Wat moet je weten over het coronavirus in Hamburg?

Bijgewerkt op 25 juni 2020

Het coronavirus begint z’n greep op Hamburg te verliezen, hoera!

Op deze pagina lees je over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in Hamburg, en waar je betrouwbare informatie kunt vinden.

Je kent me, en je weet dus: ik ben geen dokter. Ik geef daarom ook geen medisch advies. Ik kan je wel zeggen wat er nu in Hamburg gebeurt en waar je terecht kunt met vragen.

Korte samenvatting vooraf:

Inhoud van deze pagina:

Wat je moet weten over het coronavirus in Hamburg

Actuele maatregelen en versoepelingen en het coronavirus in Hamburg

Dit kan allemaal weer!

Sinds eind april worden de maatregelen versoepeld. Bij alles dat weer opengaat geldt dat er aan voorschriften voldaan moet worden en dat de afstandsregel gehandhaafd moet worden.

Winkels

 • Alle winkels mogen weer open.
 • Kappers en schoonheidsspecialisten zijn weer open, onder strenge maatregelen. Dag, coronacoupe!

Musea, galeries

 • Musea, galeries, bibliotheken, archieven, en Gedenkstätten mogen weer open, en ook Autokino wordt nu toegestaan. De 1,5 meter moet ook hier in acht genomen worden. Bekijk hier vast de mooiste musea van Hamburg in mijn museumoverzicht.
 • Dierentuinen en botanische tuinen openen ook hun deuren weer. Alleen buitenverblijven mogen open, en er worden nog geen rondleidingen gegeven.

Uitgaan in Hamburg

 • Bioscopen mogen weer open. De meeste bioscopen zijn er echter nog niet klaar voor, dus het kan wat langer duren voor dat ze allemaal de maatregelen kunnen omzetten. Ondertussen zijn er nu wel Autokinos en start binnenkort het open air seizoen.
 • Horeca mag weer open, met hygieneregels en afstand. Bekijk hier vast de beste restaurants van Hamburg, ze verwelkomen gasten met open armen!
 • Hotels mogen weer open, op 60% van de capaciteit. Privéwoningen die aan toeristen verhuurd worden mogen nog niet verhuurd worden. Zwembaden en sauna’s blijven nog gesloten.Het ov rijdt weer met normale dienstregeling

Openbaar vervoer rijdt inmiddels weer met een uitgebreidere dienstregeling

 • In de bus worden geen kaartjes meer verkocht. Koop je kaartje vooraf online. Je kunt niet meer voorin de bus instappen, stap achterin in. Deuren in de S/U-Bahn openen waar dat technisch mogelijk is automatisch, zodat je niet meer op knoppen hoeft te drukken.

Sport

 • De Bundesliga speelt weer en maakt het seizoen af. Wel alleen met Geisterspiele, dus zonder publiek.
 • Sportscholen mogen weer open, onder strenge regels (bijv. 2,5 meter afstand en beperkingen bij voorzieningen als kleedkamers). Ook dansscholen gaan weer open.
 • Buitensporten mogen weer worden uitgeoefend. Kleedkamers en douches mogen nog niet gebruikt worden.
 • Openluchtzwembaden mogen weer open, zolang ze het water kunnen desinfecteren. (Natuurzwembaden dus nog niet.)

Versoepeling van het Kontaktverbot

 • Het Kontaktverbot is verlengd tot en met 29 juni, maar je mag wel iets meer mensen zien: twee families of twee stelletjes mogen elkaar weer treffen, buiten, zonder afstand tot elkaar te houden. Dit afspreken dient wel buiten te gebeuren, of in horeca, en niet thuis.

Scholen, kerken, verpleeghuizen

 • Religieuze diensten met een beperkt aantal deelnemers en de juiste afstand weer plaatsvinden. Mensen met ademhalingsproblemen mogen niet komen.
 • Bezoek aan verzorgingshuizen is toegestaan: 1 vaste persoon mag maximaal 3 uur per week op bezoek, bij voorkeur buiten, anders in een gemeenschappelijke ruimte. Afstand moet gehouden worden, en er moeten mondkapjes gedragen worden.
 • Tot aan de zomervakantie zal afstandsonderwijs een rol blijven spelen, maar alle kinderen kunnen voor de zomervakantie in elk geval een deel van de tijd fysiek naar school.

Ook in Hamburg, anderhalve meter, handen wassen en mondkapjes:

 • Ook in Hamburg geldt de hoest- en niesetikette en de regel van anderhalve meter (bij voorkeur twee meter) afstand houden. En natuurlijk: handen wassen.
 • Het dragen van mondkapjes is verplicht bij het boodschappen doen en in het ov. Dit geldt ook voor toeristen.
 • Iedereen moet zo veel mogelijk thuiswerken, tenzij het echt niet anders kan.

Dit kan nog niet, of beperkt:

 • Evenementen, beurzen, enz. vinden nog niet plaats.
 • Bezoek aan vrienden en familie binnenshuis is niet toegestaan, maar het contactverbod is wel versoepeld, zie boven.
 • Reizen: sinds 15 juni staat voor Europa het licht voor vakantiereizen weer op groen!
 • Binnenbaden en sauna’s blijven gesloten, en belangrijk, ook natuurzwembaden blijven dicht. (Dit laatste omdat daar het water niet gezuiverd kan worden.)

Er wordt elke twee weken aan de hand van de cijfers (besmettingen, ziekenhuisopnames, IC-opnames, genezen patienten en overledenen) gekeken wat er versoepeld kan worden en wat eventueel weer strakker moet worden aangetrokken.

De Bundesländer mogen nu grotendeels zelf bepalen hoe de maatregelen versoepeld worden. Dit betekent ook dat wat in Hamburg wel/niet mag niet per se ook voor andere Bundesländer geldt.

Er is afgesproken dat zodra er meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners in een Landkreis in één week worden geregistreerd er aan de noodrem getrokken wordt.

Kun je op dit moment naar Hamburg reizen?

Ja! Sinds 15 juni geldt in Duitsland het negatieve reisadvies voor Europa niet meer en is een stedentrip naar Hamburg weer mogelijk! 

(Disclaimer: tenzij zich weer grote corona-uitbraken gaan voordoen, maar daar ziet het vooralsnog gelukkig niet naar uit.)

Hamburg is een fantastische stad waar ontzettend veel te beleven is, dus als het weer kan, hoop ik zeker dat je een keer voor Hamburg kiest in plaats van bijvoorbeeld Berlijn. 🙂

Wat te doen als je in Hamburg bent en twijfelt over je gezondheid?

 • Ben je bang dat je ziek geworden bent, ga dan niet zomaar naar een huisarts, maar neem telefonisch contact op met de arztlicher Bereitschaftsdienst onder 116117 om te voorkomen dat je andere mensen besmet als je wel het virus bij je draagt. Dit nummer is 24/7 bereikbaar en je eerste aanspreekpunt als je besmetting vermoedt.
 • Hamburg heeft een Corona-hotline ingericht die je bereikt via (+49) 040 428 284 000. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. Hier kun je al je vragen kwijt.

Betrouwbare nieuwsbronnen over het virus in Hamburg/Duitsland (en elders)

Maak je plannen om naar Hamburg te komen, of waar dan ook naartoe te gaan, houd dan de sites van officiële instanties bij. Ga niet af op gekwetter op social media (serieus, ook voor je mentale gezondheid is dat beter van niet), maar houd het bij betrouwbare bronnen.

Informatie van de Nederlandse overheid

Informatie van de Duitse overheid

Informatie over de actuele situatie in Hamburg

Voor het laatste nieuws over lokale maatregelen, events die zijn afgezegd of verschoven kun je op deze sites terecht:

Informatie internationaal

Vragen over het coronavirus in Hamburg?

Heb je vragen, laat het me dan weten. Ik kan niet garanderen dat ik de antwoorden heb, en zoals gezegd ben ik geen arts of expert, maar ik kan proberen je de weg te wijzen naar betrouwbare bronnen.

Ik probeer deze pagina zo goed mogelijk bij te werken als er dingen veranderen, maar hoop dat je begrijpt dat de ontwikkelingen snel gaan en ik als eigen baas ook aan mijn andere projecten toe moet komen. Ook probeer ik nieuws gedoseerd tot me te nemen om te zorgen dat ik niet gillend gek word. 🙂

Alle corona-artikelen op een rij

Bleibe gesund!

12 gedachten over “Wat moet je weten over het coronavirus in Hamburg?

 1. Goedendag

  Wij als handbalteam gaan op 10 april 2020 naar Hamburg voor het Hansecup toernooi. Weet u of dit doorgaat en of het verstandig is om daar naar toe te gaan.
  Ik hoor heel graag wat uw advies is

  Groet Annemiek Voogt

  Beantwoorden
  • Hoi Annemiek,
   Zo goed als alles is afgezegd, en op de website van de vereiniging is aangegeven dat ook alle toernooien etc. afgelast/verschoven zijn (https://www.hamburgerhv.de). Het helaas sowieso niet verstandig om nu te reizen: het algemene advies is blijf thuis en houd afstand, en in Hamburg is momenteel sowieso zo goed als alles dicht. Hopelijk breken snel betere tijden aan en kan de Hansecup op een later moment alsnog plaatsvinden!

   Beantwoorden
 2. Thx voor je update’s, We volgen natuurlijk meerdere kanalen, maar die van jou steevast als 1 van de eerste 😉

  Ric, (Schipper in de haven van Hamburg)

  Beantwoorden
   • Hi Fem,

    Mijn man ligt sinds woensdag in t BG klinikum.
    Nu ben ik nog steeds niet op bezoek geweest. telkens een ander verhaal. ( bezoek moet gepland worden, bezoek mag pas naar 3wk, bezoek alleen als de arts t goed vindt, bezoek mag niet)

    Weet jij hoe t precies zit in t ziekenhuis in Hamburg, ik loop tegen een muur aan.

    Beantwoorden
    • Hi San, o bah, wat een narigheid, kan me goed voorstellen dat je gewoon duidelijkheid wilt en naar hem toe wilt kunnen gaan. Als ik het zo hoor is er niet een vast iemand die je over dingen informeert? Ik weet niet hoe ze het hebben ingericht, maar ik zou wel proberen aan te dringen op duidelijkheid – je bent z’n vrouw nota bene! Een beetje op je strepen staan wil soms nog wel eens helpen bij Duitse instanties. Ik hoop dat je snel langs kan gaan en dat je man goed herstelt, beterschap!

     Beantwoorden
 3. Mijn zoon is t weekend van 13, 14, 15 in Hamburg geweest en is ook uitgeweest met collega’s. Dinsdag is hij thuis gekomen en hoestte wat. Woensdag hoofdpijn en duizeligheid erbij. Donderdag druk op borst en koorts 38.9. erbij. Vrijdag uit bed 39.9 en was ook misselijk en had krampen. Huisarts gebeld, isolatie slaapkamer. Hij wordt niet getest omdat hij niet tot een risicogroep behoort. Uitzieken en bellen als hij kortademig wordt. Is er bekend of er een explosie is van corona gevallen in Hamburg?

  Beantwoorden
  • Shit, Christine, heftig! Er is op zich geen grotere explosie gaande dan in andere steden, maar dat was wel een weekend waarin de laatste vakantiegangers uit wintersportgebieden terugkwamen. (De 16e was eigenlijk de voorjaarsvakantie voorbij.) Hoewel deze mensen allemaal sowieso gevraagd is allemaal thuis te blijven, ook als ze geen klachten hadden, is het aantal infecties wel toegenomen. Dit werd ook wel verwacht, omdat bekend was dat er nog veel mensen op vakantie waren, maar het kan ermee samenhangen. Heel veel sterkte en heel veel beterschap voor je zoon!!

   Beantwoorden
 4. hallo fem
  ik kom uit nederland en zou op vacantie gaan van 04/05/2020 t/m 18/05/2020
  en in sleswig holstein
  nu is onze vraag of we deze vacantie helemaal kunnen vergeten of zouden we na 4 mei wel vanuit nederland naar het mooie duitsland kunnen reizen
  wat denk jij hier over

  Beantwoorden
  • Hallo Michel, dat is op dit moment erg onduidelijk, maar momenteel zit Schleswig-Holstein compleet op slot en geldt een reisverbod. Er wordt echt heel streng op gecontroleerd, en ook auto’s met een Hamburgs nummerbord worden aan de grens rigoreus teruggestuurd voor niet-noodzakelijke reizen (medisch, hulp aan familie, enz.). De huidige landelijke maatregelen gelden tot en met 3 mei, mochten maatregelen daarna versoepeld worden, dan verwacht ik eigenlijk dat die versoepelingen eerst zullen gelden voor winkels en het voorzichtig openen van scholen voorzichtig, en dat toeristische reizen voorlopig niet aan de orde zijn. Ik zou het er persoonlijk helaas niet op gokken, want op dit moment wordt je gewoon keihard weggestuurd en dat zou zonde van de hele reis zijn. 🙁 Op https://www.schleswig-holstein.de/ houdt het Bundesland de actuele situatie bij. Heb je contact met de accommodatie waar je zou verblijven? (Tot wanneer kun je bijvoorbeeld annuleren? Misschien is het mogelijk om nog even te wachten tot meer duidelijk is over de situatie na 3 mei?) Ik hoop dat je snel toch deze kant op kunt komen voor een welverdiende vakantie, als het niet in mei is, dan hopelijk later in de zomer!

   Beantwoorden
 5. Wij hebben in februari al een hotel geboekt voor begin augustus. Geen idee of het door kan gaan, maar dat hoop ik natuurlijk wel! Ik ben ontzettend blij met jouw blog in het algemeen, en dit “corona blog” in het bijzonder! Zo is het toch een stuk eenvoudiger om de actuele stand van zaken in Hamburg te volgen. Dank je wel!

  Beantwoorden
  • Moin Janneke, dankjewel, fijn om te horen!! 🙂 Het is echt nog koffiedik kijken inderdaad, maar augustus duurt nog even, dus ik hoop met je mee!

   Beantwoorden

Plaats een reactie