Een Weinberg in St. Pauli. Echt!

Picture this… Hamburg, sinds 1995, aan de Hamburger Weinberg, tegenover de Landungsbrücken…

Ja, lieve Leude, een kans om Sophia Petrillo te citeren moet je natuurlijk niet aan je voorbij laten gaan.*

Maar wacht even, een Weinberg in Hamburg, zeg je? Jazeker, die hebben we. En er komt binnenkort nog wijn vanaf ook!

Daar moeten we meer over weten! Ja, geht doch!

Hamburger Weinberg| foto met dank aan Robert Schüller

De Hamburger Weinberg in St. Pauli

Een wijnberg in Hamburg, je moet er maar op komen. Want is het Hamburger Schietwetter niet catastrofaal voor die tere wijnstokken? En zijn er boven de Landungsbrücken niet veel te veel uitlaatgassen?

Niet per se!

De wijngaard van St. Pauli was een cadeautje van het Stuttgarter Weindorf aan het Hamburgse parlement. Dit zijn de betere geschenken, als je het mij vraagt. In 1995 werden 50 wijnstokken van de rassen “Regent” (rood) en “Phoenix” (wit) op de Stintfang, de helling tegenover de Landungsbrücken, geplant. Bij de 20e en 25e editie van het Stuttgarter Weindorf in Hamburg kwamen er in totaal nog 50 wijnstokken bij. 

Hoe de Hamburger Wein gemaakt werd

Dat is natuurlijk leuk, een wijngaard in Hamburg, maar Noord-Duitsland is niet bepaald een wijnregio, laten we eerlijk zijn. Dus wat gebeurde er uiteindelijk met die druiven, en hoe werden die uiteindelijk wijn?

Nuja, in Stuttgart dus.

De Stuttgarter wijnbouwers maakten er namelijk nogal een erezaak van dat ze de boel niet alleen plantten, maar ook voor de wijnrankjes zorgden, en er vervolgens in Stuttgart wijn van maakten. Eenmaal wijn geworden werd het kostbare goedje werd weer aan de Stadt Hamburg teruggegeven.

Elk jaar leverde de Weinberg zo’n 40 tot 50 flessen Stintfang Cuvée op. Als de druiven tenminste niet gestolen werden. De hele oogst van 2010 was ‘im Eimer’ door diefstal door ‘onbekenden’ (men gaat uit van zowel dieren als mensen), en ook het grootste deel van de oogst in 2016 viel in het water bij gebrek aan druiven.

Overigens kun je het begrip ‘fles’ hier ook het best optimistisch opvatten. Hoewel een Duits wijnglas gewoonlijk minimaal 200 ml wijn bevat (ja, echt), zat er in de Stintfang-flessen slechts 350 ml, dus net iets meer dan anderhalf glas per fles, en de helft van een normale wijnfles.

Wijn uit Hamburg: wijngaard aan de Stintfang

Hamvraag: is die Stintfang Cuvée een beetje te hachelen?

Waarschijnlijk denk je nog steeds: ja, leuk allemaal, maar waar kan ik dit goedje krijgen en vooral: is het een beetje te hachelen?

Terechte vragen! Die ik helaas maar deels kan beantwoorden…

De Stintfang Cuvée is namelijk een rarireit die niet in de winkels te koop is, en dat ook nooit geweest is. Van elke jaargang wordt zorgvuldig één fles bewaard in het kantoor van de voorzitter van het parlement. (Hetgeen voor mij de enige reden zou zijn om die functie te ambiëren – een eigen wijnkelder! Dat terzijde.) Elke senator krijgt ook maximaal één fles.

De wijn wordt alleen geschonken aan heel bijzondere gasten. Hint: ereburgers van Hamburg maken goede kans.

Hoe de wijn smaakt is dus voor de gewone sterveling een groot mysterie.

Ik heb recensies gelezen die varieerden van ‘acceptabel’ en ‘Nix gschwätzen isch gnuag globt’ (Schwäbisch) tot ‘zeer vruchtig’ en ‘geen twijfel mogelijk, een goede wijn’.

Zelf ben ik één handshake verwijderd van de smaak van deze wijn, want tijdens een etentje onthulde de directeur van Hamburg Marketing me dat ik ‘er niks aan mis’. 

Dat kan zijn, maar toch is de wijn van de Hamburger Weinberg ‘heißbegehrt’. Of, om met de toenmalige Bürgerschaftspräsident (2007) Berndt Röder te spreken: “Dieser Wein ist nach wie vor eine Rarität, unglaublich nachgefragt.” 

Hamburger Weinberg| foto met dank aan Little Indians

Het einde van de Hamburger Weinberg…

Er werden al bizarre prijzen geboden voor een wijn die OK was, maar zich op zich niet kon meten met De Groten. En dat wordt waarschijnlijk alleen nog maar erger, want na bijna 24 jaar is nu het doek voor de wijngaard van Hamburg gevallen. 🙁

Waarom? U/S station Landungsbrücken was toe aan een grote renovatie. 🙁 Serieus…

Op 24 februari 2019 werden de wijnstokken geruimd. Het hout van de wijnstokken is als collector’s items aan Hamburgers gegeven.

En een Neustart voor de Weinberg van St. Pauli!

Jawel, goed nieuws! De werkzaamheden vorderen en vanaf 2022 is het plan dat er nieuwe wijnstokken geplant worden. De Weinberg am Stintfang keert dus weer terug! 

De Stuttgarter Weinbauer Fritz Currle wordt ook dit keer de Hamburger Weinmeister. Anders dan de Weinberg 1.0 wordt Weinberg 2.0 echter eentje waar alleen Regent-druiven op komen te staan en waar dus, uiteindelijk, alleen rode Stintfang vanaf zal komen.

Even geduld dus nog, maar niet getreurd, dit zijn fijne wijnbars in Hamburg

Hamburger Weinberg hin oder her, aan goede wijn zal het je hier niet ontbreken! Wijn die je gewoon bij wijnhandelaren en bars kunt krijgen! Bijvoorbeeld hier:

  • Vineyard in Eimsbüttel en in de Deichstraße – grote favoriet van mij, ook vanwege de Flammkuchen, maar vooral vanwege de wijn, laten we eerlijk zijn. Vineyard is een wijnhandel annex bar annex restaurant. Voor de coronacrisis kwamen we hier echt vrij vaak.
  • Südhang in de Schanze, want een winkel waar je én wijn kunt lurken, én schoenen kunt kopen, én kunt dineren kan ik niet onvermeld laten. Goede wijnen ook, trouwens. 😉
  • Wittwenball in de Schanze, met meer dan 250 fijne wijnen.

Heb je per se trek in een wijn uit het noorden? Dan op naar Duitslands noordelijkste Weinberg, in Keitum op Sylt. Sylt is trouwens sowieso helemaal geen verkeerde vakantiebestemming!

Meer lezen over wijn (uiteraard met een glas in je hand), check dan Ilja Gorts Wijnsurvivalgids, of het boek waarna ik forever hooked was als het gaat om wijn, wijngeschiedenis en wijnbouw: Leven als Gort in Frankrijk. Want na deze blogpost weten we toch dat leven in de buurt van de Weinberg van Hamburg bijna hetzelfde is…

Hamburger Weinberg Stintfang met uitzicht op de Landungsbrücken

Over #kortenkrachtig: omdat je vast niet altijd tijd hebt om lange artikelen te lezen, deel ik af en toe een tip of weetje van het type kort maar krachtig. Geen lang verhaal, wel erg de moeite waard om te ontdekken. 

* Dit geldt overigens ook voor gelegenheden om Hyacinth Bucket, Onslow of Dorothy Zbornak te citeren.

doen in Hamburg

Plaats een reactie