Wat moet je weten over het coronavirus in Hamburg?

Bijgewerkt op 19 oktober 2021

Het coronavirus houdt ook in Hamburg iedereen nog altijd flink bezig.

Op deze pagina lees je over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in Hamburg, en waar je betrouwbare informatie kunt vinden.

Je kent me, en je weet dus: ik ben geen dokter. Ik geef daarom ook geen medisch advies en ben ook niet verantwoordelijk als je tegen alle adviezen van de overheden op reis gaat.  Ik kan je wel zeggen wat er nu in Hamburg gebeurt en waar je terecht kunt met vragen.

Korte samenvatting vooraf:

 • In Duitsland geldt de 3G-regel (gevaccineerd, genezen, getest) voor restaurants, festivals, etc.
 • In Hamburg hebben we een 2G-regel, en moet je dus of genezen zijn, of gevaccineerd om bijv. naar festivals of restaurants te kunnen. Vanaf 23 oktober mogen ook kappers/contactberoepen zelf besluiten of ze 2G of 3G hanteren. Hetzelfde geldt voor kerstmarkten.
 • Ik werk deze pagina bij als er nieuwe maatregelen zijn, maar stop met het actueel houden van bijv. de cijfers. Links naar de laatste cijfers vind je op deze pagina.

Inhoud van deze pagina:

Wat je moet weten over het coronavirus in Hamburg

Kun je op dit moment naar Hamburg reizen?

Jazeker, als je je aan bepaalde regels houdt. 

3G-Regel: gevaccineerd, getest, genezen geldt in heel Duitsland

Sinds 30 juli geldt de nieuwe ‘Einreiseverordnung‘. Daarin staat dat iedereen vanaf 12 jaar moet kunnen aantonen dat hij geen besmettingsgevaar vormt en dus aan een van de 3G’s moet voldoen: gevaccineerd, negatief getest of genezen van corona. Je moet dit dus kunnen bewijzen als je naar Duitsland komt, ongeacht waar je vandaan komt. 

Let op: als gevaccineerd geldt je alleen als je volledig gevaccineerd, dus minimaal twee weken na je tweede prik.

2G-Regel: gevaccineerd of genezen – deze regel geldt in Hamburg vanaf 28 augustus en wordt per 23 oktober uitgebreid.

Op 28 augustus is in Hamburg de 2G-regel in gegaan. De regels zijn hier nu dus strenger dan in de rest van Duitsland. Dit betekent dat je om naar restaurants, theater, bioscoop, festivals etc. ofwel volledig gevaccineerd moet zijn, ofwel moet kunnen aantonen dat je corona hebt gehad. Met een negatieve test kom je er dan dus niet meer in. Op het moment mogen locaties nog zelf kiezen of ze mensen met een negatieve test wél toelaten, maar houd er rekening mee dat je als je niet gevaccineerd of genezen bent op veel plekken niet meer binnen komt.

Vanaf 23 oktober mogen ook contactberoepen zelf kiezen of ze 2G of 3G hanteren. Ook kerstmarkten mogen kiezen of ze alleen gevaccineerden toelaten of ook nog getesten binnenlaten.

Die neue Coronavirus-Einreiseverordnung beinhaltet eine generelle Nachweispflicht für Einreisende unabhängig von der Art des Verkehrsmittels und unabhängig davon, ob ein Voraufenthalt in einem Hochrisiko- bzw. Virusvariantengebiet stattgefunden hat. Personen ab 12 Jahren müssen bei Einreise über ein negatives Testergebnis, einen Impfnachweis oder einen Genesenennachweis verfügen. 

Einreiseverordnung 31. Juli

Wat als je vanuit een land reist dat als Hochinzidenzgebiet geldt? 

Reis je vanuit een risicogebied naar Duitsland, dan gelden deze regels:

 • Je moet je komst uit een Hochinzidenzgebiet/Virusvariantengebiet digitaal aanmelden (Einreiseanmeldung) en je gegevens en reisreden opgeven. Na aanmelding ontvang je een pdf met al je info, zodat je je aanmelding kunt bewijzen als je gecontroleerd wordt.
 • Kom je uit een Hochinzidenzgebiet, dan moet je bewijs hebben dat je volledig gevaccineerd of genezen bent. 
 • Kom je uit een Virusvariantengebiet, waar dus een enge mutatie een grote rol speelt, dan is een vaccinatiebewijs of genezingsbewijs niet voldoende en moet je daarnaast ook een negatieve test hebben. 
 • Quarantaineplicht: kom je uit een Hochrisiko- of Virusvariantengebiet, dan moet je verplicht in quarantaine (10 dagen voor een Hochrisikogebiet, 14 dagen voor een Virusvariantengebiet). De quarantaine wordt beëindigd op het moment dat je een van de 3G overhandigt. Doe je dat vóór je reis, dan hoef je niet in quarantaine. De quarantaine geldt ook voor kinderen, ongeacht hun leeftijd.

Tip: check altijd de meest actuele regels bij het RKI en het Auswärtiges Amt, want er verandert momenteel veel. Alle regels voor de testplicht, quarantainregels en de Einreiseanmeldung vind je op auswaertiges-amt.de. Houd je aan alle regels – er staan hoge boetes op als je dit niet doet (plus je komt mogelijk het land niet eens in). Check ook de site van het RKI om te checken welke gebieden als Hochinzidenzgebiet of Virusvariantengebiet gelden.

Uiteraard zijn er in Duitsland ongeacht waar je vandaan reist nog steeds coronamaatregelen waar je je aan moet houden, en die zijn strenger dan in Nederland. Hier draag je o.a. een medisch mondkapje in winkels, openbaar vervoer en alle andere openbare gebouwen, en geldt ook de 1,5 meter overal.

Actuele coronacijfers voor Hamburg

Stand 11 oktober 2021  (NB ik houd dit overzicht niet dagelijks bij, maar via deze link heb je altijd de actuele cijfers bij de hand)

 • Totaal aantal besmettingen sinds begin van de pandemie: 93.309
 • Aantal mensen dat als genezen wordt beschouwd: 87.800
 • Percentage mensen dat volledige gevaccineerd is in Hamburg: 69,4%
 • Aantal mensen dat door een coronabesmetting is overleden: 1.754
 • Totaal aantal mensen met corona in ziekenhuis: 86
 • Daarvan op de IC: 33
 • Inzidenzwert onder ongevaccineerden (gemiddeld aantal besmettingen op 100.000 inwoners in 7 dagen): 59,8
 • Inzidenzwert onder gevaccineerden: rond de 3. Lijkt me duidelijk…

Voor een deel mogen de Bundesländer zelf bepalen hoe de maatregelen versoepeld of aangescherpt worden. Dit betekent ook dat wat in Hamburg wel/niet mag niet per se ook voor andere Bundesländer geldt.

Actuele maatregelen en het coronavirus in Hamburg

De regels in Hamburg: anderhalve meter, handen wassen en mondkapjes:

 • Ook in Hamburg geldt de Hust- & Niesetikette (in je elleboog, of nog beter: niet de deur uit als je hoest!) en de regel van anderhalve meter (bij voorkeur twee meter) afstand. En natuurlijk handen wassen.
 • Het dragen van FFP2-mondkapjes of een chirurgisch masker is verplicht bij het boodschappen doen, in het ov en alle openbare gebouwen.
  Let op! FFP2- of chirurgische mondkapjes zijn verplicht. Katoenen mondkapjes zijn niet meer voldoende. Dit geldt ook voor mensen op doorreis.
 • Voor alle locaties die open zijn geldt dat er een streng hygiëneconcept moet zijn.

Voor een snel overzicht van wat er mag, zie de pagina ‘Was ist erlaubt’ van hamburg.de.

Vrijstellingen voor gevaccineerden en genezenen

 • Op meerdere plekken geldt een testplicht (bijvoorbeeld in hotels, bij de kapper, enz.) Ben je volledig gevaccineerd, of kun je aantonen dat je van corona genezen bent, dan ben je vrijgesteld van de testplicht. Alle andere regels gelden ook voor gevaccineerden en genezenen. 

Tests

 • In de Coronatest-Faq van hamburg.de vind je waar en wanneer je je kunt/moet laten testen.
 • Testen is per 11 oktober niet meer gratis en kan alleen nog bij apotheken, artsen en op het vliegveld. De geldigheidsduur van tests wordt tevens verkort.
 • Uitzonderingen: voor kinderen onder de 18 en mensen die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden blijven tests gratis.
 • Let op: in Hamburg mogen ondernemers kiezen of ze mensen met tests nog binnen laten (3G) of dat ze alleen gevaccineerden en genezenen binnenlaten (2G).

Reizen met kinderen 

Reis je met kinderen onder de 12 jaar? Dan hoeven zij geen negatief testbewijs bij zich te hebben. Wel moeten ze mondkapjes dragen waar dat verplicht is, en moet bij de contactvervolging worden aangegeven dat ze er ook bij waren. Kom je uit een Hochinzidenzgebiet of Virusvariantengebiet, dan moeten kinderen jonger dan 6 jaar wel in quarantaine. Zie ook de reispagina van hamburg.de

Open

Voor alles dat open is geldt dat de basisregels van kracht zijn: afstand, FFP2- of chirurgische mondkapjes, contactvervolging en op sommige plekken heb je een vaccinatiebewijs, genezenbewijs of negatieve coronatest van dezelfde dag nodig. Winkels zijn open, zonder afspraak, maar er mag slechts een beperkt aantal mensen in een winkel zijn, afhankelijk van hoe groot de winkel is. Let op: winkeliers mogen natuurlijk zelf besluiten of ze open gaan en of ze evt. alleen op afspraak werken.

Contactvervolging gaat op papier, of via de beveiligde LUCA-app.

Ben je in Duitsland gevaccineerd en heb je je QR-code al opgehaald, dan kun je die uploaden naar de Corona Warn-App of de LUCA-app.

 • Winkels zijn open, zowel noodzakelijke als niet-noodzakelijke, een afspraak is in de meeste gevallen niet nodig. Contactvervolging is bij niet-noodzakelijke winkels verplicht, hetzij via de app, hetzij op papier.
 • Noodzakelijke medische behandelingen, fysiotherapie enz. kunnen plaatsvinden.
 • Kappers zijn open, op afspraak. Een negatieve sneltest of een vaccinatiebwijs is verplicht als je van je coronacoupe af wilt. Let op: kappers mogen per 23 oktober kiezen of ze 2G of 3G hanteren.
 • Contactberoepen mogen weer aan het werk en mogen zelf kiezen voor 2G of 3G.
 • Tuincentra zijn open.
 • Hamburg heeft geen avondklok meer.
 • Dierentuinen en botanische tuinen zijn open.
 • Bibliotheken, musea, Gedenkstätten zijn open.
 • Rondleidingen mogen plaatsvinden.
 • Terrassen (zonder afspraak, wel met contactvervolging) zijn open.
 • Binnenhoreca is geopend, met 3G of 2G.
 • Sportscholen zijn open: buitensport tot 20 volwassenen mogelijk, binnensport tot 10 personen. Een negatieve test of vaccinatiebewijs is verplicht.
 • Rondvaartboten varen weer, buiten met 20 volwassenen, binnen met 10, mondkapje verplicht.

Evenementen

 • Sportevenementen mogen plaatsvinden met 650 toeschouwers.
 • Binnenevenementen (lezingen, theater, bruiloften, enz.) met vaste zitplaatsen mogen tot 100 personen, zonder vaste zitplaatsen tot 50 personen. 
 • Buitenevenementen met vaste zitplaatsen tot 500 personen, zonder vaste zitplaatsen tot 250 personen.
 • Clubs mogen open. Houd rekening met 2G-model. Dit mogen clubs zelf beslissen (3G of 2G). Kiest men voor 2G, dan vervallen de regels voor mondkapjes, aantal personen en afstand. Kiest men voor 3G, dan blijven de regels bestaan.

Mit dem 3G-Modell gilt: Im Freien mit bis zu 250 Personen unter Auflagen möglich (insbesondere Hygiene- und Schutzkonzept, Abstandsgebot, Testpflicht, Voranmeldung, (digitale) Kontaktnachverfolgung).
Mit dem 2G-Modell gilt: Sofern getanzt wird, gilt die Personenzahlbegrenzung außen für 750 Personen, innen: 150 Personen, die Testpflicht und das Abstandsgebot entfallen.

Contacten

 • Voor Privébijeenkomsten binnen én buiten geldt dat je met maximaal 10 personen bij elkaar mag komen. Uit hoeveel huishoudens deze 10 personen komen maakt niet meer uit. Kinderen jonger dan 14 en volledig gevaccineerden tellen niet mee voor het aantal personen.
 • Ook bij bezoeken aan een ander huishouden gelden de regels van afstand houden en handen wassen. 

Gesloten/beperkingen

 • Alcoholverkoop: Alcholconsumptie op straat is verboden, alcholverkoopsverbod in de avonden in o.a. in St. Pauli, de Schanze, Ottensen, Altona-Nord en een stuk van Eimsbüttel  (zie alcoholverbod).
 • Op terrassen mag wel gedronken worden. 
 • Sauna’s mogen open, maar Bäderland (waar de meeste sauna’s in Hamburg onderdeel van zijn) houdt zijn sauna’s dit zomerseizoen dicht.

Openbaar vervoer

 • Het openbaar vervoer rijdt volgens normale dienstregeling.
 • In de bus worden geen kaartjes verkocht. Koop je kaartje vooraf online. Je kunt niet meer voorin de bus instappen, stap achterin in. Uiteraard draag je in het ov een mondkapje.

Reizen

 • Toeristische reizen zijn toegestaan. Hotels in Hamburg mogen op 60% van de capaciteit open. Er geldt een testplicht in hotels (elke 72 uur). Let op: deze testplicht geldt ook voor kinderen vanaf 6 jaar. Ben je volledig gevaccineerd, of kun je aantonen dat je van corona genezen bent, dan hoef je natuurlijk niet te testen.
 • Voraussetzung für eine Beherbergung in Hamburg ist ein negativer Schnelltest (max. 48 Stunden alt) oder ein negativer PCR-Test (max. 72 Stunden alt) sowie die (digitale) Kontaktnachverfolgung.

 • Ab einem Aufenthalt von 3 Nächten muss alle 72 Stunden ein neuer, negativer Corona-Test vorgewiesen werden (weitere Infos zu Corona-Tests s. u.).

 • Von dieser Regelung ausgenommen sind Personen mit vollständigem Impfschutz (mind. 14 Tage nach der Zweitimpfung; Nachweis erforderlich) oder Personen die nachweislich als genesen gelten.

Wat te doen als je in Hamburg bent en twijfelt over je gezondheid?

 • Ben je bang dat je ziek geworden bent, ga dan niet zomaar naar een huisarts, maar neem telefonisch contact op met de arztlicher Bereitschaftsdienst onder 116117 om te voorkomen dat je andere mensen besmet als je wel het virus bij je draagt. Dit nummer is 24/7 bereikbaar en je eerste aanspreekpunt als je besmetting vermoedt. Hier kun je ook terecht voor tests.
 • Hamburg heeft een Corona-hotline ingericht die je bereikt via (+49) 040 428 284 000. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. Hier kun je al je vragen kwijt.

Betrouwbare nieuwsbronnen over het virus in Hamburg/Duitsland (en elders)

Maak je plannen om naar Hamburg te komen, of waar dan ook naartoe te gaan, houd dan de sites van officiële instanties bij. Ga niet af op gekwetter op social media (serieus, ook voor je mentale gezondheid is dat beter van niet), maar houd het bij betrouwbare bronnen.

Informatie van de Nederlandse overheid

Informatie van de Duitse overheid

Informatie over de actuele situatie in Hamburg

Voor het laatste nieuws over lokale maatregelen, events die zijn afgezegd of verschoven kun je op deze sites terecht:

Vragen over het coronavirus in Hamburg?

Heb je vragen, laat het me dan weten. Ik kan niet garanderen dat ik de antwoorden heb, en zoals gezegd ben ik geen arts of expert, maar ik kan proberen je de weg te wijzen naar betrouwbare bronnen.

Op deze pagina geef ik zo goed mogelijk aan hoe de situatie en maatregelen momenteel in Hamburg zijn. Ik ga niet over de regels, ik geef ze alleen weer. Standort Hamburg is nadrukkelijk geen platform voor wappies, antivaxxers en discussies over het nut/onnut van maatregelen.

Ik kan je ook niet adviseren over de vraag of je wel of niet naar Hamburg moet reizen.

Let op! Deze pagina wordt bijgewerkt op het moment dat er grote wijzigingen zijn, dus niet dagelijks of wekelijks: de ontwikkelingen gaan vaak snel en ik moet als eigen baas ook aan mijn andere projecten toe komen. De meest actuele informatie vind je altijd via de links naar de officiële bronnen.

Even iets gezelligs lezen?

Alle corona-artikelen op een rij

Bleib’ gesund!

41 gedachten over “Wat moet je weten over het coronavirus in Hamburg?

 1. Goedendag

  Wij als handbalteam gaan op 10 april 2020 naar Hamburg voor het Hansecup toernooi. Weet u of dit doorgaat en of het verstandig is om daar naar toe te gaan.
  Ik hoor heel graag wat uw advies is

  Groet Annemiek Voogt

  Beantwoorden
  • Hoi Annemiek,
   Zo goed als alles is afgezegd, en op de website van de vereiniging is aangegeven dat ook alle toernooien etc. afgelast/verschoven zijn (https://www.hamburgerhv.de). Het helaas sowieso niet verstandig om nu te reizen: het algemene advies is blijf thuis en houd afstand, en in Hamburg is momenteel sowieso zo goed als alles dicht. Hopelijk breken snel betere tijden aan en kan de Hansecup op een later moment alsnog plaatsvinden!

   Beantwoorden
 2. Thx voor je update’s, We volgen natuurlijk meerdere kanalen, maar die van jou steevast als 1 van de eerste 😉

  Ric, (Schipper in de haven van Hamburg)

  Beantwoorden
   • Hi Fem,

    Mijn man ligt sinds woensdag in t BG klinikum.
    Nu ben ik nog steeds niet op bezoek geweest. telkens een ander verhaal. ( bezoek moet gepland worden, bezoek mag pas naar 3wk, bezoek alleen als de arts t goed vindt, bezoek mag niet)

    Weet jij hoe t precies zit in t ziekenhuis in Hamburg, ik loop tegen een muur aan.

    Beantwoorden
    • Hi San, o bah, wat een narigheid, kan me goed voorstellen dat je gewoon duidelijkheid wilt en naar hem toe wilt kunnen gaan. Als ik het zo hoor is er niet een vast iemand die je over dingen informeert? Ik weet niet hoe ze het hebben ingericht, maar ik zou wel proberen aan te dringen op duidelijkheid – je bent z’n vrouw nota bene! Een beetje op je strepen staan wil soms nog wel eens helpen bij Duitse instanties. Ik hoop dat je snel langs kan gaan en dat je man goed herstelt, beterschap!

     Beantwoorden
 3. Mijn zoon is t weekend van 13, 14, 15 in Hamburg geweest en is ook uitgeweest met collega’s. Dinsdag is hij thuis gekomen en hoestte wat. Woensdag hoofdpijn en duizeligheid erbij. Donderdag druk op borst en koorts 38.9. erbij. Vrijdag uit bed 39.9 en was ook misselijk en had krampen. Huisarts gebeld, isolatie slaapkamer. Hij wordt niet getest omdat hij niet tot een risicogroep behoort. Uitzieken en bellen als hij kortademig wordt. Is er bekend of er een explosie is van corona gevallen in Hamburg?

  Beantwoorden
  • Shit, Christine, heftig! Er is op zich geen grotere explosie gaande dan in andere steden, maar dat was wel een weekend waarin de laatste vakantiegangers uit wintersportgebieden terugkwamen. (De 16e was eigenlijk de voorjaarsvakantie voorbij.) Hoewel deze mensen allemaal sowieso gevraagd is allemaal thuis te blijven, ook als ze geen klachten hadden, is het aantal infecties wel toegenomen. Dit werd ook wel verwacht, omdat bekend was dat er nog veel mensen op vakantie waren, maar het kan ermee samenhangen. Heel veel sterkte en heel veel beterschap voor je zoon!!

   Beantwoorden
 4. hallo fem
  ik kom uit nederland en zou op vacantie gaan van 04/05/2020 t/m 18/05/2020
  en in sleswig holstein
  nu is onze vraag of we deze vacantie helemaal kunnen vergeten of zouden we na 4 mei wel vanuit nederland naar het mooie duitsland kunnen reizen
  wat denk jij hier over

  Beantwoorden
  • Hallo Michel, dat is op dit moment erg onduidelijk, maar momenteel zit Schleswig-Holstein compleet op slot en geldt een reisverbod. Er wordt echt heel streng op gecontroleerd, en ook auto’s met een Hamburgs nummerbord worden aan de grens rigoreus teruggestuurd voor niet-noodzakelijke reizen (medisch, hulp aan familie, enz.). De huidige landelijke maatregelen gelden tot en met 3 mei, mochten maatregelen daarna versoepeld worden, dan verwacht ik eigenlijk dat die versoepelingen eerst zullen gelden voor winkels en het voorzichtig openen van scholen voorzichtig, en dat toeristische reizen voorlopig niet aan de orde zijn. Ik zou het er persoonlijk helaas niet op gokken, want op dit moment wordt je gewoon keihard weggestuurd en dat zou zonde van de hele reis zijn. 🙁 Op https://www.schleswig-holstein.de/ houdt het Bundesland de actuele situatie bij. Heb je contact met de accommodatie waar je zou verblijven? (Tot wanneer kun je bijvoorbeeld annuleren? Misschien is het mogelijk om nog even te wachten tot meer duidelijk is over de situatie na 3 mei?) Ik hoop dat je snel toch deze kant op kunt komen voor een welverdiende vakantie, als het niet in mei is, dan hopelijk later in de zomer!

   Beantwoorden
 5. Wij hebben in februari al een hotel geboekt voor begin augustus. Geen idee of het door kan gaan, maar dat hoop ik natuurlijk wel! Ik ben ontzettend blij met jouw blog in het algemeen, en dit “corona blog” in het bijzonder! Zo is het toch een stuk eenvoudiger om de actuele stand van zaken in Hamburg te volgen. Dank je wel!

  Beantwoorden
  • Moin Janneke, dankjewel, fijn om te horen!! 🙂 Het is echt nog koffiedik kijken inderdaad, maar augustus duurt nog even, dus ik hoop met je mee!

   Beantwoorden
 6. Hoi Fem, Wij hebben een airbnb geboekt in augustus in Hamburg. Begrijp ik nu goed dat privé woningen niet verhuurd mogen worden momenteel? Heb je nog corona-proof tips voor dingen om te doen voor een gezin met jonge kinderen?
  Groetjes, Saira

  Beantwoorden
  • Hoi Saira, privéwoningen mogen inderdaad niet voor toeristische doeleinden verhuurd worden:
   “Darf ich Wohnraum in meiner Wohnung für touristische Zwecke vermieten?
   (Stand: 01.07.2020, 16:00 Uhr)

   Nein. Gemäß § 16 Absatz 2 der Rechtsverordnung vom 30. Juni 2020 darf Wohnraum in Wohngebäuden nicht für touristische Zwecke überlassen werden. Dies bedeutet, dass weder Eigentümerinnen und Eigentümer noch Mieterinnen und Mieter ihre Haupt- sowie Nebenwohnungen an Touristinnen und Touristen vermieten dürfen.”

   Beantwoorden
 7. hoi,
  ik kwam toevallig op jouw site terecht, omdat ik bezig ben met het organiseren van een weekendje weg, aankomend weekend. Ik zou heel graag naar Hamburg willen, maar twijfel of het veilig/verantwoord is. In Amsterdam is het nml erg druk en vind ik het onverantwoordelijk eigenlijk om daar naar toe te gaan. Hoe is de situatie nu in Hamburg? Ik had een camping in gedachten bij het Wildpark in Rosengarten. Is de bereikbaarheid vanaf die locatie prima te doen met het OV? graag hoor ik van je.
  groetjes Ingrid

  Beantwoorden
  • Hoi Ingrid, ik snap je zorgen helemaal, en vind het lastig er iets over te zeggen, vooral omdat ik zelf door gebroken voet momenteel niet op heel veel plekken kom. Ik was vandaag voor een doktersafspraak onderweg en vond het in St. Pauli duidelijk heel veel rustiger dan normaal, maar in Ottensen en Altona vond ik het juist dat er best veel mensen op de been waren. Het hangt er denk ik ook een beetje van af wat je wilt doen. Als je bijvoorbeeld een fiets huurt ben je flexibel en kun je makkelijk je eigen gang gaan op rustiger plekken en ook veel natuur opzoeken. Het aantal nieuw gemelde besmettingen ligt momenteel op zo’n 15-20 per dag, op een bevolking van 2 miljoen. (Dat is volgens mij minder dan in Amsterdam, maar het zegt ook niet zo heel veel.) Vanaf de camping bij Wildpark Schwarze Berge ben je in iets meer dan een uur op het Hauptbahnhof (lopen naar de bushalte Kiekeberg, dan met de bus en dan S-Bahn of Regionalbahn). Wildpark Schwarze Berge is trouwens wel heel leuk om te bezoeken. Hamburg heeft zelf ook een camping, ElbeCamp, direct aan de Elbe, naast/in natuurgebied Wittenberge. Daar kun je met S-Bahn en bus en een klein stukje lopen makkelijk komen, met de fiets ben je in 30-40 minuten in St. Pauli (langs de Elbe, autovrij).

   Beantwoorden
 8. Hoi, wij willen graag komende week een paar dagen Hamburg bezoeken.Maar ik heb een paar vragen; zijn er bezienswaardigheden open? Kunnen we een rondvaart tocht maken? Horeca is gewoon open neem ik ?;) Ik hoor graag van je!

  Groetjes Veronique

  Beantwoorden
  • Hi Veronique, bezienswaardigheden en horeca zijn in principe open, maar check vooraf websites etc., want veel openingstijden wijken momenteel af van de normale openingstijden, en er zijn regels voor mondkapjes, maximaal aantal bezoekers tegelijk, enz. Dat geldt ook voor de rondvaarten, maar die varen wel weer. Neem ook een flinke fles zonnebrandcrème mee, want het wordt komende week snoeiheet hier! 😉 Viel Spaß!

   Beantwoorden
 9. Ik ben van plan om komende week (17 tot 20 augustus) Hamburg te bezoeken. Ik vroeg me af of het aantal Corona-besmettingen hard oploopt nu, zoals in Rotterdam?

  Beantwoorden
  • Moin Jet, het aantal besmettingen loopt in Hamburg ook op, maar niet zo hard als in Rotterdam. In Duitsland is besloten dat maatregelen getroffen moeten worden op het moment dat er in één week 50 besmettingen op een bevolking van 100.000 mensen in een bepaalde Land- of Stadtkreis zijn vastgesteld. Hamburg zit nu gemiddeld op 13 besmettingen per week op een bevolking van 100.000 (met een totale bevolking van 2 miljoen), dus nog ruim onder de kritische grens, en minder dan momenteel in Amsterdam en Rotterdam gebeurt. Dat gezegd hebbende maken we ons hier ook zorgen en zou ik drukke plekken vermijden. (Het Elbstrand kan bijvoorbeeld ’s middags druk zijn – zowel qua temperatuur als qua drukte is dat nu ’s morgens prettiger.) De scholen zijn wel weer begonnen, dus het wordt ook wel weer wat rustiger.

   Beantwoorden
 10. Hoy Fem,
  Heb in december een auto ( MB 500 SL ) gekocht in Hamburg. Reeds 2 x afhaling uitgesteld ( 22 /2 en nu 29/3 ) wegens corona maatregelen. Bedoeling nu is om op 22/4 de wagen op te halen. Heb enkel ticket gekocht met de bedoeling om onmiddellijk met de wagen terug te keren. Lijkt dit eindelijk de oplossing te worden ?

  Beantwoorden
 11. Hoi Fem,
  Weet jij hoe het zit met kinderen onder 12 jaar? Moeten die bijvoorbeeld bij de binnenhoreca een negatief testbewijs laten zien?
  Groetjes Janneke.

  Beantwoorden
  • Hi Janneke, goede vraag! Nee, kinderen onder de 14 hoeven niet getest te worden, wel moet bij de Kontaktverfolgung aangegeven dat ze ook aanwezig waren. Ik update de pagina meteen even, dankjewel!

   Beantwoorden
 12. Wat een handig overzicht!

  Op 1 augustus vertrekken wij voor een roadtrip door Duitsland, Denemarken en Zweden. We beginnen onze reis in Hamburg dus ben erg blij dat ik je website heb gevonden!

  Het is een behoorlijk stap om nu op reis te gaan i.v.m. corona maar we kunnen echt niet langer meer thuis blijven, met deze informatie kunnen we er ook in Hamburg het beste van maken!

  Beantwoorden
 13. Hey Fem,

  Eerst en vooral proficiat met je mooie blog.

  Je schrijft dat als je met kinderen onder de 14 reist, deze zijn vrijgesteld van een covid test. Nu hebben wij hier toch verwarring over. Wij reizen met onze kinderen naar Denemarken en nu zondag 1augustus maken wij een tussenstop in Hamburg. Ons hotel zegt dat je een negatief test bewijs moet hebben vanaf 6jaar! Wij komen uit België, dus ik weet niet of er andere regels zijn als je vanuit Nederland reist.

  Groetjes,

  Beantwoorden
   • Hallo Fem,

    Haha ik zie het.

    Wij zijn een groep vriendje die in het weekend van 14….
    -15-16 augustus verblijven op de Reeperbahn. Wat zijn de regels omtrent corona in de uitgaansgelegenheden?

    mvg

    Tjitze

    Beantwoorden
    • Hi Tjitze, in uitgaangsgebieden (Schanze, Reeperbahn, Ottensen) is alcohol drinken/bij je hebben op straat verboden vanaf 14 u ’s middags, en in het weekend de hele dag. In heel Hamburg mag tussen 22 u en 6 u geen alcohol verkocht worden. Restaurants zijn open, festivals buiten mogen met regels ook plaatsvinden. Clubs en bars zijn echter dicht.

     Beantwoorden
 14. Hoi Fem,

  In het weekend van 17-18-19 september willen we met een aantal vrienden naar Hamburg. Nu las ik dat de 2G regel van kracht is m.i.v. dit weekend. Ook dacht ik te lezen dat de nachtclubs dit weekend ook weer zullen openen. Is het zo dat de nachtclubs worden heropend vanaf dit weekend en zijn we met 10 gevaccineerde of herstelde personen welkom in de nachtclubs?

  Groeten,
  Joep

  Beantwoorden
 15. Hoi, Dank voor de updates.
  Ik ben bezig met het plannen van een teamweekend in Hamburg en ik vroeg me af hoe het zat met clubs, kroegen en terrassen.
  Zijn de clubs weer open? en wat zijn de regels/beperkingen hiervan? (sluitingstijd, etc)

  Hoor ”t graag even van je >

  Beantwoorden
  • Hi Justus, clubs mogen open, en ze mogen zelf kiezen of ze mensen op 3G-basis of op 2G-basis toelaten. Aangepaste sluitingstijden zijn er niet, d.w.z., niet als algemene regel (er zullen individuele clubs zijn die anders open zijn dan normaal, maar dat is eigen keus.) Viel Spaß!

   Beantwoorden

Plaats een reactie