Home Ontdek Hamburg 9x Herfstwandelingen in Hamburg

9x Herfstwandelingen in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Hamburg heeft haar oranje herfstblaadjesjurk aangetrokken, en dat kan maar één ding betekenen: het is hoog tijd voor een mooie herfstwandeling door Hamburg. Gelukkig wemelt het hier van de kleurige bossen, natuurgebieden en bijzondere begraafplaatsen, dus trek je wandelschoenen maar vast aan!

1. Eppendorfer Moor

Het Eppendorfer Moor is met 26 hectare het op vier na kleinste Moor van Hamburg. Daarvoor is het dan wel weer het grootste in een stad gelegen Moor van Europa. Op dit relatief kleine stukje natuurgebied vind je toch veel afwisseling, van rietvelden tot heide tot wilgen. Dit alles zorgt niet alleen voor een onwaarschijnlijke hoeveelheid soorten moerasplanten, het zorgt er ook voor dat heel veel verschillende soorten vogels het Eppendorfer Moor als hun broedplaats kiezen. Verder wonen hier meer dan 600 soorten vlingers en een paar zeldzame kikkers.

Is het spooky season jouw ding? Ik vind het Eppendorfer Moor bij mist een van de meest spooky locaties van Hamburg… True crime podcast aan en gaan, zou ik zeggen…

2. Niendorfer Gehege

Een stuk groter is het Niendorfer Gehege (142 hectare) en naast wandelen kun je daar ook mountainbiken en paardrijden. En wild spotten, niet te vergeten. Hertjes kom je er in elk geval tegen.  In de herfst is het Gehege op z’n mooist, vind ik, en het is een goede reden om ook eens een kijkje te nemen in het noorden van Hamburg.

Uitpuffen en een stevige Duitse maaltijd tot je nemen kan vervolgens bij Waldcafé Corell.

3. Alsterlauf

We kunnen trouwens best nog wat verder naar het noorden! De Binnenalster en Außenalster ken je natuurlijk al. Maar als je wilt weten waar de rivier begint, dan moet je richting Henstedt-Ulzburg in Schleswig-Holstein. Dat is waarschijnlijk geen plaats die überhaupt op je bucket list staat, maar dat hoeft ook niet. Via de Alsterradwanderweg kun je vanuit Hamburg helemaal naar de Alsterquelle wandelen of fietsen.

De bewegwijzering is vrij ruk, maar dat mag de pret niet drukken. Je kunt ja het water volgen. Je kunt beginnen bij het S-Bahn station van Ohlsdorf, bijvoorbeeld (dan heb je nog een hele wandeling voor de boeg), of in het Hennebergpark in Poppenbüttel. Heb je zin in een nog langere wandeling of fietstocht, dan begin je bij het Leinpfad aan de Außenalster.

Herfstwandelingen in Hamburg: Eppendorfer Moor

Herfstwandeling in het Altonaer Volkspark

4. Altonaer Volkspark

Het Altonaer Volkspark is een juweel van maar liefst 205 hectare groot dat mensen onterecht vaak overslaan. Ik zou zeggen, wees geen oen, kom het Volkspark doen! Ja, goed, aan mijn slogans kan wellicht nog wat gesleuteld worden, maar van een wandeling in ‘mijn achtertuin’, bij wijze van spreken, ga je geen spijt krijgen.

In de Schulgarten is altijd iets bijzonders te zien, en op de Spielwiese kun je lekker uitrazen met je hond. Lekker door het bos banjeren kan natuurlijk ook, en als het wat avontuurlijker wilt, naast de midgetgolfbaan ligt een mountainbike parcours. Een versnapering regel je bij het Bauernhaus of Klempaus Paulaner Biergarten.

5. Raakmoor

Nog zo’n natuurgebied in het noorden van Hamburg dat de moeite echt waard is: het Raakmoor. Via U-halte Langenhorn Nord loop je er zo naartoe.  De wandeling die je hier vindt is ongeveer zes kilometer lang en maakt een mooi rondje door het Moor. Onderweg kun je een kleine Abstecher inplannen om even naar het uitkijkpunt Hummelsbüttler Müllberg te gaan (79 meter hoog). Het uitzicht is de vier kilometer extra zeker waard. Je komt meerdere watertjes tegen, en allerlei wildlife, als je goed oplet.

6. Altonaer Hauptfriedhof

Naast het Altonaer Volkspark ligt wat mij betreft de mooiste begraafplaats van Hamburg, het Altonaer Hauptfriedhof. Het is een prachtige en sfeervolle begraafplaats zonder poeha (oké, de Roma-graven hebben misschien wel wat poeha, maar zijn niet minder sfeervol) waar je heerlijk in gedachten verzonken kunt rondwandelen. Er zijn verschillende oorlogsmonumenten te vinden en onder de wilgen vind je vanzelf rust.

Bekijk hier mijn artikel over het Altonaer Hauptfriedhof, en dwaal in elk geval even tussen de indrukwekkende wilgen op het Ehrenfriedhof, want mensen, o, die wilgen, echt.

Herfstwandelen over het Altonaer Hauptfriedhof

Herfstgroen in Hamburg

7. Ohlsforfer Friedhof

We gaan nog even door met de begraafplaatsen – het zijn nu eenmaal stemmige plekken die zich in Hamburg uitstekend lenen voor een herfstwandeling. Neem het Ohlsdorfer Friedhof, de grootste parkbegraafplaats van Europa, goed voor uren wandelplezier!

Bekijk hier mijn artikel vol tips over het Ohlsdorfer Friedhof en neem ook even een kijkje bij de watertoren op de begraafplaats (watertorens zijn namelijk cool).

8. Joodse begraafplaats in Altona

Nog eentje, kleiner en intiemer, en toch een van de grootste overgebleven Joodse begraafplaatsen ter wereld: het Jüdischer Friedhof in Altona. Je kunt je haast niet voorstellen dat het naast een drukke weg als de Königstraße zo sereen kan zijn, toch is het zo. Zeker in het herfstzonnetje is deze begraafplaats een bijna magische plek.

Lees hier mijn artikel over de Joodse begraafplaats in Altona.

9. Wittmoor

Tot slot nog maar weer eens een Moor, want ik blijk toch niet alleen van de begraafplaatsen te zijn, maar ook van de schone vennetjes. Voor het Wittmoor reizen we wederom naar het noorden van Hamburg, dit keer in de richting van Duvenstedt. Hier kun je in alle rust van de herfst genieten. (Behalve als het echt lang geregend heeft, dan is het niet aan te raden om hier te gaan wandelen. Maar zo als de blaadjes net goud kleuren kun je hier je hart echt meer dan ophalen.)

De omgeving van het Wittmoor was in 1933 overigens de plek waar het eerste Duitse concentratiekamp ontstond. Aan de Bilenbarg en de Fuchsmoorweg zijn kleine monumenten opgericht om hieraan te herinneren.

Hier vind je een wandelroute van ongeveer tien kilometer door het Wittmoor, met alternatieven voor kortere routes.

Herfstwandeling door het Moor in Hamburg

Tips voor je herfstwandeling

Je hebt natuurlijk fijne wandelschoenen nodig, en een goede regenjas voor het geval dat. (Schietwetter, het kan zomaar gebeuren hier…) Maar die zitten natuurlijk sowieso al in je koffer. Dus hier een tip waar je wel wat aan hebt, namelijk de app Komoot. Ik ga het liefst gewoon maar wat aan de wandel of aan de fiets, maar als ik wil weten wat leuke of handige routes zijn, check ik vaak even bij Komoot. Ik houd bovendien graag bij hoeveel kilometer ik heb afgelegd, of ik nu te voet of met mijn stalen ros onderweg ben, dus als ik op avontuur ga, track ik mijn route met Adidas Running.

Meer herfstwandelingen in Hamburg

Nog niet genoeg herfstgeur opgesnoven en nog niet uitgebanjerd? Snap ik, maar gelukkig hebben we daarvoor de perfecte remedie: nog meer plekken voor een stevige herfstwandeling. Bijvoorbeeld hier:

Herfstwandeling in Hamburg: langs de Elbe

Op naar herfstig Hamburg!

Kun je niet wachten om in de plassen te komen stampen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid