Home Ontdek Hamburg Carnaval in Hamburg?!

Carnaval in Hamburg?!

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Huh, carnaval in Hamburg? Wordt carnaval dan gevierd in Hamburg ? Ligt Hamburg daarvoor niet veel te noordelijk?

Klopt. Een echt carnaval, met optochten en een prins* hebben we hier niet. Maar omdat de Hamburgers niet vies zijn van een feestje en er tegenwoordig ook verschillende ‘Oktoberfeste’ in de stad zijn, is het ook met carnaval op verschillende plekken in Hamburg feest. Gewoon omdat het kan.

Ook op andere momenten in het jaar hebben we trouwens een paar feesten waar je helemaal op je plek bent als je je graag uitdost!

In deze blog mijn carnavalstips voor een carnaval dat geen echt carnaval is. 🙂

Carnavalsfeesten in Hamburg | foto door H.Hackbarth

Carnaval in Hamburg: bestaat dat, en zo ja, waar?

Carnavalsfeesten in Hamburg

Dat er in Hamburg geen optochten en praalwagens zijn wil natuurlijk niet zeggen dat de bloemetjes niet worden buitengezet.

LILABE

Een van de bekendste carnavalsfeesten is bijvoorbeeld LILABE in de Hühnerposten (het oude postgebouw aan het Hauptbahnhof – ooit woonde ik ertegenover, maar dat terzijde). Volgens de organisator is dit de wildste verkleedpartij in Hamburg…

Fasching Festival

Het Parlament partyt erop los met het Fasching Festival (Küss mich!). Is je outfit creatief genoeg, dan krijg je een gratis welkomstdrankje. Meer info en de dresscode (want wat is eigelijk ‘Fasching Fashion’?) lees je op: faschingfestival.de.

Het feest begint om 20 u, vanaf 19.30 ben je welkom voor een prosecco. Kaarten kosten in de voorverkoop € 20 en aan de avondkassa € 20. Voor € 30 kun je deelnemen aan het Fasching Diner.

Heb je trouwens geen inspiratie voor je outfit, dan kun je je laten bodypainten door een professionele bodypainter.

(PS mocht carnaval je niet interesseren, dan is het zeker een idee om op een ander moment even een kijkje/borrel te nemen in het Parlament, want het is een mooie locatie. Het Rathaus zelf staat sowieso al op je lijstje, toch?)

Hamburgs lange Nacht

Ook dit jaar pakken we weer groots uit in de Hühnerposten met Hamburgs lange Nacht: 4 verdiepingen op steenworp afstand van het Hauptbahnhof,  met een muziekmix van clubhits, dansklassiekers tot R&B en ’90s.

Meer carnaval in Hamburg

Dit waren ze natuurlijk nog niet. Het maakt de Hamburger echt niet uit dat we ons te ver in het noorden bevinden om echt te carnavallen. Wat dacht je dus van Glittergewitter?

Bekijk voor een feestoverzicht: hamburg.de/karneval

Wordt carnaval gevierd in Hamburg?

Hoezo moet het carnaval zijn om je te verkleden?!

Schlagermove

Komen je Marcelino-Wunderlich-moves bij je vrienden niet zo aan? Liggen je afropruik, bloemetjeslegging en plateauzolen in de kast te verstoffen? Dan hoef je niet te wachten tot carnaval volgend jaar, maar kom je gewoon in juli naar de Schlagermove!

De Schlagermove is een grote parade die door St. Pauli trekt, begeleid door, je voelt ‘m al: schlagermuziek. En heel veel bontversierde mensen. De Schlagermove vindt altijd begin juli plaats en vertrekt vanaf het Heiligengeistfeld (U Feldstraße of St. Pauli). Je kunt gratis meeswingen.

Een happening is het sowieso, ook als je niet van Schlager houdt.

Tip: je kunt ook vanaf een afstandje kijken. (En je zult sowieso de hele dag, waar dan ook in Hamburg, in de U- en S-Bahn mensen in wilde creaties – en verschillende stadia van dronkenschap, dat ook – aantreffen.)

Vogelball

‘Piepshows’ heb je niet alleen op de Reeperbahn, zeker niet! Het queer bal masqué, Vogelball (link is nog voor de editie van 2018, maar dan krijg je een idee), op het Dockvilleterrein is elk jaar weer een kleurrijke bedoening!

Iedereen is welkom, ook als je geen boa bij je hebt. 😉 “Bird is the word”!
Alte Schleuse 23. Tickets kosten € 30.

Alternatieven voor carnaval in Hamburg | foto door MS Dockville Sommer

Frühlingsdom

OK, de Dom is een kermis, en ik weet heus wel dat dat geen carnaval is. En verkleden doe je op de Dom ook al niet echt.

Maar mocht je carnaval nou gemist hebben en nog zin hebben om de zinnen eens flink te verzetten, dan begint de Frühlingsdom eind maart.

Andere feesten en festivals in Hamburg

Hamburg mag dan wel geen echt carnaval hebben, er zijn genoeg feesten en festivals om van het hele jaar een feestje te maken. Zo heeft elke zichzelf respecterende wijk een eigen Straßenfest, is er elke week wel ergens een Flohmarkt, zijn er 9 filmfestivals en hebben we ook feestjes voor zowel bier- als wijnliefhebbers.

Ik zette de leukste festivals hier bij elkaar: Evemenenten in Hamburg.

En zie ook:

Écht carnaval vieren?

Wil je carnaval echt met alles d’r op en d’r aan vieren, dan moet je behoorlijk wat zuidelijker zakken en naar de omgeving van Keulen/Düsseldorf gaan.

Kom de bloemetjes buiten zetten in Hamburg?

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Zoek je een goede hoteldeal, kijk dan eens hier. Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Carnavalsfeesten in Hamburg

* Ik kom zelf ook van boven de rivieren, dus vergeef me deze wat simplistische samenvatting van het feestje!

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid