Home Ontdek Hamburg Come together: 60 jaar The Beatles in Hamburg, tijd voor een Beatles-festival!

Come together: 60 jaar The Beatles in Hamburg, tijd voor een Beatles-festival!

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

No Hamburg, no Beatles.

Op 17 augustus 1960 gaven een paar broekies uit Liverpool hun eerste concerten in Hamburg. The Beatles, want zo heetten de broekies, logeerden in een achterkamer van een kinderbioscoop en traden wekenlang zo goed als non-stop op in de clubs van St. Pauli. Ze bewogen zich tussen rockers, dubieuze types en prostituees. Slapen was voor watjes (en onmogelijk in de bioscoop, waar overdag kinderfilms gedraaid werden). Maar het bleek allemaal de moeite waard: 11 dagen na hun vertrek uit Hamburg scoorden The Beatles hun eerste wereldhit, niet veel later waren ze the hottest band in town.

60 jaar later trapt Hamburg het Beatles-Jubileumjaar af met een festival van 2 dagen.* Tijdens “Come Together – The Hamburg Beatles Experience” brengen bekende en onbekende artiesten een eerbetoon aan de Fab Four met meer dan 100 concerten, band battles, sing-alongs, lezingen en tentoonstellingen. 

Dus smeer je keel, pak je koffer en zie de Beatlemania tot leven komen op de Reeperbahn!

* Doordat het coronavirus een streep door het jubileum trok doen we het nu gewoon 61 jaar later!

Beatlemania in Hamburg, dit staat je te wachten

Meer dan 40 bands brengen samen een eerbetoon aan een van de grootste bands aller tijden. Waar? Natuurlijk op de plek waar het allemaal begon: St. Pauli. Dit festival gaat echter veel verder dan de muziek. Het wordt geen nostalgische happening, maar juist een feest dat laat zien dat de erfenis van The Beatles ook vandaag nog voor zowel fans als artiesten super actueel en inspirerend is.

Met meer dan 100 events op 25 locaties dompelt dit festival je helemaal onder in de wereld van The Beatles. 

Beatles tribute concerten

In de Indra, de Kaiserkeller en andere clubs bruist net als vroeger de Beatles-rock. Daarvoor komen internationale tribute acts als THEM Beatles (Liverpool), Bambi Kino (New York), de Flaming Shakers (Barcelona), en The Blackjacks en The Shakers (Engeland) naar Hamburg.

Ook Hamburgse grootheden als Dokter Renz (Fettes Brot), Bernd Begemann, en Olli Schulz zijn van de partij. Ze rocken samen met o.a. de legendarische Rattles en de eerste volledig vrouwelijke rockgroep, de Liverbirds, die in die tijd ook het podium van de Star Club onveilig maakten.

Een alternatieve hommage wordt gebracht in Molotow. Daar staat een band battle (Beatles vs. Stones) op het programma en brengen indiebands als Fotos, Gurr, Mint Mind, Jooles en Swutscher je met hun eigen interpretaties van Stones- en Beatles-klassiekers het hoofd op hol.

Come together: Beatles-festival in Hamburg

Lezingen en tentoonstellingen

Beatles-auteur Mark Lewisohn en de New Yorkse pophistorica Julia Sneeringer vertellen samen met o.a. fotografen Jürgen Vollmer en Günter Zimt spannende verhalen over de geschiedenis van de band en de Rock’n’Roll in het St. Pauli van de jaren ’60.

Andere lezingen om in de gaten te houden zijn die van Frank Goosen, die zijn nieuwe boek Eight Days a Week – The Beatles and Me presenteert, en Rolling Stone-auteur Maik Brüggemeyer.

Beatle-sing-along met Stefanie Hempel

Een sing-along mag natuurlijk ook niet ontbreken. En een Beatles-sing-along in Hamburg, dat kan eigenlijk alleen maar met Stefanie Hempel. Misschien ken je haar al van de originele Hempel’s Beatlestour, een van de leukste rondleidingen in Hamburg

Het is dus niet zo verrassend dat Stefanie de organisator achter dit festival is, en ook de sing-along voor rekening neemt. Ik zou zeggen, oefen vast wat toonladders en zet koers naar Gruenspan!

Holy Places

Verschillende Beatle-locaties in St. Pauli waar je normaal niet naar binnen kunt kun je tijdens Come Together wel bezoeken.

Bekijk hier de trailer van het festival:

No Hamburg, No Beatles

Wat hebben die Beatles eigenlijk met Hamburg? Nou, na hun debuut in 1960 hebben The Beatles nog nooit ergens ter wereld zo vaak gespeeld als in Hamburg, maar liefst 300 concerten. 

Je hebt John Lennon’s uitspraak “We were born in Liverpool, but grew up in Hamburg” vast wel eens voorbij zien komen (hij is zelfs op een muur op het vliegveld van Hamburg te vinden). Niet zo gek: met onderbrekingen brachten broekies uit Liverpool, nog niet eens allemaal meerderjarig, 2 jaar in Hamburg door en legden ze de basis voor hun latere succes.

Meer over de Beatles in Hamburg en vast een voorproefje van een aantal Beatle-locaties kun je hier lezen: In de voetsporen van The Beatles.

Beatles-festival in Hamburg: organisator Stefanie Hempel

Foto: Stefanie Hempel, fotograaf Valentin Ammon

Beatles-festival in Hamburg: tickets, locaties en wat je nog meer moet weten

Programma Come together – The Hamburg Beatles Experience

Het Beatles-festival was gepland voor maart 2020 en toen… gooide het coronafestival roet in het eten. Maar wat in het vat zit verzuurt niet, en we maken er in 2021 gewoon alsnog een feest van.

Mocht je al kaarten gekocht hebben, niet getreurd, dan is je kaartje ook gewoon geldig in 2021!

Het festival zal plaatsvinden op alle belangrijke Beatle-locations (of zo je wilt ‘holy places’) in St. Pauli. Een kaart met alle locaties kun je hier downloaden: Beatles-festivalkaart. De exacte data zijn op dit moment (juli 2020) nog niet bekend.

Het volledige programma vind je op cometogether-experience.com. Hier kun je ook je kaarten bestellen.

Het kan zijn dat het programma een beetje verandert. Zodra daar iets over bekend is, werk ik ook dit artikel bij.

Kun je niet wachten? Geen probleem, in 2020 vieren we het festival digitaal! Hier vind je alles dat je moet weten: Stream & Shout – virtueel Beatles-festival.

Plan je festivaltrip naar Hamburg

  • Met de trein ben je vanuit Utrecht in zo’n 5 uur in Hamburg.
  • Deze pagina helpt je op weg om je reis te plannen.
  • Dat geeft je lekker veel tijd voor voorpret, bijvoorbeeld met een goed boek over The Beatles, of een fijne Beatle-playlist of Spotify.
  • Je wilt natuurlijk niks van het festival hoeven missen. Een hotel in St. Pauli is dus het handigst. Een goede en rustige budgetoptie is het Ibis Budget. Zit je liever wat luxer, dan kun je denken aan east, in de oude ijzergieterij, of ARCOTEL Onyx Hamburg.
  • In St. Pauli is trouwens nog veel meer te doen, dus neem zeker even wat tijd om de wijk te bekijken. (En de rest van Hamburg! 😉 )
  • Ben je benieuwd wat voor festivals er nog meer in Hamburg worden georganiseerd? Check dan het festivaloverzicht!

Bekijk ook deze artikelen voor nog meer inspiratie:

Viel Spaß! 

Meer informatie over maatregelen die Hamburg momenteel treft om het virus te bestrijden vind je hier: Wat je moet weten over het coronavirus in Hamburg.

Heb je deze artikelen al gelezen?

4 reacties

Laura 4 maart 2020 - 20:36

Ik ben heel benieuwd naar welke datum dit festival verplaatst wordt en dan ga ik heel hard hopen dat ik hierbij kan zijn!

(Oja, de bioscoop – Bambi Kino – waar The Beatles sliepen, draaide bepaald geen kinderfilms. Het filmprogramma sloot meer aan bij de rest van St. Pauli, om het maar zo te zeggen 🙂 )

Antwoorden
Fem 4 maart 2020 - 21:20

Ik hoop met je mee!
Wat Bambi betreft: dat is wel wat hier in HH gezegd wordt, dat het een kinderbios was waar overdag luide films werden gedraaid voor de kiddies waardoor de beatleboys aan slapen nooit toe kwamen…

Antwoorden
Laura 7 maart 2020 - 10:25

Zeggen ze dat echt? Wat grappig 🙂 Maar ook een beetje raar, toch? Ik bedoel: wie gaat er nou op die plek kinderfilms draaien?

(Alle Beatlesboeken die ik heb gelezen zijn het er dan ook over eens dat de Bambi Kino tamelijk dubieuze films draaiden.)

Antwoorden
Fem 7 maart 2020 - 15:04

Er wordt natuurlijk ook gewoond in St. Pauli hè, er zijn ook scholen en kinderdagverblijven 😉

Antwoorden

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2012-2023 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid