Het leek wel lente afgelopen weekend! Een Ausflug was dus eigenlijk onvermijdelijk 😉
Dit keer viel de keuze op Ahrensburg: op een Katzensprung van Hamburg, en een bezoek aan Schloss Ahrensburg stond bovendien nog steeds op mijn lijstje. Stiekem zijn wij namelijk erg romantisch, en dit kasteel is een van de belangrijkste renaissancegebouwen van Schleswig-Holstein. Dat leken me prima redenen om op de trein te springen!
Bezoek aan Schloss Ahrensburg en het Schlosspark
Het kasteel
Dit idyllische bouwwerk (compleet met slotgrachtje) wordt wel ‘Schloss’ genoemd, eigenlijk is het een landhuis dat dateert van 1585.
Het was het landhuis van de familie Rantzau (oeradel), die het halverwege de 18e eeuw verkocht aan de koopman Carl Heinrich von Schimmelmann, en bij zijn familie ga je op bezoek als je het huidige museum bezoekt – je trekt er zelfs Hausschuhe voor aan, want je mag de kamers alleen binnen met speciale pantoffels.
Schimmelmann had zijn vermogen opgebouwd met handel in slaven en porselein (nieuwe adel dus). Zeven generaties lang bleef het landhuis familiebezit, tot de Schimmelmanns in de jaren ’30 door de crisis in de schulden waren geraakt en moesten verkopen. Er ontstond een klein museum dat niet al te lang zijn deuren open kon houden omdat de oorlog uitbrak. Tijdens en na de Tweede Wereldoorlog diende het kasteel als militair ziekenhuis, Standort voor het Britse leger en vluchtelingenopvang. In 1955 werd het museum opnieuw geopend.
Klein maar fijn: het Historienkabinett
Op je sloffen zweef je hier door de wereld van Rococo en classicisme. Je ziet kroonluchters, sierlijke plafonds, bijzondere vloeren en extravagante meubels en schilderijen.
Prachtig, natuurlijk, maar eigenlijk nog veel leuker is de kleine tentoonstelling (het “Historienkabinett”) over het dagelijks leven van het kasteelpersoneel. Waar ging men naar de wc, waar kwam het afwas- en badwater vandaan, en andere prangende vragen worden hier beantwoord 🙂
Tip: ga met een rondleiding mee of neem een audiotour mee!
Het Schlosspark
Verschillende krokoi doen in het Schlosspark al hard hun best om de lente te starten. Ook al bloeit er verder nog niets, het is er prima wandelen als het zonnetje schijnt. Probeer wel om niet, zoals wij wel deden, in de fuik van een grote busreisgroep te lopen…
Oorspronkelijk was het een baroktuin, maar dat was in de 19e eeuw niet meer hip. Schimmelmann liet er gauw een landschapstuin van maken, naar Engels voorbeeld, en zette hem vol met eiken, beuken en kastantjes – die er vandaag nog staan.
Ook door het park zijn er rondleidingen en workshops (de workshop ‘dengeln’ – volgens mijn woordenboek ‘haren’, maar ik ben niet zo thuis in de landbouwkunde – klonk zowel intrigerend als potentieel gevaarlijk ;))
Bij het Schloss hoorden verder nog een stal, watermolen (tegenwoordig bewoond en dus alleen van de buitenkant te bekijken), een Schlosskirche en ‘Gottesbuden’, waar vroeger armen, zieken en bejaarden gratis konden wonen. (Ook nu ‘verhuurt’ de kerk de woningen deels nog gratis.)
Verder doen in Ahrensburg
Ehm, ja. Als je het slot en het park eromheen gezien hebt, dan heb je Ahrensburg eigenlijk ook wel zo goed als uit. Downtown A’burg heeft een beetje de grootte van een postzegel en is niet per se een oord om over naar huis te schrijven.
Naast het slot ligt echter wel Kulturzentrum Marstall (Lübecker Straße 8), dat een interessant programma heeft met muziek, theater, lezingen, tentoonstellingen, films enz.
Heb je honger gekregen? Steakhouse Block House heeft ook een vestiging in Ahrensburg (Große Straße 13) en is een goede plek voor lamsvlees en een Alsterwasser.
Heb je na Ahrensburg zin om nog een nieuwe plaats te ontdekken, neem dan de Regionalbahn naar Lübeck. Bekijk vooraf mijn 20 tips voor een geslaagde dagtrip naar Lübeck en je weet precies waar je moet zijn.
Wij reisden door naar Bad Oldesloe, waar op zondag zo mogelijk nog minder te doen was… Hoewel de wandeling door het Bad Oldesloer Kurpark zeker niet verkeerd was…
Praktisch
Ga je naar Schloss Ahrensburg, check dan zeker de kalender van het kasteel: schloss-ahrensburg.de/veranstaltungen. In en om het kasteel worden rondleidingen en concerten georganiseerd (ook speciaal voor kinderen) die de moeite waard zijn. Er zijn ook audiotours beschikbaar.
Schloss Ahrensburg, Lübecker Straße 1
Entree: € 7, familieticket (2 volwassenen en max. 3 kinderen tot 14 jaar): € 16
Openingstijden:
zomer (1 maart t/m 31 oktober): di, do, za, zo, 11-17 u
winter (1 november t/m 18 februari): wo, za, zo, 11-17 u
Ahrensburg ligt op ongeveer 30 kilometer van Hamburg, zo’n 20 minuten treinen vanaf het Hauptbahnhof (met de Regionalbahn), en het valt binnen het Hamburger Großbereich.
Bekijk hier mijn tips voor andere leuke dagtrips vanuit Hamburg.