Home Ontdek Hamburg Tamelijk toffe tips: stedentrip Hamburg in maart

Tamelijk toffe tips: stedentrip Hamburg in maart

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Als het eigenlijk nog best koud is, maar het zonnetje al schijnt en je de lente al een beetje kunt ruiken… dat is mijn lievelingstijd. In Hamburg, en overal. Ook al is er nog net geen bloesem.

De volgende dingen maken het gebrek aan bloesem gelukkig ruimschoots goed. Bekijk dus in dit artikel waarom een stedentrip Hamburg in maart je niet teleur zal stellen.

Zien in Hamburg in maart

Russisch-Orthodoxe Kirche van St. Pauli

Ook deze maand staat er natuurlijk weer bijzondere architectuur op het menu, en wel de Russisch-Orthodoxe Kirche der Gemeinde des Heiligen Johannes von Kronstadt. Ofwel de Russisch-Orthodoxe Kirche van St. Pauli, in de volksmond. Hoewel de kerk ooit als protestantse kerk onder de naam Gnadenkirche gebouwd is, doet de architectuur met zijn torentjes heel Byzantijns aan.

De op steen geschilderde fresco’s op de gevel zijn uniek in Europa. Neem zeker ook even een kijkje in de kerk. Binnen vind je een heel bijzondere collectie iconen.

Russisch-Orthodoxe Kirche, Tschaikowskyplatz 1, U Messehallen

Russisch Orthodoxe Kirche in Hamburg

Stedentrip Hamburg in maart: architectuur

Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen

Het Stadtteilarchiv Ottensen heeft een aantal routes door Ottensen en naburige wijken uitgezet, waaronder het Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen.

In ongeveer 14 km wandel of fiets je langs o.a. statige villa’s, de voormalige marsepeinfabriek, Oevelgönne en het Elbstrand en het Jenisch-Park. Bij alle bezienswaardigheden staan Infotafel met informatie en een kaart.

Deze route geeft je een mooie indruk van het fancy-schmancy Othmarschen. 🙂

Meer info: Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen.

Pratende prullenbakken?!

Van kapitale villa’s gaan we naar… pratende prullenbakken.

Want, jawohl, in Hamburg zijn zelfs de prullenbakken leuk om naar te kijken. Let er maar eens op: overal in Hamburg vind je knalrode prullenbakken met spitsvondige tekstballonnetjes met mooie spreuken. Het initiatief van de Stadtreinigung en een marketingbureau heeft inmiddels al meerdere prijzen gewonnen. Je vindt ze overal, bijvoorbeeld in Altona, Ottensen, St. Pauli, Eimsbüttel, Eppendorf… En ook in Othmarschen, trouwens.

Pratende prullenbakken: die roten Mülleimer van Hamburg

Hamburg im 20. Jahrhundert in het Hamburg Museum

Het Hamburg Museum is behoorlijk groot. Er is veel moois te zien, en er zijn ook best dingen die je niet per se hoeft te zien. Ik ga graag naar musea, maar merk ook dat ik voor de klassieke opstelling van ‘verschillende objecten op een rij begeleid door heel veel tekst’ te weinig geduld heb.

Bij de tentoonstelling Hamburg im 20. Jahrhundert hoef je daar niet druk over te maken. De opzet is levendig, interactief en deels heel herkenbaar. Ernaast vind je trouwens de tentoonstelling over historische kleding, die ook erg de moeite waard is.

In het restaurant van het museum, Bastion, kun je overigens erg leuk brunchen op zondag. Op zaterdag kun je er ontbijten.

Hamburg im 20. Jahrhundert, Museum für Hamburgische Geschichte, Holstenwall 24, U St. Pauli

Bekijk voor meer mooie Hamburgse musea het grote museumoverzicht.

Een selfie op de Elphi

Het had wat voeten in aarde, maar Hamburg is een bijzondere trekpleister rijker: het nieuwe concertgebouw, de Elbphilharmonie. Kaarten zijn nog steeds in rap tempo uitverkocht, maar ook als je geen muziek gaat luisteren is een bezoekje aan dit spectaculaire gebouw echt de moeite waard.

Een selfie op de Elphi mag in je Hamburg album niet ontbreken. Daarna drink je een biertje bij Störtebeker en kijk je uit over de Elbe.

Elbphilharmonie, Platz der Deutschen Einheit 1, U Baumwall (Elbphilharmonie)

Stedentrip Hamburg in maart: Hamburg Museum

Stedentrip Hamburg in maart: tijd voor een selfie op de Elphi

Stedentrip Hamburg in maart: dit moet je doen

Naar de Isemarkt

Mocht het weer eigenwijs doen, dan kun je gelukkig alsnog over de markt struinen: de Isemarkt bevindt zich onder de spoorbrug tussen U3 haltes Hoheluftbrücke en Eppendorfer Baum. Hij is ook meer dan een kilometer lang, dus je kunt je hier prima een tijdje vermaken. Tip: natas eten! En snoepjes kopen bij Bon Bon Pingel.

Isemarkt, elke dinsdag en vrijdag van 08.30 – 14.30, U Hoheluftbrücke of Eppendorfer Baum.

Frühlingsdom

Zin in kermis? Of juist helemaal niet? De Hamburger Dom moet je een keer meegemaakt hebben, of je er nu van houdt of niet.

Frühlingsdom, eind maart tot eind april, Heiligengeistfeld, U Feldstraße of St. Pauli

’s Avonds de Michel op

De Michaeliskirche is een van de bekendste bezienswaardigheden van Hamburg. Het uitzicht vanaf de toren is ‘savonds het indrukwekkendst. (Dit moet je echter mijn familie vragen en niet mij, want ik heb waanzinnige hoogtevrees en ben nog getraumatiseerd van de Dom van Utrecht, dus mij krijg je niet naar boven.)

Michaeliskirche, Englische Planke 1, U St. Pauli
Meer info: nachtmichel.de

Bezoek Hamburg in maart: Frühlingsdom

Stedentrip Hamburg in maart | foto Moritz Kloft

Onder de grond: rondleiding door de Tiefbunker aan het Hauptbahnhoff

Onder het Hauptbahnhof bevindt zich een grote Tiefbunker uit de oorlog. Hamburger Unterwelten geeft er heel interessante rondleidingen (DE en EN, snel volgeboekt, dus tijdig reserveren). Bekijk ook de andere (bunker)rondleidingen op de site van Hamburger Unterwelten.

Dagtrip Ahrensburg

Wij bezochten Ahrensburg in februari. Dat was zeker de moeite waard, maar de tuinen om Schloss Ahrensburg zijn nog leuker om doorheen te wandelen als de boel net even wat meer begint te bloeien. Eind maart is dus een goed moment om te gaan.

Restauranttips voor deze maand

Elbdeli

Begin dit jaar ontdekte ik het terrein van de voormalige marsepeinfabriek in Bahrenfeld/Othmarschen. Waar vroeger marsepein geknutseld werd, zitten nu een theatertje, een interessante bar (geen zorgen, hier gaan we het later nog over hebben), een wijn-en-Sekthandel en verschillende kantoren. En de Elbdeli, waar je kunt ontbijten en fijn kunt mittagessen.

Elbdeli, Friesenweg 4, S Bahrenfeld

Underdocks

Je bent in een havenstad, dus je voelt wel wat voor vis. Een Fischbrötchen, waarom ook niet. Maar graag wel wat aangekleder. Kan gewoon! Underdocks geeft een culinaire draai aan traditionele visfavorieten, in een setting vol street art.

Underdocks bevindt zich momenteel direct aan de Feldstraße/U3, dus na afloop kun je de Schanze in duiken, of St. Pauli. Of je gaat de Frühlingsdom op.

Underdocks, Neuer Kamp 13, U Feldstraße

Street art spot je in Hamburg overigens het beste hier: Street art in Hamburg.

Hoteltips van de maand

My Place

My Place in de Schanze is een fijne plek. En dat zeg ik niet omdat mijn vroegere buurvrouw dit hotel samen met haar moeder bestiert. Geen van de kamers in dit hotel is hetzelfde. Ze zijn vernoemd naar de wijken van Hamburg, en zoals elke wijk in Hamburg een eigen sfeer heeft, geldt dat ook voor elke kamer. My Place ligt bovendien super centraal, midden in het Schanzenviertel.

Hotel My Place, Lippmannstraße 5 (ong. 7 minuten lopen vanaf U/S Sternschanze)

St. Pauli Lodge

Toen ik zes jaar geleden in Hamburg aankwam, logeerde ik de eerste nachten hier, in de St. Pauli Lodge. Het is schoon en betaalbaar en ligt bovendien perfect tussen de Schanze en St. Pauli.

St. Pauli Guesthouse & Lodge, Thadenstraße 88 en 94, U Feldstraße

De beste boetiekhotels in het Schanzenviertel: MyPlace

Boekentip voor maart

Ik ben helemaal verslingerd geraakt aan de Krimi-serie over advocaat Joachim Vernau in Berlijn, geschreven door Elisabeth Herrmann. De verhalen zitten heel goed in elkaar – soms zijn verhaallijnen en beschrijvingen wat uitvoerig, maar uiteindelijk heeft alles een eigen plek in de ontknoping. Het eerste deel is Das Kindermädchen. Tot nu toe zijn er 6 delen..

Meer inspiratie voor je stedentrip Hamburg in maart

Kun je niet wachten om een stedentrip Hamburg in maart te doen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Zoek je fijne hotels en goede deals voor je stedentrip, kijk dan eens hier. Voorzichtig kunnen we ook echt al aan de lente gaan denken! En aan bloesem, heel veel bloesem! Heb je trouwens al eens gedacht aan een stedentrip Hamburg met Pasen?

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Over de tamelijk toffe tips:

Elke maand deel ik mijn tamelijk toffe tips voor die maand. Eigenlijk zijn dat natuurlijk gewoon heel erg toffe tips, dat begrijp je. Je vindt een overzicht van alle maanden in de Hamburg-kalender.

Stedentrip Hamburg in maart | Standort Hamburg

Stedentrip Hamburg in maart | Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid