Home Ontdek Hamburg Alles over chocolade: het Chocoversum in Hamburg

Alles over chocolade: het Chocoversum in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Al die schitterende kantoorpanden in het Kontorhausviertel, dat is natuurlijk prachtig.

Maar misschien ben je daar inmiddels wel klaar mee, nadat je gelezen hebt over het Chilehaus, de Sprinkenhof, en Hamburgs andere vermelding op de UNESCO-lijst, de Speicherstadt. Of misschien denk je sowieso alleen maar aan eten.

Dat is niet erg, dat snap ik best. (Dat laatste dan.)

Daarom gaan we vandaag chocola eten in het Kontorhausviertel, en wel in het Chocoversum.

CHOCOVERSUM in Hamburg: entree

foto: Hachez Chocoversum GmbH

Het Chocoversum in Hamburg: een chocolademuseum, mensen, een chocolademuseum!

Jaja, Hamburg heeft een museum dat geheel gewijd is aan chocola. En aan het eten ervan. Het Chocoversum gevestigd in de (zeer fraaie, ik moet het toch even vermeld hebben) Meßberghof. In dit museum wandel je van ergens rond de evenaar naar de cacaovrucht, via gedroogde cacaobonen naar het sorteer- en verwerkingsproces naar… juist, chocola eten.

Maar voor we chocola gaan eten, ga ik natuurlijk eerst even indruk op je maken met alle kennis die ik in het Chocoversum heb opgedaan. (Moeha 😉 )

Rondleiding door het Chocoversum in Hamburg

Waar komt chocolade eigenlijk vandaan?

De rondleiding begint bij het allereerste begin: de cacaovrucht.

Chocola begint zijn leven namelijk in een wat curieuze en tamelijk reusachtige tropische vrucht die, als je hem openmaakt, bonen blijkt te hebben verpakt in een slijmerig, lichee-achtig jasje. Dit jasje smaakt vreemd genoeg een beetje mango-achtig – ik weet dat, want ik heb het geprobeerd in het museum, waar op de dag van mijn bezoek een verse cacaovrucht voorhanden was.

De nog slijmerige boontjes worden vervolgens gedroogd, gefermenteerd en zijn dan klaar voor het grote sorteerwerk om de bad beans eruit te halen.

Cacaovrucht in het chocolademuseum in Hamburg | Standort Hamburg

Geschiedenis van chocola: Chocoversum

foto: Hachez Chocoversum GmbH

Hoe wordt van die rare vrucht dan chocola gemaakt?

Ik geef maar meteen toe dat het feit dat mij chocolade in het vooruitzicht gesteld was maakte dat ik er misschien niet helemaal met mijn volle aandacht bij was.

Maar ik weet nu wel dat als de bonen eenmaal gedroogd en gesorteerd zijn gemalen worden tot een crunchy massa, die dan verpulverd wordt, waarna er water bij komt kijken en er tot 72 uur lang gehusseld en gedraaid word in een machine die de Conche wordt genoemd.

In principe heb je al na 5 uur husselen in deze machine eetbare chocolade die je kunt laten stollen, maar pas na 72 uur heb je de allerbeste kwaliteit.

En dit zit erin… van links naar rechts: donkere chocolade, melkchocolade, witte chocolade en de bestanddelen van een cacaoboon:

Mijn eerste reactie was: ik eet nooit meer chocolade. Bij Zeus, wat een enorme hoeveelheden suiker! In donkere chocolade zit net zoveel suiker en vet als in witte chocolade en melkchocola (ga maar na, dat hoge percentage pure cacaobonen zit ook weer vol met cacaoboter).

Maar omdat een pure reep eigenlijk niet te vreten is zo massief is, is de kans dat je achter elkaar de hele reep oppeuzelt kleiner en is het daarom ‘gezonder’. Met andere woorden, een klein stukje niet-pure chocola kan ook best. (En eigenlijk kunnen alle andere vormen van chocola ook, want laten we wel wezen, het moet wel een beetje leuk blijven in het leven.)

Zelf chocolade maken in het Chocoversum – Wanneer gaan we eindelijk chocola eten?

Nu. Nu gaan we chocolade eten. Of bijna. Want eerst gaan we op de chocolade nog meer chocolade en andere dingetjes strooien. Dit doen we in het Aroma-Atelier, alwaar we instructies krijgen en ik heftig afgeleid ben door een molen met vloeibare chocola…

Nadat de ingrediënten voor de topping zorgvuldig gekozen zijn (chili voor de avontuurlijken, kaneel voor de Fem), is het tijd voor het echte werk. Hier zie je enkele echte kunstenaars aan het werk:

Zelf chocolade maken in het Chocoversum

Ik ben ook best wel een choco-virtuoos, al zeg ik het zelf. Ik was tamelijk hysterisch begonnen met drie gelijke rijen witte chocolade (Ordnung muss sein, ook op chocolade!), maar kwam zoals je ziet al vrij snel niet goed uit. Toen heb ik er maar kokos overheen gestrooid, want if all else fails, kun je maar beter met kokos strooien, is mijn devies. Hij smaakte best goed!

Fem als chocovirtuoos in het Chocoversum in Hamburg | Standort Hamburg

Hamvraag: moeten we allemaal naar het Chocoversum?

De hamvraag is natuurlijk: is het Chocoversum de moeite waard? Het lijkt een no-brainer, want, chocola. Maar, je betaalt € 19 tot € 25 (afhankelijk van wanneer je je ticket koppt) om binnen te komen en dat is toch best een smak centen waarvoor je toch behoorlijk wat chocola bij Bonbon Pingel op de Isemarkt kan kopen.

Ik vind het museum zeker de moeite waard, maar zou zelf de volgende keer eerder voor een speciaal event gaan en meteen groots uitpakken met een pralinencursus, uitgebreide choco-proeverij of een wandeling door het Kontorhausviertel en de Speicherstadt met een afsluitend bezoek aan het museum.

Hoeft dat van jou niet zo, boek dan je tickets online en op tijd, en maak gebruik van de early bird-korting.

Praktisch: plan een bezoek aan het Chocoversum

Een bezoek aan het Chocoversum doe je altijd met rondleiding en live demonstratie. Je kunt niet op eigen houtje door het museum wandelen.
Tickets voor de rondleiding kosten tussen € 19 en € 25 en kun je vooraf boeken, zodat je bij het Chocoversum niet in de rij hoeft te staan.

Hachez Chocoversum
Meßberg 1, U Meßberg

Op naar Hamburg!

Ook zin om chocolade te knutselen? Check deze pagina om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Esther 13 september 2015 - 22:58

Toll! Lindt heb er ook een in Keulen met oompa loompa achtigen!

Antwoorden
Fem 15 september 2015 - 07:09

Hè fijn, nu zit dat Oompaloompa lied in mijn hoofd… Oompa loompa loompa diii dooo…

Antwoorden
Ester 5 oktober 2015 - 22:17

Nou, dat ziet er stukken grondiger (Duitser) uit dan de Belgische chocolademusea die ik heb mogen zien. En ik blijf het maar proberen. De musea waren niet veel soeps. Gelukkig heb ik wel chocolade mogen proeven.

Antwoorden
Fem 6 oktober 2015 - 07:30

Krass, je zou van de Belgen toch meer verwachten, gelet op de chocoladetraditie… Maar ons Chocoversum is geen slechte keus. En een bezoek aan Hamburg natuurlijk sowieso niet 😉

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid