Home Duitse steden 9x de leukste musea van Duitsland

9x de leukste musea van Duitsland

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het zomerweer laat het bij vlagen een beetje afweten dit jaar. Niet alleen in Hamburg, ook in de rest van Duitsland. Gelukkig hoeft je vakantie ook bij Schietwetter niet in het water te vallen (…): Duitsland puilt uit van de prachtige musea.

Ik selecteerde 9 van de leukste musea van Duitsland. Vind ik zelf. Ik weet ook wel dat er nog heel veel meer zijn, maar hiermee kom je een heel eind op weg!

De 9+ leukste musea van Duitsland

De leukste musea van Duitsland, in willekeurige volgorde

1. Europäisches Hansemuseum | Lübeck

Het in 2015 geopende Hansemuseum bevindt zich (deels) in het oude Lübecker Burgkloster. Je ticket neemt je mee door de geschiedenis van Lübeck en de Hanze. Letterlijk, want je kaartje activeert delen van de tentoonstelling.

Ik woon weliswaar in een Hanzestad, maar bleek schandalig weinig over deze club te weten… Vooral de tentoonstelling over de verspreiding en gevolgen van de pest in Europa vond ik heel interessant. (Vrolijkere onderwerpen zijn ook voorhanden ;))

Europäisches Hansemuseum, An der Untertrave 1, Lübeck

Lees meer over Lübeck:
Dagtrip vanuit Hamburg: 20x doen in Lübeck

Ik maakte ook meteen vrienden in het Hansemuseum 🙂 :

2. Ballinstadt Auswanderermuseum | Hamburg

Hamburg barst natuurlijk van de mooie musea, en ik ben ernstig bevooroordeeld. Lastig kiezen dus… Voor dit lijstje kies ik voor Ballistadt, het emigratiemuseum. Dit museum bevindt zich in de voormalige Auswandererhallen bij Veddel. Ik belandde er voor het eerst spontaan toen ik koffie gelurkt had bij Entenwerder 1 en ging een aantal jaren later terug met de parentes en oma.

Ballinstadt was voor emigranten het laatste station in Hamburg voor ze op een schip naar een nieuw leven stapten. Nu is het een groot museum vol verhalen uit 400 jaar migratiegeschiedenis. Ik was er zeer van onder de indruk. Vlak voor je het restaurant kun je in een enorme database opzoeken hoe je eigen familie zich over de aardbol verspreid heeft.

Ballinstadt Auswanderermuseum, Veddeler Bogen 2

Mocht het weer het nou helemaal laten afweten tijdens je trip naar Hamburg, check dan ook dit artikel even: Schietwetter? Tips voor Hamburg bij slecht weer.

Met oma in Ballinstadt

Ballinstadt Hamburg

3. Deutsches Museum | München

Eigenlijk is het best grappig dat ik dol ben op technische en natuurhistorische musea, want op school waren dat dus de vakken waar ik de ballen van begreep. Ik houd het erop dat geen van mijn natuurkundeleraren zo leuk was als de musea op dit lijstje… Neem het Deutsches Museum, waar alles draait om wetenschap en techniek.

Dat is heel andere koek dan het onbegrijpelijke gewauwel over elektrische circuits op school! Historische en moderne luchtvaart, historische en moderne scheepvaart, DNA-onderzoek, maar ook muziekinstrumenten, treinen en ruimtevaart: de collectie is enorm.
Mijn favorieten: historische luchtvaart en scheepvaart!

Deutsches Museum, Museuminsel 1, München

De leukste musea van Duitsland | Deutsches Museum

Foto: Deutsches Museum

4. Museum der Dinge | Berlijn

Alleen al de naam en het concept van dit museum vind ik geweldig: Dingen. En waarom ook niet: wat wij heel gewoon vinden en dagelijks gebruiken is over 50 jaar waarschijnlijk fascinerend ouderwets. (En geef toe, je krijgt ook meer waardering voor je eigen rommelzolder!)

Het Museum für Kunst und Gewerbe in Hamburg heeft een kleine afdeling gewijd aan dingen – ook dat vind ik mateloos intrigerend. In Berlijn dus een heel museum, gewijd aan dingen. Het boeiendst vind ik de verschillen tussen West-Duitse dingen en Oost-Duitse dingen. Keukengerei, bijvoorbeeld. Wereld van verschil!

Museum der Dinge, Oranienstraße 25, Berlijn

Meer over dit ongewoon gewone museum lees je bij Marjolein van Berlijn-Blog: Museum der Dinge – zo gewoon dat het bizar is!

Standort Hamburg - De leukste musea van Duitsland

5. Übersee-Museum | Bremen

In het Übersee Museum komen volkenkunde en natuurkunde samen en ga je de hele wereld over. Niet voor niets schreef ik na mijn bezoek dit artikel: Wereldreis in één dag: het Übersee Museum in Bremen.

De tentoonstellingen zijn interactief: er is niet alleen van alles te zien, maar ook te horen en te puzzelen.

Übersee-Museum, Bahnhofsplatz 13, Bremen

Lees meer over Bremen:

Übersee-Museum Bremen

6. Deutsche Kinemathek (filmmuseum)| Berlijn

Voor het Berlijnse filmmuseum moest ik even iets overwinnen. Iets? Een heleboel. Het zit namelijk in het Sony Center en als je daar wel eens geweest bent, dan is het je misschien opgevallen dat dat gebouw niet hoogtevreesproof is. En het filmmuseum zit bovenin. Ik kwam er dus met knikkende knietjes aan en rende eveneens met spaghettibenen van de ene kant naar de andere kant van de tentoonstelling. (Daarvoor moest ik namelijk een eng rooster over.) Maar de tentoonstelling is het waard: je wandelt door de (Duitse) filmgeschiedenis, en er is uiteraard veel aandacht voor Marlene Dietrich.

Deutsche Kinemathek, Potsdamer Straße 2, Berlijn

7. Brauereimuseum | Lüneburg

In het Sud­haus van de oude Kronen-Brauerei bekijk je de originele ketels. Het gebouw dateert uit 1911, maar van de brouwerij werd in 1485 (!) al vermeld. Het museum hoort bij het Ostpreußisches Landesmuseum (combiticket). Van al deze bierwetenschap krijg je geheid dorst… geen nood, naast het museum zit een Gaststätte waar je Lüneburger bier kunt proeven.

Brauereimuseum Lüneburg, Heiligengeiststraße 39, Lüneburg

Lees meer over Lüneburg:
Dagtrip vanuit Hamburg: Lüneburg

Dagtrip naar Lüneburg

8. Internationales Maritimes Museum | Hamburg

Met 9 verdiepingen en ruim 3.000 jaar scheepvaartgeschiedenis ben je hier wel even zoet. Gelukkig is dat bepaald geen straf! Het museum is zelfs zo groot dat ik je zou aanraden een paar thema’s uit te kiezen (Hamburger scheepvaart, bijvoorbeeld…) en je daarop te concentreren. Een rondleiding is ook zeker een aanrader.

Internationales Maritimes Museum, Koreastraße 1, Hamburg

De leukste musea van Duitsland | Maritimes Museum Hamburg

Scheepsapotheek uit 18-zoveel, nog helemaal intact!

De leukste musea van Duitsland | Internationales Maritimes Museum

9. Kaiserthermen en Rheinisches Landesmuseum Trier | Trier

Omdat ik van huis uit classica ben… Trier kan niet ontbreken, ook al is het alweer een tijdje geleden!

Keizer Constantijn liet rond 300 nC de keizerlijke thermen van Trier bouwen. Een technisch hoogstandje in drie lagen met een uitgebreid gangenstelsel zodat het water altijd op de juiste temperatuur zou zijn.

Zover kwam het nooit, want Constantijn vertrok uit Trier en zijn opvolger gebruikte het complex niet als badhuis. In de middeleeuwen maakte het deel uit van de stadsmuur van Trier. Het gangenstelsel en de verwarmingsruimtes kun je bezoeken.

Om meer over de Romeinen in Trier te weten te komen, koop je een combiticket voor de keizerlijke thermen en het Rheinisches Landesmuseum Trier. Daar vind je (o.a.) een multimediale Romeinse ‘360° Erlebnis’.

Kaiserthermen, Weberbach 41, Trier
Landesmuseum Trier, Weimarer Allee 1, Trier
Meer over de 360° Erlebnis in het museum: Im Reich der Schatten

En omdat ik niet kan kiezen nog meer mooie musea in Duitsland…

Ik had makkelijk een top 20 van dit lijstje kunnen maken. En omdat ik het niet laten kan zijn hier nog een paar eervolle vermeldingen:

Hamburger Kunstmeile
All you can art: 5 musea in 1 ticket, daaronder de Deichtorhallen (fotografie) en het Museum für Kunst und Gewerbe (kunst in de breedst denkbare zin).

Spionagemuseum, Berlijn
Heel recente geschiedenis waar ik op school bitter weinig over te horen heb gekregen…

Musea Berlin-Dahlem, Berlijn
Nog meer volken en culturen, in een fraaie, groene wijk van Berlijn.

Schweriner Schloss
Voor kasteelromantiek hoef je niet naar Beieren, het slot van Schwerin heeft precies wat je zoekt!

De mooiste musea in Hamburg
En dit zijn mijn favoriete musea in Hamburg, waar je ook wel even zoet bent. 🙂

Laat de herfst maar komen – genoeg te ontdekken in de Duitse musea. Wat is jouw favoriete museum in Duitsland? (Waar moet ik unbedingt naartoe komende herfst?)

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Lia 22 augustus 2017 - 13:06

Wij vonden het hansemuseum in Lübeck heel leuk: de kinderen vonden het ook interessant. (en soms een klein beetje eng) Ballinstadt lijkt ons ook heel interessant, maar dat is waarschijnlijk niet zo geschikt voor kinderen?

Antwoorden
Fem 27 augustus 2017 - 07:14

Hoi Lia, dat snap ik wel een beetje (van dag enge) 😉 Ballinstadt is voor kinderen vanaf een jaar of 8 wel interessant, denk ik. Er is vrij veel dat ze zelf kunnen doen en ontdekken, vanaf 8 begrijpen ze het denk ik wat beter.

Antwoorden
Caroline Boessenkool 23 december 2018 - 20:46

Het DDR museum in Burg! Ostalgie in optima forma. Het gelijknamige museum in Berlijn is er niks bij.

Antwoorden
Fem 25 december 2018 - 09:05

Ik zag een post op je Instagram voorbijkomen inderdaad! Even genoteerd!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid