Home Ontdek Hamburg Wijken in Hamburg: Altona (Altstadt en Nord)

Wijken in Hamburg: Altona (Altstadt en Nord)

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

De wijk Altona is eigenlijk een geval ’twee voor de prijs van één’, want de wijk bestaat uit twee Stadtteile, Altona-Altstadt en Altona-Nord.

De wijk is alternatief en links, groen en staat ondanks de schade uit de oorlog toch nog vol Altbau. Ottensen en St. Pauli zijn om de hoek, dus om uit te gaan hoef je nooit ver weg, en de Elbe is altijd in de buurt.

Doen in Altona

Vroge vogels gaan op zondagmorgen naar de Fischmarkt, en bekijken daarna de FrauenFreiluftGalerie. Uitkijken over de haven doe je bij het Altonaer Balkon, of je rijdt (met bus of fiets) meteen door naar de Museumshafen Övelgönne en het Elbstrand. Vanaf Dockland heb je ook een prachtig uitzicht over de Elbe.

Verder bekijk je in zowel Altona-Nord als Altona-Altstadt zeer fraaie panden uit de late 19e eeuw en een aantal dito Backsteinbaupanden.

Alles over bier leer je in de Holstenbrauerei. Je scoort wijn, thee, koffie en originele souvenirs bij Claus Kröger in de Große Bergstraße.

In diezelfde Große Bergstraße is overigens ook een Ikea. Je weet nooit wanneer de nood hoog is, natuurlijk. Houd je van muscivals, regel dan tickets voor theater Neue Flora. Momenteel speelt daar Aladdin.

Bekijk hier meer tips:

Een leuk boekje met wandelingen door Altona is het Altona & Ottensen Buch, Jörg Tietgen

Restauranttips

Café Sein – in het oude ziekenhuis aan de Hospitalstraße en het August-Lütgens-Park. Prachtige ruimtes met hoge ramen, een fijn terras en ook fijne Shiraz. 🙂

Central Park – Beachclub zonder water op de grens tussen Altona en de Schanze. Fijne plek om met een drankje in de hand en de voeten in het zand te relaxen. Je kunt er ook prima eten en regelmatig zijn er concertjes en vlooienmarkten.

Klippkroog voor ontbijt, lunch, diner én de borrel; Bergtags voor Kaffee & Kuchen.
Smaakt dat naar meer? Klar: Kaffee & Kuchen in Altona.

Hoteltips

Dit is natuurlijk een beetje tricky, want ik woon hier en heb hier dus zelf nog nooit een hotel nodig gehad 😉 Altona zit bovendien niet heel goed in z’n hotels, want veel hotels die gelden als ‘hotel in Altona’ liggen dan toch stiekem in Ottensen of Bahrenfeld. Hoe het ook zij, hieronder volgen enkele hotels waar ik vrienden en familie de afgelopen jaren geparkeerd heb:

Hotel Hamburg Altona – klassiek, betaalbaar en dicht bij het station, zonder daar last van te hebben

Meininger Hotel Hamburg City Center – ligt dus niet in het ‘city center’, maar gewoon in Altona. Niet luxueus, maar schoon en strak ingericht. Heeft een hoteldeel en een hosteldeel. Kan wat gehorig zijn.

Boston HH – mooi design hotel in de buurt van S Holstenstraße, met eigen bar en sauna. Ligt ook zo goed als naast het theater Neue Flora.

Van A naar B in Altona

Bahnhof Altona is je startpunt voor Altona-Altstadt (S en bus), voor Altona-Nord is dat Holstenstraße (S en bus). Om naar Övelgönne te gaan neem je bus 112 vanaf Bahnhof Altona.

Zie voor meer ov-tips: Met het ov door Hamburg. Spring je liever op de fiets: StadtRAD Hamburg

Altona Altstadt en Altona Nord: wijken in Hamburg

Over de wijk Altona in Hamburg

Wijken in HAmburg: Altona

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid