9x de beste podcasts uit Hamburg

We kunnen het niet schön reden, en waarom zouden we ook: de coronacrisis is gewoon ruk, voor iedereen. En een trip naar Hamburg, dat zit er nu ook gewoon even niet in.

Maar… we kunnen er alsnog iets van maken! Geloof mij, als beroepskluizenaar: er is nog genoeg te doen. Vandaag beginnen we bijvoorbeeld met 9 gave podcasts uit Hamburg.

Zet een pot thee en maak het je gemütlich, dan bekijken we wat er te beluisteren valt!

Deze Hamburgse podcast moet je geluisterd hebben

9x podcasts uit Hamburg om op je playlist te zetten

1. Der Tag an dem…

Duik je net zo graag de geschiedenis in als ik, dan is de geschiedenispodcast van Mopo een aanrader. (Ook in tijdschriftvorm te verkrijgen, overigens. Maar deze blog gaat ja over podcasts… ik dwaal zo makkelijk af…)

Fijn aan deze podcast vind ik dat er aandacht is voor Hamburgs grootste gebeurtenissen (Operation Gomorrah, de grote brand van Hamburg, de cholera-epidemie, enz.), maar ook voor gebeurtenissen waar nu (onterecht!) nog maar weinig mensen iets over weten. Wat weet jij bijvoorbeeld over de dag dat de grootvader van een zekere Donald J. Trump vanuit Hamburg aan boord ging van een schip naar Pennsylvania? Of over de dag dat Heinrich Himmler in concentratiekamp een bordeel opende?

Waar vind je deze podcast?

  • Spotify

Deze Hamburgse podcast brengt gemiddeld twee afleveringen per maand uit. Hij bestaat sinds de zomer van 2018, dus er is al een aardig archief.

Historische podcast uit Hamburg

2. Der Hamburger Podcast

Der Hamburger gaat over wat Hamburg Hamburg maakt, en vooral over de mensen die Hamburg maken tot wat de stad is. Op de podcast, gestart in de zomer van 2019, vind je bijvoorbeeld interviews met Stefanie Hempel (die je moet kennen van de Beatles-rondleidingen!!) en Isabel Bogdan (die je moet kennen van het boek Der Pfau, vooral in de door Philipp Schepmann voorgelezen vorm, maar als ik daarover begin dwalen we helemáál weer zo af… Anyway, lezen, dus.)

Waar vind je deze podcast?

Gemiddeld zijn er twee afleveringen per maand.

Hamburgse podcasts: check Der Hamburger

3. Next book please

Ik ben een groot voorstander van het hamsteren van boeken. Serieus: hamster boeken, geen bruine bonen. Aan boeken heb je nooit genoeg, geloof me, en het scheelt ook weer in het pleepapier. 😉 Dus, snel door naar de podcast van het Literaturhaus in samenwerking met het Hamburger Abendblatt, Next book, please! Zo blijf je op de hoogte van alle Neuerscheinungen.

Waar vind je deze podcast?

Elke maand een nieuwe aflevering.

Boekenpodcast uit Hamburg: next book please

4. Hummel, Hummel, Mord, Mord!

Je hebt misschien al wel opgepikt dat ik een groot Krimi-fan ben. Een Krimi-podcast mag dan ook niet ontbreken in dit lijstje met Hamburgs beste podcasts!

Stiekem is Hummel, Hummel, Mord, Mord! geen podcast maar een hoorspel, maar dat mag de pret niet drukken. Hauptkommissar Mentenberg en zijn team lossen elke aflevering een moord op, al dan niet met behulp van Hamburgse gasten. In de eerste aflevering duikt bijvoorbeeld Olivia Jones op…

Waar vind je deze podcast?

HHMM publiceert elke maand een nieuwe aflevering.

Krimi: podcast uit Hamburg

5. Dem Tod auf der Spur

Meer Krimi, maar dan real life: in Dem Tod auf der Spur vertellen de bekendste forensische pathologen over hun werk. Gruselig, spannend en heel erg boeiend!

Waar vind je deze podcast?

Deze podcast verschijnt twee keer per maand met verse lijken afleveringen.

True crime podcast tip: Dem Tod auf der Spur

6. Hoaxilla, der skeptische Podcast aus Hamburg

Duik je graag in de wereld van urban legends? Dan is Hoaxilla je podcast, gemaakt door sceptische Hamburgers. Nuchter en informatief, ook al gaat het vaak om krasse zaken en theorieën, uit de geschiedenis en van nu. Check bijvoorbeeld de aflevering over het verhaal van Typhoid Mary (1869-1938).

Waar vind je deze podcast?

Hoaxilla publiceert twee keer per maand een nieuwe aflevering.

Hamburgse podcast voor sceptici: Hoaxilla

7. Elbphilharmonie Podcast

De Elbphilharmonie heeft (had?) een eigen podcast, te beluisteren op Spotify. Er zijn na 2018 geen nieuwe bijdragen meer verschenen, maar er zijn zo’n 20 afleveringen te beluisteren. Over het concertgebouw, alle mogelijke muzieksoorten, en de Hamburgse muziekscene.

Waar vind je deze podcast?

Des te enthousiaster word je om de Elbphilharmonie te bezoeken zodra het weer kan!

Elphi podcast

8. HSV, wir müssen reden…

Nou, daar zeg je me wat… Ook in de 2. Liga doet HSV het op z’n best nogal, eh, wisselvallig. (Hoewel ze op de dag van schrijven zowaar gewonnen hebben.) Meepraten over de opstelling, de Augstiegsprognose van de club en meer, het gebeurt in de wekelijkse HSV-podcast van het Hamburger Abendblatt.

Overigens, hoe goed of ruk HSV ook speelt, zodra het weer kan is een rondleiding door het HSV-stadion echt een aanrader. (Ook als je zoals ik geen drol van voetbal weet!)

Waar vind je deze podcast?

HSV, wir müssen reden publiceert elke week een nieuwe aflevering.

Podcasts uit Hamburg: HSV, wir müssen reden

9. Nachrichten op Platt

In het nieuws heb je misschien nu (of überhaupt) helemaal geen zin. Snap ik. Maar het Hamburgse nieuws in het plattdeutsch is dan toch wel weer de moeite waard. Hoe prut het nieuws ook is, je leert er in elk geval weer een paar mooie Duitse woorden bij. (Ik vind dat echt een bonus!)

Waar vind je deze podcast?

Nachrichten op Platt verschijnt in principe dagelijks.

Podcasts uit Hamburg: Nachrichten op Platt

Nog niet uitgeluisterd? Er is meer! Luister ook hier eens naar

Dat waren 9 boeiende podcasts uit Hamburg. Toch zeker goed voor vele uren luisterplezier!

Maar er is natuurlijk nog veel meer!

Veel luisterplezier!

Ik wens je heel veel luisterplezier, en hoop natuurlijk dat je niet in quarantaine hoeft en deze Hamburgse podcasts gewoon in goede gezondheid beluistert.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het virus in Hamburg, bekijk dan deze pagina: Wat je moet weten over het coronavirus in Hamburg.

Plaats een reactie