Dwalen door werelderfgoed: de Speicherstadt

Die herkenbare rode pakhuizen zijn al jaren het visitekaartje van Hamburg. Ben je vast wel eens tegengekomen op foto’s. Dat fraaie geheel is de Hamburger Speicherstadt en sinds 2015 prijkt ze ook op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

En dat is helemaal terecht, want nergens anders vind je zo’n bijzonder pakhuizencomplex uit de late 19e eeuw. Niet voor niets wordt de Hamburger Speicherstadt ook wel ‘Hamburgs schatkistje’ genoemd. Ja, OK, brrr. Maar toch… De pakhuizenstad was hét symbool van Hamburg als succesvolle handelsstad.

Je begrijpt dat ik je nu gauw ga vertellen hoe dat allemaal zo gekomen is en waarom je fluks een keer door ons UNESCO-erfgoed moet komen dwalen. 

UNESCO-werelderfgoed: Speicherstadt in Hamburg

Wat de Speicherstadt bijzonder maakt

Dat schatkistje van ons is het grootste pakhuizencomplex ter wereld, en staat op eikenhouten palen in de Elbe.  Zoals dat gaat is de Speicherstadt geboren uit noodzaak. De Deutsche Zollverein besloot namelijk eind 19e eeuw dat waren niet meer tolvrij mochten worden opgeslagen. Hamburg had daarom een vrijhaven nodig om al die goederen die over de hele wereld vervracht werden kwijt te kunnen.

De Speicherstadt was vroeger hypermodern…

Deze Freihafen werd de Speicherstadt, die vol stond met Speicher, pakhuizen. Ze werd gebouwd tussen 1885 en 1927, en was een hoogstandje van moderne baksteenarchitectuur. Voor het eerst in de geschiedenis werd er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een centraal geregelde energievoorziening. Dat zorgde ervoor dat je kranen niet meer handmatig hoefde te bedienen. Toch een stuk sneller.

De herkenbare bakstenen pakhuizen zijn het gezicht van de Speicherstadt

… en maakte Hamburg tot handelskoningin

Door de beschikbaarheid van het grootste magazijncomplex ter wereld kwam de Hamburgse handel pas echt lekker in Schwung. Er was zelfs zo veel Schwung dat er voor al het papierwerk dat ook bij de handel kwam kijken nóg een bijzondere wijk werd neergezet: het Kontorhausviertel. (Dat is overigens zo’n bijzonder stukje Hamburg dat we het daar in een apart artikel over gaan hebben.)

De oorlog legde een groot deel van de pakhuizen in as. Maar dankzij een groot herstelproject werd wat nog overeind stond originalgetreu gerepareerd. En zo kunnen we hier ook vandaag nog door de geschiedenis wandelen. 🙂

En daarom zette UNESCO deze historische schoonheid op de Werelderfgoedlijst

De combinatie van de neogotische rode baksteen, de grachten en bruggen die de Speicherstadt haar unieke uiterlijk geven en daarmee Hamburg een bijzonder gezicht geven gaven voor het UNESCO-comité uiteindelijk de doorslag. In 2015 kregen de Speicherstadt en het Kontorhausviertel eindelijk een eigen plekje op de Werelderfgoedlijst. (Taart, slingers en champagne!)

Bezoek UNESCO-werelderfgoed de Speicherstadt

Er hangt nog steeds de geur van geroosterde koffie. OK, misschien vooral in het Kaffeemuseum, maar ik raad je ook met klem aan dat te bezoeken. Dus die kant moet je toch al op. Je kunt ook nog steeds tapijten kopen in de Speicherstadt, en een deel van de pakhuizen doet ook nu nog dienst als pakhuis. De meeste Speicher hebben echter een nieuwe bestemming gekregen, van museum tot restaurant. Naast de architectuur nog heel veel meer te ontdekken in dit werelderfgoed!

Internationales Maritimes Museum

Te beginnen met het Internationales Maritimes Museum, dat je gewoon móet bekijken. Er is gewoon altijd iets wat je nog niet gezien hebt in dit gigantische museum. Alles over 3.000 jaar scheepvaart, de haven en meer.

Kaffeemuseum Burg

Over Hamburgs status als hotspot voor de koffiehandel kom je alles te weten in Kaffeemuseum Burg. Naast een bizarre verzameling van alles wat met koffie te maken heeft, kun je in de Genussspeicher uiteraard verschillende koffiesoorten proeven. Tijdens een koffieworkshop mix je je eigen koffie. (Met de mijne kon je een paard umhauen… 😉 )

Miniatur Wunderland

Mag niet in het lijstje ontbreken, natuurlijk: Miniatur Wunderland, de meest bezochte bezienswaardigheid van de stad. Hier lees je over mijn bezoek: Op zoek naar E.T. in Miniatur Wunderland. (Spoiler, ik heb hem daar gevonden, maar ga het artikel wel gewoon maar even lezen.)

Speicherstadt is ook 's avonds erg mooi

In de Genuss-Speicher vind je het Kaffeemuseum

Traditionsschiffhafen HafenCity

De Backsteinbau van de Speicherstadt vormt een mooi contrast met de moderne HafenCity. Tussen de beide wijken in ligt de Sandtorhafen, ook wel Traditionsschiffhafen. Hier dobberen fraaie oude zeilschepen en staan nog kranen die vroeger gebruikt werden om de handelswaar op de kade te sjorren. 

Speicherstadtmuseum en Spicey’s Gewürzmuseum

Al je vragen over hoe de handel tot bloei kwam beantwoordt het Speicherstadtmuseum. Voor de kruidenhandel wandel je door naar Spicy’s Gewürzmuseum. Dat is niet Hamburgs opwindendste museum (vind ik), maar de “Hanseatische Pfeffersacktour”, de historische wandeling door de Speicherstadt, is een aanrader. 

Hamburgs haven in het klein in het Miniatur Wunderland | Standort Hamburg

Barkassenfahrt door de verlichte Speicherstadt

Rondvaarten door de haven zijn ’s avonds het mooist, als de Speicherstadt prachtig verlicht is. Bonustip: in december zijn er speciale Glühweinfahrten en word je afgezet bij een van de kerstmarkten.

Fleetschlösschen

Nagenieten van al die indrukken doe je bij het Fleetschlösschen, een piepklein cafeetje waar je vanaf het ontbijt tot in de avond terecht kan voor een ontbijtje of lunch, een kop koffie of een borrel. Geen culinaire hoogstandjes, wel erg gezellig, en met mooi uitzicht op de pakhuizen. Leuk detail: het verhaal gaat dat het Fleetschlösschen een voormalig toiletgebouwtje is

Op naar de historische Speicherstadt dus! Zo plan je je reis naar Hamburg

 • Spring in de trein en je bent in een paar uur in Hamburg. Met je eigen auto kan natuurlijk ook.
 • Je bereikt de Speicherstadt en HafenCity het makkelijkst via U-Bahn stations Meßberg (U1), Baumwall (Elbphilharmonie) (U3) of Hafen City University (U4).
 • Maak je liever een fraaie entree via het water, dan neem je vanaf de Landungsbrücken ferry 72 naar de halte Elbphilharmonie.
 • Logeren waar het vroeger allemaal gebeurde? Kan! Het Ameron Hotel is gevestigd in de voormalige koffiebeurs. De beurszaal bestaat nog steeds en kun je op sommige dagen bezoeken. Iets verderop, in HafenCity zit het 25Hours Hotel Altes Hafenamt, ook een erg fijn hotel.
 • Reizen begint met voorpret, en bij mij is dat vaak met boeken die zich op mijn bestemming afspelen. Ik heb hier een passende historische Krimi voor je: Tod in der Speicherstadt.
 • Bekijk hier mijn tips voor het plannen van je stedentrip Hamburg

Werelderfgoed UNESCO: Speicherstadt in Hamburg

2 gedachten over “Dwalen door werelderfgoed: de Speicherstadt

 1. Dag Fem,

  Het “Wasserschloss” met het “Teekontor” moet dan wel het juweel zijn in het “Hamburgs schatkistje”. 😉

  Behalve thee, kan je hier ook theekisten kopen.

  Groet,

  Hans

  Beantwoorden

Plaats een reactie