Home Ontdek Hamburg De Brooksbrücke in de Speicherstadt

De Brooksbrücke in de Speicherstadt

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Hoewel de Speicherstadt rond 1885 al min of meer gereed was, werd ze pas officieel geopend in 1888, toen Hamburg zijn status als ‘Zollausland’ officieel verloor. De enige uitzondering op het verlies van deze status was de vrije handelszone in de Freihafen.

Het symbool van de vrijhaven

Deze officiële opening van de Speicherstadt werd gevierd met het openen van de Brooksbrücke door keizer Wilhelm II zelf, met de woorden ‘zu Ehren Gottes, zum Bestehen des Reiches, zu Hamburgs Wohle‘ (’ter ere van god, het voortbestaan van het rijk en de voorspoed van Hamburg’). Zo was de nauwe en onlosmakelijke band tussen de vrijhaven van Hamburg en het Duitse douanegebied voor iedereen zichtbaar.

Brooksbrücke, Hamburg Speicherstadt

Er was een tolgebouw en op de brughoofden prijkten vier sculpturen van de hand van Alois Denoth:

  • Aan de Speicherstadtzijde Keizer Friedrich I Barbarossa (rechts op de foto, werd gezien als pionier van de vrijhandel in Hamburg);
  • daarnaast de heilige St. Ansgar, Hamburgs eerste aartsbisschop (links op de foto);
  • en aan de kant van de binnenstad Germania (om de verbinding tussen Hammonia, Hamburgs beschermheilige, en het Duitse Rijk, Germania, te benadrukken);
  • en Hammonia, Hamburgs beschermvrouwe.

Zowel het gebouw als de beelden werd in de oorlog verwoest. De beelden die vandaag de brug bewaken zijn daarom van vrij recente makelij (2003-2006) en werden gemaakt door de Hamburgse beeldhouwer Jörg Plickat. Germania is hierbij vervangen door Europa, als teken van Hamburgs verbinding met Europa.

Hier vind je de Brooksbrücke

Vanaf de straat Bei den Mühren over het tolkanaal bij de Binnenhafen naar de Brook aan de Kehrwieder (Google Maps).

Doen in de buurt

➤ Doen in de buurt: bekijk Hamburgs eerste UNSESCO Werelderfgoed, de Speicherstadt. Bekijk Hamburg in het klein bij Miniatur Wunderland, en sla in géén geval het Internationales Maritimes Museum over!

Brooksbrücke in de avond

Brooksbrücke Hamburg 1892

Foto: Hamburg 1892. Brooksbrücke / mit den beiden Brücken-Figuren / ‘Germania’ u. ‘Hammonia’, foto Johann Hinrich W. Hamann, public domain, collectie MKG 

Over de Hamburger bruggenserie op Standort Hamburg

Hamburg heeft meer bruggen dan Venetië, naar het schijnt. In elk geval zijn het er zo’n 2.500 en zijn veel bruggen ware kunstwerken. Volg hier de hele serie op Standort Hamburg!
Kun je niet wachten tot mijn serie compleet is, lees dan vast het boek Brücken von Hamburg, van Eigel Wiese.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid