Home Ontdek Hamburg Witte zwanen, zwarte zwanen… Alsterzwanen

Witte zwanen, zwarte zwanen… Alsterzwanen

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ook al vind ik de zwanen die op de Alster dobberen best mooi, ik blijf toch het liefst bij ze uit de buurt. Ze zijn mij wat te knorrig. En agressief. Zoals alle zwanen, eigenlijk.

Zou deze uitspraak als een belediging gelden, denk je? Zo ja, dan ben ik namelijk in overtreding. Hamburg neemt zijn bijzondere band met zijn mascottes, de Alsterzwanen, erg serieus.

Niet heel gek: van oudsher gelooft de Hamburger dat het welzijn en de welvaart van de stad afhangt van het welzijn van de zwanen.

Dit zijn 5 weetjes over de Alsterzwanen die je misschien beter uit je hoofd leert. Voor je per ongeluk een overtreding begaat 😉

Alsterzwanen

Beledigen van de Alsterzwanen is strafbaar

Dit vind ik zo mooi: in 1664 is in de Hamburgse wet opgenomen dat het beledigen van de AlsterschwÀne strafbaar is. De zwanen zijn namelijk één met de stad en als je de zwanen beledigt, dan beledig je dus ook de stad. En dat kan natuurlijk niet.

Ik heb nog niet kunnen achterhalen wat de strafmaat is, dus voorlopig houd ik me maar gedeisd. Voor de zekerheid.

View this post on Instagram

A post shared by Julia (@l__ia) on

De zwanen hebben een vader

Op de ongeveer 120 zwanen wordt door Hamburg dus goed gepast. Met name door de ‘Schwanenvater’. Daar kun je om lachen, maar dat is in Hamburg dus een gemeentebaan waarvan je nooit bang hoeft te zijn dat hij wegbezuinigd wordt. (De functie bestaat ook al sinds eind 17e eeuw.)

De huidige zwanenpapa zit al 20 jaar op zijn post. Hij nam het stokje over van zijn vader, die meer dan 40 jaar de zwanen bevaderde. (Ja, dat is een woord, vind ik – als bemoederen bestaat, dan ja ook bevaderen.)

View this post on Instagram

A post shared by ✖M Λ R T I N✖ (@martincoffee) on

Ze hebben ook een winterpaleis

Wat doet de zwanenvader dan zoal, vraag je je af? Nou, hij zorgt er bijvoorbeeld voor dat zijn schaapjes zwaantjes op het droge blijven. In elk geval in de winter.

Twee dingen kondigen in Hamburg namelijk de lente aan: 1) de Alsterfontein wordt aangezet, en 2) de Alszterzwanen keren weer terug naar de Alster.

Van november tot maart wonen ze in hun winterverblijf in Eppendorf. Daar hebben ze water dat ijsvrij voor ze gehouden wordt en zitten ze er ’s winters warmpjes bij terwijl heel Hamburg bibbert.

View this post on Instagram

A post shared by zvonimir paser (@zvonimir_paser) on

Soms moeten ze een beetje getemd worden

Het blijven zwanen, hĂš, die vinden het niet leuk als je in de buurt komt. Bovendien wil er soms ook nog wel eens eentje wegvliegen.

Dat hebben we natuurlijk liever niet. Tot begin vorige eeuw werden alle vleugels gewiekt, zodat ze niet weg konden vliegen. Tegenwoordig is dat alleen het geval bij zwanen die opstandig gedrag vertonen en die bijvoorbeeld de straat op vliegen om daar een gezellige wandeling te maken.

Ook dit is een taak die de swan daddy (het klinkt bijna obsceen) coördineert. (De zwanen krijgen overigens ook gewoon te vreten, hoor, mocht je je dat afvragen.)

View this post on Instagram

A post shared by Julia (@l__ia) on

De zwanen van Hamburg hebben trouwens ook een eigen website

Ze hebben nog geen eigen instagramaccount, maar influencers zijn het natuurlijk wel – check de hashtags #alsterschwan en #alsterschwĂ€ne maar eens.

En terecht, want ze horen natuurlijk bij die typisch lente.

Een eigen website hebben ze daarom ook: alsterschwaene.de. (Echt heel up-to-date zijn de blogs inderdaad niet, maar de zwanen hebben het natuurlijk te druk met influencen. Je kunt er wel interessante weetjes over de geschiedenis van Hamburg en zijn zwanen lezen.)

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door SĂŒddeutsche Zeitung (@sz) op

Wil je onze influencers zelf bekijken? In de zomer en de lente chillen ze in de Alster. Je ziet ze vaak bij de Alsterarkaden, of bij de Binnenalster. Ze zwemmen ook in de Außenalster, maar daar kan het lastiger zijn om ze op de foto te zetten.

De beide Alstermeren, de Binnenalster en de Außenalster, zijn overigens sowieso mooie plekken.

➀ Bekijk ook alle bezienswaardigheden rondom de Alster.

Op zoek naar andere typische Hamburgse bezienswaardigheden? Check de leukste bezienswaardigheden van Hamburg.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. DĂ© plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid