaal een Steuerm/v gevonden hebt, dan moet je een hoop machtigingen ondertekenen en formulieren invullen. Maar daarna komt alles goed.

Er zijn verschillende vergelijkingssites te vinden waar je Steuerberater/Innen in Hamburg met elkaar kunt vergelijken. Betrouwbare sites om een Steuerberater te vinden zijn in elk geval:

Steuerberaterkammer Hamburg

Deutscher Steuerberaterverband e.V.

Wat kost een Steuerberater eigenlijk?

Dat is lastig te zeggen, want dat verschilt per situatie en inkomen. Er zijn wettelijke richtlijnen voor, maar een en ander hangt af van je omzet/loon en (in geval van een eigen bedrijf) het aantal transacties per maand op je zakelijke rekening. Het beste informeer je je vooraf globaal en stel je vervolgens concrete vragen als je eenmaal een kandidaat hebt gevonden aan wie je evt. je boekhouding en belastingaangifte wilt overdragen.

Hoe herken je een betrouwbare Steuerberater in Hamburg

O, en vergeet dat M-biljet in het jaar dat je verhuist niet!

Je zou het haast vergeten, maar voor het jaar dat je verhuist moet je ook nog belastingaangifte doen in Nederland. Dit gaat via een M-biljet of M-formulier. Ook dit kun je in principe zelf doen. Ik heb destijds (2013), nadat ik één blik op dat formulier geworpen had, fluks een belastingadviseur ingeschakeld, namelijk Ron Meijer van Adrome Fiscaal. (Maar ik ben dan ook tekstschrijver/vertaler…)

Zorg er in elk geval voor dat alle informatie uit je M-formulier ook beschikbaar is voor je Steuerberater in Duitsland. Ook al begrijpt hij/zij daar an sich de ballen van. Ook al heb je aangegeven dat je tot en met maand x in Nederland hebt gewerkt en daar belasting hebt betaald, en vanaf maand y in Duitsland werkt en daar belasting betaalt, de gegevens uit Nederland kunnen alsnog relevant zijn voor je aangifte in Duitsland. (Opnieuw, schade, schande, en een slechte Steuerdropveter uit Hannover, in mijn geval – doe er je voordeel mee!)

Bekijk hier de info van de Nederlandse Belastingdienst: belastingaangifte internationaal.

Wil je meer weten over verhuizen naar Hamburg? Bekijk dan hier mijn tips!

Plaats een reactie