9x de beste podcasts uit Hamburg

We kunnen het niet schön reden: de coronacrisis is gewoon ruk, voor iedereen. En een trip naar Hamburg, dat zit er nu ook gewoon even niet in.

Maar… we kunnen er alsnog iets van maken! Geloof mij, als beroepskluizenaar: er is nog genoeg te doen. Vandaag beginnen we bijvoorbeeld met 9 gave podcasts uit Hamburg.

Zet een pot thee en maak het je gemütlich, dan bekijken we wat er te beluisteren valt!

Deze Hamburgse podcast moet je geluisterd hebben

9x podcasts uit Hamburg om op je playlist te zetten

1. Der Tag an dem…

Duik je net zo graag de geschiedenis in als ik, dan is de geschiedenispodcast van Mopo een aanrader. (Ook in tijdschriftvorm te verkrijgen, overigens. Maar deze blog gaat ja over podcasts… ik dwaal zo makkelijk af…)

Fijn aan deze podcast vind ik dat er aandacht is voor Hamburgs grootste gebeurtenissen (Operation Gomorrah, de grote brand van Hamburg, enz.), maar ook voor gebeurtenissen waar nu (onterecht!) nog maar weinig mensen iets over weten. Wat weet jij bijvoorbeeld over de dag dat de grootvader van een zekere Donald J. Trump vanuit Hamburg aan boord ging van een schip naar Pennsylvania? Of over de dag dat Heinrich Himmler in concentratiekamp een bordeel opende?

Waar vind je deze podcast?

  • Spotify

Deze Hamburgse podcast brengt gemiddeld twee afleveringen per maand uit. Hij bestaat sinds de zomer van 2018, dus er is al een aardig archief.

Historische podcast uit Hamburg

2. Der Hamburger Podcast

Der Hamburger gaat over wat Hamburg Hamburg maakt, en vooral over de mensen die Hamburg maken tot wat de stad is. Op de podcast, gestart in de zomer van 2019, vind je bijvoorbeeld met Stefanie Hempel (die je moet kennen van de Beatles-rondleidingen!!) en Isabel Bogdan (die je moet kennen van het boek Der Pfau, vooral in de door Philipp Schepmann voorgelezen vorm, maar als ik daarover begin dwalen we helemáál weer zo af… Anyway, lezen, dus.)

Waar vind je deze podcast?

Gemiddeld zijn er twee afleveringen per maand.

Hamburgse podcasts: check Der Hamburger

3. Next book please

Ik ben een groot voorstander van het hamsteren van boeken. Serieus: hamster boeken, geen bruine bonen. Aan boeken heb je nooit genoeg, geloof me, en het scheelt ook weer in het pleepapier. 😉 Dus, snel door naar de podcast van het Literaturhaus in samenwerking met het Hamburger Abendblatt, Next book, please! Zo blijf je op de hoogte van alle Neuerscheinungen.

Waar vind je deze podcast?

Elke maand een nieuwe aflevering.

Boekenpodcast uit Hamburg: next book please

4. Hummel, Hummel, Mord, Mord!

Je hebt misschien al wel opgepikt dat ik een groot Krimi-fan ben. Een Krimi-podcast mag dan ook niet ontbreken in dit lijstje met Hamburgs podcasts!

Stiekem is Hummel, Hummel, Mord, Mord! geen podcast maar een hoorspel, maar dat mag de pret niet drukken. Hauptkommissar Mentenberg en zijn team lossen elke aflevering een moord op, al dan niet met behulp van Hamburgse gasten. In de eerste aflevering duikt bijvoorbeeld Olivia Jones op…

Waar vind je deze podcast?

HHMM publiceert elke maand een nieuwe aflevering.

Krimi: podcast uit Hamburg

5. Dem Tod auf der Spur

Meer Krimi, maar dan real life: in Dem Tod auf der Spur vertellen de bekendste forensische pathologen over hun werk. Gruselig, spannend en heel erg boeiend!

Waar vind je deze podcast?

Deze podcast verschijnt twee keer per maand met verse lijken afleveringen.

True crime podcast tip: Dem Tod auf der Spur

6. Hoaxilla, der skeptische Podcast aus Hamburg

Duik je graag in de wereld van urban legends? Dan is Hoaxilla je podcast, gemaakt door sceptische Hamburgers. Nuchter en informatief, ook al gaat het vaak om krasse zaken en theorieën, uit de geschiedenis en van nu. Check bijvoorbeeld de aflevering over het verhaal van Typhoid Mary (1869-1938).

Waar vind je deze podcast?

Hoaxilla publiceert twee keer per maand een nieuwe aflevering.

Hamburgse podcast voor sceptici: Hoaxilla

7. Elbphilharmonie Podcast

De Elbphilharmonie heeft (had?) een eigen podcast, te beluisteren op Spotify. Er zijn na 2018 geen nieuwe bijdragen meer verschenen, maar er zijn zo’n 20 afleveringen te beluisteren. Over het concertgebouw, alle mogelijke muzieksoorten, en de Hamburgse muziekscene.

Waar vind je deze podcast?

Des te meer raak je enthousiast om de Elbphilharmonie te bezoeken zodra het weer kan!

Elphi podcast

8. HSV, wir müssen reden…

Nou, daar zeg je me wat… Ook in de 2. Liga doet HSV het op z’n best nogal, eh, wisselvallig. Meepraten over de opstelling, de Augstiegsprognose van de club en meer, het gebeurt in de wekelijkse HSV-podcast van het Hamburger Abendblatt.

Overigens, hoe goed of ruk HSV ook speelt, zodra het weer kan is een rondleiding door het HSV-stadion echt een aanrader. (Ook als je zoals ik geen drol van voetbal weet!)

Waar vind je deze podcast?

HSV, wir müssen reden publiceert elke week een nieuwe aflevering.

Podcasts uit Hamburg: HSV, wir müssen reden

9. Nachrichten op Platt

In het nieuws heb je misschien nu (of überhaupt) helemaal geen zin. Snap ik. Maar het Hamburgse nieuws in het plattdeutsch is dan toch wel weer de moeite waard. Hoe prut het nieuws ook is, je leert er in elk geval weer een paar mooie Duitse woorden bij. (Ik vind dat echt een bonus!)

Waar vind je deze podcast?

Nachrichten op Platt verschijnt in principe dagelijks.

Podcasts uit Hamburg: Nachrichten op Platt

Nog niet uitgeluisterd? Er is meer! Luister ook hier eens naar

Dat waren 9 boeiende podcasts uit Hamburg. Toch zeker goed voor vele uren luisterplezier!

Maar er is natuurlijk nog veel meer! Deze podcasts komen dan niet uit Hamburg, maar zijn wel erg de moeite waard: 6x fijne Duitse podcasts.

En ben je meer van de audioboeken, check dan gauw deze Duitse luisterboeken.

Fênê karantêne, of liever gewoon: veel luisterplezier!

Als ex-Leieraewr wens ik je een fênê karantêne. Of gewoon veel luisterplezier, want ik hoop natuurlijk dat je helemaal niet in quarantaine hoeft en deze Hamburgse podcasts gewoon in goede gezondheid beluistert.

Op zoek naar nog meer tips om het thuis gezellig te maken? Beleef Hamburg dan digitaal met deze tips. Want dat we niet kunnen reizen, betekent niet dat we niet naar Hamburg kunnen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom het virus in Hamburg, bekijk dan deze pagina: Wat je moet weten over het coronavirus in Hamburg, of volg me op Twitter (@feminadocta).

En verder: social distancing gaat om fysieke afstand. Blijf dus op afstand, maar houd contact. Met familie, met vrienden en kennissen, met de buren. Vraag hen hoe het gaat, bespreek de laatste Hamburgse podcasts met elkaar, bijvoorbeeld! Kan allemaal prima via de telefoon of Skype!

Wil je Standort Hamburg steunen?

Als zelfstandig tekstschrijver, redacteur en vertaler verdien ik een deel van mijn inkomen met mijn kennis over Hamburg. Dat gebeurt via de blog, maar ook via andere online platformen en vertaalklanten uit de reiswereld.

Omdat reizen nu niet verstandig is en niet duidelijk is hoelang de crisis duurt, stort de reisbranche momenteel behoorlijk in, en dat merk ook ik, helaas. 🙁

Wil je Standort Hamburg, en mij, een beetje steunen, dan zou ik het mega geil vinden als je via een van mijn affiliate links een boek koopt! (Bekijk in deze blogpost bijvoorbeeld een paar van mijn lievelingsboeken.)

Kost jou niks extra’s, geeft mij een kleine commissie per boek. Plus, jij hebt een gaaf boek gekocht! (Maar als je via mijn link een wasmachine wilt kopen, vind ik dat ook heel tof 😉 ) Een van de boeken die ik je écht van harte aanraad is Trümmerkind van Mechtild Borrmann, in het Nederlands vertaald als Oorlogskind.

Plaats een reactie