Mondkapjes verplicht in Duitsland: alles dat je moet weten over de Maskenpflicht

Jawel, Leude, een heuse fashionblog vandaag! (Moeha!) We gaan het namelijk over het dragen van mondkapjes hebben.

Sinds 27 april 2020 zijn mondkapjes in heel Duitsland verplicht als je met het ov reist en winkels en andere openbare plekken bezoekt. Dus ik dacht, ik bericht eens over het leven als gemaskerde, en duik in vragen als ‘hoe draag je eigenlijk een mondkapje’, ‘waar moet je op letten als je mondkapjes koopt’ en ‘welke mondkapjes zijn geschikt’. Los geht’s!

Let op! In Duitsland zijn FFP2 of chirurgische mondkapjes verplicht op alle plekken waar je een mondkapje moet dragen. Katoenen mondkapjes zijn niet meer voldoende.

Zoals je weet ben ik geen arts en bepaal ik ook het beleid niet. Check voor de actuele regels altijd hamburg.de en de site van het RKI.

#maskeauf !

Waar in Duitsland moet je een mondkapje dragen?

Algemene richtlijn:

 • Een mondkapje draag je overal waar geen afstand gehouden kan worden.
 • En op plekken waar het druk kan worden.
 • In openbare gebouwen.

Op deze plekken moet in elk geval een mondkapje gedragen worden:

 • In heel Duitsland moet je je mond en neus bedekken als je met het ov reist.
 • Ook in winkels moet je Mund- und Nasenschutz dragen.
 • En ook op alle andere openbare plekken: bij bedrijven (hoewel ook hier thuiswerken de norm hoort te zijn), bij overheidsinstellingen, de dokter, de fysio, enz.
 • Afhankelijk van de huidige stand van de maatregelen: zijn ze open, dan draag je ook een mondkapje bij de kapper, in het museum, in de horeca, in winkels, op school, enz.
 • Zit je in de auto met iemand die niet tot je eigen huishouden behoort? Dan dragen alle inzittenden een mondkapje.

Wie moet in Duitsland een mondkapje dragen?

Volwassenen moeten in het ov, winkels en openbare gebouwen een Mund- und Nasenschutz dragen. Vanaf welke leeftijd kinderen een kapje moeten dragen verschilt per Bundesland. In Hamburg moeten kinderen die met hun ouders meegenomen worden vanaf 7 jaar een mondkapje dragen.

Geldt deze regel ook voor mensen die niet in Duitsland/Hamburg wonen?

Ja, uiteraard.

Tenzij je in een van de uitzonderingsgroepen hieronder valt:

Wie hoeft er hier géén mondkapje te dragen?

Er zijn uitzonderingen op de Duitse Maskenpflicht. De volgende mensen hoeven geen Mund- und Nasenschutz te dragen:

 • Kinderen jonger dan 7 jaar (dit geldt in Hamburg, er zijn Bundesländer waar de grens lager is, sommige Bundesländer verplichten mondneuskapjes vanaf 3 jaar – altijd even bij officiële bronnen checken dus);
 • Mensen die op grond van een lichamelijke of geestelijke beperking geen mondkapje kunnen dragen (hiervoor heb je een attest van een arts nodig);
 • Mensen die om medische redenen geen mondkapje kunnen dragen, bijvoorbeeld astmapatiënten (idem, met attest);
 • Doven en slechthorenden en hun eventuele begeleiders (idem, met attest).

Let op: Kun je om medische redenen/beperkingen geen mondkapje dragen, dan heb je een attest van je arts nodig. Een eigenverklaring is geen geldige reden. Op het attest moet bovendien niet alleen staan dát je geen mondkapje kunt dragen, maar ook waarom dat zo is.

In de Bußgeldkatalog kun je zien welke uitzonderingen er op de Maskenpflicht in Duitsland zijn. Je vindt er ook terug hoe hoog de boetes zijn (per Bundesland) als je zonder reden geen mond- en neusbescherming draagt. 

FFP2-mondkapjes verplicht in Duitsland

Welke mondkapjes zijn verplicht in Duitsland?

Sinds 21 januari is het dragen van FFP2-maskers of chirurgische mondkapjes verplicht. Inmiddels zijn deze overal goed verkrijgbaar.

Let op! Katoenen mondkapjes voldoen dus niet meer.
Spatschermen zijn gelden niet als voldoende Mundschutz, tenzij je er een FFP2- of chirurgisch masker onder draagt.

De verschillen tussen mondkapjes

Hieronder zie je in welke mate mondkapjes beschermen tegen druppeltjes. Alleen de eerste drie voldoen in Duitsland als geschikte mondkapjes. Sjaals en katoenen mondkapjes mogen niet meer.

Welke mondkapjes zijn zinvol?
Bron: vergleich.org

Chirurgische wegwerpmaskers

Einwegmasken zijn vergelijkbaar met de mondkapjes die de tandarts draagt. Je kunt ze bij drogisten en apotheken, en inmiddels ook bij supermarkten makkelijk kopen. Na gebruik gooi je ze weg.

 • Voordeel: deze mondkapjes zijn heel licht en voel je dus minder zitten. Zeker als je met warm weer langer in de trein moet is dit wel prettig.
 • Nadeel: ik vind ze meestal minder goed aansluiten en wat losjes zitten, ook zie ik veel mensen die het ding onder hun neus dragen (?!). Bovendien beschermen ze ook alleen de omgeving en niet de drager zelf. Voor mij is dit een reden om geen chirurgische mondkapjes te dragen.

FFP2-mondkapjes

Dit zijn de professionele, medische mondkapjes. Ze zijn hoogbeschermend en beschermen zowel de drager als de omgeving van de drager.

Ook deze mondkapjes zijn wegwerpmondkapjes en kun je niet wassen. Check op de verpakking hoe lang je ze kunt dragen en of evt. hergebruik mogelijk is. Check sowieso de verpakking goed, want het is belangrijk dat je deze mondkapjes goed op je gezicht zet.

 • Voordeel: ze sluiten goed aan en beschermen je goed. Ze zijn nog veiliger dan een gewoon katoenen mondkapje. Ik geef zelf de voorkeur aan FFP2-maskers boven chirurgische maskers.
 • Nadeel: het (langdurig) dragen van deze mondkapjes is even wennen. Maar ja, liever dat dan corona…

Let op: je hebt ook FFP2-maskers met een ventiel erin. Deze maskers beschermen alléén de drager en niet de omgeving.

Hoe draag je een mondkapje?

Heel simpel: over je neus en mond!

Het beste is dit stappenplan voor het dragen van een mondkapje:

 • Stap 1: thuis handen wassen
 • Stap 2: mondkapje opzetten, daarbij het kapje zo veel mogelijk alleen aan de bandjes vastpakken en zorgen dat het goed aansluit op je gezicht
 • Stap 3: huis verlaten en niet meer aan het mondkapje zitten, ook al jeukt je gezicht als de hel (en dat gaat het geheid doen…)
 • Stap 4: met het ov reizen of boodschappen doen, met je vingers van dat ding af blijven:
  gezicht = no-go area!
 • Stap 5: weer thuis, handen wassen
 • Stap 6: mondkapje af doen, alleen aan de bandjes aanraken
 • Stap 7: mondkapje wegmikken of aan waslijn hangen, liefst nog een keer handen wassen
 • Stap 8: fles Jip-en-Janneke Bubbelsap opentrekken

Meteen vanuit huis een mondkapje opzetten is natuurlijk meestal niet echt realistisch. Snap ik.

Veel mensen zetten het kapje op als ze het ov of de winkel binnenstappen en zetten het meteen daarna weer af. Dat is oké, als je er wel op let dat je handen schoon zijn en je het masker alleen aan de bandjes vastpakt.

Net zo belangrijk blijft natuurlijk: handen wassen en afstand houden. Ook in Duitsland is het mondkapje geen vervanger van de anderhalve meter afstand.

Dikke don’ts zijn in elk geval:

 • Aan je gezicht en de voorkant van het mondkapje zitten terwijl je het draagt.
 • Het mondkapje ónder je neus dragen. Het heet Mund- UND Nasenschutz, hè, mond- én neusbescherming…
 • Het mondkapje voor en na het boodschappen doen (aan de voorkant, ook nog!) naar beneden trekken en onder je kin laten hangen. Of aan één oor. Nay, nay!
Zo draag je een mondkapje: mond- en neusbescherming op de juiste manier
Je ziet, je gaat er ook onwijs moeilijk van kijken als je je mond- en neusbescherming verkeerd draagt. Dezelfde principes gelden uiteraard ook voor chirurgische mondkapjes en FFP2-mondkapjes!!

Waar koop je een mondkapje?

 • Chirurgische wegwerpmaskers koop je bij de apotheek, of bij een drogist, bijv. dm of Rossmann. Budni verkoopt katoenen maskers. Veel supermarkten verkopen ze inmiddels ook.
 • FFP2-maskers koop je bij de (online) apotheek, bijvoorbeeld Aponeo of DocMorris. dm en Rossmann hebben ze ook. Er zijn best wat wilde varianten op de markt, dus ik zou altijd navragen bij een apotheek. Ik bestel ze zelf bij de online apotheek Aponeo en zorg dan meteen voor een voorraadje.

Wat kosten die mondkapjes?

Chirurgische maskers kosten ongeveer een euro per stuk en je koopt ze meestal per 10 of 20.

FFP2-maskers zijn een stuk duurder (zeker als je je bedenkt dat je ze niet kunt wassen) soms tot € 4,95 per stuk. Het loont de moeite om via een online apotheek te bestellen. Aponeo heeft er bijvoorbeeld 10 voor € 24,95 (made in Germany), mijn lokale apotheek verkoopt er 6 voor € 20. Lidl verkoopt ze voor € 0,99 per stuk. Houd er rekening mee dat de prijzen de komende tijd nogal kunnen fluctueren.

Chirurgische maskers of FFP2-maskers verplicht in Duitsland

Hoe vaak moet je een mondkapje vervangen?

Wegwerpmaskers van het chirurgische type gooi je na gebruik in de prullenbak.

FFP2-maskers zijn ook wegwerpmaskers, helaas. Kijk op de verpakking voor instructies over hoe lang je ze achter elkaar kunt dragen en of je evt. kunt hergebruiken.

Ik weet niet helemaal zeker of alpaca’s ook een kapje op moeten, maar voor de zekerheid heeft mijn nieuwe collega Sunje er ook eentje:

Mond- en neusbescherming: zo draag je je mondkapje correct

Lees alles over het coronavirus in Hamburg

Over de zin/onzin van een mondkapjes…

Het is in Duitsland verplicht een mondkapje te dragen. Draag je geen masker op een plek waar dat wel moet, dan heb je zomaar een boete aan je broek. Er wordt hier ook op gecontroleerd. Duidelijk dus, lijkt me.

O, en ook belangrijk…

Heb je vragen? Stel ze! Maar hou het wel gezellig. Ik ben géén arts, en ik ga niet over het Mund- und Nasenschutz-beleid van de overheid en kan daar niets aan veranderen. Ik geef alleen aan wat hier de regels zijn en welke opties er zijn als je mondkapjes gaat kopen. Standort Hamburg is geen platform voor wappies, Maskenverweigerer, antivaxxers of discussies over het nut/onnut van maatregelen.

Is bekend wanneer de mondkapjesplicht wordt opgeheven?

Nee, op dit moment is daar niets over te zeggen.

Even toe aan iets anders?

Snap ik, we zijn corona toch allemaal kotsbeu! Mag je best even over schelden, hoor, bijvoorbeeld met deze creatieve Duitse scheldwoorden.

Ontsnap daarna gewoon even aan de werkelijkheid met deze Duitse Krimis, of deze Duitse true crime podcasts. Of doe vast wat inspiratie op voor je volgende trip naar Hamburg, zodra het weer kan, of vergaap je even aan deze schitterende trappenhuizen. Voor de ultieme ontspanning wandel je virtueel door het Altonaer Volkspark.

21 gedachten over “Mondkapjes verplicht in Duitsland: alles dat je moet weten over de Maskenpflicht

 1. Beste Fem,
  Dank je wel voor je duidelijke info over mondkapjes.
  Tot nu toe had ik veel vragen. Ook over de kindragers. Opgelost.
  Het zijn bizarre tijden.
  Met vriendelijke groet,
  Yvonne Helsloot, Amsterdam.

  Beantwoorden
  • Moin Yvonne, gern geschehen! Het zijn zeker bizarre tijden! Mocht je nog andere vragen hebben, stel ze gerust. De mondkapjes zijn hier nu sinds een week verplicht, maar werden al eerder ‘met klem aangeraden’, dus de meeste mensen, waaronder ikzelf, dragen ze al wat langer. (Wat me natuurlijk geen super-expert maakt, maar ik heb wel al het een en ander uitgeprobeerd aan wat makkelijk blijft zitten en waar je beter door kunt ademen enzo.)

   Beantwoorden
 2. Bedankt voor je info!
  Is een sjaal nog steeds toegestaan als neus/mondbedekking?
  Heb maandagochtend nl een uitvaart in duitsland en bij alle winkels hier in de buurt (straal van 50 km) zijn de mondkapjes uitverkocht…
  Groet Elias

  Beantwoorden
  • Nee, alleen in het openbaar vervoer, en in winkels, en bij bijv. de kapper, huisarts, enz. (zie boven in het artikel). Als je gewoon op straat loopt of in de natuur bent, hoef je geen mondkapje op.

   Beantwoorden
 3. Hoi Fem, nuttige info, dankjewel.

  Mogen wegwerpmaskers ook, dus die voor eenmalig gebruik?

  We gaan op mini vakantie naar Duitsland en hebben geen wasmachine, vandaar mijn vraag.
  Groetjes, Marleen

  Beantwoorden
   • Dankjewel voor de info en je snelle reactie! Hier in Nederland zijn ze inderdaad ook overal te koop. Dan haal ik hier alvast een aantal wegwerpmaskers voor gebruik bij jullie! 🙂 En bij tekort, is het goed te weten dat ze ook overal te koop zijn daar. Hartelijke groet, Marleen

    Beantwoorden
    • Personeel in supermarkten hoeft ook geen mondkapje op als ze achter een kassa zitten, want daar zit altijd een scherm voor. Als ze aan het vakkenvullen zijn of anderszins door de winkel lopen, moeten ze hun mond en neus bedekken, en dan zie je inderdaad vrij vaak van die vizierdingen. Het is toegestaan, maar die dingen helpen helaas geen fuck. (Wat mij echter geen reden lijkt om me zelf niet aan de regels te houden, eerder in tegendeel.)

     Beantwoorden
 4. Hi Fem,

  Weet jij misschien waar ik voor een collega, redelijk goedkoop, aan mondmaskers van St. Pauli kan komen. Ik bedoel dan die zwarte met het doodskopje en St. Pauli eronder?

  Peter

  Beantwoorden
  • Hi Peter, de club zelf heeft ze in de webshop voor € 13,99 per stuk, voor die prijs heb ik ze ook op Amazon gezien. (Tamelijk prijzig helaas :/) Die zijn zwart met de doodskop en de tekst aan de zijkant. Op Ebay heb ik ze voor € 8 per stuk gezien, zwart met doodskop en tekst groter in het midden (St. Pauli Behelfsmaske). Ik zou gokken dat de St. Pauli Tourist Office ze ook heeft, maar dat weet ik niet zeker.

   Beantwoorden

Plaats een reactie