Je bent zo oud als je je voelt, toch?
Nou, een meneer uit Stade voelt zich 102. Ook al heeft hij volgens zijn geboorteakte net 48 kaarsjes uitgeblazen, hij vindt zelf dat hij in 1919 geboren is en dus recht heeft op een staatspensioen. Met terugwerkende kracht, graag. Aan het Landessozialgericht Niedersachsen-Bremen in Celle om te beoordelen of de man echt 102 is.
Naar eigen zeggen is de beste man 102 jaar oud, geboren in mei 1919, en heeft hij daarmee recht op de Duitse Rente (AOW). Die heeft hij dan ook aangevraagd, maar de Deutsche Rentenversicherung wees de aanvraag af. Volgens zijn geboorteakte is onze vrind namelijk geboren in 1973. Bovendien werkt hij fulltime als administratief medewerker, wat men toch wat onwaarschijnlijk acht voor een 102-jarige.
Sven vraagt pensioen aan: is hij 48 of 102?
De man zelf blijft bij hoog en laag volhouden dat hij in 1919 ter wereld kwam, in Hannover. Als bewijs diende hij een beëdigde verklaring (zó veel vragen!! Beëdigd door wie?!) en een zelfgeschreven geboorteakte in (zelfgeschreven – weet de man dat hij in Duitsland is, waar zelfgeschreven letterlijk nooit iets betekent?). De gegevens van de Rentenversicherung kloppen volgens hem niet: wat hij in 1973 in Stade deed was niet geboren worden, maar een ongeluk hebben! Maar meer kan hij daar uit ‘veiligheidsoverwegingen’ niet over zeggen, spijtig genoeg…
De eerste rechtszaak die de man, laten we hem trouwens Sven noemen, want alle mannen heten hier in de regio Sven, was niet succesvol.
Rechter: nah, Sven is duidelijk jonger dan 102
Daarom had Landessozialgericht Niedersachsen-Bremen in Celle twee weken geleden de eer om te beoordelen hoe oud onze Sven is en hoe pensioensgerechtigd hij is. (Werken bij de rechtbank, never a dull moment!)
Nu, onze Sven lijdt aan een spastische verlamming, hij is grijzend en misschien wat te zwaar, maar rechter Dreyer was al snel duidelijk “… dat we hier niet te maken hebben met iemand van 102”.
Het Hof had dus niet lang nodig om Svens beroep te verwerpen. Een vordering tot een declaratoir vonnis, waarmee Sven recht zou hebben op zijn pensioen, zou in dit geval ‘simpelweg niet ontvankelijk’ zijn. De Rentenversicherung heeft de aanvraag uitdrukkelijk afgewezen. Sven heeft geen bezwaar ingediend, maar is meteen naar de rechtbank gestapt.
De rechter beschuldigde Sven ervan dat hij de procedure had gevoerd in de wetenschap dat het apekool was en dat hij daarmee mogelijk zelfs een strafbaar feit had gepleegd. Wat ervoor zou kunnen zorgen Sven zelf binnenkort een procedure aan zijn broek heeft hangen. O, Sven, Sven toch.
Sven, weet je dit zeker?
Tijdens de zitting waarschuwde de rechter Sven ervoor dat er situaties zijn waarin de eiser de proceskosten moet dragen, bijvoorbeeld als er sprake was van apekool en verspilling van eenieders tijd. Zowel voorafgaand aan het hele circus als tijdens de zitting is Sven gevraagd: “Weet u zeker dat u wilt verder gaan?”
Maar Svens antwoord was steevast: “Na, klar.” Sven is er namelijk van overtuigd dat 1919 zijn geboortejaar is. In 1973 heeft hij een ongeluk gehad, in Stade, ja, maar daar kan hij niks over zeggen. Veiligheidsoverwegingen, je weet zelf. Toen de rechter vroeg welke veiligheidsoverwegingen dit dan zouden zijn, vond Sven dat hij dat niet hoefde uit te leggen. Ja, Sven, maat, zo kom je natuurlijk niet ver. (Ook een boeiende baan: Svens advocaat…)
Sven krijgt geen pensioen
Rechter Dreyer had er wel genoeg van. Ja, ook in Duitsland rekt de pensioenleeftijd steeds verder op. Maar fulltime werkende 102-jarigen, nee, die hebben we hier niet. Bovendien, Sven, ben je duidelijk 48 en niet 102. Dus sorry, vrind, geen pensioen voor jou, wel een rekening voor de proceskosten, á € 1.000. Dag, dag!
Gratis tip, met dank aan Sven
OK, iedereen heeft wel eens gedacht ‘was ik maar met pensioen’. (Ik zeker, vrij vaak zelfs!) Dankzij Sven weten we nu dat het geen zin heeft om een rechtszaak aan te spannen om te bewijzen dat je de pensioensgerechtigde leeftijd allang bereikt hebt als dat niet het geval is. Dankeschön, Sven!
(Gratis tip voor Sven van Fem: ga eens met je huisarts praten en regel een verwijzing voor therapie.)
Bron dpa, zie ook Der Spiegel en Mopo
Het is donker, het is koud, en de wereld zit vol met wappies, kortom reden genoeg voor wat vrolijkheid zo nu en dan. Daarom ga ik op zoek naar opvallende man-bijt-hond-achtige verhalen uit het Duitse nieuws. Heb je bijvoorbeeld al gelezen over de verpleeghuisbewoner die voor een grote zoekactie zorgde door toedoen van James Bond?