Home Ontdek Hamburg Er staat een olifant voor de deur: het Afrikahaus in het Kontorhausviertel

Er staat een olifant voor de deur: het Afrikahaus in het Kontorhausviertel

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Een kantoor dat bewaakt wordt door twee indrukwekkende olifanten, wie wil dat nou niet? Nou ja, ik niet per se, als ik eerlijk ben. Sinds ik eigen baas ben heb ik namelijk een beetje een kantoorfobie ontwikkeld.

Maar in Hamburg staan kantoorgebouwen waarvoor ik me best over die fobie heen wil zetten. Het Afrikahaus in het Kontorhausviertel is zo’n kantoor.

Afrikahaus in het Kontorhausviertel Hamburg

1899: de firma Woermann wil laten zien wat ze doet

Adolph en Eduard Woermann, aan het hoofd van de Woermann-Linie en de Deutsche Ost-Afrika-Linie, gaven architect Martin Haller in 1899 de opdracht een kantoorpand te bouwen dat een beetje paste bij hun werkzaamheden. Woermann was in die tijd namelijk de grootste private rederij ter wereld.

Vanaf 1864 verkocht de koopman Adolph Woermann sterke drank en wapens aan Kameroen en importeerde hij rubber en palmolie naar Duitsland. De scheepvaartlijn naar Afrika bleef zich uitbreiden.

Dan kun je ja niet met een lullig kantoorpand aan komen zetten, dat begrijp je.

Architectuur in Hamburg: Afrikahaus

Detail: ik denk dat HSV-fans de gevel van het Afrikahaus ook wel kunnen waarderen… 😉

Er werd dus een hotshot architect ingeschakeld

Martin Haller was dus ook niet de eerste de beste architect. Nay, nay! Hij was een van de belangrijkste architecten van rond de (vorige) eeuwwisseling en drukte op vele kantoren in Hamburg een stempel. En ook op het Hamburger Rathaus, trouwens.

De architect gebruikte de kleuren van de rederij, en benadrukte de overzeese handel van de rederij met Afrikaanse motieven op de gevel om de firma een gezicht te geven. Inclusief een bijzonder fresco en een stel imposante olifanten voor de deur. Het resultaat was het Afrikahaus in het Hamburgse Kontorhausviertel.

Het resultaat: het Afrikahaus valt sinds 1972 onder monumentenzorg en is nog steeds een boeiend stukje Hamburgse architectuur

Sinds 1972 valt het pand onder monumentenzorg als een van de voorbeelden van de Hamburgse kantoorgebouwen van rond 1900. Tegenwoordig is het een kantoorgebouw waar verschillende bedrijven gevestigd zijn, maar het is nog steeds in handen van de familie Woermann.

Eind jaren ’90 werd het gebouw opgeknapt en flink gemoderniseerd. Uiteraard werd er goed op gelet dat het karakteristieke portiek, de sculpturen, het mozaïek en natuurlijk de olfianten bewaard bleven.

Zelf het Afrikahaus bezoeken?

Wil je het gebouw zelf bezoeken, dan kun je de buitenkant en de binnenplaats tijdens kantooruren gewoon bekijken. Wil je naar binnen, dan moet je wachten tot de Tag des offenen Denkmals, waaraan het Afrikahaus regelmatig meedoet. Of… je solliciteert bij een van de bedrijven in het Afrikahaus, of probeert een kantoor in het gebouw voor jezelf te bemachtigen. Je ziet, er zijn opties! 😉

Afrikahaus, Kontorhausviertel Hamburg
Große Reichenstraße 27
U Rathaus

Het Museum für Kunst und Gewerbe heeft overigens een geweldige online verzameling foto’s van o.a. Hamburg, waarvan een deel in het public domain valt: MKG Sammlung Online. Je ziet dat er dankzij de bombardementen van zomer 1943 helaas maar een fractie van het mozaïek op de binnenplaats overgebleven is:

Foto: Atelier J. Hamann, eerste kwart 20e eeuw, public domain, MKG Sammlung Online.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Over #kortenkrachtig: omdat je vast niet altijd tijd hebt om lange artikelen te lezen, deel ik elke week een tip van het type kort maar krachtig. Geen lang verhaal, wel erg de moeite waard om te ontdekken. 

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.