Home Ontdek Hamburg Altonaer Volkspark, een gigantisch park dat toch een Geheimtipp is

Altonaer Volkspark, een gigantisch park dat toch een Geheimtipp is

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het Altonaer Volkspark, aan de rand van Bahrenfeld, is met zijn 205 hectare Hamburgs grootste openbare park. Toch slaan veel mensen het over. Zo ontzettend zonde, want je kunt er eindeloos rondbanjeren, dahlia’s bekijken, fietsen en zelfs midgetgolfen!

Je begrijpt, het is tijd om op de fiets te springen en een kijkje te nemen in het Altonaer Volkspark.

Allereerst: waarom moet je het Altonaer Volkspark op je must-go-lijst zetten?

Omdat het ontzettend gevarieerd is, natuurlijk! Je kunt er alles: wandelen, fietsen, minigolfen, cultuursnuiven, niksen, planten ontdekken en nog veel meer. Gaan we het zo over hebben. Maar eerst:

Natuurlijk ook even wat geschiedenis: hoe is Hamburg aan het Altonaer Volkspark gekomen?

Het idee voor het Volkspark werd geboren in 1895, toen Altona nog een onafhankelijke stad was. De burgers, die hier met toch veel mensen in een klein gebied woonden, snakten naar een beetje groen om te relaxen. In 1913 kreeg de tuinbouwkundige Ferdinand Tutenberg daarom de opdracht om het terrein van de “Bahrenfelder Tannen” het huidige Volkspark te ontwerpen, en in 1920 waren de eerste delen van de kakelverse groenvoorziening al voltooid.

Tutenberg heeft zijn best gedaan veel van natuurlijke kenmerken van het gebied vast te houden. Daarom is er ongelooflijk veel variatie in het Altonaer Volkspark en zijn grote delen van het park nog steeds bos.

Altonaer Volkspark: lekker wandelen in het bos

Lente in de Schulgarten in het Volkspark

Dit valt er te beleven in het Altonaer Volkspark

Fietsen en wandelen

Ik zei het al, in grote delen van het park ben je gewoon in het bos en met die ruim 205 hectare ben je ook gewoon wel even zoet. Grote delen van het park zijn gewoon bos, want onze Ferdinand Tutenberg heeft zoveel mogelijk een ‘fraai bos’ neergezet op een toch al bossige plek. Het hoogste punt is de Birkenhöhe met 56 meter. De Tutenberg is een kunstmatige ‘berg’ ter nagedachtenis aan de bouwer.

Ik ben bijna elke week wel een keer in het Volkspark te vinden en ontdek steeds weer dat het groter is dan ik dacht. Je kunt er dus lekker lang wandelen. Fietsen kan ook, al vind ik dat zelf niet echt een aanrader, want sommige stukken zijn echt behoorlijk steil.

Lekker ronddwalen vind ik zelf het leukst, maar er zijn ook allerlei routes door het bos. (En er staan ook bordjes en plattegronden, mocht je bang zijn te verdwalen.)

Dahliengarten

De dahliatuin is een Hamnburgse beroemdheid die in 2020 honderd geworden is.  Daarmee is het de oudste nog bestaande dahliatuin van Europa. Je vindt er meer dan 11.000 dahlia’s van ruim 850 soorten (!) om je aan te vergapen.

In het juiste seizoen, dat moet ik er wel bij zeggen – je wilt niet weten hoe vaak ik naar kale stengels en lege perken heb staan kijken. De blommekes bloeien hier tussen juli en oktober.

Elke herfst rooien de Volkspark-hoveniers de vaste planten voor de overwintering en slaan ze vorstvrij op voor het volgende jaar.

Veel van de dahliasoorten hebben trouwens een beroemde ‘peetouder’, zo is er uiteraard een ‘Loki-Schmidt-dahlia‘.

Leuk om te weten: in het seizoen kun je bij de kiosk in de Dahliengarten ook dahliabollen voor thuis kopen.

Wandelen in het bos

Ochtendwandeling in een herfstig Volkspark

Paviljoen in de Schulgarten

Tuinieren in de Schulgarten

Ontspanning was niet het enige doel van Ferdinand Tutenberg. Hij vond het belangrijk dat mensen niet alleen aan de wandel gingen, maar ook hun handen in de aarde staken. Also, hij ontwierp ook een Schulgarten waar iedereen die maar wilde kon leren tuinieren. En dat kan nog steeds! Tegenwoordig helpt het TIFU, het Tutenberg Institut für Umweltgestaltung, iedereen die wil leren zelf kruidjes en groente te verbouwen op weg.

Pinguinbrunnen en Pavillon

Het paviljoen en de pinguïn-fontein kun je niet missen als je de Schulgarten in loopt. Ze zijn hier tussen 1925 en 1935 neergezet en vallen onder monumentenzorg. De pinguïn-fontein is trouwens een beetje een mysterie, want niemand weet wie de fontein oorspronkelijk ontworpen heeft. (Iets voor jouw inner-Kommissar?!)

Schleswig-Holstein-Modell

In 1920 werd de Schulgarten versierd met een tuinbouwmodel van Schleswig-Holstein, want dat was het Bundesland waarin het Volkspark op dat moment nog lag. (Altona werd pas in 1938 deel van Hamburg.) Het model heeft het nog best lang uitgehouden, maar is in 1998 gesloopt, tot grote onvrede van zowel Hamburgers als politici. Uiteindelijk is besloten het kunstwerk opnieuw op te bouwen, maar dan in steen.

Sla je bij de fontein linksaf, dan loop je vanzelf tegen het Schleswig-Holstein-Modell aan.

Dahliengarten in Hamburg, voor het seizoen

Ben je net te vroeg (dit is begin juli, net na mijn verjarie), dan zie je dat de dahlia’s nog in aanmaak zijn

Dahliengarten in het Altonaer Volkspark: dahlia's in bloei

Kom je later in de zomer terug, dan krijg je van zulks!

Schulgarten in het Volkspark

Minigolf

Ja, minigolf, daar moet je van houden. Ik doe dat niet. Maar vind je dat wel toll, dan kan dat gewoon in het Altonaer Volkspark, en wel hier. Ondanks mijn aversie tegen alles dat met midgetgolf te maken heeft wil ik wel toegeven dat het Volkspark een toplocatie is. Dus als je dan tóch moet minigolfen, dan hier.

Andere exotische sporten

Heb je na het wandelen, fietsen, joggen, lekker met de hond uitrazen en minigolven nog energie over? Kein Problem, er is nog een skaterpark, een klimwand en je kunt ook nog ‘Disc Golf’ spelen. Dat kende ik ook niet, maar dat is dus een soort frisbeegolf waarbij je op een parcour frisbees in zo weinig mogelijk pogingen in een mand probeert te krijgen.

Volkstuintjes

Zowel aan de kant van de Schulgarten als net voorbij de midgetgolfbaan en bij de Dahliengarten, liggen een Kleingartenvereine, ofwel, gezellige volkstuintjes. Hier is het, zeker in de vroege lente, vaak heerlijk rustig wandelen en lekker tuintjes kijken!

Volkstuintjes Bahrenfeld

Lente in de Kleingartenverein

Schleswig-Holstein Modell in het Altonaer Volkspark in Hamburg

Ententeich

Vroeger waren er in het Volkspark allerlei  vijvertjes en zelfs een zwembad. Door grondwaterboringen zijn al deze watertjes opgedroogd, behalve de Ententeich. Dit is een kleine vijver in de vorm van een hoefijzer en er woont een eendenfamilie. De eendjes hebben tegenwoordig zelfs een gemütlich houten huisje om ze in de winter warm te houden.

Voor bezoekers op twee benen staan er bankje om de vijver heen. Het is een rustgebied voor planten en dieren, inclusief houten schildpad om je aan te moedigen te mijmeren over de zin van het leven. 😉

Doen in de buurt van het Volkspark

Nu je toch in de buurt bent: er is nog veel meer te doen!

Voetbalwedstrijd of rondleiding in het HSV-stadion

Altijd al willen weten hoe het er bij HSV aan toe gaat? Of juist helemaal niet? Dan moet je echt een keer meegaan met een rondleiding door het HSV-stadion. Ja, echt, ook als je de ballen van voetbal weet. Je zult niet heel snel iemand vinden die minder interesse heeft in voetbal dan ik, maar ik vond de rondleiding en het HSV-museum echt heel leuk. In de zomerpauze, als er niet gevoetbald wordt, worden er concerten gehouden in het stadion.

Concert in de Barclaycard Arena

Ook in de Barclaycard Arena kun je normaal gesproken sportwedstrijden kijken en meekwelen met de meest uiteenlopende concerten. Op het moment kunnen Hamburgers er terecht voor de wekelijkse gratis coronatest.

Flohmarkt of paardenrennen op de Trabrennbahn

Is voetbal niet zo jouw ding en houd je meer van peerden, dan wacht aan de andere kant van het bos de Trabrennbahn op je. Naast paardenrennen is er hier ook elke zondag een Flohmarkt.

Hauptfriedhof Altona

Zoek je liever nog meer rust op, dan is het Altonaer Hauptfriedhof, direct naast het Volkspark, als je het mij vraagt echt de mooiste begraafplaats van Hamburg. Check zeker ook het Ehrenfriedhof bij de wilgen.

Altonaer Volkspark

Lente in het park

Lentebloesem in het volkspark van Altona

Dit is een beetje een Seitensprung, maar: Inspektor Takeda und das doppelte Spiel

Ik ben nu eenmaal een groot fan van Regionalkrimis, daar kunnen (en willen) we niet omheen. Maar nu we het daar toch over hebben, deel 4 in de heerlijke serie over Inspektor Takeda speelt zich deels in het Volkspark af. Of in elk geval begint en eindigt het verhaal daar. En er is ook nog een rol voor HSV. Nou, dan wil je het toch lezen, lijkt me. Dat kan hier.

Watertoren van Bahrenfeld

Een paar honderd meter buiten het Volkspark ligt nog een Geheimtipp waar je even moet gaan kijken, namelijk de kleine watertoren van Bahrenfeld aan de Theodorstraße. En daarna kun je op hetzelfde terrein lekkere Italiaanse dingen peuzelen bij Il Cortile.

Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen

Nou, en ben je dan toch in Bahrenfeld, dan ben je zo in Othmarschen. En laat dat nou een hele mooie en ook groene villawijk zijn waar je toch ook eens moet gaan kijken. Om een goede indruk van de wijk te krijgen loop je de doe-het-zelf rondleiding, het Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen.

Paviljoen in de Schulgarten van het Volkspark

Lentebloesem in het Volkspark van Altona

Narcissen aan de ingang bij de Luruper Chaussee

Het wie-wat-waar-en-hoe van het Altonaer Volkspark

Also, nu wil je natuurlijk zelf naar het Altonaer Volkspark, en dat snap ik. Gaan we regelen:

Route naar het Altonaer Volkspark

De handigste ingangen van het Altonaer Volkspark zijn die aan de Luruper Chaussee en de August-Kirch-Straße.

Luruper Chaussee: bussen 2 en 3, halte  Luruper Chaussee / Desy
August-Kirch-Straße: bussen 2, 3 en 602, halte August-Kirch-Straße

Beide ingangen hebben ook een parkeerplaats.

Eten en drinken in het Altonaer Volkspark

Ja, zeg, in zo’n groot parkgebeuren en met zo veel opties voor dingen om te doen kan het gebeuren dat je honger krijgt en geen brood voor onderweg hebt meegenomen. Geen nood, de redding is nabij.

Is er ook een plee in het Volkspark?

Ik vind dus dat te weinig blogs/websites op dit soort belangrijke info in gaan, want dit is een van de eerste dingen die ik zelf wil weten. Maar ja, er zijn meerdere plekken waar je je neus kunt poederen in het Altonaer Volkspark. Je vindt ze via dit artikel (ook handig voor andere locaties in Hamburg waar je wilt weten of je er met hoge nood terecht kunt).

Andere mooie parken en tuinen in Hamburg

Het is je misschien al opgevallen dat Hamburg een bijzonder groene stad is. Wil je dus nog meer frisse lucht opsnuiven, dan hebben we aangenaam veel fijne parken, tuinen en natuurgebieden, kijk maar eens in dit artikel.

En ga je graag zwemmen in natuurwater, kijk dan ook even hier: plons!

Interactieve kaart van het Altonaer Volkspark

hamburg.de/karte-volkspark

Pinguinfontein in het Altonaer Volkspark

Plattegrond van het Volkspark, ingang Schulgarten

Rustzone bij de Ententeich

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid