Home Ontdek Hamburg De PEKING, een viermaster met een eigen vriendenclub, is terug in Hamburg

De PEKING, een viermaster met een eigen vriendenclub, is terug in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het gonsde al even door Hamburg: “de PEKING zou terugkomen! Hoera!” Ik luisterde naar deze berichten met een half oor en had nog net door dat het om een schip ging, en vagelijk herinnerde ik me ook een tentoonstelling in het MARKK een paar jaar terug. Ofzo.

Ja, dat kan natuurlijk niet, want het is de bedoeling  dat PEKING, een 100 jaar oude viermaster, een nieuwe topattractie in Hamburg wordt. Dus ik dook er voor de zekerheid toch maar even in. Want een schip dat zelfs een eigen vriendenclub heeft, nuja, dáár moeten we toch meer van weten.

Een historische windjammer vernoemd naar een poedel

De PEKING plonsde in 1911 in het water bij de werft bij het Hamburgse Blohm & Voss. Met een lengte van 115 meter was ze op dat moment een van de grootste zeilschepen ter wereld, en kon ze zo’n 5.300 ton lading vervoeren. 

De viermaster was er een uit de beroemde serie P-liners van de rederij F. Laeisz. De bijnaam van mevrouw Laeisz was ‘Pudel’. Ja, dus, zul je denken… maar dit verklaart de naam van het schip. Als eerbetoon aan haar (bijnaam…) kregen de meeste schepen in de rederij een naam die met een P begon. Zo ook de PEKING.

(Ik vind dit belangrijke details. Tevens vraag ik me af welk type vrouw bereid is een bijnaam als ‘Pudel’ door de vingers te zien, want ik vind het echtscheidingswaardig.) (Anderzijds weten we niet wat de bijnaam van meneer Laeisz was, maar goed, ik merk alweer dat ik compleet aan het afdwalen ben…)

Van Kaap Hoorn naar New York

Anyhow, vanaf 1912 was de viermaster actief in de salpeterhandel met Chili, tot de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Na de oorlog ging het schip als onderdeel van herstelbetalingen naar Italië, waar de rederij F. Laeisz de PEKING enige tijd later weer terugkocht. De viermaster zeilde in totaal 34 keer om Kaap Hoorn heen, maar kon begin jaren ’30 de concurrentie met stoomschepen niet meer aan.

De grande dame werd aan de Britten verkocht en lag decennialang in Londen voor anker onder de naam Arethusa. In 1974 verhuisde ze naar New York om dienst te doen als museumschip, onder haar eigen naam, PEKING.

Viermaster PEKING is terug in Hamburg

De PEKING in Londen, John Oxley Library, State Library of Queensland / Public Domain

Een verpieterde legende wordt gerestaureerd en komt naar huis

Helaas had het museum in New York niet de benodigde dollies om goed voor het schip te zorgen en verpieterde het langzaam zoals nu met de Schiller-Oper in St. Pauli gebeurt.

Dat is waar de Peking-Freunde in beeld komen. Jawel, dit schip heeft een vriendenclub. Vol vrienden die het niet aan konden zien dat hun maatje steeds verder verschimmelde. 

Vanaf 2002 (!) werd er onderhandeld over een terugkeer naar Hamburg. Het museum in New York wilde namelijk een flinke bom duiten zien, en er waren ook geen investoren om de noodzakelijke restauratie te bekostigen. Na jarenlang steggelen besloot New York dat de ligplaats van het schip een betere bestemming kon krijgen. Die boot moest dus zo snel mogelijk weg, en New York deed de PEKING daarom uiteindelijk maar aan Hamburg ‘cadeau’. Duitsland trok ongeveer 30 miljoen euri uit voor het opknappen van het schip.

(Aanvankelijk was voor transport en herstel minder begroot, maar je weet hoe dat gaat met grote bouwprojecten, die worden altijd duurder dan je denkt.)

Eindelijk thuis: de PEKING wordt het nieuwe highlight van het Hamburgse Hafenmuseum

In 2017 is de windjammer vanuit New York naar Schleswig-Holstein gereisd, waar ze drie jaar lang gerestaureerd werd. Op 7 september dit jaar was de legende dan eindelijk klaar om echt naar huis te gaan. Ze werd groots onthaald (zie video hieronder, incl. passend maritiem muziekje ;)) en wordt nu voorbereid op bezoekers.

De PEKING wordt het vlaggenschip (jawel) van het Deutsches Hafenmuseum dat het middelpunt van het nieuwe Stadtteil Grassbrook gaat worden. Ook het Hafenmuseum krijgt dus de komende tijd een flinke make-over.

Het idee is dat het nieuwe museum dé plek wordt om kennis te maken met de haven en dat het museum ook functioneert als een moderne haven: bepaalde delen van het museumterrein zullen 24 uur per dag, 7 dagen in de week en 360 dagen per jaar te bezoeken zijn.

Bezichtiging van de PEKING bij het Hafenmuseum

Je kunt de viermaster van de buitenkant al bewonderen, ze ligt bij het Hafenmuseum. Wil je de PEKING van binnen bekijken, dan moet je nog even geduld hebben. Het schip is weliswaar grondig gerestaureerd, maar er moet toch nog een en ander gebeuren aan zowel het schip als de ligplaats voor bezoekers de PEKING op mogen.

In het museumdepot kun je wel al allerhande originele objecten uit de PEKING zien, waaronder de 17 meter lange boegspriet en de originele scheepsklok.

Naar verwachting kun je de PEKING vanaf de zomer van 2021 bezichtigen. Meer info en updates vind je op de site van het Hafenmuseum. Dat museum is overigens ook nu al de moeite waard. 

Er is nog veel meer te beleven in de haven van Hamburg

Gelukkig hoef je niet te wachten tot het nieuwe museum en de PEKING klaar zijn. Het havengebied van Hamburg is namelijk nu al een plek waar je naartoe moet. Het Internationales Maritimes Museum wacht bijvoorbeeld al op je bezoek, net als de Elbphilharmonie

Voor een voorproefje ga je aan boord van de museumschepen Rickmer Rickmers en Cap San Diego. Op de Cap San Diego kun je zelfs blijven slapen. 

Heb je geen zeebenen, maar wil je wel in de buurt van de haven logeren (aan te raden, want er is gewoon veel te doen), dan is 25Hours Hotel Altes Hafenamt een fijne plek om voor anker te gaan. 

Bekijk hier mijn al mijn tips voor een bezoek aan de highlights in de haven van Hamburg.

Hamburgse viermaster PEKING in actie

De viermaster Peking is teruggekomen in Hamburg: feestelijk onthaal op de Elbe| foto michael_hamburg69

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid