Home Ontdek Hamburg Meer bruggen dan Venetië: de 2.500 bruggen in Hamburg

Meer bruggen dan Venetië: de 2.500 bruggen in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Hamburg, dat mag inmiddels bekend zijn, is een bijzonder fraaie stad. Veel groen, prachtige architectuur, veel water, echt, breek me de bek niet open, ik kan er uren over doorgaan. Over dat water gaan we het even hebben. Veel water betekent namelijk ook dat er veel bruggen in Hamburg zijn. 2.500 stuks, om precies te zijn. Sommige stammen uit de middeleeuwen, andere zijn spiksplinternieuw. Allemaal doen ze het uitstekend op je vakantiefoto’s.

Grijp dus je camera, dan neem ik je mee naar de mooiste bruggen in Hamburg.

Voor we beginnen: wat is eigenlijk een brug?

Dat lijkt een gevalletje van naar de bekende weg vragen, maar dat is het niet. In mijn beleving zijn bruggen toch vooral dingen die water overbruggen. De bruggen van Hamburg volgen een wat ruimere definitie: als in Hamburg een stuk straat ergens overheen gaat, dan heet het een brug. Zodoende heeft Hamburg meer bruggen dan Amsterdam en Venetië bij elkaar*, namelijk die al genoemde 2.500 stuks. Daar kunnen we over gaan kniesoren, maar het blijft een feit dat er een paar fraaie exemplaren met een mooi verhaal tussen zitten.  Deze bruggen belichamen niet alleen de technische expertise van hun tijd, maar vertellen ook het verhaal van de stad. Afijn, nu gaan we echt beginnen, hoor.

Brug in Hamburg: Alte Harburger Elbbrücke

De Alte Harburger Elbbrücke

Waarom zijn er zo veel bruggen in Hamburg?

Ja, omdat er veel water is, ne. Veel water zorgt voor veel behoefte aan bruggen om de verschillende delen van de stad met elkaar te verbinden. Maar er is natuurlijk meer. De bruggen van Hamburg zijn een belangrijk onderdeel van de stadsgeschiedenis en -cultuur. De stad ligt aan de monding van de Elbe en heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de scheepvaart en handel. De Speicherstadt en het Kontorhausviertel, tegenwoordig op de UNESCO-Werelderfgoedlijst, hadden bruggen nodig om hun handelswaar over land verder te transporteren. De eerste bruggen van Hamburg stammen uit de middeleeuwen, en daarna zijn we er eigenlijk gewoon nooit meer mee opgehouden…

De mooiste bruggen van Hamburg

Nou, zet je schrap, dan gaan we beginnen een poging te doen alle 2.500 bruggen in Hamburg te bekijken! Ik heb ze voorlopig maar even op locatie gesorteerd:

Bruggen over de Elbe

Alsterbruggen

Bruggen in Altstadt en Neustadt

Bruggen in Hamburg: Ellerntorsbrücke, foto door Tim A. Bruening | Standort Hamburg

De Ellerntorsbrücke in de Altstadt

Bruggen in de Speicherstadt en HafenCity

Bruggen in Altona

Bruggen in St. Pauli

Bruggen in Eppendorf

De verborgen parels – minder bekende bruggen die het ontdekken waard zijn

Deze lijst is uiteraard work in progress. Wie weet staan ze hier op een dag alle 2.500… 😉

Lombardsbrücke in Hamburg | Standort Hamburg

De Lombardsbrücke, check de details aan de onderkant van de brug!

Goede manieren om de bruggen te leren kennen

Nu willen we die bruggen eens up close & personal gaan zien, of niet soms?! Opties genoeg:

Boottochten

Een boottocht over de kanalen, rivieren en meren van Hamburg is een geweldige manier om de stad en de bruggen te verkennen. Er zijn talloze boottochten beschikbaar, van korte rondvaarten tot uitgebreide cruises.

Op de fiets

In Hamburg kun je uitstekend fietsen. Op mijn fietspagina heb ik al mijn tips over fietsen in Hamburg verzameld. Je vindt er ook suggesties voor leuke routes. Ga je liever met een gids op pad, dan kun je natuurlijk ook een privétour bij bijvoorbeeld Baja Bikes, en aangeven dat je de bruggen van Hamburg eens van dichtbij wilt bekijken.

Te voet

Met zo veel bruggen om je heen loop je er eigenlijk vanzelf tegenaan. Of eigenlijk: je kunt je kont niet keren in Hamburg of er duikt weer een brug in je ooghoek op. Dat maakt wandelen meteen een goede manier om bruggen te bekijken. Loop bijvoorbeeld een route van Time to Momo, ga op de bonnefooi, of ga mee met een rondleiding.

Geen zin om te bewegen? Neem de hop on-hop off bus!

Kattwykbrücke, een van de 2.500 bruggen in Hamburg

De Alte Kattwykbrücke, de grootste hefbrug van Duitsland

Praktische tips voor je bezoek aan de bruggen in Hamburg

  • Het zijn er veel, dus neem je tijd en probeer je route een beetje te plannen. Je kunt altijd weer van je plan afwijken, als het nodig is.
  • Zorg in elk geval dat je camera in je tas zit. Alles wat je geleerd hebt over fotografie geldt ook voor het fotograferen van Hamburgs bruggen: het blue hour en het golden hour zijn prachtig. Let op schaduwen en weerspiegelingen, kijk eens vanuit een andere hoek. Sommige bruggen, bijvoorbeeld de Köhlbrandbrücke, zijn ’s avonds heel gaaf verlicht.
  • Ken je trouwens deze fotospots in Hamburg al?

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om in Hamburg op bruggentocht te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Wikipedia rapporteert voor Amsterdam ‘meer dan 1.500 bruggen’ en 431 voor Venetië. Heb niet uitgezocht of er onder de bruggen van Amsterdam en Venetië ook over niet-water zijn.

Busanbrücke HafenCity

De Busanbrücke in HafenCity

Heb je deze artikelen al gelezen?

8 reacties

Ximaar 26 maart 2016 - 09:06

Probleem is een beetje wat je een brug noemt. Wikipedia heeft deze pagina over Amsterdamse bruggen verkeerd gelezen.
http://www.bruggenvanamsterdam.nl/
Onofficieel zegt men dat Amsterdam 3000 bruggen heeft. Op de pagina hierboven gaat het om 1900 met een nummer en 2400 objecten die niet genummerd zijn, waaronder bruggen, viaducten en duikers. Bij elkaar kan dat idd uitkomen op zo’n 3000 bruggen.

Hier in Alkmaar weet ik het beter. Ik heb een kaart met 300 bruggen in de oude gemeente, dus inclussief Koedijk en Oudorp. Dat zijn vrijwel allemaal genummerde bruggen en ruim de helft heeft een officiele naam. Bruggen van particulieren zitten daar niet bij. Het zijn allemaal bruggen waar je met een kano onderdoor kan. Dus geen duikers. In de nieuwe gemeente zitten ook de Schermer en Graft-De Rijp en komen er nog 100 tot 200 bruggen bij.

Voor een goed vergelijk moet je het afzetten tegen het aantal inwoners. Alkmaar heeft er maar 100.000 en Amsterdam 800.000. Per 100.000 inwoners heeft Alkmaar dus ca 400 bruggen en Amsterdam 3000/8 = 375. Bij Hamburg is het het probleem of alleen de stad wordt bedoeld, de gemeente of de bondstaat..

Antwoorden
Fem 30 maart 2016 - 13:18

Gelukkig gaat het ons alleen om het verhaal en de schoonheid van de bruggen hier in Hamburg 😉

Antwoorden
Joost 28 maart 2016 - 19:54

Gaaf! Meer hiervan! Ik heb zelf nog maar over 1 brug in Hamburg gehoord (ik moet nog steeds naar Hamburg gaan, schaammmm): die hoge over de Elbe? Kohlbrandbrug heet hij dacht ik. Die ziet er ook heel strak uit.

Antwoorden
Fem 30 maart 2016 - 13:18

Ja, de Köhlbrandbrücke! Die is ook heel cool! (en al jaren met afbreken bedreigd, dus daar ga ik binnenkort nog iets over schrijven hier!)

Antwoorden
Jenny - ikreis.net 31 maart 2016 - 19:31

Wat een uitgebreide collectie bruggen! Originele blog.

Antwoorden
Fem 2 april 2016 - 17:58

Dank je wel! Er zitten echt plaatjes tussen al die bruggen van Hamburg!

Antwoorden
Yvonne 1 april 2016 - 14:15

Dat zijn zeker een heleboel bruggen. Wat schrijf je leuk Fem! Ik ben nog nooit in Hamburg geweest, op een keertje winkelen en vertrek vanaf de luchthaven na. Lijkt me een interessante stad voor een weekendje… hoewel met zoveel bruggen een weekend haast te kort is 🙂

Antwoorden
Fem 2 april 2016 - 18:00

Ha Yvonne, dank je wel! Kom zéker een keer naar Hamburg, je hoeft je echt niet te vervelen!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid