Home Duitse steden Bier en boerenkool in Oldenburg

Bier en boerenkool in Oldenburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In de boerenkoolhoofdstad van Duitsland (of zelfs de wereld?!) wordt gesproken van een heuse ‘boerenkoolcultus’. Zelfs van de ‘Oldenburger palm’…

Boerenkool in Oldenburg, dat is dus best wel een Ding, met een eigen festival, een eigen bier en een boerenkoolacademie. Hoog tijd om dus boerenkool te eten en bier te proeven in winters Oldenburg. En om naar de Hema te gaan, maar daar hadden we het al over…

Kohltour in Boerenkoolhoofdstad Oldenburg

Boerenkool is het lekkerst (zegt men) als de eerste vorst eroverheen geweest is, dus zodra de temperaturen onder nul zakken en de tenen los bevroren in de schoenen liggen is het in Oldenburg tijd voor een Kohltour.

De paahaaden op, de laahaahanen in… met Bollerwagen, klar

De Bollerwagen (bekend van vaderdag) wordt volgestouwd met proviand (Schnapps) en spelletjes, en tout Oldenburg trekt het land op. Doel van de tocht is aan het einde van de dag in een restaurant te belanden voor een stevige boerenkoolmaaltijd, een pul bier en een dansje.

Aldus trok ook ik er geheel volgens traditie met een groepje collega’s op uit. Wij hadden voor de gezelligheid ook onze eigen stronk boerenkool mee:

dsc_1770_standort-hamburg_boerenkool-in-oldenburg

Onderweg boßeln we

Goed voorbereid dus om te boßeln (klootschieten)! Dit is een goed spel voor de warming-up. De truc is natuurlijk om ingewikkeldere spellen te doen naarmate er meer Schnapps in de teams zit… (zie ook kohltourhauptstadt.de voor een stappenplan).

Met Schnapps, klar, het is ja koud

Ter viering van elk gewonnen spel (of eigenlijk elke redelijk gemikte bal) is het namelijk tijd voor een Schnappsje, ook om de bevroren ledematen een beetje op te warmen. Omdat je bij het boßeln beide handen nodig hebt, hang je je schnappspul aan een touwtje om je nek. Super praktisch.

Warm bleven we ook dankzij de thermoskan met boerenkoolthee. Nu klinkt boerenkool inderdaad niet als iets waar je thee van moet trekken, maar zowaar, het blijkt stiekem best te hachelen te zijn. Exclusief te krijgen in Oldenburg. (Ben alleen vergeten waar, sorry – zo lekker vond ik het dan ook weer niet.)

Na afloop eten we natuurlijk: boerenkool

Bij de boerenkoolmaaltijd na afloop is degene die het laatst zijn bord leeg heeft de Bierkönig/Bierkönigin en moet het volgende jaar het hele boerenkoolfeest voor z’n vrienden organiseren. Je kunt ook gewoon de lokale VVV je kohltour laten organiseren, natuurlijk.

standort-hamburg_boerenkooltour-in-oldenburg

Ondanks dat ik mijn hele hebben en houden op mijn rug had, boßelde ik zó snel dat het onmogelijk was mij scherp in beeld te krijgen… Keiharde actie, mensen!

dsc_1779_standort-hamburg_boerenkool-in-oldenburg

Bierproeven in de brouwerij van Oldenburg: OLs Brauhaus

Voor we aan de boerenkool gingen proostten wij eerst met speciaalbieren. Oldenburg telt namelijk één brouwerij, OLs, waar fijne speciaalbiertjes gebrouwen worden. De brouwer experimenteert bovendien graag met bier, dus dat leidt vaak tot nieuwe creaties. Hij heeft bijvoorbeeld geprobeerd om bier te maken van boerenkool. (Serieus!) Dat lukte echter niet erg, want boerenkool bevat niet genoeg suikers om een beetje fatsoenlijk te gisten.

Dat mag de experimentenpret natuurlijk niet drukken. In samenwerking met de universiteit van Oldenburg worden er steeds nieuwe smaken en varianten ontwikkeld. Een van die creaties is het ‘Grünkohlbier’, dat zo in elkaar gezet is dat het goed bij een boerenkooldiner past. Geen boerenkool in het bier dus, maar toch een boerenkoolbier. Het is vrij licht en smaakt ook voor niet-bierdrinkers (zoals ik) prima.

Wil je ook bij OLs op bezoek, ga dan op zondagmiddag, dan is er live muziek die je begeleidt bij je bier en maaltijd (want je kunt in deze brouwerij ook goed en betaalbaar eten). Wil je verder de boerenkool in duiken, ga dan tussen januari en maart voor een ‘Bier&Kohl’ sessie: je krijgt een rondleiding door de brouwerij, proeft verschillende bieren en eet, natuurlijk, boerenkool.

Voor iemand die eigenlijk niet zo van bier houdt heb ik de laatste tijd trouwens aardig wat brouwerijen bezocht, oder? (Naast deze in Oldenburg bezocht ik ook brouwerijen in Hamburg en Bremen.)

OLs Brauhaus, Stau 25-27, Oldenburg

standort-hamburg_bier-en-boerenkool-in-oldenburgdsc_1849_standort-hamburg_bier-en-boerenkool-in-oldenburg

dsc_1850_standort-hamburg_bier-en-boerenkool-in-oldenburg

En daarna natuurlijk: boerenkool eten!

Een Kohltour wordt officieel afgesloten met een boerenkoolmaaltijd, dus dat was ook de afsluiting van mijn dag. Je gelooft het niet, maar er zijn dus boerenkoolsmoothies, boerenkoolbonbons (!) en allerlei andere dingen waar wat mij betreft géén boerenkool in thuis hoort. Nee, doe mij boerenkool gewoon maar met worst. Gelukkig weten ze daar bij Glut und Wasser wel raad mee.

Eigenlijk moet de boerenkool dan met bier of desnoods rode wijn genuttigd worden, maar wij bestelden lekker koppig een fles Weißburgunder en vonden dat hij het perfect deed bij de kool.

Wie volgend jaar de Kohlkönig(in) is zijn we helaas vergeten te bepalen… 😉

Glut und Wasser, Stau 91, Oldenburg
(Heel gezellige tent aan de haven, en ook het andere eten uit de categorie niet-boerenkool dat ik voorbij zag komen zag er puik uit. Zeker aanrader wat mij betreft.)

m20161126202645_standort-hamburg_boerenkool-in-oldenburg

Stedentrip Oldenburg maken?

  • Oldenburg ligt niet heel ver van de Nederlandse grens. Met de auto ben je er vanuit Utrecht in ongeveer drie uur. Met de Flixbus doe je er vanaf Amsterdam Sloterdijk net iets meer dan vier uur over. De treinverbindingen vanuit Nederland zijn met vijfenhalf uur een beetje ongelukkig, helaas.
  • Vanuit Hamburg trein je in een kleine twee uur in Oldenburg, de bus doet er tweeënhalf uur over.
  • Het boerenkoolseizoen overlapt met het kerstmarktenseizoen en dat komt goed uit. De Oldenburgse Lambertimarkt is een compacte, gezellige kerstmarkt die tussen vier monumenten ingeklemd ligt op de Schlossplatz.
  • Oldenburg heeft een aantal mooie musea, waaronder het Edith-Ruß-Haus für Mediakunst en het Landesmuseum für Kunst und Kulturgeschichte (in het slot, alleen al vanwege het gebouw een bezoekje waard).
  • En in de Haarenstraße ligt natuurlijk de Hema
  • Slapen doe je bij het hypermoderne designhotel Sprenz, waar elke kamer net even anders is, of bij Hotel Wieting, dat wat ouderwetser is, maar erg netjes en dat heel handig op een Katzensprung van het centrum ligt.

dsc_0013_boerenkool-in-oldenburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

3 reacties

Carol 2 december 2016 - 13:41

Ha Fem, zo knap! Zoals jij het schrijft krijg ik er zowaar zin in!

Antwoorden
Fem 2 december 2016 - 13:46

Haha, je kunt ook gewoon meegaan voor de Schnapps en biertjes, hè 😉 (Overigens vind ik witte wijn bij boerenkool wel iets wat een trend waardig is, maar ik heb nog niet heel veel medestanders…)

Antwoorden
Robbie 14 november 2019 - 14:51

Ik heb dit ook een paar keer mee mogen maken in de omgeving Varel / Wiefelstede. Een Kohlfahrt die eindigde in een Speisesaal voor een all-you-can-eat-all-inclusive Grünkohl Extravaganza inclusief live entertainment. Dit is echt iets voor de doorgewinterde Deutschlandfan; het zal niet ieders kopje thee zijn. Ik vond het geweldig.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid