Home Duitse steden De mooiste bezienswaardigheden in Stade

De mooiste bezienswaardigheden in Stade

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Stade is maar klein, maar juist daarom een leuke en praktische bestemming voor een dagtrip vanuit Hamburg. Er is namelijk een haventje (wat zeg ik, er zijn er drie!), veel geschiedenis, een fijn wijnlokaal, een dito antiquariaat, en interessante sculpturen. Bekijk in deze blog alle bezienswaardigheden in Stade.

Bezienswaardigheden in Hanzestad(je) Stade

Je zou het haast niet geloven, want 45.000 inwoners heb je het toch niet over een erg grote stad, maar Stade is een Hanzestad(je), op 45 km ten westen van Hamburg. Sterker nog, Stade is een van de oudste steden in Noord-Europa, met een geschiedenis van ruim 1.200 jaar.  Veel van die geschiedenis ligt gewoon voor het oprapen in het oude centrum.

Hansehafen

De Hansehafen is een van de havens van Stade (er zijn er drie). Het is een binnenhaven aan de Schwinge om precies te zijn, direct aan de Fischmarkt, tevens dé fotohotspot van Stade.

De haven wordt omgeven door vakwerkhuizen, waarvan sommige (aan de westkant, hieronder op de foto) teruggaan tot de 15e eeuw. Het hafentje zelf werd nog veel eerder aangelegd, zo rond 1000.

DSC_0114_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade_HolzhafenM20160820170039_Standort Hamburg_bezienswaardigehden Stade_Holzhafen

Stadthafen en Holzhafen

De tweede haven is de Stadthafen, die in 1880 gebouwd in gebruik genomen werd omdat de Hansehafen te klein geworden was voor wat er allemaal doorheen moest.

Stade mag dan namelijk wel vrij klein zijn, het was al lang voor Hamburg een belangrijke handelsstad. Tegenwoordig kun je in deze haven vooral plezierbootjes bekijken (of erop varen, maar dan ga ik niet mee).

De derde haven, de Holzhafen, werd vroeger gebruikt voor – je raadt het al – de opslag van hout. Tegenwoordig liggen er woonboten en kun je er bootjes huren.

Vakwerkhuizen

Gesproken over vakwerkhuizen – die vind je niet alleen rond de Hansehafen. Vakwerkliefhebbers kunnen een flinke shot scoren in Stade.

De hele Altstadt van Stade staat namelijk vol met vakwerkhuizen, de meeste uit de 17e eeuw. De stad heeft de laatste 30 jaar flink geïnvesteerd in het opknappen van de oude huizen, waardoor het centrum een hoog plaatjesboekgehalte heeft.

Let ook vooral op de deuren, want daar zitten echt kunstwerkjes tussen.

P2008201613_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade Vakwerk DSC_0210_Standort Hamburg_Bzienswaardigheden Stade_Altbau

Rathaus van Stade

Het Rathaus stamt uit 1667 en werd gebouwd op de gewelven van de Ratskeller van het nog oudere Rathaus dat in de grote stadsbrand van 1659 grotendeels verwoest werd. De Ratskeller wordt in het eerste Stader Stadtbuch vermeld als wijnkelder, en is daarmee een van de oudste Ratskellern in Duitsland.

Je vindt het Rathaus aan de Hökerstraße, nr. 2, en je kunt er gewoon binnenlopen. Het heeft een fraai trappenhuis, en er is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de Stad (met scheepsmodellen!). In de categorie ‘toch handig om te weten’: er is ook een voor het publiek toegankelijke wc. (Ik geef het je maar even mee.)

Rathaus Stade, Hökerstraße 2

Bezienswaardigheden Stade: Rathaus | foto Margret Pirzer

Sculpturen

Stade staat niet alleen vol vakwerkhuizen, maar telt ook een flink aantal bronzen sculpturen, zowel in het centrum als op/rondom de stadswallen.

P2008201608_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden van Stade_Sculpturen

Freilichtmuseum auf der Insel

Zoals Altona ooit in handen van Denemarken was hoorde Stade in de 17e eeuw een tijd lang bij Zweden (en ook nog even bij Denemarken, trouwens). Het Freilichtmuseum ligt op het terrein van de voormalige vesting van de Zweden. Het biedt een inkijkje in het leven van die tijd (check o.a. de ‘pronkpoort’ uit 1791).

Heb je geen zin om nog cultureel te doen, dan parkeer je jezelf gewoon op het terras van het museumrestaurant en laat je je daarna door een gondelier door de grachten varen.

Freilichtmuseum auf der Insel, Auf der Insel 2

DSC_0232_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade_Freilichtmuseum

Leuk om te doen in Stade: gondelvaart bij het Freilichtmuseum

Museum Schwedespeicher

We gaan nog een keer terug naar de Zweedse tijd van Stade. Naast de tijdreis door de geschiedenis van Stade die je in dit museum maakt, is het gebouw zelf namelijk ook heel interessant. Museum Schwedespeicher bevindt zich in een oud Zweeds proviandhuis uit de 17e eeuw.

Museum Schwedespeicher, Wasser West 39

Tussen oude boeken snuffelen in het Kunstbuch Kabinett

In een nieuwe stad moet ik toch altijd even de lokale boekhandel in, het liefst een antiquariaat, want je weet nooit wat voor schatten je er aantreft. Zo ook in Stade. Het Stader Kunstbuch Kabinett maakt mij bijzonder hebberig.

Stader Kunstbuch Kabinett, Schützerstraße 2

Wijnproeven in Stade

Stade zit goed in zijn wijnwinkels, wat ik als een goed teken beschouw.

Weinkeller Stade

In de Hansehafen zit bijvoorbeeld der Weinkeller Stade, waar je even de Pink Secco moet proeven (“Feel the pink lion in you”…). Voor de volgende keer staat een Weinerlebnistour op mijn lijst, om alle wijntokootjes een bezoek te brengen.

Der Weinkeller Stade, Wasser West 5

Weinkost

Meer mooie wijnen proef je bij Weinkost. Weinkost specialiseert zich in lokale producten en verkoopt niet alleen wijn en likeur, maar ook de ‘kleine Köstlichkeiten’ zoals honing, mosterd, chutneys.

De Apfelsecco die direct van het Alte Land komt moet je hier natuurlijk uitproberen – dat moet je niet alleen doen omdat het uit de regio komt en er dus bij hoort, maar ook omdat hij fris en lekker is. Weinkost heeft bovendien een kleine bistro, waar Flammkuchen op het menu staan (en nog meer, maar Flammkuchen op een menu is altijd fijn om te kunnen vermelden).

Weinkost, Hökerstraße 29

DSC_0131_Standort Hamburg_Bezienswaardigheden Stade_wijntoko

Eten in Stade: Ron’s Pannekokenhus

Niet per se een bezienswaardigheid, maar je moet toch ook eten: aan de Hansehafen zit overigens ook Ron’s Pannekokenhus, met pannenkoeken naar ‘authentiek en geheim oud-Hollandsch recept’. En zowaar, je kunt hier pannenkoeken eten zoals je ze op de Hollandsche pannenkoekenboten ook krijgt. Ze doen hier ook wel rare dingen op de pannenkoek, maar omdat Duitsers meestal denken dat een pannenkoek een crèpe is, zie ik dat door de vingers.

Er was géén pannenkoek met kaas (waaaaat?!), maar het was gelukkig geen probleem mijn spekpannenkoek gewoon met kaas laten uitbreiden (pffiew).

Ron’s Pannekokenhus, Wasser West 1

P2008201612_Standort Hamburg_bezienswaardigheden Stade_pannekokenhus

Ik vind stroop vies, al helemaal op de pannenkoek, maar het was er wel.

Praktisch: maak een dagtrip Stade

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor de bezienswaardigheden in Stade?

Op zich heb je aan een dag genoeg om de highlights van Stade te bekijken. Een bezoek aan Stade laat zich echter ook goed combineren met een bezoek aan het alte Land. Bovendien heb je toch wat meer tijd nodig als je de musea op je gemakt wilt bekijken. 🙂 Wil je logeren in Stade, dan kan ik je Pension Störtebeker aanraden, dat genoemd is naar Hamburgs beroemdste piraat en midden in het stadje ligt.

Wanneer is een dagtrip Stade het leukst?

Stade kan op zich altijd. Combineer je Stade met het Alte Land, dán kun je het beste gaan als de appel- of kersenbomen in bloei staan. Aan de hand van de Blütenbarometer (ik verzin het niet!) kun je zien wat er op het moment bloeit en wanneer je je dagtrip het beste kunt plannen. In december kun je er – uiteraard – naar de gezellige kerstmarkt gaan. De zomer is dan weer perfect voor een gondelvaart.

Vervoer naar Stade vanuit Hamburg

Met de trein sta je in een paar uur in Hamburg. Vanuit Hamburg kun je met de S-Bahn (S3 of S31) of met de Regionalbahn (RE5) naar Stade. Je doet er ongeveer een uurtje over. (De S-Bahn stopt bij iedere scheet, dus ik zou zeggen: neem de Regionalbahn.) (Ik heb niet zoveel geduld.)

Losse tickets vanaf Hamburg Hbf kosten € 8,70 enkele reis. Je bent zeker als je met meerdere mensen reist voordeliger uit met een Niedersachsenticket: dat kost € 23 + € 4 extra voor iedere extra persoon (tot in totaal een groepje van 5 mensen).

Met dit ticket kun je vervolgens de hele dag onbeperkt door Niedersachsen rijden.

Je kunt ook je Hamburg Card uitbreiden met een regioticket.

Viel Spaß in Stade!

DSC_0186_Standort Hamburg_bezienswaardigheden in Stade_Hafen

Meer leuke dagtrips in de omgeving van Hamburg

Stade is natuurlijk niet de enige stad die je kunt combineren met je stedentrip Hamburg. Wat dacht je bijvoorbeeld van Lüneburg, of Friedrichstadt, of misschien Lübeck? En kijk ook eens naar het UNESCO-werelderfgoed in Noord-Duitsland.

➤ Bekijk hier al mijn tips voor de omgeving van Hamburg.

Heb je deze artikelen al gelezen?

8 reacties

Esther 29 augustus 2016 - 08:18

Hey, Stade is best cool!

Antwoorden
Fem 29 augustus 2016 - 15:14

Ik heb op het punt gestaan de camera in de gracht te gooien bij de zoveelste focusfail, maar inmiddels zijn we wel op elkaar ingespeeld 😉

Antwoorden
Yvonne 29 augustus 2016 - 17:35

Nog nooit van Stade gehoord. Erg hè?! Ziet eruit als een mooie plek om de nieuwe lens uit te proberen en ik vind het juist wel leuk om te zien hoe je ermee aan het experimenteren was.

Antwoorden
Fem 1 september 2016 - 12:45

Dank! Ik moet ook toegeven dat ik ook nog nooit van Stade gehoord had voor ik hier kwam wonen 😉

Antwoorden
Marijke 29 augustus 2016 - 21:38

Heel eerlijk gezegd heb ik een beetje medelijden met je parentes….. (ik neem mezelf ook maar even in gedachte) maar leuke blog hoor! En mooi uitstapje voor een volgende keer in Hamburg!

Antwoorden
Fem 1 september 2016 - 12:46

Haha! Hierbij moet ik nog wel vermelden dat één van de parentes zelf fanatiek amateurfotograaf is en de boel nog meer opgehouden heeft dan ik met zijn gepiel met sluitertijden en diafragma’s… maar ik noem verder geen namen enzo 😉

Antwoorden
Rita Wezeman 11 oktober 2021 - 09:19

Wij staan nu (11okt2021) met de camper in Stade. Midden in de stad en voor camperaars een prima plek (www.top-platz.com).
Je loopt over oude wallen binnen 5 minuten in de middeleeuwen.
Prachtig gevels en Fem inderdaad veel deuren zijn echt bijzonder.
Wij gaan vanmiddag weer verder op ontdekkingsreis.
Stade is echt de moeite waard.
Aanrader !!

Antwoorden
Fem 12 oktober 2021 - 18:53

Ha Rita, die camping ken ik nog niet, ga ik even opsnorren! Viel Spaß nog! 🙂

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid