Home Ontdek Hamburg Ab ins Kino: de leukste bioscopen in Hamburg

Ab ins Kino: de leukste bioscopen in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ben jij ook zo’n filmfan als ik? Dan treffen we elkaar misschien binnenkort in een van deze gezellige bioscopen in Hamburg. Als de regen met bakken uit de hemel komt, bijvoorbeeld, of je de zondagmorgen wilt opstarten met eem mooie film. Of als je gewoon platvoeten hebt van het sight seeing!

Hamburg zit goed in de bioscopen, van de Cinemaxxen tot de kleine Cultkinos. Dit zijn, vind ik, de leukste bioscopen in Hamburg.

Leukste bioscopen van Hamburg, Savoy, foto door webboy998/Muyang

Abaton

We beginnen met Abaton, een toch wel essentiële bioscoop voor iedere filmminnende Nederlander die Hamburg bezoekt. Abaton is namelijk niet alleen gemütlich, je kunt er ook films kijken in OF (Originalfassung) of OmU (Original mit Untertiteln). Geen overbodige luxe in een land waar nog steeds bijna alles wordt nagesynchroniseerd!

Abaton is een ‘Programmkino’ (een van de eerste in Duitsland), waar je vooral arthouse films bekijkt.

Bij de buren kun je overigens ook cultuursnuiven: in de Ponybar kun je behalve borrelen en dansen ook Tatort kijken op zondag.

Abaton.de, Allendeplatz 3 / Ecke Grindelhof – Duits, OF en OmU

Leukste bioscopen van Hamburg, Abaton, foto door Europa Cinemast

Zeise Kinos

Een bezoek aan Ottensen is niet compleet zonder een bezoekje aan de Zeisehallen. Of het nu is om het gebouw te bewonderen (het is een oude scheepsschroevenfabriek), om te eten bij GaumenGanoven of Eisenstein, of naar de Zeise Kinos te gaan en na afloop een wijntje te drinken in de Filmhauskneipe.

Een gezellige en compacte bioscoop op een bijzondere locatie. In de zomer organiseert deze bioscoop Zeise Open Air en worden films vertoond op de binnenplaats van het Altonaer Rathaus.

Zeise.de, Friedensallee 7-9, meestal Duits, heel soms OF of OmU

Zeise Kinos in Ottensen | Standort Hamburg

Holi-Kino

De Holi-Kino is een bioscoopje uit 1951 en hoort als enige Kino in dit rijtje bij het Cinemaxx concern. Hier kun je dus blockbusters kijken in een kleine, traditionele bioscoop. Een deel van de inrichting is nog origineel, waaronder het doek in een van de zalen, gemaakt door Friedrich Schwiek. Daarop zijn met pailletjes Hamburger stadstaferelen afgebeeld. Dit bijzondere doek/gordijn staat inmiddels onder Denkmalschutz. Meer over de geschiedenis van de Holi-Kino lees je op filmmuseum-hamburg.de.

cinemaxx.de/hamburg-holi, Schlankreye 69, Duits

Passage-Kino

De Passage-Kino in de Mönckebergstraße was de eerste bioscoop die ik in Hamburg bezocht. Ik zag er Hitchcock en hoorde Helen Mirren en Anthony Hopkins Duits praten. Ik schrok daar een beetje van, maar was wel te spreken over de klassiek-kitscherige inrichting van de art deco bioscoop: veel rood pluche, veel donker hout en vooral ook geel goud. Elke zaal is bovendien net even iets anders ingericht.

Das-passage.de, Mönckebergstraße 17, Duits

Leukste bioscopen van Hamburg, Passage Kino, foto door herr.g

Leukste bioscopen van Hamburg, Passage Kino, foto door miguel

B-Movie

Laat je door de naam niet misleiden: B-Movie is groot in onafhankelijke films en documentaires. B-Movie heeft een vaak ongebruikelijk programma, met kleine, soms controversiële films van over de hele wereld, discussieavonden en een ‘Hörbar’, waar elke woensdag liefhebbers en makers van experimentele muziek samenkomen.

Tijdens de Dokumentarfilmwoche is dit een van de beste bioscopen om naartoe te gaan. Bij B-Movie kost een kaartje overigens maar € 3,50 (en zijn er vaak ook gratis programma’s), dus het is ook een prima budgetoptie.

B-movie.de, Brigittenstraße 5, Duits en OmU

Leukste bioscopen van Hamburg, B-Movie, foto door Massimo Piovesan

3001 Kino

3001 ligt midden in de Schanze, maar je moet wel even weten welk steegje je moet binnenlopen. Je vindt de bioscoop namelijk aan een binnenhofje. Fijne bioscoop met extra aandacht op het programma voor buitenlandse films. (De Lateinamerika Filmtage vinden hier bijvoorbeeld plaats.) Na afloop heb je ruim keuze aan kroegen en bars in de Schanze om de film na te bespreken. 🙂

3001-kino.de, Schanzenstraße 75, Duits, OF en OmU

Leukste bioscopen van Hamburg, 3001 Kino, foto door Europa Cinemas

Studio Kino

Deze bioscoop op de rand van Altona/St. Pauli/Schanze heette ooit ‘Deuli Kino’ (voor ‘Deutsche Lichtspiele’) en zit in een omgebouwde spiegelfabriek. Van de herkomst van het gebouw merk je niks meer, maar dat maakt het bioscoopje niet minder gezellig. Op het programma staan arthouse films, vaak ook films die voor andere filmhuizen toch nog te klein waren. De programmamakers doen bovendien ook hun best om films van Hamburgse makelij en/of over Hamburg te laten zien.

3001-kino.de, Duits, soms OF of OmU

Leukste bioscopen van Hamburg, Studio Kino, foto door Japan-Filmfest Hamburg (JFFH)

Blankeneser Kino

Die drie dagen afgelopen zomer dat de mussen van de hitte van het dak vielen maakte ik een Kurzurlaub naar Blankenese. Omdat ik bij 30 °C al de hele dag op nieuwe schoenen had rondgehobbeld, waren mijn voeten drie keer zo groot als normaal en stond ik op het punt te gaan kruipen.

Gelukkig was daar dit kleine en zeer schattige bioscoopje, waar ik Their Finest/Ihre beste Stunde zag. In het Duits, inderdaad, maar desondanks met Bill Nighy. Het allermooiste was dat het na afloop nog steeds warm genoeg was om naar een terras te hobbelen voor een afzakkertje. 🙂

blankeneserkino.de, Blankeneser Bahnhofstraße 4, Duits

Savoy

Net als Abaton doet Savoy in St. Georg niet moeilijk over films in de oorspronkelijke taal, al dan niet met ondertiteling. Dat blijft toch prettig. Savoy is bovendien de thuishaven van English Theatre on Screen. In dat kader worden de beste Engelse toneelstukken-als-film vertoond, van o.a. het National Theatre in London, de Royal Shakespeare Company en The Kenneth Branagh Theatre Company. En deze films komen vaak met een gratis glas prosecco… Just sayin’.

savoy-filmtheater.de, Steindamm 54, Duits, OF en OmU

Leukste bioscopen van Hamburg, Savoy, foto door www.sommer-in-hamburg.de

Goed om te weten

  • Duitse bioscopen zijn boefjes en rekenen voor langere films meer geld.
  • Check voor een overzicht van alle bioscopen in Hamburg (en hun programma’s)  kino-fahrplan.de.
  • Veel bioscopen hebben een apart kinderprogramma.

Hop, naar de bioscoop in Hamburg!

Zelf in Hamburg naar de bioscoop? Deze pagina helpt je je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Marthe 31 december 2017 - 08:35

Wij zoeken nog iets voor nieuwjaarsdag, maar dan zal het aanbod in de bioscopen wel wat beperkt zijn denk ik. (Met kinderen, dus liever niet laat op de avond.)

Antwoorden
Fem 31 december 2017 - 13:40

Gewoon even op de sites van de bioscopen kijken, een aantal is nl gewoon open!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid