Home Ontdek Hamburg Kleinood in de Elbe: Leuchtfeuer Bunthaus aan de Bunthäuser Spitze

Kleinood in de Elbe: Leuchtfeuer Bunthaus aan de Bunthäuser Spitze

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Bij de Bunthäuser Spitze splitst de Elbe zich in de Süderelbe en de Norderelbe en voilà, daar heb je zomaar een eiland midden in de Elbe, waar je o.a. de wijk Wilhelmsburg vindt.* Maar moet jij daar wakker van liggen?

Nou, jawel dus, want er is best wat te zien in Wilhemsburg. Bovendien is de Bunthäuser Spitze, incl. snoezig vuurtorentje genaamd Leuchtfeuer Bunthaus, een ontzettend leuk uitstapje als je bijvoorbeeld Hamburg en omgeving op de fiets aan het verkennen bent.

En ik weet niet hoe het met jou zit, maar als ik een fiets kan gebruiken als vervoermiddel, ben ik van de partij. Dus fietsen we vandaag naar de Bunthäuser Spitze op het puntje van Wilhelmsburg.

Het ontstaan van de Bunthäuser Spitze: nobody fucks with Hamburg

Ja, dat je het even weet.

Oorspronkelijk was de Süderelbe de hoofdtak van de rivier, terwijl de Norderelbe, die langs Hamburg loopt, een onbeduidende zijrivier was met slechts een klein beetje water.

De schippers die de Süderelbe bedwongen konden Hamburg daardoor vrolijk voorbijvaren en daarmee ontsnappen aan de douanerechten die ze anders hadden moeten betalen op grond van het Hamburgse stapelrecht.

Je begrijpt, hier had Hamburg geen trek in! De stad kocht daarom al in 1395 het toenmalige Elb-eiland Moorwerder en bouwden er een wachthuis om de scheepvaart te controleren.

Nobody fucks with Hamburg, dus.

Vanaf het begin van de 18e eeuw volgden allerhande extra waterbouwkundige maatregelen om nog meer water naar de Norderelbe te leiden, wat leidde tot dikke ruzie met de andere steden aan de oevers van de Elbe. Met name Harburg, dat in die tijd nog bij Hannover hoorde, was hierover not amused.

Aan het gesteggel kwam pas een einde toen in 1870-1871 een geleidedam gebouwd werd, zodat het water eerlijk verdeeld werd.

Maar waar ik het vooral over wil hebben: Leuchtfeuer Bunthaus

Maar goed. We zouden het over een kleinood hebben. Dat kleinood in dit verhaal is de kleine vuurtoren die in 1914 op de Bunthäuser Spitze werd neergezet. Het Leuchtfeuer Bunthaus is ondanks zijn bescheiden net geen zeven meter namelijk best een indrukwekkende verschijning.

Hij doet zijn naam ook eer aan, want met fris groen, helder rood en stralend wit is hij ook nog best een bonte verschijning.

De groene, zeshoekige houten toren loopt naar boven toe taps toe en heeft een uitkijkplatform met een wit hekje. En met slechts 19 treden is de trap naar het platformpje zelfs voor mensen met hoogtevrees (zoals ik) te doen. (Zie de feetie verderop als bewijs!) Het lantaarnhuis had vroeger een gordellens die ervoor zorgde dat het licht van het Leuchtfeuer overal goed zichtbaar was, ondanks het feit dat het torentje eigenlijk een soort erwtje onder vuurtorens is. 🥰 Tot 1977 was het vuurtorentje in gebruik, daarna ging hij met pensioen en werd hij, min of meer, tot vakantiebestemming.

Ter gelegenheid van de 800e Hafengeburtstag (ja, Hamburg viert de verjarie van de haven) in 1989 gerestaureerd, sinds 2005 valt hij bovendien onder monumentenzorg (Denkmalschutz).

En daarmee komen we op een hele fijne tip voor de zomer: een fietstocht langs de Moorwerder Hauptdeich

Denk je nu, nou, dat vuurtorentje wil ik ook wel eens zien, en ik ben ook wel toe aan een fijne fietstocht? Wat een toeval!  Een fietstocht over de Moorwerder Hauptdeich brengt je namelijk precies waar je wilt wezen! En het is nog een super makkelijke route ook.

Als je het goed uitkient, kom je onderweg ook alleen schapen tegen.

Je begint je fietstocht het best bij S-Bahn halte Wilhelmsburg. Hier is ook een Stadtradstation, dus heb je geen eigen Drahtesel bij de hand, kun je er hier meteen eentje regelen.  Vanaf de S-Bahn is het zo’n 7,5 km fietsen naar de vuurtoren. Maak je het hele rondje, dan ben je iets meer dan het dubbele onderweg.

Ben je toe aan een verfrissend Alsterwasser, dan kun je uitrusten op het terras van Gasthaus Moorwerder Hof aan de Moorwerder Norderdeich 78.

Tip: neem water mee, want het Gasthaus vind je pas ná de Leuchtturm Bunthaus, en op de dijk is zo goed als geen schaduw te vinden. (Geloof me, ik ging de eerste keer bij 37°C zonder water op pad en heb er nog spijt van.)

Nog een tip: check ook mijn pagina over fietsen in Hamburg – daar vind je alles over andere fijne routes, veiligheid, en het huren van fietsen.

Waarom maak je er geen weekendje Wilhelmsburg van?

Hoewel Wilhelmsburg misschien niet de wijk is waar je aan moet denken voor je eerste bezoek aan Hamburg, is het een prima uitvalsbasis als je de omgeving van Hamburg beter wilt leren kennen.

  • Het Wälderhaus is een fijn en milieubewust hotel, pal naast zowel het station van Wilhelmsburg als het Inselpark. Er is bovendien een interessant Science Center (zie hier mijn verslag).
  • Over het Inselpark gesproken, daar kun je zo ongeveer alles doen. In elk geval wandelen, skaten, fietsen, klimmen, varen, tentoonstellingen bekijken, en ook theatervoorstellingen, en zelfs architectuur. En er is ook een kerkhof voor goede ideeën. Echt!
  • Vanuit Wilhelmsburg ben je ook zo in Veddel, en daar moet je absoluut het emigratiemuseum Ballinstadt bekijken, en koffiedrinken en mijmeren over de zin van het leven bij Entenwerder (FB-pagina).
  • Iets meer naar het zuiden heb je het Freilichtmuseum am Kiekeberg en het Wildpark Schwarze Berge. Hier heb je een auto voor nodig, maar ze zijn allebei de moeite waard als je nog wat meer aan de drukke stad wilt ontsnappen!
  • Ook de KZ-Gedenkstätte Neugengamme is je bezoek waard en is met de auto vanuit Wilhemsburg goed te bereiken.

Duik je vanuit Wilhelmsburg juist liever wél de stad in? Geen enkel probleem, daar weet ik ook wel het een en ander over. 😉 Wat dacht je van deze 100 dingen die je in Hamburg gedaan moet hebben? Of plan hier je stedentrip naar Hamburg en kijk dan verder!

Je vindt de Bunthäuser Spitze hier op de kaart: Google Maps

*Ook de wijken Veddel, Kleiner Grasbrook en Steinwerder liggen op het eiland.

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid