Home Ontdek Hamburg Coronaproof naar de kerstmarkt in Hamburg 2021

Coronaproof naar de kerstmarkt in Hamburg 2021

door Fem
Gepubliceerd: Bijgewerkt op

Het coronaplan ligt klaar, de kerstverlichting is al bijna ontward en de Glühwein staat bij wijze van spreken al te pruttelen: Leude, het kerstmarktenseizoen kan starten! 🎄

Jawel, dit jaar kunnen we weer naar de kerstmarkt in Hamburg. Coronaproof en wel. Een beetje anders dan anders en toch gezellig als altijd. Deze kerstmarkten gaan over een paar weken in elk geval weer open, dus kan de kerstliefhebber in jou niet wachten om langs te komen, dan moet je hier zijn.

Kerstmarkten in Hamburg: coronaproof

De klassieker: Weihnachtsmarkt Rathausmarkt

De grootste en bekendste kerstmarkt van Hamburg met de nadruk op handwerk, veel Glühwein, veel Lebkuchen, veel boerenkool en een vliegende kerstman die drie keer per dag langskomt. De winterparade gaat dit jaar helaas niet door, maar verder is de traditionele kerstmarkt bij het Rathaus als vanouds.

Weihnachtsmarkt Rathausmarkt, 2G
Locatie: Rathausmarkt, direct voor het Rathaus
Open: 22 november – 23 december 2021
U/S: Rathausmarkt/Jungfernstieg

Hamburgs geilste Weihnachtsmarkt is ook weer van de partij: Santa Pauli

De ‘geilster Weihnachtsmarkt Hamburgs’ is natuurlijk Santa Pauli, de kerstmarkt van St. Pauli. Hier doet de kerstman met zijn ‘heiße Engeln’ een stripshow, is er Pornokaraoke, en als je genoeg Glühwein gedronken hebt koop je hier je nieuwe vibrator of ander kek speeltje. Of je laat meteen een intiempiercing zetten, of neemt een schaamhaartoupet (de ‘Intimtoupet’, het bestaat echt – wat je ermee moet, geen idee). De Heißmacher, Santa Pauli’s eigen speciaal-Glühwein, kun je natuurlijk ook voor thuis kopen.

Santa Pauli, 2G
Locatie: Spielbudenplatz
Open: 15 november – 23 december 2021
U/S: St. Pauli of Reeperbahn
spielbudenplatz.eu

Winterdeck

Regent het pijpenstelen, dan kun je gewoon op het Winterdeck neerploffen. De grote Bühne voor het Operettenhaus is overdekt, en er knettert een gezellig haardvuur. Op het Winterdeck kun je bovendien al lekker vroeg in de kerststemming komen, want hier wordt de haard al op 27 oktober aangezet. En krijg je er geen genoeg van, dan is dat ook geen probleem, want het Winterdeck blijft geopend tot begin januari.

Winterdeck, 2G
Open: vanaf 27 oktober 2021
Locatie: Spielbudenplatz, voor het Operettenhaus
U: St. Pauli

Kleinschalige kerstmarkten in Hamburg

Wandsbeker Winterzauber

Ook de Wandsbeker WinterZauber is een kerstmarkt waar je lang plezier van kunt hebben, hij duurt namelijk ruim twee maanden. Bind hier je schaatsen onder en zoef over het ijs, of parkeer de bibbus in de blokhut ernaast om met een dampende kop chocolademelk toe te kijken. Wil je rustig schaatsen, ga dan ’s morgens, dan is er nog niet zoveel loos. Ga je voor de gezelligheid, dan ga je aan het eind van de middag/’s avonds.

Wandsbeker Winterzauber, 2G
Locatie: Wandsbek Markt
Open: 5 november 2021 – 2 januari 2022
U: Wandsbek Markt
wandsbekerwinterzauber.info

Winter Pride Hamburg

In St. Georg is kerst roze én vrij van Wham. De Winter Pride is namelijk de grootste schwul-lesbische Weihnachtsmarkt in Noord-Duitsland en er wordt geen kerstmuziek gedraaid, wat op zichzelf al een reden is om hiernaartoe te gaan. Glühwein, Lebkuchen, gemütliche kleine Hütten en bonte optredens, maar géén Wham!!

Winter Pride, 2G
Locatie: aan het begin van de Lange Reihe
Open: 22 november – 30 december 2021 (gesloten op de kerstdagen en kerstavond)
U/S: Hauptbahnhof
winterpride.de

Gemütliche kerstmarkt op het Fleetinsel

Ik denk niet dat het een groot geheim is dat ik niet zo van kerstmarkten houd. Het zegt dus wel iets dat ik deze wél leuk vind. Je vindt de Fleetinselweihnachtsmarkt tussen de Rödingsmarkt en de Stadthausbrücke in geplet. Hij is vrij klein, ligt vrij rustig en heeft een ‘maritiem thema’. Klein en snoezig, dit kerstmarktje.

Weihnachtsmarkt Fleetinsel, 2G of 3G nog niet bekend
Locatie: Fleetinsel bij de Stadthausbrücke
Open: nog niet bekend op dit moment, maar hij wordt wel genoemd als kerstmarkt die sowieso plaatsvindt, vandaar dat ik hem toch vast noem.
S: Stadthausbrücke
fleetweihnachtsmarkt.de

Winterdom

De Winterdom is kermis en kerstmarkt in een, en is traditiegetrouw een van de eerste markten die opengaat. (Hoewel er meerdere vroeg bij zijn dit jaar – er is iets in te halen!) Voor meer info: Een rondje over de Winterdom.

Winterdom, 2G
Open: 5 november – 5 december 2021
Locatie: Heiligengeistfeld
U: St.Pauli of Feldstraße

Skandinavische Weihnachten in der Osterstraße

Kerstmarktje met een Scandinavisch tintje waar je je opwarmt aan haardgeknetter en kerstliedjes zingt. Gemütlich is hier het codewoord. Verder is er elke dag iets anders te beleven, van live muziek tot bezoek van een heks of een clown tot poppentheater.

Skandinavische Weihnachten Osterstraße, 2G of 3G nog niet bekend
Open: 18 november – 30 december 2021
Locatie: Fanny-Mendelssohn-Platz
U: Osterstraße
weihnachtsmarkt-osterstrasse.de

Weihnachtsmarkt Ottensen

Een Katzensprung van Altona Bahnhof begint de Ottenser kerstmarkt, waar je niet alleen het gebruikelijke kerstmarkthoutsnijwerk vindt, maar ook een internationale markt met Scandinavische en Afrikaanse frutsels. Punsch en Glühwein regel je tijdens het Glühwein Happy Hour bij de Glühwurm of Hexenkessel. Voor kinderen is er de Zwergenhütte waar geknutseld wordt, op zondag is er poppentheater.

Ottenser Weihnachtsmarkt, 2G of 3G nog niet bekend
Locatie: Ottenser Hauptstraße, direct achter Bahnhof Altona
Open: 22 november – 23 december 2021
S: Altona

Weihnachtsdorf am Gerhart-Hauptmann-Platz

De traditionele kerstmarkt op de Gerhart-Hauptmann-Platz trekt met zijn historische kraampjes, kerstlekkernijen en kunstnijverheid al generaties lang kerstliefhebbers. Het Winterwald in het midden van de stad zorgt voor een haast magische sfeer. (Vind ook ik als niet-kerstfan.) Wil je even ontsnappen aan de drukte van de Mö (Mönckebergstraße), dan is dit de plek om naartoe te gaan.

Weihnachtsdorf am Gerhart-Hauptmann-Platz, 2G of 3G nog niet bekend
Open: precieze data worden nog bekend gemaakt
Locatie: Gerhart-Hauptmann-Platz
winterwald-hamburg.de

Weißer Zauber aan de Binnenalster

Aan de Binnenalster witte tenten en witte kerstversiering in plaats van hout. In jaren zonder corona drijven op de Alster verlichte sprookjesschepen waar elk jaar een Eisprinzessin gekozen wordt en waar sprookjes voorgelezen worden. Ook hier komt dan de Weihnachtsparade voorbij. Dit jaar moeten we het zonder doen, maar de witversierde stalletjes zijn ook een belevenis, en met de lichtjes die in de Alster weerkaatsen heb je toch het idee dat je in een ansichtkaart loopt.

Weißer Zauber, 2G
Locatie: Binnenalster
Open: 26 november – 30 december 2021 (gesloten op 24 en 25 december)
U/S: Jungfernstieg/Rathausmarkt

Lebkuchendorf aan de Gänsemarkt

Vaste prik op de Gänsemarkt, met als motto ‘Alle Jahre wieder’. Kleine kerstmarkt met livemuziek uit Europa, Afrika en Zuid-Amerika. Tevens een goed punt voor een kerstmarktenwandeling op te pakken.

Weihnachtlicher Gänsemarkt, 2G of 3G nog niet bekend
Locatie: Gänsemarkt
Open: 22 november – 23 december 2021
U: Gänsemarkt

Bergedorfer Wichtelmarkt

Voor de nodige kasteelromantiek ga je naar Schloss Bergedorf. Op de Schlosswiese staat het vol dennebomen en gezellige tentjes om je op te warmen aan Glühwein, boerenkool of Eierpunsch. Voor kinderen is er een kinderprogramma met knutselen en koekjes bakken.

Bergedorfer Wichtelmarkt, 2G of 3G nog niet bekend
Locatie: Schloss Bergedorf
Open: 25 november – 30 december 2021
S: Hamburg-Bergedorf
bergedorfer-wichtelmarkt.de

Weihnachtsbummel Eppendorf

Een klein kerstmarktje, waar kinderen (tot 12 jaar) in de ‘Zwergenhütte’ eigengeknutselde decoratie en hapjes kunnen verkopen.

locatie: Marie-Jonas-Platz, 2G of 3G nog niet bekend
openingstijden: 22 november – 30 december 2021
U: Kellinghusenstraße

Romantiek op de Weihnachtsmarkt bei der Apostelkirche

Deze kleine, romantische kerstmarkt is er dit jaar ook weer bij en ze zijn helemaal klaar voor de Neustart na corona.  Er komen vooral buurtbewoners die gezellig rond het vuur zitten. Punsch en hapjes komen vooral van lokale producenten.

Weihnachtsmarkt an der Apostelkirche, 2G 
Locatie: Apostelkirche, Eimsbüttel
Open: 18 november – 22 december 2021
Bus: Apostelkirche
weihnachtsmarkt-apostelkirche.de

Nordische Weihnachten am Tibarg

Het marktplein van Niendorf verandert elke Adventszeit in een ‘nordisch-weihnachtliches Wunderland’. Dat mag je vrij letterlijk (of vrij noordelijk) nemen: je vindt er reusachtige Scandinavische tipi’s (de ’tipi lounge’), en veel hout. Er is een levensgrote kerststal en een (klein) Weihnachtswald.

Weihnachtsmarkt Tibarg, Niendorf, 2G
Open: 25 november – 24 december 2021
Locatie: Tibarg
U Niendorf Markt

Handige hotels voor je kerstmarktenreis

Als je speciaal voor de kerstmarkten naar Hamburg komt, dan wil je waarschijnlijk een hotel hebben dat centraal ligt, zodat je vanuit je kamer direct meerdere kerstmarkten op kunt wandelen. Deze hotels liggen daarvoor handig:

Motel One am Michel
Bij Motel One weet je wat je krijgt: een prima kamer voor een redelijke prijs. Het Motel One am Michel ligt op loopafstand van Santa Pauli, de Winterdom, en de St. Pauli Winter Garden, maar ook van de Weißer Zauber, de kerstmarkt aan de Rathausmarkt en die aan de Gerhart-Hauptmann-Platz.

Lindner Hotel am Michel
Iets luxer (en met sauna) ligt direct naast Motel One am Michel het Lindner Hotel am Michel.

ibis Hotel Hamburg St. Pauli Messe
Budgetvriendelijke optie midden in St. Pauli: perfect voor de kerstmarkten van St. Pauli, maar ook niet ver van die in de Altstadt/Neustadt.

Steigenberger Hotel Hamburg
Het luxe Steigenberger ligt pal naast de kerstmarkt aan het Fleetinsel, dus een kerstmarkt ‘aan huis’ heb je alvast. Ook de kerstmarkten in de Altstadt en Neustadt zijn goed te belopen. Iets verder, maar nog steeds beloopbaar zijn St. Pauli en HafenCity.

Meer hotelinspiratie? Bekijk de pagina met mijn hoteltips.

Coronaproof naar de Winterdom in Hamburg met 2G

Alles dat je moet weten over kerst in Hamburg

Behoefte aan nog meer klingelklokjes en kerstlichtjes? Bereid je goed voor en plan de ultieme kersttrip naar Hamburg: op de Kerst-FAQ vind je alle artikelen en tips over kerst in Hamburg bij elkaar. Waarschijnlijk zullen dit jaar nog niet alle festiviteiten plaatsvinden, maar inspiratie kun je er zeker opdoen!

Disclaimer en hoe het zit met dat 2G en 3G

De kerstmarkten mogen onder het 2G-model plaatsvinden. Een coronaproof bezoek aan de kerstmarkt in Hamburg is zeker mogelijk! Het 2G-model houdt in dat je met vaccinatiebewijs of met bewijs dat je corona hebt gehad en genezen bent zonder meer Glühweintjes kunt komen lurken en Lebkuchen kunt komen smikkelen. Bij dit model zijn er dan geen beperkingen voor afstand en hoeveelheid mensen, en hoeven er geen mondkapjes gedragen te worden. Ook wordt er bij 2G ook ná 22 u nog alcohol geschonken. Contactvervolging is wel verplicht.

Bij 3G (met negatief testbewijs) zijn er wel beperkingen voor afstand en hoeveelheid mensen, ook mag er na 22 u geen alcohol geschonken worden. Wat er mogelijk is hangt af van de grootte van de kerstmarkt en natuurlijk van actuele ontwikkelingen. De meeste kerstmarkten kiezen daarom voor het 2G-model.

Check voor je op reis gaat de regels nog een keer en houd je aan alle coronaregels. Alle corona-info voor Hamburg vind je hier.

Disclaimer: dit overzicht geeft de actuele planning weer. De regels kunnen zo weer veranderen, dus check altijd online of de kerstmarkt waar je naartoe wilt echt open is als je er bent. Ik kan niet garanderen dat dit overzicht altijd actueel blijft.

LET OP! Vanaf 20 november geldt voor alle horeca 2G, dus ook voor de horeca op kerstmarkten. Ga er dus gemakshalve van uit dat alle kerstmarkten alleen onder 2G plaatsvinden.

Let op! Vanaf 21 november gelden Nederland en Belgie als Hochrisikogebiet in Duitsland. Dat betekent dat er strengere regels gelden als je vanuit Nederland of Belgie naar Duitsland reist. Check de regels hier.

Tips voor een coronaproof bezoek aan de kerstmarkt in Hamburg

Heb je deze artikelen al gelezen?

Laat een reactie achter

Standort Hamburg is de enige Nederlandstalige blog die helemaal om Hamburg draait. Dé plek dus om tips te vinden voor je stedentrip Hamburg!

© 2013-2022 Standort Hamburg / femina docta. Alle rechten voorbehouden.  

Standort Hamburg gebruikt cookies om de site goed te laten draaien. OK Cookiebeleid