Update: Wat moet je weten over het coronavirus in Hamburg?

Voor het eerst gepubliceerd op 12 maart 2020, bijgewerkt op 29 september 2020

Het coronavirus houdt ook in Hamburg iedereen nog altijd flink bezig. Net als in andere delen van Europa stijgt ook hier het aantal besmettingen weer.

Op deze pagina lees je over de ontwikkelingen rondom het coronavirus in Hamburg, en waar je betrouwbare informatie kunt vinden.

Je kent me, en je weet dus: ik ben geen dokter. Ik geef daarom ook geen medisch advies. Ik kan je wel zeggen wat er nu in Hamburg gebeurt en waar je terecht kunt met vragen.

Korte samenvatting vooraf:

 • Een reis naar Hamburg is mogelijk, wel zijn er regels waar je rekening mee moet houden en moet je het nieuws goed in de gaten houden. Afhankelijk van de besmettingscijfers kunnen regels snel wijzigen.
 • Let op! Duitsland heeft voor Nederland de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht aangemerkt als risicogebieden, en voor België de regio Brussel. Meer info onderaan deze pagina.

Inhoud van deze pagina:

Wat je moet weten over het coronavirus in Hamburg

Kun je op dit moment naar Hamburg reizen?

Een stedentrip naar Hamburg is mogelijk. Houd er wel rekening dat je stedentrip er anders uit zal zien dan je gewend bent. Denk o.a. aan aangepaste openingstijden, een maximaal aantal bezoekers, extra regels en het vermijden van drukke plekken.

Let op! Het RKI heeft de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht en de regio Brussel aangemerkt als risicogebieden.

Woon je in een risicogebied of ben je er in de afgelopen 14 dagen geweest, dan moet je bij aankomst een coronatest laten doen en de uitslag in quarantaine afwachten. Dit is verplicht, en er staan boetes op als je dit niet doet. Als je een negatieve test kunt laten zien die niet ouder is dan 48 uur, hoef je niet in quarantaine. Zie voor meer info en updates over de risicogebieden de site van het RKI.

Do’s

Probeer op rustige tijdstippen ergens naartoe te gaan, veel in de buitenlucht te zijn (Hamburg is gelukkig net een openluchtmuseum, zie bijvoorbeeld hier en hier, en heeft ook veel mooie parken) en vermijd voor nu de allergrootste bezienswaardigheden, of ga er ‘s morgens vroeg naartoe als het nog heel rustig is.

Musea en andere bezienswaardigheden hebben vaak een reserveringssysteem en timeslots, zodat voorkomen kan worden dat er te veel mensen tegelijkertijd ergens zijn. Check vooraf de website als je ergens naartoe wilt gaan.

Dont’s

Wees geen wappie en houd je gewoon aan de regels! Een tweede lockdown zou voor iedereen rampzalig zijn, om nog te zwijgen van een coronabesmetting. Dus draag een mondkapje waar dat verplicht is, houd je aan het alcoholverbod op straat in het weekend en zoek geen illegale feestjes en demonstraties op. Ben je ergens waar mensen geen afstand houden, ga dan ergens anders naartoe.

Actuele coronacijfers voor Hamburg

Stand 27 september 2020

 • Totaal aantal besmettingen sinds begin van de pandemie: 7.689
 • Aantal mensen dat als genezen wordt beschouwd: 6.500
 • Aantal mensen dat door een coronabesmetting is overleden: 239
 • Totaal aantal mensen met corona in ziekenhuis: 32
 • Daarvan op de IC: 12
 • Aantal besmettingen per 100.000 inwoners: 29,8

De Bundesländer mogen nu grotendeels zelf bepalen hoe de maatregelen versoepeld worden. Dit betekent ook dat wat in Hamburg wel/niet mag niet per se ook voor andere Bundesländer geldt.

Er is afgesproken dat zodra er meer dan 50 besmettingen per 100.000 inwoners in een Landkreis in één week worden geregistreerd er aan de noodrem getrokken wordt. Net als op andere plekken loopt het aantal besmettingen momenteel ook weer op.

Met 29,8 besmettingen per 100.000 inwoners zit Hamburg onder de grenswaarde van  50 besmettingen op 100.000 inwoners. Hamburg heeft in totaal ruim 2 miljoen inwoners.

Kom je naar Hamburg, houd je dan aan alle regels, doe voorzichtig en houd het nieuws goed in de gaten.

Actuele maatregelen en het coronavirus in Hamburg

De regels in Hamburg: anderhalve meter, handen wassen en mondkapjes:

 • Ook in Hamburg geldt de Hust- & Niesetikette en de regel van anderhalve meter (bij voorkeur twee meter) afstand houden. En natuurlijk: handen wassen.
 • Het dragen van mondkapjes is verplicht bij het boodschappen doen en in het ov. Dit geldt uiteraard ook voor toeristen. Hier wordt steeds strenger op gecontroleerd en er staan stevige boetes op overtredingen.
 • Alle winkels zijn weer open. Iedereen moet nog steeds zo veel mogelijk thuiswerken.

Winkels

 • Alle winkels mogen weer open. Er mag steeds een beperkt aantal mensen tegelijkertijd naar binnen, in winkelcentra zijn looproutes aangegeven.
 • Ook Flohmärkte en beurzen vinden plaats (ook hier: met maatregelen).
 • Kappers en schoonheidsspecialisten zijn open, onder strenge maatregelen.

Musea, galeries

 • Musea, galeries, bibliotheken, archieven, en Gedenkstätten zijn open, en ook Autokino en zelfs Fahrradkino wordt nu toegestaan. De 1,5 meter moet ook hier in acht genomen worden.
 • Dierentuinen en botanische tuinen zijn ook weer open. Alleen buitenverblijven mogen open, en er worden geen rondleidingen gegeven.

Uitgaan in Hamburg

 • De horeca is open, met hygiëneregels, voldoende afstand en registratie van bezoekersgegevens zodat je op de hoogte gebracht kunt worden mocht er een uitbraak plaatsvinden op een plek waar je bent geweest. NB: wees geen idioot en geef een naam en e-mailadres of telefoonnummer op waar je ook echt te bereiken bent. Ik neem aan dat je ook op de hoogte wilt worden gebracht als er een uitbraak is op een plek waar je geweest bent. Op het opgeven van fake info staat nu ook een boete.
 • Bioscopen, theaters en concerthallen mogen open, met een beperkt aantal bezoekers, en strenge hygiëneregels. Niet alle locaties kunnen alle maatregelen al omzetten, dus check goed of je ergens naartoe kunt.
 • Events mogen plaatsvinden, maar: in de buitenlucht tot 1.000 personen, in gesloten ruimtes tot 650 personen. Hiervoor gelden wel strenge hygiënemaatregelen en de juiste afstand.
  Dit geldt alleen voor evenementen waar geen alcohol geschonken wordt. Wordt er wel alcohol geschonken, dan is maximaal de helft van het aantal personen toegestaan.
  Let op: dit is een van de dingen die bij de stijgende besmettingscijfers op de tocht staan. Regels hieromtrent kunnen snel weer strenger worden.
 • Over alcohol gesproken: ‘cornern’ zit er even niet meer in. Om te voorkomen dat mensen op straat in grote groepen dicht op elkaar blijven cornern, kondigt Hamburgvoor bepaalde wijken een alcoholverbod af, o.a. in St. Pauli, de Schanze, Ottensen, Altona-Nord en een stuk van Eimsbüttel. Op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond vanaf 8 u tot de volgende morgen kun je hier geen alcohol zum Mitnehmen kopen en is het verboden op straat te drinken.”Cornern” is trouwens bij een kiosk of supermarkt (of waar ook) een biertje kopen en dat buiten op straat (op de hoek van de straat, daar komt de naam vandaan) opdrinken met vrienden. Met name in de zomer is cornern erg populair, maar met een eng virus op de loer werd het gehang met steeds meer mensen een steeds groter probleem. Vandaar nu een alcoholverbod.

Hoe zit het met de kerstmarkten?

Alle grote evenementen zijn afgelast. Op dit moment geldt dat ook voor de Volksfeste, maar er wordt gewerkt aan een plan om de Winterdom door te laten gaan. Voor de kerstmarkten is er op dit moment nog geen uitsluitsel te geven.

Openbaar vervoer

 • In de bus worden geen kaartjes meer verkocht. Koop je kaartje vooraf online. Je kunt niet meer voorin de bus instappen, stap achterin in. Deuren in de S/U-Bahn openen waar dat technisch mogelijk is automatisch, zodat je niet meer op knoppen hoeft te drukken.

Reizen

 • Reizigers uit binnen- en buitenland zijn welkom in Hamburg.
  Let op: mensen die uit een risicogebied komen (of dat risicogebied nu in Duitsland ligt of daarbuiten) moeten in quarantaine e
 • Hotels mogen open, op 60% van de capaciteit. Privéwoningen mogen momenteel niet voor toeristische doeleinden verhuurd worden. (Dus geen AirBNB enz.)
 • Houd er rekening mee dat sommige plaatsen aan de Noord- en Oostzee dagjesmensen weigeren en alleen mensen toelaten die een overnachting hebben geboekt. Deze maatregelen worden steeds bijgesteld, dus check voor de zekerheid of het kan als je een dagtrip naar de kust wilt maken.

Sport

 • Het nieuwe voetbalseizoen gaat ook nog zonder toeschouwers van start, maar binnenkort zijn events in stadia met 1.000 personen weer mogelijk. (Ook hier: dit ligt met de stijgende cijfers onder vuur.)
 • Sportscholen zijn weer open, buitensporten mogen weer plaatsvinden, en ook alle zwembaden zijn weer open (ook de natuurzwembaden).
 • Sauna’s, whirlpools en stoombaden mogen onder strenge voorwaarden, weer open.

Versoepeling van het Kontaktverbot

 • Sinds 1 juli mag je buiten met maximaal 10 personen bij elkaar komen. Uit hoeveel huishoudens dit gezelschap van 10 bestaat maakt daarbij niet meer uit.
 • Je mag ook weer thuis bij mensen op bezoek. Privéfeestjes tot 25 personen zijn toegestaan. Ook op zo’n privéfeestje is het de bedoeling dat je afstand waar mogelijk houdt en (uiteraard) je handen goed wast.
  Let op: ook dit zijn zaken waar de regels snel kunnen veranderen.

Dit kan niet, of beperkt:

 • Discotheken, clubs en andere plekken waar veel mensen dicht bij elkaar zijn blijven voorlopig nog gesloten.
 • Alle grote evenementen zijn afgelast. Dit geldt op het moment ook voor Volksfeste.

Wat te doen als je in Hamburg bent en twijfelt over je gezondheid?

 • Ben je bang dat je ziek geworden bent, ga dan niet zomaar naar een huisarts, maar neem telefonisch contact op met de arztlicher Bereitschaftsdienst onder 116117 om te voorkomen dat je andere mensen besmet als je wel het virus bij je draagt. Dit nummer is 24/7 bereikbaar en je eerste aanspreekpunt als je besmetting vermoedt.
 • Hamburg heeft een Corona-hotline ingericht die je bereikt via (+49) 040 428 284 000. Dit nummer is 24/7 bereikbaar. Hier kun je al je vragen kwijt.

Betrouwbare nieuwsbronnen over het virus in Hamburg/Duitsland (en elders)

Maak je plannen om naar Hamburg te komen, of waar dan ook naartoe te gaan, houd dan de sites van officiële instanties bij. Ga niet af op gekwetter van wappies op social media (serieus, ook voor je mentale gezondheid is dat beter van niet) (#wappieswieberen), maar houd het bij betrouwbare bronnen.

Informatie van de Nederlandse overheid

Informatie van de Duitse overheid

Informatie over de actuele situatie in Hamburg

Voor het laatste nieuws over lokale maatregelen, events die zijn afgezegd of verschoven kun je op deze sites terecht:

Informatie internationaal

Vragen over het coronavirus in Hamburg?

Heb je vragen, laat het me dan weten. Ik kan niet garanderen dat ik de antwoorden heb, en zoals gezegd ben ik geen arts of expert, maar ik kan proberen je de weg te wijzen naar betrouwbare bronnen.

Ik probeer deze pagina zo goed mogelijk bij te werken als er dingen veranderen, maar hoop dat je begrijpt dat de ontwikkelingen snel gaan en ik als eigen baas ook aan mijn andere projecten toe moet komen. Ook probeer ik nieuws gedoseerd tot me te nemen om te zorgen dat ik niet gillend gek word. 🙂

Alle corona-artikelen op een rij

Bleib’ gesund!

21 gedachten over “Update: Wat moet je weten over het coronavirus in Hamburg?

 1. Goedendag

  Wij als handbalteam gaan op 10 april 2020 naar Hamburg voor het Hansecup toernooi. Weet u of dit doorgaat en of het verstandig is om daar naar toe te gaan.
  Ik hoor heel graag wat uw advies is

  Groet Annemiek Voogt

  Beantwoorden
  • Hoi Annemiek,
   Zo goed als alles is afgezegd, en op de website van de vereiniging is aangegeven dat ook alle toernooien etc. afgelast/verschoven zijn (https://www.hamburgerhv.de). Het helaas sowieso niet verstandig om nu te reizen: het algemene advies is blijf thuis en houd afstand, en in Hamburg is momenteel sowieso zo goed als alles dicht. Hopelijk breken snel betere tijden aan en kan de Hansecup op een later moment alsnog plaatsvinden!

   Beantwoorden
 2. Thx voor je update’s, We volgen natuurlijk meerdere kanalen, maar die van jou steevast als 1 van de eerste 😉

  Ric, (Schipper in de haven van Hamburg)

  Beantwoorden
   • Hi Fem,

    Mijn man ligt sinds woensdag in t BG klinikum.
    Nu ben ik nog steeds niet op bezoek geweest. telkens een ander verhaal. ( bezoek moet gepland worden, bezoek mag pas naar 3wk, bezoek alleen als de arts t goed vindt, bezoek mag niet)

    Weet jij hoe t precies zit in t ziekenhuis in Hamburg, ik loop tegen een muur aan.

    Beantwoorden
    • Hi San, o bah, wat een narigheid, kan me goed voorstellen dat je gewoon duidelijkheid wilt en naar hem toe wilt kunnen gaan. Als ik het zo hoor is er niet een vast iemand die je over dingen informeert? Ik weet niet hoe ze het hebben ingericht, maar ik zou wel proberen aan te dringen op duidelijkheid – je bent z’n vrouw nota bene! Een beetje op je strepen staan wil soms nog wel eens helpen bij Duitse instanties. Ik hoop dat je snel langs kan gaan en dat je man goed herstelt, beterschap!

     Beantwoorden
 3. Mijn zoon is t weekend van 13, 14, 15 in Hamburg geweest en is ook uitgeweest met collega’s. Dinsdag is hij thuis gekomen en hoestte wat. Woensdag hoofdpijn en duizeligheid erbij. Donderdag druk op borst en koorts 38.9. erbij. Vrijdag uit bed 39.9 en was ook misselijk en had krampen. Huisarts gebeld, isolatie slaapkamer. Hij wordt niet getest omdat hij niet tot een risicogroep behoort. Uitzieken en bellen als hij kortademig wordt. Is er bekend of er een explosie is van corona gevallen in Hamburg?

  Beantwoorden
  • Shit, Christine, heftig! Er is op zich geen grotere explosie gaande dan in andere steden, maar dat was wel een weekend waarin de laatste vakantiegangers uit wintersportgebieden terugkwamen. (De 16e was eigenlijk de voorjaarsvakantie voorbij.) Hoewel deze mensen allemaal sowieso gevraagd is allemaal thuis te blijven, ook als ze geen klachten hadden, is het aantal infecties wel toegenomen. Dit werd ook wel verwacht, omdat bekend was dat er nog veel mensen op vakantie waren, maar het kan ermee samenhangen. Heel veel sterkte en heel veel beterschap voor je zoon!!

   Beantwoorden
 4. hallo fem
  ik kom uit nederland en zou op vacantie gaan van 04/05/2020 t/m 18/05/2020
  en in sleswig holstein
  nu is onze vraag of we deze vacantie helemaal kunnen vergeten of zouden we na 4 mei wel vanuit nederland naar het mooie duitsland kunnen reizen
  wat denk jij hier over

  Beantwoorden
  • Hallo Michel, dat is op dit moment erg onduidelijk, maar momenteel zit Schleswig-Holstein compleet op slot en geldt een reisverbod. Er wordt echt heel streng op gecontroleerd, en ook auto’s met een Hamburgs nummerbord worden aan de grens rigoreus teruggestuurd voor niet-noodzakelijke reizen (medisch, hulp aan familie, enz.). De huidige landelijke maatregelen gelden tot en met 3 mei, mochten maatregelen daarna versoepeld worden, dan verwacht ik eigenlijk dat die versoepelingen eerst zullen gelden voor winkels en het voorzichtig openen van scholen voorzichtig, en dat toeristische reizen voorlopig niet aan de orde zijn. Ik zou het er persoonlijk helaas niet op gokken, want op dit moment wordt je gewoon keihard weggestuurd en dat zou zonde van de hele reis zijn. 🙁 Op https://www.schleswig-holstein.de/ houdt het Bundesland de actuele situatie bij. Heb je contact met de accommodatie waar je zou verblijven? (Tot wanneer kun je bijvoorbeeld annuleren? Misschien is het mogelijk om nog even te wachten tot meer duidelijk is over de situatie na 3 mei?) Ik hoop dat je snel toch deze kant op kunt komen voor een welverdiende vakantie, als het niet in mei is, dan hopelijk later in de zomer!

   Beantwoorden
 5. Wij hebben in februari al een hotel geboekt voor begin augustus. Geen idee of het door kan gaan, maar dat hoop ik natuurlijk wel! Ik ben ontzettend blij met jouw blog in het algemeen, en dit “corona blog” in het bijzonder! Zo is het toch een stuk eenvoudiger om de actuele stand van zaken in Hamburg te volgen. Dank je wel!

  Beantwoorden
  • Moin Janneke, dankjewel, fijn om te horen!! 🙂 Het is echt nog koffiedik kijken inderdaad, maar augustus duurt nog even, dus ik hoop met je mee!

   Beantwoorden
 6. Hoi Fem, Wij hebben een airbnb geboekt in augustus in Hamburg. Begrijp ik nu goed dat privé woningen niet verhuurd mogen worden momenteel? Heb je nog corona-proof tips voor dingen om te doen voor een gezin met jonge kinderen?
  Groetjes, Saira

  Beantwoorden
  • Hoi Saira, privéwoningen mogen inderdaad niet voor toeristische doeleinden verhuurd worden:
   “Darf ich Wohnraum in meiner Wohnung für touristische Zwecke vermieten?
   (Stand: 01.07.2020, 16:00 Uhr)

   Nein. Gemäß § 16 Absatz 2 der Rechtsverordnung vom 30. Juni 2020 darf Wohnraum in Wohngebäuden nicht für touristische Zwecke überlassen werden. Dies bedeutet, dass weder Eigentümerinnen und Eigentümer noch Mieterinnen und Mieter ihre Haupt- sowie Nebenwohnungen an Touristinnen und Touristen vermieten dürfen.”

   Beantwoorden
 7. hoi,
  ik kwam toevallig op jouw site terecht, omdat ik bezig ben met het organiseren van een weekendje weg, aankomend weekend. Ik zou heel graag naar Hamburg willen, maar twijfel of het veilig/verantwoord is. In Amsterdam is het nml erg druk en vind ik het onverantwoordelijk eigenlijk om daar naar toe te gaan. Hoe is de situatie nu in Hamburg? Ik had een camping in gedachten bij het Wildpark in Rosengarten. Is de bereikbaarheid vanaf die locatie prima te doen met het OV? graag hoor ik van je.
  groetjes Ingrid

  Beantwoorden
  • Hoi Ingrid, ik snap je zorgen helemaal, en vind het lastig er iets over te zeggen, vooral omdat ik zelf door gebroken voet momenteel niet op heel veel plekken kom. Ik was vandaag voor een doktersafspraak onderweg en vond het in St. Pauli duidelijk heel veel rustiger dan normaal, maar in Ottensen en Altona vond ik het juist dat er best veel mensen op de been waren. Het hangt er denk ik ook een beetje van af wat je wilt doen. Als je bijvoorbeeld een fiets huurt ben je flexibel en kun je makkelijk je eigen gang gaan op rustiger plekken en ook veel natuur opzoeken. Het aantal nieuw gemelde besmettingen ligt momenteel op zo’n 15-20 per dag, op een bevolking van 2 miljoen. (Dat is volgens mij minder dan in Amsterdam, maar het zegt ook niet zo heel veel.) Vanaf de camping bij Wildpark Schwarze Berge ben je in iets meer dan een uur op het Hauptbahnhof (lopen naar de bushalte Kiekeberg, dan met de bus en dan S-Bahn of Regionalbahn). Wildpark Schwarze Berge is trouwens wel heel leuk om te bezoeken. Hamburg heeft zelf ook een camping, ElbeCamp, direct aan de Elbe, naast/in natuurgebied Wittenberge. Daar kun je met S-Bahn en bus en een klein stukje lopen makkelijk komen, met de fiets ben je in 30-40 minuten in St. Pauli (langs de Elbe, autovrij).

   Beantwoorden
 8. Hoi, wij willen graag komende week een paar dagen Hamburg bezoeken.Maar ik heb een paar vragen; zijn er bezienswaardigheden open? Kunnen we een rondvaart tocht maken? Horeca is gewoon open neem ik ?;) Ik hoor graag van je!

  Groetjes Veronique

  Beantwoorden
  • Hi Veronique, bezienswaardigheden en horeca zijn in principe open, maar check vooraf websites etc., want veel openingstijden wijken momenteel af van de normale openingstijden, en er zijn regels voor mondkapjes, maximaal aantal bezoekers tegelijk, enz. Dat geldt ook voor de rondvaarten, maar die varen wel weer. Neem ook een flinke fles zonnebrandcrème mee, want het wordt komende week snoeiheet hier! 😉 Viel Spaß!

   Beantwoorden
 9. Ik ben van plan om komende week (17 tot 20 augustus) Hamburg te bezoeken. Ik vroeg me af of het aantal Corona-besmettingen hard oploopt nu, zoals in Rotterdam?

  Beantwoorden
  • Moin Jet, het aantal besmettingen loopt in Hamburg ook op, maar niet zo hard als in Rotterdam. In Duitsland is besloten dat maatregelen getroffen moeten worden op het moment dat er in één week 50 besmettingen op een bevolking van 100.000 mensen in een bepaalde Land- of Stadtkreis zijn vastgesteld. Hamburg zit nu gemiddeld op 13 besmettingen per week op een bevolking van 100.000 (met een totale bevolking van 2 miljoen), dus nog ruim onder de kritische grens, en minder dan momenteel in Amsterdam en Rotterdam gebeurt. Dat gezegd hebbende maken we ons hier ook zorgen en zou ik drukke plekken vermijden. (Het Elbstrand kan bijvoorbeeld ‘s middags druk zijn – zowel qua temperatuur als qua drukte is dat nu ‘s morgens prettiger.) De scholen zijn wel weer begonnen, dus het wordt ook wel weer wat rustiger.

   Beantwoorden

Plaats een reactie