Home Emigratie Fem verdiept zich in de Bundestagswahl. Soort van.

Fem verdiept zich in de Bundestagswahl. Soort van.

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Ik mag niet meedoen aan de Bundestagswahl.

Maar ja, ik woon wél in Duitsland, dus vond ik dat ik in het kader van de integratie enzo me toch eens moest verdiepen in de Bundestagswahl van vandaag, 22 september, volgens Tegenlicht de Belangrijkste Dag van 2013 (hierover later meer, ik voelde me namelijk een tikkeltje bekocht na het kijken van die uitzending).

Dit wist ik al over de Duitse verkiezingen:

  1. Er wordt hier op zondag gestemd. Stembureaus zijn vanaf 7 uur open. Ik dacht dat de vroege openingen waren voor mensen met een baan, maar kennelijk zijn er genoeg Duitsers op zondag ook heel erg druk, waardoor ze genoodzaakt zijn zich zondagmorgen 7 uur naar de stembus te begeven.
  2. Als je op de dag zelf niet stemmen kunt, kun je per Briefwahl stemmen. Dat betekent dat je in feite een week van tevoren je stem al kunt uitbrengen.
  3. Je kunt niet iemand machtigen om voor jou te stemmen zoals in NL, tenzij je handelingsonbekwaam bent of anderszins niet voldoende sound of mind geacht wordt om te kunnen stemmen (bv omdat je in coma ligt ofzo).
  4. Bundeskanzler-kandidaat Peer Steinbrück stak zijn middelvinger op naar de mensen die hem “Peerlusconi” noemden.
  5. Voornoemde Peer is de grootste concurrent van Angela Merkel als Bundeskanzler/In. Dit artikel vergelijkt de twee aan de hand van hun handgebaren: Merkel-ruit versus Middelvinger.
  6. Er zijn nog veel zwevende kiezers. Kiezers die eigenlijk alle partijen compleet pet vinden en verwachten dat ze in het stemhokje spontaan een ingeving krijgen (aldus discussie in de dameskleedkamer van mijn sportschool). Partijen stonden de 21e nog druk te flyeren op straat.

Op zoek naar meer info

Er is een Wiki over de Bundestagswahl van 2013 en het kiesstelsel, maar dat is echt een hele lange en ontmoedigende lap tekst. Dus ik dacht, ik kijk eerst de aflevering Het Duitse alternatief, van Tegenlicht. Want daarin werd gezegd dat 22 september voor Europa/de wereld/ons de belangrijkste dag van 2013 is, vanwege mogelijke gevolgen voor de euri na deze verkiezingen.

Voornoemde uitzending bleek helaas voornamelijk, of eigenlijk alleen maar, over de euri te gaan, en of Duitsland er wel of niet aan mee moet blijven doen. Ja, hallo, so haben wir nicht verheiratet, dacht ik, ik kom hier voor een heldere uiteenzetting over de Bundestagswahl. Toch maar terug naar Wikipedia dan… Gelukkig blijkt er ook een weliswaar beknopter maar Nederlands, artikel te zijn. Daaruit heb ik enige wetenswaardigheden weten te destilleren.

Bondsdagverkiezing

Kiesstelsel, al begrijp ik daar nog steeds niks van…

De alinea over het kiesstelsel wordt aldus ingeleid: “Het kiessysteem voor de Duitse Bondsdag is in basis een systeem van evenredige vertegenwoordiging met een kiesdrempel van vijf procent, echter met elementen van een districtenstelsel toegevoegd.” Ik moet mijn best doen om niet hier al af te haken, omdat dit voor mij al snel naar wiskundigheid begint te rieken.

Als ik het goed begrijp, zijn dit de eerste Bonsdagverkiezingen onder een nieuwe kieswet. Deze werd namelijk tot tweemaal toe ongrondwettelijk verklaard. Dit heeft dan weer iets van doen met “negatief stemgewicht” en “overhangmandaten” waardoor “het basisprincipe van evenredige vertegenwoordiging” teniet gedaan werd. (je ziet, ik probeer hier vakkundig over het feit dat ik er weinig tot geen kaas van gegeten heb heen te lullen)

Partijen, het zijn er nogal wat

In Nederland hadden we in 2012 partijen als Partij voor Mens en Spirit en de Soeverein Onafhankelijke Pioniers Nederland met ronduit fascinerende verkiezingsprogramma’s (daar heb ik mij nog een avond goed mee vermaakt, samen met een vriendin en een fles wijn).

Ook in Duitsland zijn er partijen die op wonderlijke wijze (denk ik dan) de kiesdrempel hebben gehaald, zoals de Partei der Nichtwähler (ik bedoel maar…), Nein!-Idee (zou m.i. op typografische gronden reeds verboden moeten worden), de Bergpartei, die zich “die Überpartei” noemt (de naam klinkt ronduit eng, als je het mij vraagt – navraag leert dat de partij wordt omschreven als “radikal ökologisch und sozialrevolutionär“).

De prijs voor partij met de langste naam (en minst creatieve afkorting) gaat dit jaar naar de Partei für Arbeit, Rechtsstaat, Tierschutz, Elitenförderung und basisdemokratische Initiative (Die PARTEI).

Bondsdagverkiezing

Bild beantwoordt de echt belangrijke vragen

Bild bracht een speciale krant uit, waar nog even haarfijn in uitgelegd werd waarom het belangrijk is om te gaan stemmen. Ook kreeg ik via deze krant eindelijk antwoord op belangrijke vragen aan de Bundeskanzlerin, zoals “Mist u de after shave van Sarkozy?” (nee, maar ze heeft wel graag met hem samengewerkt), “Als u echt honger heeft, waar denkt u dan aan?” (spaghetti bolognese) en “Wanneer neemt u eindelijk een nieuwe kleermaker in dienst?” (als ze ervan overtuigd is dat dat nodig is).

Dus… zijn we nu wijzer geworden?

Nou, ja, nee. Ik heb de Wiki’s gelezen en was vast voornemens hier een belezen en doordacht diepgravend stuk over de Bundestagswahl te schrijven. (Want dat kan men, na het lezen van de Wikipedia, moeha! 😉 ) Dat was wat optimistisch. Ik werd helaas niet onmiddellijk gegrepen door grote passie bij het lezen over de Bundestagswahl.

Wie wil weten hoe het met Europa en de euri verder moet, kan kijken naar Angela Merkel bij Heel Holland Bakt met Koefnoen (of kijkt naar Tegenlicht…).

Wat ik ga doen? Waarschijnlijk met de buren naar een kroeg, en dan maandag gewoon Pauw&Witteman kijken via Uitzendinggemist…

Psst. Meer interesse in verkiezingen waar je als Nederlander in Duitsland wél aan mee mag doen? Wat een toeval, daar weet ik wél iets van af! Check in dit artikel hoe je in Nederland kunt stemmen vanuit het buitenland.

En hier zijn meer belevenissen van mij als Dutchie in Hamburg.

Heb je deze artikelen al gelezen?

5 reacties

Martijn Min 22 september 2013 - 12:24

Vanwege mijn tv-loos bestaan krijg ik hier maar weinig van mee, maar ik heb dit stuk met veel plezier gelezen!

Antwoorden
Fem 22 september 2013 - 13:45

Dank 🙂 ik moet zeggen dat het als buitenlander, zonder tv, hier ook heel goed mogelijk is om je aan alle stemmingsvreugd te onttrekken. Maar de integratie he,,, 🙂 Heb overigens net ontdekt dat ik als Europeaan wonend in Duitsland bij bepaalde lokale verkiezingen wél zou mogen stemmen.

Antwoorden
AB 24 september 2013 - 08:26

Nou ik vond dit dan toch wel weer leuk om te lezen gezien het feit dat je niet door het onderwerp gegrepen werd.

Antwoorden
Fem 24 september 2013 - 08:29

Soms helpt dat waarschijnlijk voor het artikel 😉

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid