De bruggen in Hamburg zijn een bezienswaardigheid op zich, en ik kan er geen genoeg van krijgen. Dat hoeft voorlopig ook nog niet: met ruim 2.500 bruggen ben ik er ook nog wel even zoet mee. In de bruggenserie heb ik vandaag weer 9 stuks fraaie bruggen voor je opgeduikeld. Dit keer bekijken we de architectonische hoogstandjes, de bijzonderste bruggen van Hamburg.
9x bijzondere bruggen in Hamburg
1. Köhlbrandbrücke
De Köhlbrandbrücke, uit 1974, is misschien wel Hamburgs bekendste brug en zeker een van de meest gefotografeerde bruggen van de stad. Het is ook de langste kabelbrug van Duitsland, daarom wordt hij ook wel de Golden Gate Bridge van Hamburg genoemd. De brug verbindt het oostelijke deel van de haven met de Autobahn (A7)-Elbtunnel. Als je Hamburgs ‘Golden Gate Bridge’ wilt komen fotograferen – hij doet het zoals je ziet erg leuk op havenplaatjes – of eroverheen wilt rijden, moet je een klein beetje haast maken, want de gemeente is van plan hem in 2030 af te breken. Je moet ook (vind ik) stalen zenuwen hebben, want hij is behoorlijk hoog. Ik durf er niet op. ;)
Waar vind je de brug: Köhlbrandbrücke, richting A7 (Google Maps)
Doen in de buurt: Hamburg binnenrijden! ;)
2. Magdeburger Brücke
Naast het fantastische 25Hours Hotel Hafen City in de Speicherstadt ligt een stoere stalen brug: de Magdeburger Brücke. Hij loopt over de Magdeburger Hafen en is al sinds 1930 in gebruik.
Waar vind je de brug: Magdeburger Hafen (Google Maps)
Doen in de buurt: eten bij Heimat Kitchen (het restaurant van 25Hours), moderne architectuur in HafenCity bekijken, flaneren (en ijs eten) aan de Magellan-Terrassen en klassieke muziek luisteren op U-Bahn station HafenCity Universität.
3. Neuerwegsbrücke
Deze ‘Fachwerkbrücke’ is gebouwd in 1886, tijdens de eerste bouwfase van de Speicherstadt. Hij staat niet alleen onder Denkmalschutz, maar maakt ook deel uit van Hamburgs bijdrage aan de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Ik vind dit een van de fraaiste bruggen van Hamburg, omdat hij tegelijkertijd én een reling met sierlijke tierelantijntjes heeft én een stoere staalconstructie.
Waar vind je de brug: St. Annenfleet, niet ver van het Ameron Hotel (Google Maps)
Doen in de buurt: Miniatur Wunderland, het Internationales Maritimes Museum Hamburg, koffie lurken bij het Kaffeemuseum Burg en een wijntje drinken in het Fleetschlösschen.
⇑ Bewaar dit artikel op Pinterest, gezellig! ⇑
4. Kattwykbrücke
De Kattwykbrücke, over de Elbe, noem ik ook wel de ‘Ikea-brug’ (want geel-met-blauw…) Het is de grootste ‘Hubbrücke’ van de wereld. Wat dat betekent wist ik ook niet, maar Google bood uitkomst: een hefbrug. Als er een schip aan komt dat niet onder de brug door kan, wordt de brug niet opengeklapt of opzij geschoven, nee, hij wordt in z’n geheel omhoog geschoven tot het schip eronderdoor past.
Voor verkeer maakt dat helaas niet uit, dat moet alsnog wachten…
Met zijn 40+ jaren begint hij een beetje krakerig te worden, dus om de brug een beetje te ontlasten (nu rijdt er en treinspul overheen en auto’s) komt er, voraussichtlich, in 2020 een tweede Kattwykbrücke, die dan voor het Bahnverkehr is.
Waar vind je de brug: Kattwykdamm (Google Maps)
5. Ellerntorsbrücke
De op één na oudste brug van Hamburg is de Ellerntorsbrücke in de Altstadt, die dateert uit 1668. Een houten voorganger lag er zelfs al in de 13e eeuw. De drie natuurstenen bogen (vroeger symmetrisch, tegenwoordig door betonversterkingen niet helemaal meer) spiegelen leuk in de Herrengrabenfleet – de Ellerntorsbrücke is daardoor niet alleen oud, maar ook erg fotogeniek.
Waar vind je de brug: Fleetinsel, bij S-Bahn Stadthausbrücke (Google Maps)
Doen in de buurt: wandelen door de Altstadt, shoppen bij Mutterland, de Mellin-Passage bewonderen, en in december Glühwein drinken op de kerstmarkt aan het Fleetinsel.
6. Südteichbrücke
Nog een romantisch ouwetje: de Südteichbrücke uit 1889, die gebouwd werd ter gelegenheid van de Hamburger industrietentoonstelling. De brug bevond zich altijd al op het Ohlsdorfer Friedhof, maar ligt pas sinds 1950 op zijn huidige plek.
Waar vind je de brug: Ohlsdorfer Friedhof (Google Maps)
Doen in de buurt: Herfstwandelen op het Ohlsdorfer Friedhof
7. Kibbelstegbrücke
De Kibbelstegbrücke is een van de langere bruggen in de Speicherstadt. Hij loopt van Bei den Mühren over de Binnenhafen (water), over de Brooksfleet (land) en over de Kehrwiederfleet (water) tot aan Am Sandtorkai. Het is een voetgangersbrug met twee verdiepingen, waarvan de bovenste ook de officiële vluchtweg uit de (laag gelegen) Speicherstadt is in geval van overstromingen.
Waar vind je de brug: Kibbelsteg, van Bei den Mühren tot Am Sandtorkai
Doen in de buurt: de Speicherstadt, en de Elbphilharmonie natuurlijk, en aan deze brug ligt ook restaurant Vlet voor als je op sjiek dineren wilt.
8. Michaelisbrücke
Herinner je je nog die tijd dat we slotjes aan een brug aandoenlijk vonden? Nou, ik ook bijna niet meer. Geen brug in Hamburg lijkt nog veilig voor deze lariekoek: overal vind je slotjes. (Dieptepunt wat dat betreft was het meisje dat ik samen met nota bene met haar moeder bij de Landungsbrücken een slotje aan zag brengen voor een, naar ik begreep, onbeantwoorde, liefde…)
Maar goed, ik dwaal af. De Michaelisbrücke wordt in Hamburg gezien als een van de meest romantische bruggen in de stad, vandaar alle slotjes. Afgezien van de slotjes wil ik wel toegeven dat het Fleetinsel (met name met kerst) en het uitzicht op de Ellerntorbrücke zeker sprookjesachtig en romantisch kan zijn.
Waar vind je de brug: tegenover de Ellerntorbrücke, Fleetinsel (Google Maps)
Doen in de buurt: de liefde vieren en bezegelen in de Erste Liebe Bar!
9. U-Bahn Brücke Hoheluftbrücke
OK, eigenlijk is deze brug zelf niet per se een van Hamburgs bijzonderste bruggen. En de naam is ook nog verwarrend, want deze brug zelf is niet de Hoheluftbrücke. Die ligt ongeveer 50 meter verderop en gaat over het Isebekkanal. U-Bahn station Hoheluftbrücke is naar deze brug vernoemd, en heeft als extraatje zelf ook een brug.
Op gewone dagen is dit dus inderdaad geen verschrikkelijk opwindende brug. Gewoon een staalconstructie, met wortels in 1912, het bakstenen gebouw erachter is eigenlijk boeiender.
Op dinsdagen en vrijdagen is het echter andere koek: dan is het onder de brug een drukte van belang op de Isemarkt (en het weer is ook beter, zoals je ziet ;))
Waar vind je de brug: spoorbrug tussen U3 stations Hoheluftbrücke en Eppendorferbaum
Doen in de buurt: slenteren over de Isemarkt, elke dinsdag en vrijdag!
Tip: ook even om je heen kijken voor prachtige Altbauhuizen en Stolpersteine aan de Isestraße.
Meer bijzondere bruggen in Hamburg
Met zo veel bruggen in de stad ben ik voorlopig nog niet klaar met het opsnorren van de Hamburgs mooiste bruggen. Heb je deze toevallig al gezien? 9x de mooiste historische bruggen in Hamburg
Op naar Hamburg!
Je bent vast ook nog niet uitgekeken, dus check zeker ook deze pagina om je reis te plannen.
Met de trein doe je er helemaal niet lang over om in Hamburg te komen. En, bonus, je komt Hamburg binnen via… een brug, uiteraard. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:
- 100 dingen die je in Hamburg gedaan moet hebben
- Insider tips: Hamburg voor gevorderden
- Veel Hamburg voor weinig geld: de beste budgettips voor een stedentrip Hamburg
- 11x fijne reisgidsen over Hamburg
10 reacties
Ik heb niet zo heel veel met bruggen, maar ieder zijn of haar fetish, zou ik zou zeggen. :-)
Geeft overigens wel een leuke kijk op Hamburg.
Als ik naar de stad kom, zal ik er eens op letten.
Haha, fetish is een groot woord ;) Maar ik houd wel van bruggen, en we hebben er veel, dus altijd iets te zien!
Ik vind zo’n mozaiekvloer prachtig.
Vergelijken is om verschillende redenen lastig. In Amsterdam staan 3000 bruggen op de onderhoudslijst. Een groot aantal daarvan zijn veredelde duikers waar je net met een kano onderdoor kan en mogelijk niet meer dan over kan lopen. In de gemeente Alkmaar kom je op die manier op 400 bruggen, maar wij hebben dan ook maar 1/8ste van de inwoners en 1/3de van het oppervlak van gemeente Amsterdam.
In Amstrdam wonen dan weer veel minder mensen dan in Hamburg (neem aan dat je het bundesland/kreis bedoelt inclussief Harburg en dergelijke) en ook het oppervlak van HH is 3x zo groot als dat van de gemeente Amsterdam. Je zou dan ook Vervoersregio Amsterdam met Kreisstadt Hamburg moeten vergelijken. Die komen qua inwonertal en oppervlakte redelijk overeen. Maar dan is er een ruime verdubbeling van het aantal bruggen in Vervoersregio Amsterdam, omdat daar ook Zaanstad binnenvalt.
Ik zie trouwens weinig bruggen die open kunnen voor schepen met een flinke mast. In Alkmaar zijn dat er maar 14.
Ja, mooi is dat vloerkunstwerk, hè? Mij maakt het niet heel veel uit waar de meeste bruggen liggen en of ze over water gaan of niet: feit is dat er in Hamburg relatief veel water te vinden is (een grote plus, vind ik), en er ook veel bruggen zijn – hele oude, hele nieuwe, bijna allemaal met een verhaal. Harburg is overigens gewoon een Stadtteil van Hamburg ;)
Echt veel ‘groot spul’ vaart er niet door de binnenwateren van Hamburg, daarvoor stomen de kolossen door de Elbe (waarbij nog steeds wordt gediscussieerd of de Elbe verdiept moet worden, zodat er nóg grotere schepen doorheen kunnen). Ik vind 14 bruggen die openen zodat er groot spul doorheen kan varen in Alkmaar nog behoorlijk veel, had minder verwacht. (Denk nu even terug aan hellingproef op de Friesebrug tijdens mijn autorijlessen… brrr!)
Bedankt bruggen info met mooie foto’s, altijd interessant
Sehr gerne, Wim! :)
Leuk! Nooit zo bij stil gestaan, eigenlijk, maar toch mooi. De bruggen zijn zeker een bezienswaardigheid. Volgende keer zeker beter opletten!
Zeker doen :) Er zitten echt fraaie exemplaren tussen!
Hamburg heeft meer grachten en kanalen dan Venetië en Amsterdam samen! Met ruim 2.400 bruggen is Hamburg de onbetwiste bruggenhoofdstad van Europa.
Zeker, zie ook mijn andere artikel over de bruggen van Hamburg: https://www.standorthamburg.eu/2016/historische-bruggen-in-hamburg/