Home Duitse steden 50 tinten behang: een bezoek aan de Beelitz Heilstätten

50 tinten behang: een bezoek aan de Beelitz Heilstätten

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als je begin 20e eeuw dan tóch tuberculose moest krijgen, dan toch het liefst in Berlijn. Dan kon je namelijk naar de Beelitz Heilstätten afreizen om daar in de Arbeiter Lungenheilstätten verpleegd te worden.

Van deze luxe is niets meer over, toch is het complex nog steeds een bezoek waard. Kijk mee naar mijn bezoek aan de Beelitz Heilstätten.

Luxe tbc-kliniek Beelitz Heilstätten

De Beelitz Heilstätten werden tussen 1898 en 1930 door de Landesversicherungsanstalt Berlin om de tbc-epidemie te bestrijden. In het overbevolkte Berlijn, waar iedereen dicht op elkaar woonde en elkaar voortdurend aanstak, viel bijna niet te behandelen.

Beelitz daarentegen voldeed aan alle eisen voor een tbc-kliniek: veel ruimte, middenin het bos en frisse, stofvrije lucht. Bovendien was Beelitz goed te bereizen vanuit Berlijn en Potsdam.

Een enorm en luxueus complex werd aangelegd, waar niet alleen mannen en vrouwen gescheiden konden worden behandeld, maar ook besmettelijke en niet-besmettelijke patiënten bij elkaar uit de buurt gehouden konden worden. Alle patiëntenkamers, balkons en terrassen werden op het zuiden aangelegd, zodat de patiënten zoveel mogelijk daglicht te zien kregen.

Daarna werd het complex een militair ziekenhuis, tot de Russen kwamen

In de twee wereldoorlogen deed het complex dienst als militair ziekenhuis, en werd het in de Tweede Wereldoordlog deels door bommen verwoest.

Na 1945 kwam het in Russische handen en werd het het grootste Russische militaire ziekenhuis buiten Rusland. Dit bleef het tot aan de Wende.

Beelitz Heilstätten bij Berlijn

Vervolgens werd het warrig en raakten de Heilstätten in verval

Tegenwoordig ligt het terrein er verlaten bij. Lange tijd was het onduidelijk van wie de Beelitz Heilstätten eigenlijk waren. Het bleek nog steeds in verzekeraarshanden te zijn, tot ongenoegen van de verzekeraars. Zij wilden er zo snel mogelijk vanaf (?? Dan ben je in mijn ogen dus al niet goed bij je hoofd, maar goed).

Verschillende pogingen werden gedaan tot verkoop van het complex. Deze pogingen liepen spaak, geen enkele investeerder was bereid de Heilstätten op te knappen – het complex staat onder Denkmalschutz, en renovatie zou dus betekenen dat alles tot in de details teruggebracht zou moeten worden in originele staat. Gevonden investeerders trokken zich uiteindelijk toch weer terug.

In de tussentijd raakten de gebouwen in verval en werden ze een populaire urbexlocatie. Lange tijd waren de Heilstätten vrij toegankelijk, tot het terrein na enkele ongelukken werd afgesloten.

Een deel werd daarna weer vrijgegeven voor fototours, maar inmiddels (2019) is het complex verkocht en is alleen het boomkroonpad nog toegankelijk.

Beelitz Heilstätten bij Berlijn, doorkijkje

Beelitz Heilstätten

Nu is het een urbexlocatie met 50 tinten behang

De Beelitz Heilstätten zijn prachtig. Hoewel op het terrein zelf nauwelijks te achterhalen is welke ruimten waarvoor gebruikt werden, ademen de panden een grootse sfeer uit. (NB tijdens mijn bezoek waren er geen bordjes, tegenwoordig is er bij de gebouwen zelf meer info beschikbaar.)

Alle bewoners en eigenaren hebben hun sporen nagelaten. Dikke lagen verf, nog dikkere lagen behang in alle soorten en maten zijn overal nog te zien. Mijn geschiedenisminnend hart gaat daar toch bepaald sneller van kloppen.

Tegelijkertijd moet dat geschiedenisminnend hart een beetje huilen, want hoe kun je zulke prachtige panden nu toch zó laten vervallen?! Alles is kapot, beschimmeld, vervuild. Sommige delen staan op instorten.

Sure, het levert prachtige plaatjes op, en het heeft iets spannends om door de verlaten gangen te dwalen en op te schrikken bij elk geluidje en elke vreemde schaduw, maar toch: Popoklatsch voor de verwaarlozers!

Urbexlocaties in Duitsland: spooky tips

Een van de gebouwen waar je niet in kunt draagt een bordje: “Verboden toegang. Geen toegang voor onbevoegden. Betreden van terrein is strafbaar. De eigenaar.” Puh, beetje een grote mond heeft deze eigenaar, voor iemand die zijn bezit zo laat vergammeln, oder?

Blue room Beelitz Heilstätten voormalig longziekenhuis

Zelf de Beelitz Heilstätten bezoeken

Ik deed een 5 uur durende fototour door de Männerklinik via Go2Know. Deze tour wordt inmiddels helaas niet meer aangeboden: omdat alle gebouwen op het terrein nu definitief verkocht zijn, kan Go2Know sinds januari 2019 geen rondleidingen meer organiseren in de Beelitz Heilstätten.

Go2Know organiseert overigens op andere plekken in Duitsland nog wel fototours in verlaten gebouwen. Deze tours vind je op hun website.

Er is nu wel een Boomkroonpad dat je kunt bezoeken

Voor de liefhebbers: er is september 2015 een boomkroonpad geopend bij de Frauenklinik. Voor € 9,50 heb je goed uitzicht over het hele terrein en krijg je toch nog een beetje een indruk van de Heilstätten.

Baum und Zeit organiseert ook rondleidingen waarbij je een (heel) klein deel van de gebouwen ziet.

Meer info en rondleidingen bij Baum & Zeit.

Plattegrond van de Beelitz Heilstätten

Onderstaande plattegrond vond ik ná mijn bezoek, wat jammer is, maar ik weet nu wel waar ik geweest ben. De plattegrond geeft ook een goede indruk van de grootte van het terrein (60 gebouwen, ruimte voor meer dan 2.000 patiënten!).

(klik op foto voor vergroting van de plattegrond)

Beelitz-Heilstae4tten-Lageplan-1

Is er in Hamburg ook zo’n verlaten oord dat je kunt bezoeken?

Hamburg is helaas niet echt een urbexparadijs. We hebben geen Heilstätten-achtige urbexhotspot. Maar we hebben wel de Schilleroper, een verpieterde circusruïne midden in de stad staan. En niet getreurd ook verder, want ook al is Hamburg geen urbexwalhalla, er is wél van alles te beleven als je van geschiedenis, architectuur, en spooky spul houdt.

Begin dus met mijn artikelen over architectuur, en duik hier de geschiedenis in, en zet deze true crime podcasts in je playlist. O, en street art, hebben we ook!

Wil je toch graag verder op het urbexpad, lees dan hier verder: Urbexen voor helden en watjes: Urbex hotspots in Duitsland

Heb je deze artikelen al gelezen?

18 reacties

Eva 1 maart 2015 - 23:04

Wat ben je snel! Je bent toch echt nét pas terug? 😉 Ik wil ook nog heeel graag naar Beelitz, hoop er snel eens heen te kunnen 🙂

Antwoorden
Fem 1 maart 2015 - 23:13

Haha, klopt, net koud een paar uur terug, maar was in de bus al begonnen met foto’s sorteren! Vond het echt heel gaaf, zou het zéker doen!

Antwoorden
Jenny 1 maart 2015 - 23:31

Wat een gave locatie zeg!!! Wil ik ook heen 😉

Antwoorden
Fem 1 maart 2015 - 23:34

Absoluut doen als je de kans krijgt! Op dit moment is echt onduidelijk wat er met het complex gaat gebeuren, dus zou de site van Go2Know in de gaten houden 🙂

Antwoorden
jan krosenbrink 2 maart 2015 - 04:30

prachtig verslag van een misstand

Antwoorden
Fem 2 maart 2015 - 09:09

Dank!

Antwoorden
Anneke de Bundel 2 maart 2015 - 07:42

Prachtig treurig. Staat op mijn lijstje voor mijn komende Berlijn bezoek.

Antwoorden
Fem 2 maart 2015 - 09:08

Absoluut doen, ik weet zeker dat dat een prachtig verhaal gaat opleveren!

Antwoorden
Esther 2 maart 2015 - 11:04

Whoah, super zeg!! Derde foto is mooi!

Antwoorden
Fem 2 maart 2015 - 11:52

Tnx! En dan te bedenken dat ik nog heul veel foto’s moet sorteren… 🙂

Antwoorden
Joyce 2 maart 2015 - 11:26

Wauw Fem!! Supercool!!

Antwoorden
Fem 2 maart 2015 - 11:52

Dankje, Joyce! 🙂

Antwoorden
Leonieke 2 maart 2015 - 13:21

Gave foto’s!

Antwoorden
Fem 2 maart 2015 - 15:39

Tnx! Beelitz zou voor jou ook een heel toffe bestemming zijn!

Antwoorden
Emma 2 maart 2015 - 15:45

Ik wil nog steeds zo graag naar Beelitz! Ik had gedacht dat het echt niet meer zou gaan maar de tourdata zijn alsnog verlengd, dus ik gok dat het er nog wel van komt!

Je foto’s zijn prachtig, ben erg benieuwd naar de murals en streetart die je hebt gezien!

Antwoorden
Fem 2 maart 2015 - 16:00

Tnx! Het was ook echt heel gaaf. En van wat ik zo begreep zijn de ‘plannen’ voor deze gebouwen heel onduidelijk en is de koop voorlopig nog niet rond, dus zéker gaan!

Antwoorden
julie 4 april 2016 - 22:32

Raak je makkelijk binnen ?

Antwoorden
Fem 5 april 2016 - 06:36

Hoi Julie, ja, want de gebouwen die zijn opengesteld bezoek je met een tour van Go2Know. De gebouwen die niet toegankelijk zijn worden bewaakt.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid