Home Emigratie 5 jaar Standort Hamburg

5 jaar Standort Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Standort Hamburg is ontstaan door de buurman. Ik wil niet zeggen ‘dankzij’ de buurman, want ik vind zijn opmerking eigenlijk nog steeds niet leuk.

Toen ik begin 2013 net naar Hamburg verhuisd was, hadden andere buren van mij namelijk nog een cafeetje. En ik had een reisblog, Fem op reis. En op een dag zat ik in voornoemd cafeetje te nippen aan een glas Shiraz en peuzelde ik een scone op (prima combinatie, hoor), toen de buurvrouw/cafébazin begon over mijn blog. Ja, zei ze, hoe zit dat nou, want buurman H. zei: “Fem heeft een ‘reisblog’, maar ze schrijft alleen maar over Hamburg…” Juist.

Na gut, hij had eigenlijk wel een punt. En een Nederlandstalige blog over Hamburg bestond nog niet, dus hop: Standort Hamburg was geboren.

Inmiddels zijn we 5 jaar verder en vierde ik deze maand mijn eerste lustrum in Hamburg. Hoog tijd om terug te kijken op 5 jaar Standort Hamburg. Dat gaan we doen aan de hand van 5 lijstjes met o.a. mijn favoriete bezigheden in Hamburg en een tijdmachine. Haal de oude logo’s maar van stal!

5x Standort Hamburg in de way back machine

Verschillende designs en logo’s zijn de revue gepasseerd de afgelopen jaren, sommige licht dubieus. Tijd om Standort Hamburg door de way back machine te halen en vast te stellen dat ik de afgelopen jaren veel heb geleerd over webdesign :)

2013

Ook Fem op reis had sinds 2011 de nodige makeovers achter de rug. Bij mijn verhuizing naar Hamburg begin 2013 was dit de stand. Voordat de buurman vond dat ik geen reisblog zou moeten hebben, dus. ;) Fem op reis werd Standort Hamburg, al liet ik het logo aanvankelijk voor wat het was.

2014

Passen deed dat logo echter niet meer, dus tijd voor iets nieuws. Ik besloot zelf te gaan knutselen (why-god-why) en kwam met dit resultaat op de proppen… tsja.

2015

Dat bleek ook niet het ware en ik besloot een tiental filters over een van mijn havenfoto’s te gooien:

Omdat ik nog steeds niet tevreden was knutselde ik verder:

2016

Eind 2015 vroeg ik vervolgens Celine, een ontwerpster die vaker logo’s voor me had ontworpen om een logo. Omdat mijn toenmalige theme onhandig ingericht was, knutselde ik in 2016 alsnog zelf een header – die ik gelukkig maar heel kort zo heb laten staan. Het volledige logo vind je overigens onderaan mijn homepage, en hier:

Ondertussen stapte ik over op het Extra theme en tweakte een eigen child theme.

2017

In 2017 besloot ik bovenaan mijn site een verkort logo te gebruiken. Het design van de site begon ergens op te lijken.

2018

En zo is het sinds de herfst van 2017. :) Na wat twijfelachtige designkeuzes ben ik nu erg blij met wat ik gebouwd heb. De laatste tijd zijn verschillende pagina’s overigens helemaal op de schop gegaan – bijv. Over de blog en Samenwerken. En ik heb ook alle lettertjes op de site meteen maar wat groter gemaakt – misschien begin ik kippig te worden, maar ik vind 12 pt echt niet fijn meer lezen op een scherm…

5x favoriete bezigheden in Hamburg

5x dingen die binnenkort op de planning staan

 • Ik begrijp niet hoe het kan, maar Hamburg heeft een KAASBAR en ik ben er nog nooit geweest! Daar moet dringend verandering in komen, dat begrijp je. De kaasbar heet á la Bourgade en je vindt ‘m in Ottensen. [update 2019: á la Bourgade is gesloten… :( ]
 • Münster weer eens bezoeken – de laatste keer was in 2016 en daarover is nog steeds niet geblogd. Nieuwe lentefoto’s zijn een goed excuus om weer eens te gaan.
 • Ik hoop op een goede zomer, zodat we kunnen afreizen naar Wedel om daar bij Beachclub 28° aan het strand te gaan zitten.
 • Minivakantie in een fijn hotel in eigen stad – Het Westin in de Elbphilharmonie past wel niet in het budget, maar ik wil wel weer eens naar Gastwerk, of een mooi hotel in Blankenese.
 • Het is bijna Pasen en dat betekent dat het ook weer tijd is om op Ostersonnabend (zaterdagavond voor eerste paasdag) naar het Elbstrand te gaan voor het Osterfeuer. Dit keer misschien eens mét camera. Het Osterfeuer is bedoeld om de winter weg te jagen en de lente aan te moedigen. Op het moment heeft de winter nog niet helemaal door dat hij voorbij is, dus dat verjagen is een goed plan.

5 jaar Standord Hamburg: dingen die nooit vervelen

5x die ik niet (meer) ga doen

 • Toen ik hier net woonde liep ik nog wel eens, altijd per ongeluk, door een demonstratie heen. Ik kan me dat nu niet goed meer voorstellen, want ik ben helemaal niet van de demonstraties en zorg nu voor een demovrije route door de stad (zeker omdat de sfeer tegenwoordig vaak niet gezellie is bij demonstraties).
 • Miniatur Wunderland – Het speuren naar gekke details in de tentoonstelling maakte mijn bezoek zeker leuker dan ik had verwacht. Toch zie ik Hamburg liever in het groot.
 • Ontsnappen uit een escape room – Niks daarvan dus. Ik ben er wel eens voor uitgenodigd, maar echt geen haar op mijn hoofd, ook al schijnt het ‘da bomb’ te zijn. Mij lijkt er geen lol aan opgesloten te worden (nee, ook niet als het ‘niet echt’ is), maar mocht jij er wel blij van worden, het kan in Hamburg, en wel hier.
 • Dom – Kermissen zijn niet zo aan mij besteed, niet in de laatste plaats omdat ik een watje ben en nergens in durf. De Winterdom is op zich nog het aardigst i.v.m. Glühwein en Grünkohl, maar die haal ik dan toch liever ergens anders.
 • Me in de buurt van de Landungsbrücken ophouden tijdens de Hafengeburtstag – Dit heb ik al een aantal jaren succesvol weten te vermijden: veel te druk, veel te druk. Je kunt de schepen ook verderop langs de Elbe (bijv. bij Dockland in de buurt, of Övelgönne) zien. Ook de alternatieve havenverjaardagspartijtjes zijn vaak leuker dan de enorme drukte aan de Landungsbrücken.

5x 6x favoriete blogposts

In willekeurige volgorde een aantal van mijn favoriete blogposts op Standort Hamburg:

 • Creatieve Duitse scheldwoorden – De taalblogs zijn altijd erg leuk om te schrijven, zo ook deze. Hij wordt ook veel gelezen en er belandt alarmerend veel verkeer op mijn site via zoektermen als ‘erge Duitse scheldwoorden’ en ‘schelden in het Duits’.
 • Fietspaden en de dingen daarop – Ik ben in Hamburg (of waar dan ook) het liefst op de fiets onderweg. Dat kan in Hamburg een interessante aangelegenheid zijn. Daarom schreef ik een handig stappenplan dat je leert fietspaden te lokaliseren en bejaarden, hekjes en andere obstakels te omzeilen. (Check trouwens ook de pagina Fietsen in Hamburg, want al die obstakels zijn geen reden om de fiets te laten staan!)
 • Stolpersteine in Hamburg – Een van de redenen dat Hamburg me nog steeds boeit is de rijke geschiedenis. Ik duik heel graag in deze verhalen, die vaak letterlijk op straat te vinden zijn, zoals bij de Stolpersteine. Sommige Stolpersteine vertellen hun verhaal als Stolpertonstein, bijvoorbeeld het steentje voor Liddy Bacroff.
 • De geneugten van een Altbauwoning – Het zal je niet verbazen dat ik een groot zwak voor Altbau heb en mijn eigen huis (153 jaar oud) als schatkist zie. Een wat tochtige schatkist met de neiging tot schimmelen, maar toch een schatkist.
 • Maak kennis met Betty, de DDR-wasmachine – Ach, ja, dat waren nog eens tijden, dat ik dacht goedkoop uit te zijn met een DDR-wasmachine met een onbegrijpelijke handleiding. Ik moest ‘Betty’ handmatig met water vullen en naderhand weer leegschudden, en ze sprong door de badkamer als een kangoeroe.
 • Het meest sexy woord in de Duitse taal – Ik hoor graag Duits, ik vind het een prachtige taal. Behalve wanneer je eigenlijk Engels of een andere taal zou moeten horen. Aan nasynchronisatie zal ik waarschijnlijk nooit wennen.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

14 reacties

Joost 26 maart 2018 - 10:17

Gefeliciteerd met je lustrum! Ik lees je altijd graag. Leuk die reis langs oude logo’s te zien ;)

Antwoorden
Fem 26 maart 2018 - 18:40

Dankeschön! :)

Antwoorden
Nienke 26 maart 2018 - 11:37

Gefeliciteerd! En op naar die Kaasbar!!!

Antwoorden
Fem 26 maart 2018 - 18:42

Tnx! En ja, dat heeft toch zeker prio 1 momenteel!

Antwoorden
Robert 26 maart 2018 - 19:30

Herzlichen Glückwunsch! Mijn favorieten zijn toch wel je taalblogs. Op naar de volgende 5 fünf Jahre :-)

Antwoorden
Fem 28 maart 2018 - 07:16

Dankeschön Robert! :)

Antwoorden
Pedro van Beers 28 maart 2018 - 10:57

Ich schließe mich meinen Vorrednern an.
Herzlichen Glückwunsch, viel Fahrvergnügen, Schimpfwörter und… :-)

Antwoorden
Fem 28 maart 2018 - 16:05

Vielen Dank Pedro, das wird schon! :) Nog vele mooie woorden op mijn lijstje ook ;)

Antwoorden
Judith 31 maart 2018 - 10:15

Proficiat! Genoeg stof tot schrijven om nog minstens 5 jaren meer mee te vullen, denk/hoop/verwacht ik? 🙃

Antwoorden
Fem 8 april 2018 - 06:22

Dankeschön! :) Wordt aan gewerkt ;)

Antwoorden
Josefien 19 april 2018 - 12:11

Ik zit hier in Sternschanze bij de kapper en ontdek jouw blog! Echt superleuk! Ik woon ook in Hamburg, eindelijk, na heel Duitsland te hebben gezien, en het is echt de beste stad! Dus tof om hier jouw tips te lezen, en heel herkenbaar zijn die kleine culturele verschillen (de dokter….)!

Antwoorden
Fem 20 april 2018 - 07:07

Ha Josefien, leuk om te horen! :) Breek me de bek niet open over de dokter… ;)

Antwoorden
Claudia 25 maart 2019 - 14:54

Pfoe had ik deze blog maar 2 maanden eerder ontdekt :-) Belg in Hamburg hier, sinds kort dus. Niet makkelijk om alles te regelen hier idd! Leuke blog, ik blijf je volgen!

Antwoorden
Fem 27 maart 2019 - 06:33

Dankeschön! En veel succes met al het geregel! :)

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid