Home Emigratie Alle mannen in Hamburg heten Sven en andere nuttige weetjes

Alle mannen in Hamburg heten Sven en andere nuttige weetjes

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Sommige dingen zijn gewoon handig om te weten, mocht je een keer richting Hamburg gaan.

Hier zijn wat volstrekt willekeurige observaties na de eerste maanden in Hamburg.

De Svennen

Als je een man niet kent, of je bent z’n naam vergeten, dan kun je er in Hamburg gevoeglijk van uit gaan dat hij Sven heet. Je roept gewoon “Hey, Sven!” Aanspraak van 80% van de heren gegarandeerd.

Dit maakt feestjes waar je niemand kent een stuk overzichtelijker. Tenzij er alleen vrouwen komen, dan niet. Op een vrouwenfeest kun je het proberen met “Hey, Petra!”, maar de slagingskans is niet zo hoog als bij de Svennen.

Tot overmaat van ramp hebben veel van de Svennen ook nog een hipsterbaard, trouwens… :/ Veeg teken, mensen, veeg teken.

Overigens, en zie dit gerust als bonustip: mocht een der Svennen je over iets willen adviseren… ga hier dan gewoon niet op in. Gewoon niet. Thank me later.

Waar houdt de pünktliche Duitser zich op?

Duitsers hebben de naam ‘pünktlich’ te zijn. Grondig onderzoek mijnertijds leert echter dat de pünktliche Duitser zich niet in Hamburg ophoudt. Te laat komen is hier in Hamburg schijnbaar bon ton, ook als je bijvoorbeeld een taalcursus moet geven.

De pünktliche Duitser tref je waarschijnlijk het eerst in het Groot Mythologisch Lexicon, samen met zijn vrienden eenhoorn en Bigfoot.**

Rood is rood

Dit komt mogelijk doordat Duitsers altijd urenlang bij het stoplicht staan te wachten. Ook al is er in de wijde omtrek geen hond te bekennen, als het licht rood is, is het rood, en steekt men niet over.

Eenieder die dat wel doet (een ongeduldige Hollandse dame met angst om wortel te schieten bij zo’n stoplicht, bijvoorbeeld), kan rekenen op afkeurende blikken en vernietigend commentaar, helemaal als er een minderjarige bij is.

Bruggen

Er zijn zo’n 2.500 bruggen in Hamburg, en daar is men erg trots op. Veel van die bruggen zijn ook echt fraai, en dat er veel water is, is ook fijn. Het zijn bezienswaardigheden op zich, deze bruggen.

Nu moet ik er wel bij zeggen, dat Hamburgers iets al vrij snel een ‘brug’ noemen. Een echte brug gaat wat mij betreft toch over water heen, maar hier worden voetgangersbruggen en viaducten ook vrolijk tot de bruggen gerekend. Zo kan ik het natuurlijk ook. (Neemt niet weg dat ze een bezoek waard zijn!)

Een Karamelwaffel is geen stroopwafel

Leuk geprobeerd, natuurlijk, die caramelwafels, maar het zijn geen stroopwafels. Daarvoor zul je toch echt naar de Hema moeten (en die hebben we hier nog steeds niet, ondanks actief lobbywerk van mijn kant). (Er is er wel een in Oldenburg, trouwens. Just sayin’.)

Kaas

Kaas, daarentegen, daarvoor ben je hier godzijdank dan wel weer aan het goede adres. Met uitzondering van de kaas bij Fairview in Paarl was het wat kaas betreft allemaal dramatisch in Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland en Japan. In Barcelona was het iets beter (manchego!), maar hier in Hamburg, daar vindt men dus kaas. Echte kaas, en heel veel soorten. Nomnomnom!

Check bijvoorbeeld Brünos Käseladen in het Schanzenviertel, een kaaswinkel met cultstatus, no less.

Holland Fritten?

Een culinaire merkwaardigheid waar ik tijdens de Hafengeburtstag op stuitte zijn de zgn. ‘Holland Fritten’. Belgische frieten, ja. French fries, ja. Maar Holland Fritten? Schijnbaar zijn deze Fritten in Duitsland een Ding, want ik zie op elk Straßenfest een kraam met Holland Fritten.

Wijnbouw in Hamburg, ja echt!

Tegenover de Landungsbrücken, op een heuveltje tussen een drukke weg en een hotel in gepropt, staan, jawel: wijnranken. In Hamburg wordt wijn gemaakt! Heuse Hamburgse wijn komt er van de Stintfang.

Die wijn zal ik allerdings hoogstwaarschijnlijk nooit te proeven krijgen, tenzij ik een uitnodiging voor een bobopartijtje weet te bemachtigen. Omdat de Hamburger wijngaard zo weinig wijn oplevert wordt de wijn niet verkocht en uitsluitend geschonken op officiële partijtjes van de stad Hamburg. (Er wordt ook veel gestolen van onze wijnberg. De jaargang 2016 viel bijvoorbeeld uit omdat 90% van de druiven gestolen werd!)

Ik ken iemand die hem geproefd heeft en hij is van mening dat ik er niet rouwig om hoef te zijn dat ik hem waarschijnlijk nooit zal proeven. Heel eerlijk gezegd heb ik er ook zo mijn twijfels over – zo dicht bij de uitlaatgassen van haven en auto’s, ik weet het niet hoor – maar in het kader van alles voor de wetenschap ben ik natuurlijk in principe bereid alles te proberen… versteht sich.

Op naar Hamburg!

Nu wil je natuurlijk naar Hamburg en de Svennen ontmoeten. Top. Deze pagina helpt je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

8 reacties

Sanne 3 juli 2013 - 08:47

En ik maar denken dat Sven een Scandinavische naam is…

Antwoorden
Fem 3 juli 2013 - 10:12

Hamburg ligt ook bijna in Denemarken he 😉

Antwoorden
moira 4 juli 2013 - 10:05

Geen goeie kaas in Nieuw Zeeland je kent dan de weg nog niet zo goed. Je kunt hier namelijk gewoon Nederlandse kaas krijgen alleen je moet weten waar je het kunt krijgen lol.

Antwoorden
Fem 4 juli 2013 - 10:22

Nederlandse kaas is niet per se mijn favoriet… 🙂

Antwoorden
Moira 4 juli 2013 - 10:27

wat is dat je favoriet? Ik vind kaas in de supermarkt ook niet echt lekker dus vandaar dat ik kaas koop in een kaasshop in Auckland.

Antwoorden
Fem 6 juli 2013 - 18:00

allerlei franse en exotisch-achtige kazen, en hier heb je ook veel heel fijne boerenkazen enzo. Ik houd me aanbevolen voor je kaaswinkeltje in Auckland..

Antwoorden
Moira 6 juli 2013 - 22:48

We hebben wel vele soorten kazen maar franse kazen hier hebben zou een vermogen kosten. Dus word het hier vaak lokaal gemaakt. Dus brie uit NZ lol. Je kunt vaak goeie kaas vinden via farmers market in NZ. In Auckland ga ik naar een NL winkel die ook kaas verkoopt ik weet de plaatsnaam niet maar ik kan er zo naar toe rijden lol.

Fem 9 juli 2013 - 08:43

dan weet ik jou te vinden in geval van Kaasnood 🙂

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid