Home Ontdek Hamburg Met de auto naar Hamburg

Met de auto naar Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Hamburg ligt niet naast de deur, maar tegelijkertijd is het ook weer niet zó ver rijden dat met de auto naar Hamburg gaan geen optie zou zijn. Kom je met de auto naar Hamburg? Dan zijn dit de dingen waar je op moet letten.

Met de auto naar Hamburg: afstanden en reisduur

Om uit te gaan van het midden van Nederland: Utrecht ligt op ongeveer 445 km van Hamburg. Omdat je altijd wel ergens in de file terechtkomt, kun je het beste uitgaan van 5 á 6 uur rijden. Brood mee voor onderweg dus!

Je kunt je eigen afstand tot Hamburg hier checken: afstanden naar Hamburg berekenen

Waar je op moet letten als je met de auto naar Hamburg komt

Goede voorbereiding: waar je op moet letten als je met de auto komt

Heb je een milieusticker nodig voor Hamburg?

Sommige Duitse steden hebben zogenoemde Umweltzonen die je niet in mag rijden als je geen Umweltplakette hebt. Met zo’n sticker geef je aan dat je auto niet meer dan een bepaalde hoeveelheid rommel uitstoot en zo bijdraagt aan de luchtkwaliteit.

Hamburg heeft vooralsnog geen Umweltzone. Deze zones gelden sowieso alleen in de centra van bepaalde steden en nooit op de Autobahn, dus als je alleen naar Hamburg gaat, heb je geen milieusticker nodig.

Meer info over de milieusticker vind je bij de ANWB en het Umwelt Bundesamt.

Mag je in Hamburg met een dieselauto rijden?

Rijd je op diesel, dan moet je er rekening mee houden dat stukken van de Max-Brauer-Allee en de Stresemannstraße verboden zijn voor dieselauto’s.

Max-Brauer-Allee:
Tussen de Julius-Leber-Straße/Max-Brauer-Allee tot de kruising Holstenstraße/Max-Brauer-Allee, in totaal ongeveer 580 meter.

Stresemannstraße:
Tussen de kruising Kaltenkircher Platz/Stresemannstraße tot de Neuer Pferdemarkt, over ongeveer 1,6 km.

Meer details vind je op de FAQ-pagina van hamburg.de.

Heb je winterbanden nodig als je gaat autorijden in Duitsland?

Ja. In Duitsland geldt een ‘situative Winterreifenpflicht‘. Dat betekent dat je banden moet hebben die bij het weer passen en dat winterbanden verplicht zijn als er sprake is van (kans is op) sneeuw, natte sneeuw, ijzel. Er hangt dus geen datum aan deze winterbandenplicht, maar als grove richtlijn wordt wel gebruikt: Von O bis O, ofwel van Oktober tot en met Pasen.

Heb je geen winterbanden terwijl het daar wel het weer voor is, dan riskeer je een boete. Nog duurder wordt het als je zonder winterbanden een ongeluk veroorzaakt: verzekeringen keren dan niet uit, omdat je zelf nalatig bent geweest.

Files en werkzaamheden op de Autobahn

Vrachtverkeer
Rond Hamburg (en ook Bremen) rijdt veel vrachtverkeer dat files veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan de A1 en A7. Vermijd je dat liever, rijd dan op zondag (en blijf meteen een week in Hamburg ;))

Werkzaamheden
Werkzaamheden aan de Elbtunnel zijn ook een filegarantie. Aan de zuidkant wordt het aantal sporen vermeerderd, en de ‘Lärmschutzdeckel’ wordt vervangen. Dit hele festijn duurt waarschijnlijk tot 2028.

Zorg dus dat je naast brood ook voldoende water bij je hebt, want vooral in de zomer staat het bij de Elbtunnel behoorlijk vast.

Schoolvakanties
Net als in Nederland hebben niet alle Bundesländer tegelijkertijd vakantie. Vooral in de zomervakantie kan dat tot veel extra verkeer leiden. De Nord- en Ostsee zijn populaire vakantiebestemmingen, en veel van het verkeer komt via de A7 langs Hamburg. Op Ferien-Wiki vind je een overzicht van alle schoolvakanties in Duitsland.

Fileverwachting en filemeldingen
Op de site van de ADAC kun je bekijken hoeveel drukte er verwacht wordt. Voor actuele meldingen is het handig de radio aan te zetten, bijvoorbeeld NDR.

Met de auto naar Hamburg

Autorijden in Hamburg

Rijden in Hamburg is waarschijnlijk niet heel veel anders dan in een Nederlandse grote stad. Wel goed om in je achterhoofd te houden is dat fietspaden in Hamburg vaak plotseling ophouden te bestaan en dat er dus opeens fietsers op de weg kunnen opduiken als je ze niet had verwacht.

Parkeren in Hamburg

Heb je de auto succesvol naar Hamburg gechauffeerd, dan moet je hem natuurlijk ergens kwijt. Parkeren in de binnenstad kan helaas, zoals in elke grote stad, nogal een crime zijn.

In dit artikel heb ik mijn tips voor hotels met parkeerplaatsen en andere parkeertips op een rijtje gezet: Parkeren in Hamburg.

Een auto huren in Hamburg

Wil je in Hamburg een auto huren, dan kan dat natuurlijk ook. Ik zou het je echter alleen aanraden als je van plan bent vanuit Hamburg ook steden in de omgeving te bezoeken (bijvoorbeeld Lübeck of Hannover – houd er in dan wel rekening mee dat je voor Hannover wél een milieusticker nodig hebt!).

Als je alleen Hamburg bezoekt, dan kun je eigenlijk prima toe met het openbaar vervoer, of gewoon lekker Hollands, met een fiets!

Wil je een auto huren, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Sunny Cars. Een andere optie is car sharing via ShareNow. Als je in Nederland al een ShareNow-account hebt, dan kun je daarmee ook in andere Europese steden een auto huren.

Bonustip: een bezoek aan Automuseum Prototyp 🙂

Heb je geen enkele behoefte om met de auto naar Hamburg te komen, noch om in Hamburg zelf rond te rijden, maar wil je wel naar mooie oldtimers en blitse sportwagens kijken, dan stuur ik je naar het Prototyp Museum. Het is niet heel groot, maar erg leuk, ook als je niet eens heel erg van auto’s houdt.

Automuseum Prototyp, Shanghaiallee 7, U4 HafenCity Universität, bus 111 direct voor de deur, en oh ja, heb je de auto mee, dan kun je hem kwijt in het Parkhaus Elbarkaden om de hoek (Hongkongstraße 6a).

Prototyp Museum Hamburg Speicherstadt

Ander vervoer naar en in Hamburg:

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te karren, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Vroemmmmm, gute Fahrt!

Als je auto bij je huis past…

Heb je deze artikelen al gelezen?

10 reacties

Carol Vink 6 juli 2016 - 11:32

Wat? Mag je in Duitsland je auto niet op straat wassen? Nou ja zeg… 😉

Antwoorden
Fem 6 juli 2016 - 12:07

En ik weet ook waarom, want verschillende mensen zijn zo vriendelijk geweest mij de (enorm doordachte) redenen daarvoor haarfijn uit te leggen. Maar dat is wellicht materiaal voor een volgende blog… 🙂

Antwoorden
Esther 6 juli 2016 - 11:37

Is het erg dat ik alleen heb ge oh-ed en ah-ed bij de foto’s van de prachtige oldtimers? Schatjes! Goed artikel wel, want vanuit het oosten van het land ben je echt zo in HH met de auto!

Antwoorden
Fem 6 juli 2016 - 12:08

Dat mag. 🙂 Ik wil de turkooizen mini! Hoewel het rode koekblik me toch ook wel aanspreekt!

Antwoorden
Yvonne 8 juli 2016 - 13:39

Handig! Wij reizen sinds we kinderen hebben regelmatig met de auto voor een weekendje naar ons buurland af en Hamburg staat zeker op de planning. Die Umweltzone was een paar weken terug in Keulen wel weer een dingetje ja, moeten toch echt zo’n sticker halen volgende keer, voor zoveel steden heb je hem WEL nodig. Thx voor de reminder. 🙂 Lijkt me een leuk museum trouwens, DAAR krijg ik de wederhelft ook wel mee naartoe.

Antwoorden
Fem 12 juli 2016 - 15:43

Haha, ja, als ie dáár ook niet naartoe wil…. 😉 Is echt heel leuk. Ligt overigens niet ver van Miniatur Wunderland, wat dan voor de kinders weer heel leuk is.

Antwoorden
iwema 27 november 2017 - 13:15

hallo, ik bezoek zaterdag 16dec en 17dec 2017 de kerstmarkten nu lees ik dat parkeren in het weekeinde gratis is klopt dit?
heb een hotel aan de Holzdamm 43, 20099 Hamburg, Duitsland

Antwoorden
Fem 27 november 2017 - 13:38

Normaal gesproken betaal je ook in het weekend voor de Parkhäuser. In deze blog heb ik plekken verzameld waar je kunt parkeren, ook gratis: https://www.standorthamburg.eu/2017/parkeren-in-hamburg/

Antwoorden
Ruud 4 december 2018 - 14:49

leuke tips, top info en mooie foto’s!!!
Wij gaan met de auto (ik moet nog ff naar een klant in Hemmingstedt) vrijdag – zondag 14-16 dec 2018 naar Hotel Richter. Natuurlijk even naar de kerstmarkt… is er nog iets wat we moeten weten of zeker niet moeten vergeten??

We twijfelen tussen OV en fiets meenemen. Je advies??

Schönen Tag, Ruud

Antwoorden
Fem 4 december 2018 - 15:08

Ha Ruud, ik zou voor het ov gaan, er zijn bushaltes dicht bij je hotel – met bus 277 ben je zo bij S/U Barmbek, en vandaar ben je makkelijk in het centrum. Met de fiets is het een kilometer of 11 naar de kerstmarkt van St. Pauli (om even een ijkpunt te nemen). Is wel te doen, maar toch een end als je de weg niet goed kent. (Ik zou zelf ook de Bahn nemen,tenzij het hoogzomer is en ik de tijd heb – voor het geval dat de weg er in de praktijk anders uitziet dan Google Maps zei ;)) Viel Spaß!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid