Home Duitse steden Snel, dit weekend nog naar Oldenburg voor de boerenkool!

Snel, dit weekend nog naar Oldenburg voor de boerenkool!

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Oldenburg, waarom, waarom, denk je misschien. Nou, dat is niet zo moeilijk!

Omdat Oldenburg Duitslands ‘Grünkohlhauptstadt’ – boerenkoolhoofdstad – is, mét elk jaar een Grünkohlfestival. Nu houd ik niet eens bijzonder veel van boerenkool, maar een stad die een boerenkoolfestival organiseert, die verdient eigenlijk toch wel een bezoekje.

En omdat Oldenburg ook een HEMA heeft, maar dat geheel terzijde...

Boerenkoolfestival

Boerenkool in Oldenburg, dat is niet zomaar boerenkool. De Oldenburger neemt de wintergroente Heel Erg Serieus. Het begin van het boerenkoolseizoen wordt daarom geopend met een Grünkohlfestival, “Hallo Grünkohl!”.

Op het festival kun je leren hoe je zelf boerenkool moet kweken, kun je verschillende soorten proeven en boerenkoolgerechten uitproberen. Ik las iets over Grüne Praline mit Oldenburger Grünkohl en Grünkohlpesto, waar ik me niet heel veel bij voor kan stellen, maar wat eigenlijk best interessant klinkt (ik ben groot pestofan). Bovendien kun je er luisteren naar een Männerchor (zou het iets shanty-achtigs zijn?) en is er een Grünkohlkönigverkiezing.

Het seizoen wordt dit jaar al op 3 november (2019) geopend, vandaar dat je dus dit weekend nog naar Oldenburg moet als je alles over boerenkool wilt weten. Is dat een beetje te kort dag, dan kun je altijd een Grünkohltour maken.

Boerenkool in Oldenburg - Standort Hamburg

Grünkohltouren

Op de manage (in Egmond aan den Hoef) hadden we vroeger ‘boerenkoolritten’, bestaande uit een rit door de duinen te paard, gevolgd door een all-you-can-eat boerenkoolbuffet.
In Oldenburg kent men ook boerenkooltochten, maar dan zonder paarden. In Oldenburg maak je een trektocht met Bollerwagen en eet je je na afloop ongans aan de boerenkool. De echte ‘boerenkoolbeleving’, als het ware:

Grünkohl ist nicht nur eine Mahlzeit – nein, zum Grünkohlessen gehört traditionell auch immer der Brauch der Kohlfahrten (neudeutsch: Kohltouren). Hierbei verbindet sich die Köstlichkeit des Essens mit der Geselligkeit.
– KohltourHauptstadt

Je kunt zelf op pad gaan, of met een tour meegaan. Een overzichtje van tours en restaurants in Oldenburg en omgeving waar je goed boerenkool kunt eten kun je hier vinden. Dat hoeft dus niet per se de traditionele Duitse Grünkohl mit Bregenwurst und Kassler te zijn… Overigens vind je op de toursite ook tips van doorgewinterde Grünkohltourers (ik geef het je maar even mee, in het kader van ‘als je het doet, kun je het beter meteen goed doen’)

Benieuwd hoe ik het ervan af bracht met boerenkoolspelletjes tijdens een boerenkooltour? Zie: Bier & Boerenkool in Oldenburg.

Boerenkool met Bregenwurst und Kassler - Standort Hamburg

Boerenkoolcursus

Mocht je nóg meer over boerenkool willen weten of ben je een ware boerenkooldummy, dan kun je naar de Grünkohl-Akademie. Echt! Je kunt een online cursus vinden (lijkt mij persoonlijk niet bijzonder spannend, maar goed), maar op de Akademischer Erlebniskalender vind je alle boerenkoolactiviteiten in en rond Oldenburg waaronder ook hands-on workshops, wat mij al een stuk interessanter in de oren klinkt.

Er is ook een Hema…

In Oldenburg is overigens ook een Hema, de vanuit Hamburg dichtstbijzijnde. Ook dit geef ik je maar even mee, voor het geval de boerenkool je toch niet zo goed smaakt en je liever een stroopwafel gaat halen…

Ik maakte er een uitstapje op zich van: Naar de HEMA in Oldenburg – tenslotte leef ik hier in Hamburg nog steeds zonder HEMA!

Also, maken wij binnenkort samen een Grünkohltour? (misschien even wachten tot het Glühweinseizoen ook geopend is?)

Ondertussen in Hamburg…

Dat is ook wat, loop ik over de Hamburgse Fischmarkt, zie ik dat Hamburg gewoon een eigen boerenkoolpartijtje heeft in de Fischauktionshalle:

Boerenkool in Hamburg - Standort Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid