Home Ontdek Hamburg Bikram Yoga in St. Georg

Bikram Yoga in St. Georg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik kijk naar beneden en zie kleine zweetriviertjes van mijn enkels af stromen. Zelfs toen ik Table Mountain bij 30 graden beklom, heb ik niet zo gezweet. Mijn hart bonkt heel hard. De instructrice maant ons tot nog een sit-up. Zei ze nou “nächster Sit-up”, or “letzter Sit-up”? Ik vind haar een akelige slavendrijver, maar ben te moe om me erover op te winden.

Het was 40°C, maar ik was nog steeds gewoon in Hamburg. In St. Georg, om precies te zijn. Mijn buurvrouw en ik waren op dit moment aan het einde van onze eerste en tevens laatste les Bikram Yoga.

Bikram Yoga, ook wel hot yoga, doet men bij 40°C en een luchtvochtigheid van 40%.

Misschien moet ik hier even stoppen.

Wat bezielt een mens zichzelf dit aan te doen?

Best een goede vraag. Stelde ik mezelf ook, 10 minuten in de les, reeds compleet doorweekt en met het angstig vermoeden dat dit de laatste 90 minuten van mijn leven waren.

De serie bestaat uit 26 asana’s, en een korte reeks ademhalingsoefeningen. Liefhebbers (ja, die zijn er dus…) zeggen dat de combinatie van de hitte en de asana’s heilzaam is voor je spieren, je organen, en voor je geest. Anderen menen dat het onnatuurlijk is om zo intensief te bewegen in dit soort hitte, en dat het niet goed is voor je hart.

Ik neig ernaar me aan te sluiten bij de laatste groep.

Desalniettemin leek Bikram Yoga me best interessant om eens te proberen. In Nederland kon dat nog niet op zo veel plaatsen, en het was bovendien nogal duur (ik neem aan vanwege de stookkosten). Daarbij kwam nog dat je Bikram Yoga doorgaans met zo weinig mogelijk kleren aan doet, omdat het anders simpelweg niet uit te houden is. Ik was ijdel genoeg om niet per se in mijn ondergoed te willen sporten.

Dus, waarom nu wel?

Nu, ik kwam erachter dat er bij mij in de buurt een Bikram Yoga studio zit, die een beginnersaanbod deed: € 10 voor 10 aaneengesloten dagen, waarbinnen je zo vaak mag komen als je wilt. Noem mij een krenterige Hollander, maar daar ging mijn hart dus ook al sneller van kloppen (wist ik veel wat er tijdens de les zou gebeuren).

En zo kwam het dat de buuv en ik deze week druppend van het zweet op de mat stonden te puffen.

Al na 5 minuten kon het me niet meer schelen dat ik daar zo goed als in mijn ondergoed allerlei poses stond uit te beelden.

Een korte bloemlezing van mijn gedachten in deze 90 minuten:

 • Zei ze nou “nächster Sit-up”, or “letzter Sit-up”?
 • Hoelang moeten we nog? 80 minuten?! Wtf.
 • HEET HEET HEET
 • Als die yogatroel nog één keer op kleutertoon speciale instructies voor newbies ‘Fem und Victoria’ kwaakt ga ik haar slaan.
 • Ook al heb ik daar de kracht niet meer voor.
 • Wie de neuk is trouwens die Victoria? (De buurvrouw was mij voorgesteld als ‘Vicky’. Wist ik veel. Het was 40°C, ja.)
 • Ik blijk meer porieën te hebben dan ik dacht.
 • Waarom kan iedereen zijn enkels nog vasthouden terwijl mijn handen gewoon wegroetsjen in die zweetrivieren die langs mijn benen stromen?
 • ZUURSTOF! ZUURSTOF! ZUURSTOF!
 • Dit zijn duidelijk de laatste 90 minuten van mijn leven en ik sta ze godbetert druipend van het zweet door te brengen in mijn ondergoed…
 • Ik ga nu in foetushouding liggen, doej.

Was dit leuk? Nee. Ik vond het zelfs ronduit verschrikkelijk. Ik mag dan een knieperd zijn, maar die andere negen dagen steken ze maar op een plek waar de zon niet schijnt.

Liefhebbers vinden Bikram City Yoga aan de Lange Reihe nr. 14, St. Georg.

Ik heb deze blogpost gecategoriseerd onder ‘leuk om te doen’. Denk er het jouwe van… ;)

In St. Georg zijn overigens ook genoeg andere (leukere!) dingen te doen: Waarom St. Georg een erg leuk Viertel is.

Heb je ook Bikram Yoga in St. Georg geprobeerd en wil je daarna alleen nog maar slapen/in de foetushouding liggen, dan zijn dit de leukste hotels van St. Georg.

Op naar Hamburg!

Geen zin in gezweet, maar wel in Hamburg? Dan is het toch gewoon tijd voor een stedentrip, oder?! Check deze pagina voor je planning.

Meer tips? Ja, heb ik toch!

Waar wacht je nog op, met de trein ben je er zo!

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Marieke 26 april 2013 - 13:59

Ik houd het toch maar bij Tai Chi :)

Antwoorden
Fem 26 april 2013 - 14:45

Toch de moeite waard :)

Antwoorden
Esther 11 april 2015 - 14:18

Maar ik wil helemaal niet in mijn unmentionables sporten!! Wijn drinken is toch ook exercise… toch?

Antwoorden
Fem 14 april 2015 - 12:31

Vind ik eigenlijk ook…

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid