Home Duits 7x Duitse films die je gezien moet hebben

7x Duitse films die je gezien moet hebben

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Fijn kuschelig op de bank onder een dekentje, met dikke sokken aan je voeten en een dampende kop thee/chocolademelk in je hand. En koekjes. En de afstandsbediening, want wat is er fijner dan op een druilerige dag een goede film te kijken? Dit zijn zeven Duitse films die je gezien moet hebben.

1. Honig im Kopf

We doen graag lacherig over Duitse humor, en er zijn genoeg gevallen waarin dat heel terecht is. Maar, er zijn ook echt goede geestige Duitse films!

Honig im Kopf, bijvoorbeeld, over de 11-jarige Tilda en haar dement wordende opa. Opa woont bij Tilda en haar ouders in huis, en maakt daar steeds meer brokken.

Waar Tilda’s vader vindt dat het tijd is dat zijn vader in een verzorgingshuis gaat wonen, besluit zij dat ze met haar opa op reis gaat. Naar Venetië, waar haar opa en oma hun huwelijksreis doorbrachten. En dat is natuurlijk een recept voor allerhande avontuur.

Een luchtige, vrolijke en ook ontroerende film die een uitstekend alternatief is voor Home Alone! 😉

Bekijk hem Honig im Kopf op dvd of op Netflix.

2. Absolute Giganten

Een cultfilm van Hamburgse bodem mag zeker niet ontbreken in dit lijstje! In Absolute Giganten gaat voor Floyd een nieuw leven beginnen. Hij is klaar voor wat je noemt ‘het rechte pad’. Hij gaat weg uit Hamburg om mee te varen op een containerschip. Hij is bang dat zijn beste vrienden Ricco en Walter dat niet tof zullen vinden, daarom vertelt hij het hen pas op het laatste moment.

De jongens zijn aanvankelijk inderdaad boos, maar besluiten dan om er nog één laatste nacht een groot avontuur en een nog groter feest van te maken. Mooie en ook geestige film over vriendschap, met een inkijkje in het Hamburg van 1998. 🙂

Om je een idee te geven van de cultstatus van deze film: ik zag hem op 24 april 2016, in het kader van “Eine Stadt sieht einen Film”. In 13 bioscopen in Hamburg kon je op die dag Absolute Giganten zien. De rest van de dag werd over de film doorgepraat. (Met lezingen, quizzes, naspelen van scenes, fototentoonstelling en een afterparty.)

Absolute Giganten kun je op YouTube bekijken.

3. Die Blumen von gestern

“Totila Blumen ist Holocaust-Forscher. Als solcher versteht er keinen Spaß.” Toch is Die Blumen von gestern een komedie.

Ook buiten zijn werk is Toto nogal een Spaßbremse, en hij lijdt erg onder het verleden van zijn familie – zijn opa zat bij de SS. Bij de voorbereidingen voor een congres wordt hij opgezadeld met een jonge Franse onderzoekster met een joodse achtergrond, Zazie.

Daarmee is hij bepaald niet in zijn nopjes, maar dan… zie je wat er gebeurt als de Holocaust wordt onderzocht door twee emotioneel niet zo stabiele onderzoekers, van wie de familiegeschiedenissen niet verder uit elkaar hadden kunnen liggen en die toch met elkaar verbonden zijn. O, en die ook nog verliefd op elkaar worden.

Het thema is wat ongemakkelijk, en hij werd ook niet door iedereen goed ontvangen, maar ik vond het een goede film.

Je kunt Die Blumen von gestern op dvd bekijken.

Hij is ook verkrijgbaar als boek.

4. Das Leben der Anderen

We schakelen even over op een behoorlijk beklemmende (en indrukwekkende) film over Oost-Berlijn in 1984: de klassieker Das Leben der Anderen. Stasi-agent Gerd Wiesler krijgt de opdracht een Berlijnse toneelschrijver en zijn vriendin 24/7 in de gaten te houden. Zij zijn sterren in de DDR, maar ze lopen net niet helemaal in het gareel. Bovendien heeft de Minister van Cultuur (een engbek van de bovenste plank) een oogje op de vriendin van de schrijver.

Wiesler, alias HGW XX/7, neemt zijn intrek in de zolder van het appartementengebouw en noteert minitieus wat er beneden gebeurt. Hoe meer hij het leven van zijn slachtoffers in gezogen wordt en hoe betrokkener hij raakt, des te lastiger wordt het voor hem te rechtvaardigen wat hij doet.

Bekijk Das Leben der Anderen op dvd of op Netflix.

5. Goodbye, Lenin!

Toch blijkt ook de DDR nog samen te kunnen gaan met humor. Goodbye, Lenin! is een van mijn favoriete films, en ook een van de succesvolste Duitse films van de afgelopen 20 jaar. Je kent hem waarschijnlijk ook wel.

Oost-Berlijn, november 1989. De muur is net gevallen, behalve bij Alex thuis. Daar blijft de DDR nog even bestaan, compleet met Spreewaldgurken en Ostmarken. Alex’ moeder is namelijk net ontwaakt uit coma en stress en opwinding kunnen haar fataal kunnen worden.

Heb je Goodbye, Lenin nog niet gezien, regel dan de dvd.

6. Vier Minuten

In 2007 ging ik voor het eerst in mijn eentje op reis, naar Berlijn. Ik zag ook voor het eerst een Duitse film in de bioscoop, in het Duits en zonder ondertiteling. De bioscoop was de Kulturbrauerei, de film was Vier Minuten. Geen lichte kost voor een allereerste film zonder hulpmiddelen, maar wel een aanrader!

Jenny is veroordeeld voor een moord die haar vriend gepleegd heeft. Ze is een van de agressiefste gevangenen van de vrouwengevangenis, maar heeft een groot muzikaal talent.

In de gevangenis krijgt ze pianoles van Traude, die al jaren lesgeeft aan de gevangenen en haar eigen (oorlogs)bagage met zich mee zeult. Jenny’s gedrag schrikt Traude af, maar de vrouwen ontwikkelen gaandeweg toch een band.

Bekijk Vier Minuten op dvd.

7. Dinner for One

Een must voor een Duitse oudjaarsavond: Dinner for One!

Het is de Last Christmas onder de tv-programma’s: je komt er niet onderuit en waarschijnlijk ook nooit meer van af. Als je Silvester in Duitsland doorbrengt, is de kans groot dat iemand op enig het programma onderbreekt voor Dinner for One. En waag het niet er dan doorheen te praten!

Dinner for One is een Engelse sketch en best wel saai. Waarom het uitgerekend in Duitsland een klassieker is en je hem toch één keer gezien moet hebben vertel ik je hier: Elk jaar hetzelfde – Dinner for One.

Wil je er onbevangen in springen, dan kun je hem hier bekijken:

Zo, dat waren ze, mijn Duitse filmtips. (Voor nu, want dit lijkt me een duidelijk geval van work in progress ;)) Maar ik heb natuurlijk nog wel een een rondje bonusfilms voor je:

Bonusfilms

Er is natuurlijk meer:

  • Der goldene Handschuh, naar het waargebeurde verhaal van de Hamburgse seriemoordenaar Fritz Honka. Ik geef meteen toe: ik heb ‘m niet gezien en ben ook niet van plan hem te gaan zien – ik ben een speurneus, geen Tatortreiniger. 
  • Der Untergang – een klassieker die je vast al gezien hebt, maar die wegens steengoed niet mag ontbreken.
  • Is het al tijd om in de kerstsfeer te komen? Dit zijn de leukste Duitse kerstfilms!

(Ook dit lijstje is in aanbouw, ik heb de afgelopen tijd zo veel films en series gebinged dat ik het allemaal moeilijk kiezen vind…)

En niet te vergeten: Duitse series en podcasts!

Heb je meer zin om een goede serie te bingen, check dan mijn artikel met Duitse series die je gezien moet hebben.

En zoek je nog fijne podcasts, dan heb ik hier 20+ gave Duitse podcasts voor je, en als je net als ik graag de detective uithangt, dan zijn hier 13 Duitse true crime podcasts voor op je playlist. 🙂

Heb je nog zelf nog een gouden filmtip, dan houd ik me uiteraard warm aanbevolen, want voor een mooie film ben ik altijd te porren!

Kom je in Hamburg film kijken, dan heb ik hier de gezelligste bioscopen van Hamburg voor je.

Op naar Hamburg!

Zin om Hamburg films te komen kijken? Dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo!

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid