Operatie rijbewijs

Leude, ik heb weer een soort van militaire operatie achter de rug, hoor. Dat zit zo, ik heb mijn Nederlandse rijbewijs omgeruild voor een Duitse versie.

Heb je een Nederlands rijbewijs, dan is dat gewoon geldig in Duitsland. Je kunt dus lekker rondkarren en hoeft je rijbewijs niet in te ruilen. Maar ja, in tegenstelling tot de ouderwetse Duitse rijbewijzen hebben Nederlandse rijbewijzen de neiging te verlopen.

Dan hoef je gelukkig niet naar Nederland af te reizen voor een nieuw rijbewijs, maar kun je je rijbewijs gewoon bij het Landesbetrieb Verkehr omruilen voor een echt Duits (Europees) Führerschein.

Gelet op de krukkige bereikbaarheid van de rijbewijzentoko heb ik de afspraak zo lang mogelijk uitgesteld, maar met een naderende deadline van eind september moest ik er echt aan geloven. Dus hop, zet je schrap voor Operatie Rijbewijs.

Vintage Führerschein, in Duitsland krijg je tegenwoordig ook een roze kaartje

Waar kun je je Nederlandse rijbewijs omruilen tegen een Duits rijbewijs?

Rijbewijzen worden gefixt bij het Landesbetrieb Verkehr of LBV. Daarvan zijn er in Hamburg meerdere vestigingen, maar er zijn er maar twee die ingewikkelde dingen doen zoals het omtoveren van buitenlandse rijbewijzen in Duitse rijbewijzen:

Net als in Nederland het CBR zich altijd op een godsonmogelijke locatie bevindt waar je eigenlijk alleen kunt komen met een auto, vind je ook het LBV op een obscuur industrieterrein op het punt waar je van de aarde dreigt te vallen. Dit was ook meteen een van de redenen dat ik deze afspraak, serieus, acht keer verzet heb…

Anyhow, je kunt hier online een afspraak boeken. (Kies voor de optie ‘Umschreibung ausländischer Führerschein’.) (Je kunt hier dus ook heel makkelijk de afspraak weer verzetten of afzeggen…)

Excursie naar de deprimerendste stukken van Hamburg…

Voor mij lag LBV Mitte het ‘dichtste bij’. Omdat je naar het dichtstbijzijnde S-Bahn station alsnog een stief kwartier moet lopen, ben ik toch maar gewoon op de fiets gegaan, ondanks de weinig inspirerende route. Het gebied rondom het Hauptbahnhof richting ‘Polen’ (de stad uit, want alles oostelijker dan Wandsbek heet hier Polen) is noch voor auto’s noch voor fietsers prettig rijden, want druk en chaotisch. (Plus eindeloos veel werkzaamheden.) Er zijn gelukkig wel overal fietspaden die goed van de weg gescheiden zijn, dus gevaarlijk is het voor fietsers niet. Maar hoe je ook reist, als je naar LBV Mitte gaat moet je rekening houden met een buitengewoon deprimerende rit door de lelijkste stukken van Hamburg.

Het LBV-gebouw zelf is overigens ook een helleput die je waarschijnlijk nooit op ansichtkaarten gaat aantreffen. Afijn…

Wat moet je meebrengen naar het Landesbetrieb Verkehr?

 • Een biometrische pasfoto. De regels voor foto’s op rijbewijzen en identiteitsbewijzen zijn in Duitsland anders dan in Nederland, dus laat je foto altijd in Duitsland maken.
  Tip: drogisterij DM maakt voor € 6,95 je pasfoto’s. Deze foto wordt gegarandeerd goedgekeurd door het LBV, maar is helaas ook gegarandeerd lelijk. (Tenzij je voor de Balkan-Krimi-look gaat.) Bij Studioline (meerdere vestigingen in Hamburg) kun je voor € 19,95 foto’s laten maken. Iets duurder, maar daarvoor word je wel zodanig op de kiek gezet dat je geen mug shot op je rijbewijs hoeft te laten zetten.
 • Paspoort/identiteitsbewijs + Meldebestätigung. (Zie ook Operatie Paspoort.)
 • De uitgeprinte afspraakbevestiging (heel belangrijk, ook al staat er een friggin’ QR-code op dat ding – zonder print-out kun je weer gaan).
 • Je huidige rijbewijs. 🙂
 • Geld, en wel € 38,50. Dit kun je met pin betalen. 

Meer info over het omrulen van je EU-rijbewijs op de site van het LBV.

Kun je gewoon autorijden terwijl je wacht op je nieuwe rijbewijs?

Jazeker, want je krijgt een heel cool tijdelijk rijbewijs, een vorläufiger Nachweis der Fahrerlaubnis (VNF). Mij werd gevraagd of ik van plan was naar het buitenland te gaan de komende tijd. Toen mijn antwoord nee was, kreeg ik een tijdelijk rijbewijs mee en de mededeling dat mijn nieuwe rijbewijs met de post gaat komen.

Mocht je wel willen reizen met je rijbewijs, geef dit dan aan. (Ik neem aan dat er dan spoedopties zijn, maar vraag dit vooral na.)

Hoe lang duurt het voor je je nieuwe Duitse rijbewijs binnen hebt?

Dit is een heel goede vraag. Mijn nieuwe rijbewijs komt dus met de post en dat vind ik buitengewoon verontrustend, want de Deutsche Post heeft een hekel aan mij. Mijn Führerschein is in elk geval aangevraagd op 30 augustus, en mijn tijdelijke rijbewijs is geldig tot uiterlijk 30 oktober. Kortom, het wordt spannend. 😉

Google gaat uit van 2-4 weken.

Hoe lang is je nieuwe rijbewijs geldig?

15 jaar! Scheelt toch weer 5 jaar op het Nederlandse rijbewijs! Ook fijn: over 15 jaar kan ik gewoon naar het LBV in de buurt, want dan hoeft er geen grote wisseltruc meer plaats te vinden en verleng ik gewoon mijn Duitse rijbewijs.

Fun fact: vroeger waren Duitse rijbewijzen oneindig geldig. Veel Duitsers rijden dus nog rond met een rijbewijs waarop een foto staat van toen ze 18 waren, terwijl ze nu tegen de 60 lopen. De komende jaren moeten deze mensen echter ook allemaal een tochtje naar het LBV maken, want voor 2033 moeten alle rijbewijzen vernieuwd zijn, zodat de rijbewijzen herkenbaar zijn als EU-rijbewijzen.

De kleur valt een beetje weg, maar hij is echt heel fraai. Formaat is trouwens A5. Fijn dat de herinnering dat ik 2 jaar over mijn rijbewijs gedaan heb er ook op staat…

Wat kost je Duitse rijbewijs?

De prijs verschilt per land van uitgifte en de website van het LBV doet daar heel schimmig over. Op de site staat dat het tussen de € 38,50 en € 78,50 kost. De prijs was dus voor mij een verrassing. Het omzetten van een Nederlands rijbewijs naar een Duits Führerschein kost € 38,50, zo blijkt.

Handig om te weten als je een Führerschein gaat regelen

Ik spreek hier voor het LBV Mitte, maar voor de meeste mensen is dat waarschijnlijk het handigst. (Waarbij ‘handig’ relatief is, want wie gesagt, je bent een flink eind op weg naar Timboektoe.)

 • Bij LBV Mitte moet je Haus D hebben, 2e verdieping.
 • Hoewel deze toko vrijwel alleen met de auto te bereiken is, is het aantal parkeerplaatsen beperkt. De dichtstbijzijnde S-Bahn stations zijn Berliner Tor en Hammerbrook. Er is een bushalte op spuugafstand, maar in deze uithoek krijg je toch allerlei gedoe met overstappen, en ik vind dat te veel moeite en tijdrovend.
 • Ik vind dit zelf heel belangrijk, zeker als ik drie kwartier ga fietsen: ja, er is een wc, op de begane grond.
 • Op het LBV is ook een fotoautomaat (in de wachtruimte op de 2e verdieping). Ik heb op verschillende fora gelezen dat deze automaat nogal een eigen wil heeft, dus wil je zeker zijn dat je een foto kunt inleveren, regel die dan voor je naar het LBV komt.
 • Neem entertainment mee. Het afsprakensysteem werkt goed, en ook redelijk snel, maar ik was desondanks pas een half uur ná mijn geplande afspraak aan de beurt. Zoals gezegd, uit de omgeving ga je weinig inspiratie halen en koffie heb ik ook niet gezien. Neem een fijn boek mee, of download een paar goede podcasts voor de zekerheid. 🙂

Vrrroemm!

2 gedachten over “Operatie rijbewijs

 1. Jij hebt ook altijd rare dingen. Wel jammer dat het Duitse rijbewijs niet meer levenslang geldig is dan had je tot 2033 geen acties meer hoeven ondernemen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie