Wat moet je weten over het coronavirus in Hamburg?

Bijgewerkt op 20 januari 2021

Het coronavirus houdt ook in Hamburg iedereen nog altijd flink bezig. Net als overal in Europa is ook het besmettingscijfer in Duitsland hoog.

Op deze pagina lees je over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in Hamburg, en waar je betrouwbare informatie kunt vinden.

Je kent me, en je weet dus: ik ben geen dokter. Ik geef daarom ook geen medisch advies en ben ook niet verantwoordelijk als je tegen alle adviezen van de overheden op reis gaat.  Ik kan je wel zeggen wat er nu in Hamburg gebeurt en waar je terecht kunt met vragen.

Korte samenvatting vooraf:

 • Duitsland is sinds 16 december in een strenge lockdown tot en met zeker 14 februari.
 • Let op! Duitsland heeft heel Nederland en heel België aangemerkt als risicogebied. Wat dat concreet betekent lees je op deze pagina.
 • Een reis naar Hamburg is momenteel helaas geen optie. 🙁
 • Ik werk deze pagina bij als er nieuwe maatregelen zijn, maar stop met het actueel houden van bijv. de cijfers. Links naar de laatste cijfers vind je op deze pagina.

Inhoud van deze pagina:

Wat je moet weten over het coronavirus in Hamburg

Kun je op dit moment naar Hamburg reizen?

Nee. 

Duitsland bevindt zich tot en met (in ieder geval) 14 februari in een strenge lockdown.

Het RKI heeft heel Nederland als risicogebied aangemerkt. Ook heel België geldt inmiddels als risicogebied. Toeristische reizen zijn binnen Duitsland bovendien momenteel verboden, en Hamburg geldt binnen Duitsland nu als risicogebied.

Wat betekent dat nou?

 • Helaas vooral dat je momenteel niet op reis moet gaan. Reizen is alleen een optie als het noodzakelijk is, bijvoorbeeld als je een gouden ring in een vulkaan moet gooien in Mordor.
 • Woon je in een risicogebied of ben je er in de afgelopen 10 dagen geweest, dan moet je bij aankomst in Hamburg (en de rest van Duitsland) een coronatest laten doen: er geldt een testplicht.
 • Er geldt ook een quarantaineplicht
 • Je moet je komst digitaal aanmelden (Einreiseanmeldung) en je gegevens en reisreden opgeven. (Zorg ook voor een document van je werkgever waarin aangegeven wordt dat de reis noodzakelijk is als je voor je werk op pad moet.)
 • Alle regels voor de testplicht, quarantainregels en de Einreiseanmeldung vind je op auswaertiges-amt.de. Hier vind je ook de enkele uitzonderingen die er gelden. Houd je aan alle regels – er staan hoge boetes op als je dit niet doet.

Woon je in Duitsland? Dan is Nederland nu off-limits voor alle niet-noodzakelijke reizen.

Actuele coronacijfers voor Hamburg

Stand 20 januari 2021  (NB ik houd dit overzicht niet dagelijks bij, maar via deze link heb je altijd de actuele cijfers bij de hand)

 • Totaal aantal besmettingen sinds begin van de pandemie: 43.620
 • Aantal mensen dat als genezen wordt beschouwd: 35.600
 • Aantal mensen dat door een coronabesmetting is overleden: 935
 • Totaal aantal mensen met corona in ziekenhuis: 500
 • Daarvan op de IC: 98 (78 patienten uit Hamburg zelf)
 • Inzidenzwert: gemiddeld aantal besmettingen op 100.000 inwoners in 7 dagen: 98,4

Voor een deel mogen de Bundesländer zelf bepalen hoe de maatregelen versoepeld of aangescherpt worden. Dit betekent ook dat wat in Hamburg wel/niet mag niet per se ook voor andere Bundesländer geldt. Op dit moment gelden de belangrijkste regels (namelijk: strenge lockdown) in heel Duitsland en zijn bijvoorbeeld nergens de winkels open. Een avondklok is bijvoorbeeld een maatregel die niet in alle Bundesländer geldt. (In Hamburg op dit moment niet.)

In gebieden waar het gemiddelde aantal besmettingen op 100.000 inwoners in 7 dagen boven de 200 komt geldt een ‘Bewegungsradius’ van 15 km. (Geldt op dit moment niet voor Hamburg.)

Actuele maatregelen en het coronavirus in Hamburg

De regels in Hamburg: anderhalve meter, handen wassen en mondkapjes:

 • Ook in Hamburg geldt de Hust- & Niesetikette (in je elleboog, of nog beter: niet de deur uit als je hoest!) en de regel van anderhalve meter (bij voorkeur twee meter) afstand. En natuurlijk: handen grondig wassen.
 • Het dragen van FFP2-mondkapjes is verplicht bij het boodschappen doen, in het ov en alle openbare gebouwen. Ook in de buitenlucht moet je een mondkapje dragen op plaatsen waar geen afstand gehouden kan worden, denk aan drukke winkelstraten. Let op! Per 21 januari zijn FFP2- of chirurgische mondkapjes verplicht en mag je geen katoenen mondkapjes meer dragen.
  Dit geldt ook voor mensen op doorreis. Hier wordt streng op gecontroleerd en er staan stevige boetes op overtredingen.
 • Voor alle locaties die open zijn geldt dat er een streng hygiëneconcept moet zijn.

Actuele maatregelen tot en met in elk geval 14 februari

De strenge lockdown is in Duitsland verlengd tot en met in ieder geval 14 februari.

Open

 • Noodzakelijke winkels blijven open: supermarkten, apotheken, drogisten, postkantoren, fietsenwinkels, tankstations. Slijterijen ook…
 • Noodzakelijke medische behandelingen, fysiotherapie enz. kunnen blijven plaatsvinden.

Gesloten, afgezegd en verboden

 • Alle horeca is gesloten.
 • Alle niet-noodzakelijke winkels zijn gesloten. Bouwmarkten zijn dit keer ook dicht. Gaat er een lampje kapot, dan kun je wel online bestellen en dit bij de winkel afhalen.
 • Theaters, bioscopen, attractieparken, musea, kortom alle ‘Freizeitseinrichtungen’ zijn tot en met eind januari gesloten.
 • Hetzelfde geldt voor amateursportclubs, fitness-studio’s, enz.
 • Alle evenementen zijn afgelast.
 • Kappers, schoonheidsspecialisten, tattoo-studio’s, bordelen sluiten hun deuren.
 • Alcoholverkoop: Alcholconsumptie op straat is op de meeste plekken verboden, alcholverkoopsverbod in de avonden in .a. in St. Pauli, de Schanze, Ottensen, Altona-Nord en een stuk van Eimsbüttel  (zie alcoholverbod). De verkoop van Glühwein-to-go is in de hele stad verboden.
 • Kinderen hebben in de lockdown geen leerplicht, d.w.z. dat scholen ook dicht gaan. Grotendeels. Bundesländer mogen dit zelf invullen. Hamburg stelt dat ouders zelf mogen kiezen of hun kinderen naar school gaan of thuisonderwijs krijgen.
 • Iedereen moet zo veel mogelijk thuiswerken.

Contactbeperking

 • Kontaktverbot is aangescherpt: voor Privébijeenkomsten geldt dat je met maximaal 1 persoon uit maximaal 1 ander huishouden bij elkaar mag komen. Dit geldt zowel binnen als buiten.
 • Ga je thuis bij iemand op bezoek, dan houd je je aan het maximum aantal personen, en was je ook je handen en houd je afstand.

Openbaar vervoer

 • Het openbaar vervoer blijft rijden. Reizen is alleen de bedoeling als het echt nodig is. (One does not simply walk into Mordor…)
 • In de bus worden geen kaartjes verkocht. Koop je kaartje vooraf online. Je kunt niet meer voorin de bus instappen, stap achterin in. Deuren in de S/U-Bahn openen waar dat technisch mogelijk is automatisch, zodat je niet meer op knoppen hoeft te drukken. Uiteraard draag je in het ov een mondkapje.

Reizen

 • Toeristische reizen zijn tot en met 14 februari verboden.

Wat te doen als je in Hamburg bent en twijfelt over je gezondheid?

 • Kom je uit een risicogebied en moet je je verplicht laten testen? Dan kun je terecht bij de testcentra bij het Hauptbahnhof (Steintorwall) of op het vliegveld.
 • Ben je bang dat je ziek geworden bent, ga dan niet zomaar naar een huisarts, maar neem telefonisch contact op met de arztlicher Bereitschaftsdienst onder 116117 om te voorkomen dat je andere mensen besmet als je wel het virus bij je draagt. Dit nummer is 24/7 bereikbaar en je eerste aanspreekpunt als je besmetting vermoedt. Hier kun je ook terecht voor tests.
 • Hamburg heeft een Corona-hotline ingericht die je bereikt via (+49) 040 428 284 000. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. Hier kun je al je vragen kwijt.

Betrouwbare nieuwsbronnen over het virus in Hamburg/Duitsland (en elders)

Maak je plannen om naar Hamburg te komen, of waar dan ook naartoe te gaan, houd dan de sites van officiële instanties bij. Ga niet af op gekwetter op social media (serieus, ook voor je mentale gezondheid is dat beter van niet), maar houd het bij betrouwbare bronnen.

Informatie van de Nederlandse overheid

Informatie van de Duitse overheid

Informatie over de actuele situatie in Hamburg

Voor het laatste nieuws over lokale maatregelen, events die zijn afgezegd of verschoven kun je op deze sites terecht:

Vragen over het coronavirus in Hamburg?

Heb je vragen, laat het me dan weten. Ik kan niet garanderen dat ik de antwoorden heb, en zoals gezegd ben ik geen arts of expert, maar ik kan proberen je de weg te wijzen naar betrouwbare bronnen.

Op deze pagina geef ik zo goed mogelijk aan hoe de situatie en maatregelen momenteel in Hamburg zijn. Ik ga niet over de regels, ik geef ze alleen weer. Standort Hamburg is dus ook geen platform voor discussies over het nut/onnut van maatregelen.

Ik kan je ook niet adviseren over de vraag of je wel of niet naar Hamburg moet reizen. Mijn persoonlijke reisadvies is negatief: houd je aan alle regels en adviezen en blijf dus thuis.

Ik probeer deze pagina zo goed mogelijk bij te houden, maar hoop dat je begrijpt dat de ontwikkelingen snel gaan en ik als eigen baas ook aan mijn andere projecten toe moet komen. Ook probeer ik nieuws gedoseerd tot me te nemen om te zorgen dat ik niet gillend gek word. 🙂

Alle corona-artikelen op een rij

Bleib’ gesund!

Zie ook:

Mond- en neusbescherming - zo draag je je mondkapje correct

22 gedachten over “Wat moet je weten over het coronavirus in Hamburg?

 1. Goedendag

  Wij als handbalteam gaan op 10 april 2020 naar Hamburg voor het Hansecup toernooi. Weet u of dit doorgaat en of het verstandig is om daar naar toe te gaan.
  Ik hoor heel graag wat uw advies is

  Groet Annemiek Voogt

  Beantwoorden
  • Hoi Annemiek,
   Zo goed als alles is afgezegd, en op de website van de vereiniging is aangegeven dat ook alle toernooien etc. afgelast/verschoven zijn (https://www.hamburgerhv.de). Het helaas sowieso niet verstandig om nu te reizen: het algemene advies is blijf thuis en houd afstand, en in Hamburg is momenteel sowieso zo goed als alles dicht. Hopelijk breken snel betere tijden aan en kan de Hansecup op een later moment alsnog plaatsvinden!

   Beantwoorden
 2. Thx voor je update’s, We volgen natuurlijk meerdere kanalen, maar die van jou steevast als 1 van de eerste 😉

  Ric, (Schipper in de haven van Hamburg)

  Beantwoorden
   • Hi Fem,

    Mijn man ligt sinds woensdag in t BG klinikum.
    Nu ben ik nog steeds niet op bezoek geweest. telkens een ander verhaal. ( bezoek moet gepland worden, bezoek mag pas naar 3wk, bezoek alleen als de arts t goed vindt, bezoek mag niet)

    Weet jij hoe t precies zit in t ziekenhuis in Hamburg, ik loop tegen een muur aan.

    Beantwoorden
    • Hi San, o bah, wat een narigheid, kan me goed voorstellen dat je gewoon duidelijkheid wilt en naar hem toe wilt kunnen gaan. Als ik het zo hoor is er niet een vast iemand die je over dingen informeert? Ik weet niet hoe ze het hebben ingericht, maar ik zou wel proberen aan te dringen op duidelijkheid – je bent z’n vrouw nota bene! Een beetje op je strepen staan wil soms nog wel eens helpen bij Duitse instanties. Ik hoop dat je snel langs kan gaan en dat je man goed herstelt, beterschap!

     Beantwoorden
 3. Mijn zoon is t weekend van 13, 14, 15 in Hamburg geweest en is ook uitgeweest met collega’s. Dinsdag is hij thuis gekomen en hoestte wat. Woensdag hoofdpijn en duizeligheid erbij. Donderdag druk op borst en koorts 38.9. erbij. Vrijdag uit bed 39.9 en was ook misselijk en had krampen. Huisarts gebeld, isolatie slaapkamer. Hij wordt niet getest omdat hij niet tot een risicogroep behoort. Uitzieken en bellen als hij kortademig wordt. Is er bekend of er een explosie is van corona gevallen in Hamburg?

  Beantwoorden
  • Shit, Christine, heftig! Er is op zich geen grotere explosie gaande dan in andere steden, maar dat was wel een weekend waarin de laatste vakantiegangers uit wintersportgebieden terugkwamen. (De 16e was eigenlijk de voorjaarsvakantie voorbij.) Hoewel deze mensen allemaal sowieso gevraagd is allemaal thuis te blijven, ook als ze geen klachten hadden, is het aantal infecties wel toegenomen. Dit werd ook wel verwacht, omdat bekend was dat er nog veel mensen op vakantie waren, maar het kan ermee samenhangen. Heel veel sterkte en heel veel beterschap voor je zoon!!

   Beantwoorden
 4. hallo fem
  ik kom uit nederland en zou op vacantie gaan van 04/05/2020 t/m 18/05/2020
  en in sleswig holstein
  nu is onze vraag of we deze vacantie helemaal kunnen vergeten of zouden we na 4 mei wel vanuit nederland naar het mooie duitsland kunnen reizen
  wat denk jij hier over

  Beantwoorden
  • Hallo Michel, dat is op dit moment erg onduidelijk, maar momenteel zit Schleswig-Holstein compleet op slot en geldt een reisverbod. Er wordt echt heel streng op gecontroleerd, en ook auto’s met een Hamburgs nummerbord worden aan de grens rigoreus teruggestuurd voor niet-noodzakelijke reizen (medisch, hulp aan familie, enz.). De huidige landelijke maatregelen gelden tot en met 3 mei, mochten maatregelen daarna versoepeld worden, dan verwacht ik eigenlijk dat die versoepelingen eerst zullen gelden voor winkels en het voorzichtig openen van scholen voorzichtig, en dat toeristische reizen voorlopig niet aan de orde zijn. Ik zou het er persoonlijk helaas niet op gokken, want op dit moment wordt je gewoon keihard weggestuurd en dat zou zonde van de hele reis zijn. 🙁 Op https://www.schleswig-holstein.de/ houdt het Bundesland de actuele situatie bij. Heb je contact met de accommodatie waar je zou verblijven? (Tot wanneer kun je bijvoorbeeld annuleren? Misschien is het mogelijk om nog even te wachten tot meer duidelijk is over de situatie na 3 mei?) Ik hoop dat je snel toch deze kant op kunt komen voor een welverdiende vakantie, als het niet in mei is, dan hopelijk later in de zomer!

   Beantwoorden
 5. Wij hebben in februari al een hotel geboekt voor begin augustus. Geen idee of het door kan gaan, maar dat hoop ik natuurlijk wel! Ik ben ontzettend blij met jouw blog in het algemeen, en dit “corona blog” in het bijzonder! Zo is het toch een stuk eenvoudiger om de actuele stand van zaken in Hamburg te volgen. Dank je wel!

  Beantwoorden
  • Moin Janneke, dankjewel, fijn om te horen!! 🙂 Het is echt nog koffiedik kijken inderdaad, maar augustus duurt nog even, dus ik hoop met je mee!

   Beantwoorden
 6. Hoi Fem, Wij hebben een airbnb geboekt in augustus in Hamburg. Begrijp ik nu goed dat privé woningen niet verhuurd mogen worden momenteel? Heb je nog corona-proof tips voor dingen om te doen voor een gezin met jonge kinderen?
  Groetjes, Saira

  Beantwoorden
  • Hoi Saira, privéwoningen mogen inderdaad niet voor toeristische doeleinden verhuurd worden:
   “Darf ich Wohnraum in meiner Wohnung für touristische Zwecke vermieten?
   (Stand: 01.07.2020, 16:00 Uhr)

   Nein. Gemäß § 16 Absatz 2 der Rechtsverordnung vom 30. Juni 2020 darf Wohnraum in Wohngebäuden nicht für touristische Zwecke überlassen werden. Dies bedeutet, dass weder Eigentümerinnen und Eigentümer noch Mieterinnen und Mieter ihre Haupt- sowie Nebenwohnungen an Touristinnen und Touristen vermieten dürfen.”

   Beantwoorden
 7. hoi,
  ik kwam toevallig op jouw site terecht, omdat ik bezig ben met het organiseren van een weekendje weg, aankomend weekend. Ik zou heel graag naar Hamburg willen, maar twijfel of het veilig/verantwoord is. In Amsterdam is het nml erg druk en vind ik het onverantwoordelijk eigenlijk om daar naar toe te gaan. Hoe is de situatie nu in Hamburg? Ik had een camping in gedachten bij het Wildpark in Rosengarten. Is de bereikbaarheid vanaf die locatie prima te doen met het OV? graag hoor ik van je.
  groetjes Ingrid

  Beantwoorden
  • Hoi Ingrid, ik snap je zorgen helemaal, en vind het lastig er iets over te zeggen, vooral omdat ik zelf door gebroken voet momenteel niet op heel veel plekken kom. Ik was vandaag voor een doktersafspraak onderweg en vond het in St. Pauli duidelijk heel veel rustiger dan normaal, maar in Ottensen en Altona vond ik het juist dat er best veel mensen op de been waren. Het hangt er denk ik ook een beetje van af wat je wilt doen. Als je bijvoorbeeld een fiets huurt ben je flexibel en kun je makkelijk je eigen gang gaan op rustiger plekken en ook veel natuur opzoeken. Het aantal nieuw gemelde besmettingen ligt momenteel op zo’n 15-20 per dag, op een bevolking van 2 miljoen. (Dat is volgens mij minder dan in Amsterdam, maar het zegt ook niet zo heel veel.) Vanaf de camping bij Wildpark Schwarze Berge ben je in iets meer dan een uur op het Hauptbahnhof (lopen naar de bushalte Kiekeberg, dan met de bus en dan S-Bahn of Regionalbahn). Wildpark Schwarze Berge is trouwens wel heel leuk om te bezoeken. Hamburg heeft zelf ook een camping, ElbeCamp, direct aan de Elbe, naast/in natuurgebied Wittenberge. Daar kun je met S-Bahn en bus en een klein stukje lopen makkelijk komen, met de fiets ben je in 30-40 minuten in St. Pauli (langs de Elbe, autovrij).

   Beantwoorden
 8. Hoi, wij willen graag komende week een paar dagen Hamburg bezoeken.Maar ik heb een paar vragen; zijn er bezienswaardigheden open? Kunnen we een rondvaart tocht maken? Horeca is gewoon open neem ik ?;) Ik hoor graag van je!

  Groetjes Veronique

  Beantwoorden
  • Hi Veronique, bezienswaardigheden en horeca zijn in principe open, maar check vooraf websites etc., want veel openingstijden wijken momenteel af van de normale openingstijden, en er zijn regels voor mondkapjes, maximaal aantal bezoekers tegelijk, enz. Dat geldt ook voor de rondvaarten, maar die varen wel weer. Neem ook een flinke fles zonnebrandcrème mee, want het wordt komende week snoeiheet hier! 😉 Viel Spaß!

   Beantwoorden
 9. Ik ben van plan om komende week (17 tot 20 augustus) Hamburg te bezoeken. Ik vroeg me af of het aantal Corona-besmettingen hard oploopt nu, zoals in Rotterdam?

  Beantwoorden
  • Moin Jet, het aantal besmettingen loopt in Hamburg ook op, maar niet zo hard als in Rotterdam. In Duitsland is besloten dat maatregelen getroffen moeten worden op het moment dat er in één week 50 besmettingen op een bevolking van 100.000 mensen in een bepaalde Land- of Stadtkreis zijn vastgesteld. Hamburg zit nu gemiddeld op 13 besmettingen per week op een bevolking van 100.000 (met een totale bevolking van 2 miljoen), dus nog ruim onder de kritische grens, en minder dan momenteel in Amsterdam en Rotterdam gebeurt. Dat gezegd hebbende maken we ons hier ook zorgen en zou ik drukke plekken vermijden. (Het Elbstrand kan bijvoorbeeld ‘s middags druk zijn – zowel qua temperatuur als qua drukte is dat nu ‘s morgens prettiger.) De scholen zijn wel weer begonnen, dus het wordt ook wel weer wat rustiger.

   Beantwoorden

Plaats een reactie