Home Ontdek Hamburg De haven als kunstwerk: Blue Port

De haven als kunstwerk: Blue Port

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

In Leiden kreeg (krijgt?) molen De Valk met Koninginnedag en andere feestelijkheden een jasje aan in de kleuren van de vlag, of gewoon in oranje. Blue Port Hamburg is een beetje hetzelfde. Tijdens de Cruise Days trekt Hamburg namelijk ook haar grootste blikvanger een feestoutfit aan: tien dagen lang is de haven getooid in een lichtinstallatie van de Hamburgse kunstenaar Michael Batz. Een feestoutfit met een naam: Blue Port Hamburg.

Het kunstwerk en de kunstenaar van ‘Blue Port Hamburg’

Het kunstwerk van Michael Batz is inmiddels vaste prik tijdens de Cruise Days en ook ver buiten Hamburg bekend. Batz wordt ook wel ‘de filosoof van het licht’ genoemd, een bijnaam waarbij ik eerlijk gezegd een beetje afhaak. Met Blue Port Hamburg wil hij de ontwikkeling van de Hamburger haven, zowel het industriële deel als het culturele en historische deel, laten zien. Ofzo. Sorry, ik ben niet erg filosofisch aangelegd en krijg daar een beetje jeuk van.

Voor de filosofisch geïnteresseerden onder ons raad ik dit interview met hamburg.de aan. (Daar ook links naar meer interviews.)

Waar ik me wel in kan vinden is het idee dat het kunstwerk je de haven op een andere manier laat zien en je dingen ziet die je niet kende of simpelweg als vanzelfsprekend beschouwde.

„Die eigene Stadt ist die unbekannte Stadt. Erst wenn man sie verfremdet oder jemand anderem vorführt, erkennt man sie wieder.“

Hamburg Blue Port

De voorbereiding voor Blue Port Hamburg

De voorbereiding voor de Blue Port heeft nogal wat voeten in aarde en duurt beslist langer dan de ruime week die we het kunstwerk te zien krijgen elk jaar: voor 10 dagen licht staat een conceptuele voorbereiding van 12 maanden en een organisatorische voorbereiding van 4 maanden.

Een team van zo’n 40 man installeert in die tijd een slordige 8,5 km aan blauwe, speciaal op maat gemaakte, lampen over zo’n 120 gebouwen (inclusief dit jaar voor het eerst het kersverse UNESCO-erfgoed), bomen, scheepswerven, schepen, bruggen, enz. Ongeveer 1.500 bewegende lichtbronnen en 15.000 niet-bewegende lichtbronnen kleuren de haven 10 dagen lang iedere avond vanaf half tien blauw. Om 1 uur ’s nachts wordt het licht weer uitgezet.

Hier kun je lezen hoe de lichten zijn aangebracht, met foto’s van mannen die Hele Enge Dingen Doen op het dak van het Chilehaus: the making of…

Kunst in de haven van Hamburg: blue port hamburg

De kleur van Blue Port Hamburg…

Ja, klar, blauw, dus. 😉 Het zal je niet verbazen dat de lichtfilosoof de kleur blauw niet voor niets gekozen heeft. Immers: “Blau bringt Dinge zum Schweben,” volgens Batz.

Een concretere reden voor het blauw is dat deze kleur in de natuur nauwelijks voorkomt en Batz deze daarom bijzonder vindt, en dat blauw goed past bij het maritieme gebeuren van water + golven + blauwe lucht + haven. Daarbij zijn normaal gesproken de lichten van de haven vooral gelig en kon alleen blauw dat op een fraaie manier overstemmen – met het oog op doorvarende schepen waren rood en groen natuurlijk geen optie.

“Die Dinge begegnen sich im Schwebezustand und kommunizieren als sei es das Selbstverständlichste der Welt…”

De complete filosofie achter de kleur van het kunstwerk kun je in dit interview nalezen op een regenachtige zondagmiddag.

Blue Port Hamburg: kunst met een boodschap

Vanaf mijn Barkassenbootje had ik het beste zicht…

In deze tien dagen van blauw is Hamburgs haven nóg mooier dan normaal gesproken, dus ik zou als ik jou was bij de volgende Cruise Days zeker zelf gaan kijken.

Blue Port Hamburg

Meer havenpret in Hamburg

Op naar Hamburg!

Komen jij en je inner-Hyacinth zelf cruisen, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er in een paar uur. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Blue Port Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

2 reacties

Ester 5 oktober 2015 - 22:00

Die laatste foto: magisch! En dat blauwe licht is heel mooi. Grappig dat zo’n stad een heel andere sfeer krijgt in dat licht.

Antwoorden
Fem 6 oktober 2015 - 07:31

Ja! En het duurt maar 10 dagen, maar het voelt op de een of andere manier al heel snel alsof de haven er altijd zo extra sfeervol uitziet.

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid