Tamelijk toffe tips voor Hamburg in maart

Als het eigenlijk nog best koud is, maar het zonnetje al schijnt en je de lente al een beetje kunt ruiken… dat is mijn lievelingstijd. In Hamburg, en overal. Ook al is er nog net geen bloesem.

De volgende dingen maken het gebrek aan bloesem gelukkig ruimschoots goed. Bekijk waarom ik vind dat maart ook een uitstekende maand is om Hamburg te bezoeken.

Waarom een bezoek aan Hamburg in maart een goed idee is: tentoonstelling in het Hamburg Museum

Zien in Hamburg in maart

Russisch-Orthodoxe Kirche van St. Pauli

Ook deze maand staat er natuurlijk weer bijzondere architectuur op het menu, en wel de Russisch-Orthodoxe Kirche der Gemeinde des Heiligen Johannes von Kronstadt. Ofwel de Russisch-Orthodoxe Kirche van St. Pauli, in de volksmond. Hoewel de kerk ooit als protestantse kerk onder de naam Gnadenkirche gebouwd is, doet de architectuur met zijn torentjes heel Byzantijns aan. 

De op steen geschilderde fresco’s op de gevel zijn uniek in Europa. Neem zeker ook even een kijkje in de kerk. Binnen vind je een heel bijzondere collectie iconen. Deze kerk bekijken we binnenkort van dichterbij in de volgende aflevering van de serie #kortenkrachtig!

Russisch-Orthodoxe Kirche, Tschaikowskyplatz 1, U Messehallen

Russisch Orthodoxe Kirche in Hamburg

Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen

Het Stadtteilarchiv Ottensen heeft een aantal routes door Ottensen en naburige wijken uitgezet, waaronder het Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen.

In ongeveer 14 km wandel of fiets je langs o.a. statige villa’s, de voormalige marsepeinfabriek, Oevelgönne en het Elbstrand en het Jenisch-Park. Bij alle bezienswaardigheden staan Infotafel met informatie en een kaart.

Deze route geeft je een mooie indruk van het fancy-schmancy Othmarschen. 🙂

Meer info: Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen.

Pratende prullenbakken

Van kapitale villa’s gaan we naar… pratende prullenbakken.

Want, jawohl, in Hamburg zijn zelfs de prullenbakken leuk om naar te kijken. Let er maar eens op: overal in Hamburg vind je knalrode prullenbakken met spitsvondige tekstballonnetjes met mooie spreuken. Het initiatief van de Stadtreinigung en een marketingbureau heeft inmiddels al meerdere prijzen gewonnen. Je vindt ze overal, bijvoorbeeld in Altona, Ottensen, St. Pauli, Eimsbüttel, Eppendorf… En ook in Othmarschen, trouwens.

Pratende prullenbakken: die roten Mülleimer van Hamburg

Hamburg im 20. Jahrhundert in het Hamburg Museum

Het Hamburg Museum is behoorlijk groot. Er is veel moois te zien, en er zijn ook best dingen die je niet per se hoeft te zien. Ik ga graag naar musea, maar merk ook dat ik voor de klassieke opstelling van ‘verschillende objecten op een rij begeleid door heel veel tekst’ te weinig geduld heb.

Bij de tentoonstelling Hamburg im 20. Jahrhundert hoef je daar niet druk over te maken. De opzet is levendig, interactief en deels heel herkenbaar. Ernaast vind je trouwens de tentoonstelling over historische kleding, die ook erg de moeite waard is.

In het restaurant van het museum, Bastion, kun je overigens erg leuk brunchen op zondag. Op zaterdag kun je er ontbijten.

Hamburg im 20. Jahrhundert, Museum für Hamburgische Geschichte, Holstenwall 24, U St. Pauli

Bekijk voor meer mooie Hamburgse musea het grote museumoverzicht.

Een selfie op de Elphi

Het had wat voeten in aarde, maar Hamburg is een bijzondere trekpleister rijker: het nieuwe concertgebouw, de Elbphilharmonie. Kaarten zijn nog steeds in rap tempo uitverkocht, maar ook als je geen muziek gaat luisteren is een bezoekje aan dit spectaculaire gebouw echt de moeite waard.

Een selfie op de Elphi mag in je Hamburg album niet ontbreken. Daarna drink je een biertje bij Störtebeker en kijk je uit over de Elbe.

Elbphilharmonie, Platz der Deutschen Einheit 1, U Baumwall (Elbphilharmonie)

Hamburg in maart: tijd voor een selfie op de Elphi

Hamburg in maart: dit moet je doen

Naar de Isemarkt

Mocht het weer eigenwijs doen, dan kun je gelukkig alsnog over de markt struinen: de Isemarkt bevindt zich onder de spoorbrug tussen U3 haltes Hoheluftbrücke en Eppendorfer Baum. Hij is ook meer dan een kilometer lang, dus je kunt je hier prima een tijdje vermaken. Tip: natas eten! En snoepjes kopen bij Bon Bon Pingel.

Isemarkt, elke dinsdag en vrijdag van 08.30 – 14.30, U Hoheluftbrücke of Eppendorfer Baum.

Frühlingsdom

Zin in kermis? Of juist helemaal niet? De Hamburger Dom moet je een keer meegemaakt hebben, of je er nu van houdt of niet.

Frühlingsdom, eind maart tot eind april, Heiligengeistfeld, U Feldstraße of St. Pauli

‘s Avonds de Michel op

De Michaeliskirche is een van de bekendste bezienswaardigheden van Hamburg. Het uitzicht vanaf de toren is ‘savonds het indrukwekkendst. (Dit moet je echter mijn familie vragen en niet mij, want ik heb waanzinnige hoogtevrees en ben nog getraumatiseerd van de Dom van Utrecht, dus mij krijg je niet naar boven.)

Michaeliskirche, Englische Planke 1, U St. Pauli
Meer info: nachtmichel.de

Bezoek Hamburg in maart: Frühlingsdom

Stedentrip Hamburg in maart | foto Moritz Kloft

Onder de grond: rondleiding door de Tiefbunker aan het Hauptbahnhoff

Onder het Hauptbahnhof bevindt zich een grote Tiefbunker uit de oorlog. Hamburger Unterwelten geeft er heel interessante rondleidingen (DE en EN, snel volgeboekt, dus tijdig reserveren). Bekijk ook de andere (bunker)rondleidingen op de site.

hamburgerunterwelten.de

Dagtrip Ahrensburg

Wij bezochten Ahrensburg in februari. Dat was zeker de moeite waard, maar de tuinen om Schloss Ahrensburg zijn nog leuker om doorheen te wandelen als de boel net even wat meer begint te bloeien. Eind maart is dus een goed moment om te gaan.

Restauranttips voor deze maand

Elbdeli

Begin dit jaar ontdekte ik het terrein van de voormalige marsepeinfabriek in Bahrenfeld/Othmarschen. Waar vroeger marsepein geknutseld werd, zitten nu een theatertje, een interessante bar (geen zorgen, hier gaan we het later nog over hebben), een wijn-en-Sekthandel en verschillende kantoren. En de Elbdeli, waar je kunt ontbijten en fijn kunt mittagessen.

Elbdeli, Friesenweg 4, S Bahrenfeld

Underdocks

Je bent in een havenstad, dus je voelt wel wat voor vis. Een Fischbrötchen, waarom ook niet. Maar graag wel wat aangekleder. Kan gewoon! Underdocks geeft een culinaire draai aan traditionele visfavorieten, in een setting vol street art.

Underdocks bevindt zich momenteel direct aan de Feldstraße/U3, dus na afloop kun je de Schanze in duiken, of St. Pauli. Of je gaat de Frühlingsdom op.

Underdocks, Neuer Kamp 13, U Feldstraße

Street art spot je in Hamburg overigens het beste hier: Street art spotten in Hamburg.

Hoteltips van de maand

My Place

My Place in de Schanze is een fijne plek. En dat zeg ik niet omdat mijn vroegere buurvrouw dit hotel samen met haar moeder bestiert. Geen van de kamers in dit hotel is hetzelfde. Ze zijn vernoemd naar de wijken van Hamburg, en zoals elke wijk in Hamburg een eigen sfeer heeft, geldt dat ook voor elke kamer. My Place ligt bovendien super centraal, midden in het Schanzenviertel.

Hotel My Place, Lippmannstraße 5 (ong. 7 minuten lopen vanaf U/S Sternschanze)

St. Pauli Lodge

Toen ik zes jaar geleden in Hamburg aankwam, logeerde ik de eerste nachten hier, in de St. Pauli Lodge. Het is schoon en betaalbaar en ligt bovendien perfect tussen de Schanze en St. Pauli.

St. Pauli Guesthouse & Lodge, Thadenstraße 88 en 94, U Feldstraße

De beste boetiekhotels in het Schanzenviertel: MyPlace

De beste hotels in St. Pauli

Boekentip voor maart

Ik ben helemaal verslingerd geraakt aan de Krimi-serie over advocaat Joachim Vernau in Berlijn, geschreven door Elisabeth Herrmann. De verhalen zitten heel goed in elkaar – soms zijn verhaallijnen en beschrijvingen wat uitvoerig, maar uiteindelijk heeft alles een eigen plek in de ontknoping. Het eerste deel is Das Kindermädchen. Tot nu toe zijn er 5 delen, in mei 2020 verschijnt een nieuw deel.

Gesproken over nieuwe delen waar ik reikhalzend naar uitkijk, op 27 maart 2020 verschijnt het nieuwste deel in de geweldige Krimi-serie over Tante Poldi. De eerste vier delen vind je hier.

Meer inspiratie voor je stedentrip Hamburg in maart

Heb je nog niet genoeg redenen om dit jaar naar Hamburg te komen? Dit zijn er 100.

Voorzichtig kunnen we ook echt al aan de lente gaan denken! En aan bloesem, heel veel bloesem!

Over de tamelijk toffe tips:

Elke maand deel ik mijn tamelijk toffe tips voor die maand. Eigenlijk zijn dat natuurlijk gewoon heel erg toffe tips, dat begrijp je. Je vindt een overzicht van alle maanden in de Hamburg-kalender.

doen in Hamburg

Plaats een reactie