Home Ontdek Hamburg De lente in je bol in de Loki-Schmidt-Garten!

De lente in je bol in de Loki-Schmidt-Garten!

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik mag graag doen alsof ik vakantie heb, ook als dat niet zo is. Een van mijn favoriete bestemmingen is daarom de botanische tuin in Hamburg, want daar kan ik gewoon met de fiets naartoe.

Tijdens de lunch, of aan het einde van de middag kun je me dan ook vaak vinden in de Loki-Schmidt-Garten in Klein Flottbek. (Oké, ook onder werktijd. Maar ik ben eigen baas, en ik mag dat.)

Bezoek aan de Loki-Schmidt-Garten in Hamburg

Lentebloesem bij de ingang van de botanische tuin in Hamburg

De Loki-Schmidt-Garten, de nieuwe oude botanische tuin in Hamburg

De botanische tuin van Hamburg bestaat uit twee delen die helemaal niet bij elkaar in de buurt liggen: het Freigelände in Klein Flottbek, en de tropische kassen in het park Planten und Blomen.

De eerste botanische tuin van Hamburg werd in 1821 opgericht door Johann Georg Christian Lehmann, rond de stadswallen van Hamburg, waar je nu Planten und Blomen vindt. Oorspronkelijk op een gebied van 2,5 hectare, maar er was al heel snel uitbreiding nodig. (Ik zeg je, more is more, als het om planten gaat.) De Hamburger Senat nam het beheer van de tuin in 1857 over en sinds 1919 is de botanische tuin van Hamburg onderdeel van het Botanisch Instituut van de Universiteit Hamburg.

Veel van de kassen werden helaas in de oorlog verwoest, en ook grote delen van de tuin zelf moesten eraan geloven.

De Internationale Gartenausstellung (IGA) begon daarom in de jaren ’50 met het repareren van deze schade, en in de jaren ’60 werd alles nog eens compleet opnieuw ingericht. Begin jaren ’70 besloot de senaat de botanische tuin te verhuizen. Er werd acht jaar lang werd gebouwd aan een nieuwe locatie in Klein Flottbek, die in 1979 op een oppervlakte van 25 hectare werd geopend. De tropische kassen bleven op de oude locatie.

Deze nieuwe botanische tuin werd in 2012 omgedoopt tot Loki-Schmidt-Garten, ter ere van de Hamburgse milieuactiviste Hannelore, ook wel “Loki”, Schmidt. (En ja, ook de echtgenote van Helmut Schmidt, maar wie boeit het met wie ze getrouwd was…)

De huidige botanische tuin is verdeeld in drie afdelingen: plantengeografie (GEO), plantensystematiek (SYS) en planten en men sen (MEN).

Magnolia's in de Loki-Schmidt-Garten

Bewegwijzering in de botanische tuin van Hamburg

Bezienswaardigheden in de Botanischer Garten in Hamburg

Ontelbaar veel bloemen en planten, versteht sich

Die drie afdelingen in de tuin zijn ook weer verdeeld over verschillende thema’s, waaronder een tuin met Bijbelse planten, een geurtuin, een tuin met planten die je aan mag raken, een tuin met planten waar je vooral van af moet blijven omdat ze giftig zijn, een Japanse tuin, een woestijn, tropische dingen, en natuurlijk ook een tuin met medicinale planten. Er is zelfs een Duftorgel (een ‘geurorgel’)!

Dit zijn mijn persoonlijke favorieten in de tuin:

Museum für Nutzpflanzen

Op het Loki-Schmidt-terrein vind je ook een klein museum met planten die op allerlei verschillende manieren door de mens worden gebruikt. De collectie legt de nadruk op onderwijs en ontdekken, en dat vind ik het leukst. Welke planten kun je bijvoorbeeld als medicijn gebruiken, en welke absoluut niet?

‘In actie’ kun je veel planten vervolgens zien in de tuin met Nutzpflanzen, en vergeet ook de tuin met giftige planten niet! (Better safe than sorry, oder?!)

Rondom het museum zijn trouwens ook soms buitententoonstellingen – vorig jaar nog een Humboldt-tentoonstelling.

Woestijntuin en piramides

De „Wüstengarten“ (woestijntuin) is een cadeautje van de Verenigde Arabische Emiraten aan Hamburg. Altijd leuk, zo’n cadeautje, niet? De tropische piramides en ook de palmen doen het bijzonder goed op foto’s!

Japanse tuin

Het is geen Clingendael, maar de Japanse tuin mag er zéker wezen! Er is een Japanse zentuin, er zijn bamboepaden en in de lente is er heel veel bloesem.

Karpers!

De grote vijver wordt bewoond door een gezellige karperfamilie en andere vissen. Je mag ze niet voeren, maar dat weerhoudt de karpers er niet van om toch even aan het wateroppervlak te komen koekeloeren wie er nu weer op bezoek is.

Sculpturen

Voor de ingang van de tuin staat Adam. Hij is bezig zijn paradijs te plunderen en werd hier in 1982 neergezet. Het is een beeld van Waldemar Otto. Het idee was dat hij gezelschap van een Eva zou krijgen, maar daar werd tegen geprotesteerd, daarom is Adam nu alleenstaand, maar heeft hij wel een leuke witte onderbroek. Die had hij oorspronkelijk niet, maar deze werd door onbekende demonstranten geschilderd. Nadat de onderbroek meerdere keren schoongemaakt (weggehaald) was en hij steeds terugkeerde, heeft Adam nu gewoon een onderbroek aan.

In de botanische tuin staan nog meer sculpturen, waaronder een grote tulp bij de vijver, en een beeld van Loki Schmidt direct na de ingang.

Bezoek de botanische tuin in Hamburg

Hubmboldt-tentoonstelling Loki-Schmidt-Garten

Loki-Schmidt-Garten: Adam plundert het paradijs.

Wat er verder te beleven is in de Loki-Schmidt-Garten

Wat je allemaal kunt doen in Hamburgs botanische tuin? Nou, allereerst natuurlijk wandelen en eens nader kennis maken met al die planten en bloemen, want het zijn er nog al wat. En elk jaar verandert er ook van alles – geloof me, ik woon hier sinds begin 2013 en heb nog nooit dezelfde tuin gezien.

Als je aan de wandel gaat, raad ik je aan vooral je camera in de aanslag te houden, want heel veel planten, kunstwerken en architectuur vrágen gewoon om een foto. (Als ultieme bonus zijn de meeste planten ook heel geduldig bij het poseren, dit in tegenstelling tot partners en kinderen!)

Verder kun je hier ook uitstekend op een bankje neerploffen en een boek lezen. Ik ben momenteel (weer) geobsedeerd door de Krimis over de Bayrische Tante Poldi, want tot mijn grote vreugde is er in maart net een nieuw deel verschenen. Hoej!

Zo ziet dat er dan uit, trouwens, Fem in de botanische tuin, met Tante Poldi (ik heb zoals bekend een groot zwak voor Duitse Regionalkrimis!).

(Dit was vorig jaar, toen ik met het voorlaatste deel in de Poldi-serie bezig was – ik zeg je, de timing van het nieuwe deel is perfect.)

Fem luistert naar het nieuwste boek in de Tante Poldi-serie tijdens een bezoek aan de tuin

Een bezoek aan de botanische tuin Hamburg: praktisch

Adres & openingstijden

Loki-Schmidt-Garten, Ohnhorststraße 18, S Klein Flottbek
De tropische kassen van de botanische tuin bevinden zich in een dependence in Planten und Blomen (S Dammtor).
Entree is gratis.
Openingstijden: dagelijks vanaf 9 uur.

januari en februari: tot 16 uur
1-28 maart: tot 17 uur
29 maart – 30 april: tot 19 uur
mei-augustus: tot 20 uur
september: tot 19 uur
1-24 oktober: tot 18 uur
25 oktober – 30 december: tot 16 uur
Gesloten op 24 en 31 december, en bij gladheid.

Logeren in de buurt? Landhaus Flottbek Boutique Hotel, in een bijzonder 19e-eeuws gebouw, pal naast het Jenisch-Park, en met vier sterren super comfortabel. En ook niet onbelangrijk: een geweldig restaurant, waar de ingrediënten rechtstreeks van Hygge the farm komen.

De beste tijd om naar de Loki-Schmidt-Garten te gaan

De beste tijd om de Loki-Schmidt-Garten te bezoeken hangt natuurlijk van je eigen voorkeur af. In de winter is er wat de planten betreft niet heel erg veel loos. Toch kun je er dan ook in alle rust wandelen.

Vanaf eind maart, begin april begint er echter opeens van alles te bloeien. De bloesem in april is echt prachtig. Maar er groeit zoveel dat er tot ver in september altijd wel iets in bloei staat, dus denk niet dat je in de zomer niks te zien krijgt. En herfstkleuren, breek me de bek niet open, daar krijgt toch niemand ooit genoeg van

Houd er rekening mee dat Café Palme in de wintermaanden dicht is. Maar ganz ehrlich maakt dat ook niet veel uit: spectaculair is het café niet en je kunt ook prima zelf iets meenemen en in het park oppeuzelen.

Een alternatief is het café in het Jenisch Haus in het Jenisch Park, aan de andere kant van S-Bahn station Klein Flottbek. En het Jenisch Park, dat hoort sowieso op je lijstje. Denn von Parks und so, verstehe ich was. (Als je deze verwijzing begrijpt, trakteer ik je defnitiv op een bier. Of liever grappa, in dit geval. Also!) Trouwens, nu je toch bezig bent, waarom loop of fiets je niet meteen het Geschichts- und Kulturpfad Othmarschen?

Op naar Hamburg!

Zin gekregen in een stedentrip Hamburg? Deze pagina helpt je op weg om je reis te plannen. Met de trein doe je er helemaal niet zo gek lang over. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

1 reactie

Jeroen 1 mei 2022 - 21:22

Moin, wat een leuke website heb jij ervan gemaakt, vooral de kwaliteit van je foto’s weet ik zeer te waarderen en hebben ervoor gezorgd dat ik binnenkort weer naar Hamburg ga,

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid