Home Ontdek Hamburg Het is Pride week! Vier Christopher Street Day in Hamburg

Het is Pride week! Vier Christopher Street Day in Hamburg

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Heel de stad kleurt deze week roze, van Pink Pauli tot Pride Ahoi: het is namelijk het Pride Week, ofwel Christopher Street Day in Hamburg.

En dat betekent dat we een hele week feestvieren, en tegelijkertijd belangrijke thema’s aankaarten. In deze blog vind je de highlights van Hamburg Pride!

Vier Christopher Street Day in Hamburg

Christopher Street Day (CSD) – Hamburg Pride

Elk jaar vieren we ook in Hamburg dat we mogen zijn wie we zijn. Of dat nu homo, bi, trans, hetero, queer of wat dan ook is.

Is dat reden voor een feest? Zeker. Is het reden voor een demo, voor een politiek tintje? Helaas nog steeds, zeker in Duitsland. Hamburg is gelukkig een fijne stad om te wonen, waar in principe iedereen welkom is. Maar gelijke rechten waar het gaat om bijvoorbeeld trouwen hebben we in Duitsland pas sinds (schrik niet!) 2017.

Wie mag er meedoen? Iedereen natuurlijk!

Waarom de Pride in Hamburg Christopher Street Day of CSD heet

Als je het in Hamburg hebt over de Pride, dan weten mensen echt wel wat je bedoelt. Maar de gangbare naam in Duitsland is ‘Christopher Street Day Parade’ of ‘CSD’ (Duitsers zijn nu eenmaal erg van de afkortingen 😉 )

De Christopher Street, in New York, was namelijk in 1969 het toneel van de rellen rondom de Stonewall Inn, een gay kroeg. Bij deze rellen kwamen homo’s voor het eerst in opstand tegen het politiegeweld dat hen week in week uit ten deel viel. (Lees meer over de Stonewall Riots bij All that is interesting en Encyclopedia Brittannica).

En hoewel er veel veranderd is in de afgelopen 50 jaar, is er ook nog veel mis. Er zijn nog steeds landen waar het een misdrijf is om ‘anders’ te zijn, en ook in progressieve landen als Nederland en Duitsland hebben we nog steeds te maken met discriminatie.

Omdat de Duitsers het belangrijk vinden dat de Pride Week meer dan een feest is, en dat  we de oorsprong van het feest niet vergeten, vieren we dus Christopher Street Day. Ook al duren alle festiviteiten een goede week.

Ook CSD Hamburg is nog steeds graag meer dan alleen een feestweek en heeft een uitgebreid ‘Rahmenprogramm’.

Hamburg Pride week

Programma CSD 2023

De Pride Week valt in 2023 van 29 juli tot en met 6 augustus. Dit zijn de data voor de highlights in het CSD-programma:

  • Pride Night – Openingsfeest CSD Hamburg: het traditionele openingsfeest in het Stadtpark
  • Pride House:  hier kun je info en support vinden, en deelnemen aan workshops
  • Pride Ahoi – Die Schiffsparade: tenslotte ben je wel in havenstad Hamburg! 😉
  • Regenbogentag: op deze dag wappert de regenboogvlag over de Hamburger Dom
  • CSD-Straßenfest: het Straßenfest aan de Binnenalster, met een grote Bühne en dito open air dansvloer!
  • Demo: dit is de grote Pride Parade van Hamburg!
  • Pink Pauli: en dit het grote afsluitingsfeest, dit jaar voor het eerst op de Spielbudenplatz in St. Pauli.

Dit zijn, selbstverständlich, nog lang niet alle feesten. Er is nog veel meer, bijvoorbeeld discussieavonden, lezingen en plekken om gewoon ervaringen uit te wisselen.

Het complete programma voor CSD Hamburg 2023 vind je hier: hamburg-pride.de.

De binnenstad in Hamburg is tijdens de Pride Parade een groot feest

Route van de grote CSD Parade 2023

Traditiegetrouw is de grote parade op zaterdag en is het officieel een demonstratie. En hoewel iedereen zeker een punt wil maken, is het vooral een groot en kleurrijk feest waarbij iedereen zich bont heeft uitgedost en zijn beste dance moves voorzet.

Met het motto “Grundsätzlich gleich – für eine bessere Verfassung” belooft het weer een drukke en gezellige bedoening te worden. (Er wordt dit jaar een recordaantal bezoekers verwacht!)

De grote Parade begint om 12 u, inde Lange Reihe en beweegt zich dan door de Mönckebergstraße naar het grote Straßenfest aan de Jungfernstieg.

Mijn ervaring is dat het behoorlijk druk kan worden, maar dat het ook niet erg is als je iets mist. Het Straßenfest aan de Jungfernstieg is bijvoorbeeld net zo gezellig als de parade.

De dansende parade loopt langs: Lange Reihe, Ernst-Merck-Straße, Glockengießerwall, Steintorwall, Steinstraße, Speersort, Bergstraße, Mönckebergstraße, Glockengießerwall, Lombardsbrücke, Neuer Jungfernstieg:

CSD Parade Hamburg 2019: de route

Logeren tijdens de Pride Week in Hamburg

Bezoek je de Pride Week in Hamburg, dan leg je waarschijnlijk best wat afstanden af – er is zo veel te beleven dat je overal tegelijk wilt zijn. Een goed en LGBT-friendly hotel met een zacht bed is dan dus extra belangrijk.

Handige hotels voor CSD zijn bijvoorbeeld het ARCOTEL Rubin in St. Georg en het Lindner am Michel in St. Pauli (zo ongeveer tegenover de Michaeliskirche).

Voor de dames: Hamburg heeft een hotel waar alleen dames welkom zijn, Frauenhotel Hanseatin in een sfeervol monumentaal pand in de buurt van de Laeiszhalle en het Gängeviertel.

Meer LGBT friendly Hamburg

Een artikel is in de maak, maar zet tot die tijd de volgende events vast in je agenda:

  • Vogelball – bont, bonter, bontst!
  • Lesbisch-Schwule Filmtage (LSF) – het queer filmfestival is vaste prik in oktober. Naast films is er een uitgebreid Rahmenprogramm met lezingen en feestjes.
  • Winter Pride – jawohl, Duitslands grootste LGBT-kerstmarkt vind je in Hamburg! Veel roze, veel Glühwein, én, voor mij een dikke plus: een WHAM-verbod! .

Wil je je op het LGBT-uitgaansleven storten, dan is St. Georg de beste plek om te beginnen. Hier vind je gezellige (gay)kroegen en bars en kun je tot in de vroege uurtjes dansen.

Op naar Hamburg!

Kun je niet wachten om naar Hamburg te gaan, dan helpt deze pagina je op weg om je reis te plannen. Met de trein ben je er zo! Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Heb je deze artikelen al gelezen?

1 reactie

Joost 15 augustus 2019 - 07:37

Viel Spaß!

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2024 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid